Leftovers - Πως να αξιοποιήσεις ό,τι έχει απομείνει;

Leftovers - Πως να αξιοποιήσεις ό,τι έχει απομείνει;

Ιδέες για το πως να διαχειριστείς το φαγητό που περίσσεψε, από τα εορταστικά τραπέζια.

Εορταστικά τραπέζια, ρεβεγιόν και πολύ φαγητό, χαρακτηρίζουν την περίοδο των Χριστουγέννων. Όσο κι αν έχεις υπολογίσει τις μερίδες, όσο κι αν προσπαθείς να αποφύγεις το food-waste, αυτές οι ημέρες είναι της υπερβολής και δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να το αποφύγει. Όλο και κάποιος θα φέρει παραπανίσια γλυκά και όλο και κάτι παραπάνω θα φτιάξεις, μην τυχόν δε φτάσουν.

Αυτό που πραγματικά μπορείς να κάνεις, ώστε όλα αυτά τα φαγητά και μαζί και ο κόπος ή τα χρήματα που δαπάνισες -εσύ ή κάποιος άλλος- να μη βρεθούν στα σκουπίδια, είναι να αφιερώσεις χρόνο μετά το πέρας των εορτών και να δώσεις και πάλι αξία σε ό,τι έχει περισσέψει. Παρακάτω μπορείς να βρεις κάποιες ιδέες για φαγητά και γλυκά με τα leftovers των εορτών.

Κρέας / Πουλερικά

  1. Η καλύτερη λύση αν έχουν περισσέψει κρεατικά ή πουλερικά είναι οι πίτες. Μπορείς να φτιάξεις μια τραγανή κοτόπιτα, μια νόστιμη κιμαδόπιτα ή ακόμη μια πίτα από γαλοπούλα, που την καθιστά και μια πιο ελαφριά και υγιεινή εκδοχή.
  2. Μπορείς επίσης να "μαδήσεις" το κρέας που έχει μείνει και να το κάνεις τηγανιά με λίγο ελαιόλαδο, μπόλικη μουστάρδα, λεμόνι και μπαχαρικά.
Leftovers - Πως να αξιοποιήσεις ό,τι έχει απομείνει;

Θα χρειαστείς:

Πατάτες

  1. Οι πατάτες φούρνου είτε μιλάμε για τις κλασικές, για γλυκοπατάτες, είτε για baby, μπορούν να γίνουν ένας ωραίος πουρές και να συνοδεύσουν το κυρίως πιάτο σου.
  2. Μπορείς, επίσης, να περάσεις τις ψητές ή βραστές πατάτες από ένα τηγάνι (ή air fryer) για να αποκτήσουν ξανά την τραγανότητά τους και να τις "σβήσεις" με μέλι και κάποιο αλκοόλ και θα έχεις τις τέλειες μελωμένες πατάτες
  3. Στην περίπτωση των τηγανιτών, η λύση ακούει στο απόλυτο φαγητό...ομελέτα! Ε ναι αν δεν κάνεις αυτές τις πατάτες ομελέτα, τότε ποίες; Πρόσθεσε μερικά λαχανικά, αλάτι, πιπέρι και έτοιμη!
Leftovers - Πως να αξιοποιήσεις ό,τι έχει απομείνει;

Θα χρειαστείς:

  • Αναδευτήρες Αναδευτήρες
  • Κουτάλες Κουτάλες
  • Πρέσες Πατάτας Πρέσες Πατάτας

Ρύζι

  1. Το ρύζι είναι ένα περίεργο υλικό που δεν μπορεί να συντηρηθεί για πολλές μέρες μαγειρεμένο. Οπότε η μία λύση που έχεις είναι να το φας ως έχει κάποια από τις επόμενες ημέρες με διαφορετικό κυρίως.
  2. Μπορείς, επίσης, σε περίπτωση που είναι σκέτο να το εμπλουτίσεις με διάφορα λαχανικά ή αποξηραμένα φρούτα, ή ακόμη και να το μετατρέψεις σε ένα wannabe "ριζότο".
  3. Η καλύτερη λύση, όμως είναι στα ρυζομπαλάκια. Ναι καλά άκουσες. Με την προσθήκη ενός αυγού και όποιου άλλου υλικού θέλεις, μπορείς να φτιάξεις ένα μείγμα και στη συνέχεια να πλάσεις μικρά μπαλάκια (σαν κεφτεδάκια, αλλά από ρύζι) και είτε να τα περάσεις από το τηγάνι, είτε για λίγα λεπτά σε λαδόκολλα από το φούρνο.
Leftovers - Πως να αξιοποιήσεις ό,τι έχει απομείνει;

Θα χρειαστείς:

Σούπα

Από όλα αυτά που είχες φτιάξει, περίσσεψε μόνο σούπα, επειδή κανείς δεν την τίμησε με τόσο κρέας στο τραπέζι; Μη σκας! Μπορείς να την αποθηκεύσεις στην κατάψυξη σε μικρές μερίδες ή ακόμη καλύτερα σε παγοθήκες και να τη χρησιμοποιείς ως ζωμό κάθε φορά που χρειάζεσαι για κάποιο άλλο φαγητό.

Leftovers - Πως να αξιοποιήσεις ό,τι έχει απομείνει;

Θα χρειαστείς:

  • Παγοθήκες Παγοθήκες
  • Παγοκύστες Παγοκύστες
  • Μικρά Δοχεία Φαγητού Μικρά Δοχεία Φαγητού

Ζυμαρικά

Τα ζυμαρικά, όπως και το ρύζι, αποτελούν μια κατηγορία τροφίμων, τα οποία δεν συντηρούνται για πολλές μέρες. 

  1. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ετοιμάσεις και μια γρήγορη μπεσαμέλ και είτε να φτιάξεις ελληνικό αγαπημένο παστίτσιο ή ένα λαχταριστό σουφλέ, αναλόγως και τις προτιμήσεις.
  2. Αν πάλι θέλεις κάτι λιγο πιο υγιεινό, μπορείς να τα μετατρέψεις σε μια δροσιστική σαλάτα για ένα χορταστικό βραδινό γεύμα, είτε να την προσθέσεις σε μία τορτίγια ή αραβική πίτα για την τσαχπινιά. 
Leftovers - Πως να αξιοποιήσεις ό,τι έχει απομείνει;

Θα χρειαστείς:

Ψωμί

Για το ψωμί υπάρχουν τόσες εναλλακτικές.

  1. Μπορείς να φτιάξεις ένα τέλειο σάντουιτς με υλικά της αρεσκείας σου
  2. Αν έχει περισσέψει κάτι σε μπιφτέκι, μπορείς να δημιουργήσεις ένα μπέργκερ με πολύ λίγα ακόμη υλικά.
  3. Η καλύτερη εναλλακτική δεν είναι άλλη από ένα βουτυρένιο μοσχομυριστό σκορδόψωμο.
  4. Αλλά, φυσικά, μπορείς απλώς να το αποθηκεύσεις σε φέτες στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
Leftovers - Πως να αξιοποιήσεις ό,τι έχει απομείνει;

Θα χρειαστείς:

  • Σαντουιτσιέρες Σαντουιτσιέρες
  • Συσκευές για Μπέργκερ Συσκευές για Μπέργκερ
  • Φρυγανιέρες Φρυγανιέρες

Κέικ / Βασιλόπιτα

Τέτοιου είδους leftovers έχουν μία και μόνο κατάληξη...cake pops! Ή τρουφάκια ή σοκολατένια μπαλάκια, όπως και να τα πεις είναι το ίδιο. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να τρίψεις το κέικ με τα χέρια σου, να προσθέσεις λιωμένο βούτυρο, κουβερτούρα ή λίγη γκανάζ, που επίσης σου έχει περισσέψει, για να δέσει το μείγμα και αν θέλεις να προσθέσεις κάποιο ακόμη υλικό της αρεσκείας σου. Στη συνέχεια, πλάθεις μικρά μπαλάκια, τα βουτάς σε λιωμένη σοκολάτα, τα πασπαλίζεις με τρούφα, τριμμένη καρύδα ή ακόμη και τίποτα και τα βάζεις στο ψυγείο για 10 λεπτά, μέχρι να παγώσει η σοκολάτα.

Leftovers - Πως να αξιοποιήσεις ό,τι έχει απομείνει;

Θα χρειαστείς:

Τσουρέκι

Άλλο ένα αρτοπαρασκεύασμα, το οποίο από τη στιγμή που θα περισσέψει, προορίζεται για μία μόνο συνταγή. Ναι καλά κατάλαβες, εκμέκ φυσικά! Το μόνο που έχεις να ετοιμάσεις είναι μία κρέμα και μετά έφυγες για τη σύνθεση. Σε ένα ταψί, τοποθέτησε το τσουρέκι σε φέτες, μπορείς να το περιχύσεις με σιρόπι και αμέσως μόλις το πιεί, πρόσθεσε την κρέμα και ολοκλήρωσέ το, γαρνίροντας με φυστίκι Αιγίνης.

Leftovers - Πως να αξιοποιήσεις ό,τι έχει απομείνει;

Θα χρειαστείς:

  • Κουζινομηχανές Κουζινομηχανές
  • Πολυκόπτες Multi Πολυκόπτες Multi
  • Φόρμες με Αποσπώμενη Βάση Φόρμες με Αποσπώμενη Βάση

Μελομακάρονα

Όπως κι αν τα χρησιμοποιήσεις, αυτά τα μικρά θαύματα της ζαχαροπλαστικής και των Χριστουγέννων, θα είναι το ίδιο τέλεια και νόστιμα.

  1. Κάνε μια βάση για cheesecake με τρίμμα από μελομακάρονα, την τυρένια κρέμα και μια μαρμελάδα φρούτων. Τόσο εύκολο.
  2. Αν βαριέσαι τα πολλά πολλά, μπορείς απλώς να τρίψεις τα μελομακάρονα και να πλάσεις μπαλάκια. Στη συνέχεια, πέρασέ τα από λιωμένη κουβερτούρα και έτοιμες οι καριόκες σου.
Leftovers - Πως να αξιοποιήσεις ό,τι έχει απομείνει;

Κουραμπιέδες

  1. Τα λευκά χριστουγεννιάτικα γλυκάκια μπορούν να μετατραπούν σε ένα αφράτο και νόστιμο κέικ για όλες τις ώρες. Ακολούθησε την κλασική συνταγή για κέικ και μείωσε την ποσότητα από το αλεύρι, προσθέτοντας τους κουραμπιέδες που έχουν περισσέψει σε τρίμμα.
  2. Αν από την άλλη, δε σου αρέσουν και πολύ οι κουραμπιέδες και δεν ξέρεις τι συνταγή να κάνεις για να τους φέρεις στις γεύσεις σου, η τάρτα είναι μία πολύ καλή λύση. Μπορείς να τους τρίψεις για να φτιάξεις τη βάση σου να προσθέσεις μια ωραία κρέμα λεμονιού και να γαρνίρεις με κόκκινα φρούτα.
  3. Και αν αυτό που σου λείπει από τους κουραμπιέδες είναι η σοκολάτα, μετέτρεψε τους σε σοκολατένιο κορμό, στη θέση των μπισκότων.
Leftovers - Πως να αξιοποιήσεις ό,τι έχει απομείνει;

Θα χρειαστείς:

  • Φόρμες για Κέικ Φόρμες για Κέικ
  • Φόρμες για Τάρτα Φόρμες για Τάρτα
  • Φόρμες για Κορμό Φόρμες για Κορμό

Σε περίπτωση που όλα τα παραπάνω σου φαίνονται βουνό, προς θεού, μην πετάξεις τίποτα! Ενημερώσου από το δήμο σου ή από κάποια τοπική αρχή για το που μπορείς να δώσεις αυτά τα φαγητά, ώστε να βοηθήσεις ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Συγκέντρωσε σκεύη μιας χρήσης για να μεριδοποιήσεις αυτά που έχουν περισσέψει και συσκεύασέ τα για να τα μοιράσεις.

Ακόμη, αν και πάλι καταλήξεις στην "εύκολη λύση", φρόντισε να τοποθετήσεις αυτά τα φαγητά σε ξεχωριστά σακουλάκια, ώστε αν τα βρει κάποιος άστεγος ή κάποιο αδέσποτο ζωάκι να μπορέσει να τα φάει.

Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και αυτοβελτίωσης. Πράξε αναλόγως και μη ρίξεις "στα σκουπίδια" την ευκαιρία να γίνεις μία καλύτερη εκδοχή του περσινού εαυτού σου.

Σχετικά Άρθρα

Γιορτινό Χανγκόβερ: Comfort food για να το αντιμετωπίσεις
3 συνταγές για τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα
Χριστουγεννιάτικο Brunch στο Σπίτι
5 Παραδοσιακές ελληνικές χριστουγεννιάτικες συνταγές