MWC Bαρκελώνη 2023 : Tα 11+1 πράγματα που ξεχωρίσαμε

MWC Bαρκελώνη 2023 : Tα 11+1 πράγματα που ξεχωρίσαμε

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και φέτος η καρδιά της τεχνολογίας χτυπούσε για λίγα 24ωρα στη Βαρκελώνη, εκεί όπου διεξήχθη το Mobile World Congress ή MWC, μια έκθεση που, ναι μεν εστιάζει διαχρονικά στις mobile συσκευές και τεχνολογίες (ναι, ως επί το πλείστον smartphone και tablet), όμως, πάντοτε κρύβει εκπλήξεις, που θυμίζουν σκηνικό sci-fi.

Το MWC 2023 δεν ήταν εξαίρεση, καθώς οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές, όπως κάθε χρόνο, μας παρουσίασαν προϊόντα και κόνσεπτ, που, σε ορισμένες περιπτώσεις, μας άφησαν με το στόμα ανοιχτό και μόνο στην ιδέα του πώς αυτά μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινότητά μας.

Αυτά είναι τα 11+1 που ξεχωρίσαμε και έκλεψαν τις εντυπώσεις μας!

Nokia: Κι αν χαλάσει; Το φτιάχνεις εσύ! 

MWC Bαρκελώνη 2023 : Tα 11+1 πράγματα που ξεχωρίσαμε

Η HMD Global παρουσίασε το Nokia G2, μια συσκευή με φιλικό προφίλ προς τον χρήστη, αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Το smartphone θα πλαισιωθεί από ένα kit επισκευής, το οποίο, χάρη στη δυνατότητα QuickFix, θα δίνει τη δυνατότητα στον κάτοχό του να το επισκευάζει εύκολα και γρήγορα ο ίδιος! 

Η υπηρεσία παρέχεται σε συνεργασία με το iFixit, το οποίο θα ενημερώνει τον χρήστη για τα ανταλλακτικά και τα εργαλεία που θα χρειαστεί, καθώς και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει, ώστε να επιδιορθώσει ο ίδιος το πρόβλημα: από μια απλή αλλαγή μπαταρίας μέχρι και αντικατάσταση οθόνης! Τα πάντα, πια, είναι -στην κυριολεξία- στα χέρια του καταναλωτή γλιτώνοντάς τον από το κόστος του service! 

Λοιπόν; Πιάνουν τα χέρια σου;

Ψύξη smartphone με φωτισμό

MWC Bαρκελώνη 2023 : Tα 11+1 πράγματα που ξεχωρίσαμε

Αν ψάχνεις ένα smartphone με εντυπωσιακά εφέ, που θα κάνει τους γύρω σου να ρωτούν ο ένας μετά τον άλλο για το smartphone σου, η OnePlus έχει την απόλυτη πρόταση.

Στο MWC 2023 η εταιρεία έφερε μαζί της μια έξτρα έκδοση της ναυαρχίδας της, του OnePlus 11, με τη διαφορά, όμως, ότι η συγκεκριμένη διέθετε το σύστημα ψύξης Active CryoFlux

Τι το ιδιαίτερο έχει αυτή; 

Χρησιμοποιεί ψυκτικό υγρό μπλε χρώματος, το οποίο ρέει μέσα από αγωγούς που είναι εμφανείς στην πλάτη της συσκευής! Το αποτέλεσμα ήταν από εντυπωσιακό έως και μαγευτικό, και σύμφωνα με την OnePlus είναι και ιδιαιτέρως αποτελεσματικό, αφού μειώνει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του smartphone κατά το gaming έως και κατά 2,1 βαθμούς Κελσίου. Όχι κι άσχημα! 

Για την ώρα πρόκειται για κόνσεπτ, όμως κάτι μας λέει ότι δεν θα αργήσουμε να το δούμε να διατίθεται και εμπορικά.

Η Vivo κάνει «κλικ»

MWC Bαρκελώνη 2023 : Tα 11+1 πράγματα που ξεχωρίσαμε

Αν περίμενες το MWC, για να βρεις το επόμενο camera phone σου, μόλις το βρήκες! Το Vivo X90 Pro είναι το κινητό του wannabe φωτογράφου. 

Πρόκειται για μία από τις πρώτες συσκευές με αισθητήρα μίας ίντσας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα λήψεις τρομακτικά ευκρινείς, ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Η κύρια κάμερα είναι ανάλυσης 50MP (f/1.8, 1,6 μm, dual pixel PDAF, OIS), ενώ πλαισιώνεται από μία υπερευρυγώνια 12 MP (f/2.0, 108ο, 16 χιλ.) και τηλεφακό 50 MP (1/2.4 ίντσες, f/1.6, 0,7 μm, AF, OIS και 2x οπτικό zoom). 

Οι δυνατότητες της συσκευής είναι εκπληκτικές, χαρίζοντάς μας εικόνες χωρίς θόρυβο, με απίστευτη λεπτομέρεια και ζωηρά χρώματα σε ρεαλιστικούς, γήινους τόνους. Κι εκτός της κάμερας, όμως, το X90 Pro δεν τα πάει κι άσχημα: έχει οθόνη AMOLED 6,78 ιντσών 120 Hz, 8-12 GB RAM, 256-512 GB χωρητικότητας, MediaTek Dimensity 9200 και μπαταρία 4870 mAh.

Σκέτη «μαγεία» από την HONOR

MWC Bαρκελώνη 2023 : Tα 11+1 πράγματα που ξεχωρίσαμε

Η HONOR παρουσίασε τη νέα της σειρά συσκευών στη Βαρκελώνη και, ναι, μας εντυπωσίασε! 

Το Magic 5 Pro ειδικά ξεχώρισε. Διαθέτει οθόνη LTPO 6,81 ιντσών, με ρυθμό ανανέωσης 120Hz και δυναμικό dimming, που μιμείται τον φυσικό φωτισμό για μία πιο άνετη εμπειρία θέασης. Συγκεκριμένα, η HONOR υποστηρίζει ότι μειώνεται η κόπωση των ματιών κατά 18%. Στο εσωτερικό του βρίσκονται ένας Snapdragon 8 Gen 2, μια μπαταρία 5100 mAh, μια μνήμη RAM με έως και 16 GB χωρητικότητα και χωρητικότητα τύπου UFS 4.0 που φτάνει τα 512 GB. 

Έχει 3 κάμερες των 50MP (50 MP ευρυγώνια, 50, υπερευρυγώνια, 50 MP τηλεφακός), οι οποίες χαρίζουν πεντακάθαρες εικόνες και εξαιρετικά ομαλά βίντεο με τη βοήθεια φυσικά της AI τεχνολογίας, ενώ υπάρχει και κάμερα πρόσοψης 16 MP. 

Όσο για την τιμή του, ξεκινάει από  €1199 για τη βασική του έκδοση.

Νέα γενιά «καρτών» SIM

MWC Bαρκελώνη 2023 : Tα 11+1 πράγματα που ξεχωρίσαμε

Πάνω που είχαμε αρχίσει να εξοικειωνόμαστε στην ιδέα των eSIM, των ψηφιακών SIM δηλαδή, που ήρθαν να αντικαταστήσουν μια για πάντα τις φυσικές κάρτες, τσουπ, να και οι iSIM

Είναι μια ακόμα νεότερης γενιάς SIM και ίσως ήδη ν’ αναρωτιέσαι για το αν όντως τις χρειαζόμαστε.. 

Στην πραγματικότητα, στόχος της Qualcomm είναι να ενσωματώσει τις SIM στο τσιπ των συσκευών μας, ξεκινώντας από το Snapdragon 8 Gen 2. 

Ποια είναι τα οφέλη μιας τέτοιας κίνησης; 

Κατά βάση δύο: αφ’ ενός εξοικονόμηση χώρου στο εσωτερικό της συσκευής και αφ’ ετέρου χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. 
Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, η σκέψη μας πάει σε mobile συσκευές γενικότερα και όχι απαραίτητα smartphones. 

Αλήθεια, ποιες smart συσκευές θα ήθελες να δεις να αποκτούν δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυο δεδομένων κινητής; 

Τι προλαβαίνεις να κάνεις σε 10';

MWC Bαρκελώνη 2023 : Tα 11+1 πράγματα που ξεχωρίσαμε

Πόσο εκνευριστικό είναι να πρέπει να κάνεις… παύση στη ζωή σου κάθε φορά που το smartphone σου χρειάζεται φόρτιση; 

Γι’ αυτό η Realme μας κέρδισε με το GT3, το smartphone που γεμίζει μέσα σε 10 λεπτά! Κι όταν λέμε «γεμίζει» το εννοούμε: 0-100%. 

Όχι, δεν έχει τόση δα μπαταρία: η χωρητικότητά της ανέρχεται στα 4600 mAh. Αυτός που κάνει τη «μαγεία» είναι ο φορτιστής των 240W, που πλαισιώνει το smartphone και που μπορεί να το φορτίσει πλήρως μέσα σε κάτι λιγότερο από 10 λεπτά.

Σύμφωνα με τη realme, πέντε λεπτά φόρτισης αρκούν, ώστε η μπαταρία του να φτάσει από το απόλυτο μηδέν στο 50%, μέχρι δηλαδή να ντυθείς, πριν φύγεις από το σπίτι!

Η εταιρεία μάλιστα αναφέρει ότι θα χρειαστούν 1600 κύκλοι φόρτισης μέχρι η υγεία της μπαταρίας να πέσει στο 80%, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από εκείνον που εγγυώνται κάμποσες συσκευές. Δηλαδή,  πολύ.

Xiaomi και TCL, μας «έβαλαν» τα γυαλιά! Κυριολεκτικά

MWC Bαρκελώνη 2023 : Tα 11+1 πράγματα που ξεχωρίσαμε

Η επαυξημένη πραγματικότητα (AR σαν να λέμε) είναι ένα είδος τεχνολογίας,  με το οποίο ουκ ολίγες εταιρείες συνεχίζουν να πειραματίζονται.

Δύο εξ αυτών ήταν οι TCL και Xiaomi και αμφότερες στο MWC 2023 ήρθαν προετοιμασμένες. 

Η TCL παρουσίασε τα RayNeo X2 με design που δεν μαρτυρά σε καμία περίπτωση τον high-tech χαρακτήρα τους. Διαθέτουν οθόνες Micro-LED, ενσωματώνουν Snapdragon XR2 και είναι σε θέση να παρέχουν πλοήγηση, να αναγνωρίσουν νεύματα, να μεταφράσουν κείμενο και ομιλία σε πραγματικό χρόνο (με υπότιτλους μπροστά στα μάτια σου), και βέβαια να παρουσιάσουν πληροφορίες για κάθε τι βλέπει ο χρήστης! 

Η Xiaomi από την άλλη μας έδειξε τα Wireless AR Glass Discovery Edition, που ενσωματώνουν επίσης Snapdragon XR2, ζυγίζουν μόλις 126 γραμμάρια, διαθέτουν οθόνες Micro-OLED επιπέδου retina και προσφέρουν έναν ακόμα πιο φυσικό τρόπο αλληλεπίδρασης για μία νέα, ακόμα πιο διασυνδεδεμένη εμπειρία χρήσης. 

Και τα δύο ζευγάρια γυαλιών είναι κόνσεπτ για την ώρα, αλλά βλέπεις προς τα πού πάει η εν λόγω τεχνολογία…

Xiaomi 13 Series

MWC Bαρκελώνη 2023 : Tα 11+1 πράγματα που ξεχωρίσαμε

Η σειρά Xiaomi 13, η οποία λανσαρίστηκε αρχικά στην Κίνα πέρυσι, παρουσιάστηκε τώρα σε παγκόσμιο επίπεδο από την εταιρεία, στο Mobile World Congress 2023.  

Η σειρά αποτελείται από τα μοντέλα Xiaomi 13, Xiaomi 13 Pro και Xiaomi 13 Lite. Αναμενόμενα, το Pro είναι η κορυφαία πρόταση της εταιρείας για το 1ο εξάμηνο του έτους (τουλάχιστον), μια συσκευή η οποία έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με τη Leica. Ξεχωρίζει για την εντυπωσιακή οθόνη 6,73 ιντσών, με φωτεινότητα που φτάνει τα 1200 nits, αλλά κυρίως για το κεντρικό σύστημα καμερών στο πίσω μέρος. 

Ο κεντρικός αισθητήρας έχει ανάλυση 50MP και έχει μέγεθος 1”, παρόμοιο δηλαδή με αυτούς που βρίσκουμε σε κορυφαίες compact κάμερες. Συνοδεύεται από τηλεφακό 50MP, ενώ η υπερευρυγώνια κάμερα έχει την ίδια ανάλυση και διάφραγμα f/2,2.

OnePlus Pad: η android εναλλακτική του iPad;

MWC Bαρκελώνη 2023 : Tα 11+1 πράγματα που ξεχωρίσαμε

Δεύτερη φορά που εμφανίζεται η OnePlus στη λίστα μας, αυτήν τη φορά χάρη στο OnePlus Pad, ένα tablet που δεν περνά απαρατήρητο.

Είναι ένα ιδιαίτερο επίτευγμα, αν αναλογιστείς ότι πρόκειται για το πρώτο tablet της OnePlus. Με σώμα αλουμινίου και βάρος 550 γραμμάρια, είναι μία premium πρόταση που, αν μη τι άλλο, προσφέρει άνετο κράτημα. 

Η οθόνη του είναι της τάξης των 11,61 ιντσών, καταλαμβάνοντας το 88% της πρόσοψης, διαθέτει ρυθμό ανανέωσης 144Hz και ανάλυση 2800x2000 pixels, κάτι που την κάνει ιδανική για πλήθος δραστηριοτήτων: από διάβασμα μέχρι gaming. Η συσκευή έρχεται με μπαταρία 9510 mAh, τέσσερα ηχεία Dolby Atmos, κύρια κάμερα 13MP και MediaTek Dimensity 9000 με 12 GB RAM για άνετο multitasking, ενώ θα είναι συμβατή με το μαγνητικό πληκτρολόγιο και τη γραφίδα της OnePlus.

Δεν θα σου πούμε ψέματα: μας βόλεψε αφάνταστα, βγάζοντάς μας μάλιστα vibes… iPad! Θα περιμένουμε να τη δούμε και σε πραγματικές συνθήκες φυσικά (μην ξεχνάς ότι η OnePlus, μας χρωστάει τιμή και διάθεση) αλλά η πρώτη εντύπωση ήταν θετικότατη.

Motorola: Δεν έχεις σήμα; Υπάρχει λύση για ώρα ανάγκης! 

MWC Bαρκελώνη 2023 : Tα 11+1 πράγματα που ξεχωρίσαμε

Σίγουρα θα έχεις βρεθεί σε καταστάσεις που το smartphone σου δεν έχει σήμα ούτε για δείγμα.

Και, εντάξει, όταν είσαι στο βάθος του σπιτιού σου: βγαίνεις στο μπαλκόνι και «καθάρισες». Όταν βρίσκεσαι, όμως, στη μέση μιας πεζοπορίας; 

Εκεί είναι που το Motorola Defy Satellite Link δείχνει την αξία του. Προϊόν της συνεργασίας της Bullitt και της Motorola Mobility, πρόκειται για ένα ανθεκτικό, rugged αξεσουάρ, που συνδέεται μέσω Bluetooth με οποιοδήποτε smartphone (υποστηρίζει και iOS και Android), παρέχοντάς του δυνατότητες αποστολής και λήψης δορυφορικών μηνυμάτων, χάρη στην υπηρεσία Bullitt Satellite Messenger, σήματος SOS και κοινοποίησης τοποθεσίας. 

Πληρεί τις προδιαγραφές του προτύπου MIL-SPEC 810H, φέρει πιστοποίηση IP68, ενώ διαθέτει και μπαταρία 600mAh.

Το πτυσσόμενο smartphone

MWC Bαρκελώνη 2023 : Tα 11+1 πράγματα που ξεχωρίσαμε

Η Lenovo έκλεψε την παράσταση με το Motorola Rizr, ένα smartphone με rollable οθόνη. 

Και ναι, το ξέρουμε ότι οι rollable οθόνες δεν είναι κάτι το καινούργιο, αλλά εδώ μιλάμε για smartphone. 

Το Rizr, λοιπόν, είναι μία συσκευή με οθόνη 6,5 ιντσών, η οποία, όμως, με το πάτημα ενός κουμπιού «κατεβαίνει» στις πέντε ίντσες! 

Πώς το καταφέρνει;

Τυλίγεται ( ή ρολάρει, αν θες) στο κάτω μέρος του, με το επιπρόσθετο μέρος να περνάει στο πίσω μέρος του smartphone και να μετατρέπεται σε εξωτερική οθόνη!
Θες κι άλλο; Η Lenovo παρουσίασε και το rollable Laptop με οθόνη η οποία μετατρέπεται από 12.7 σε 15.3 ίντσες με το πάτημα ενός κουμπιού.

Όσο φοβερό και τρομερό κι αν μοιάζει αυτό, οι συσκευές βρίσκονται ακόμα σε φάση κόνσεπτ, οπότε μάλλον θα αργήσουμε να τις καλωσορίσουμε στην αγορά. 

Oppo Find N2 Flip

MWC Bαρκελώνη 2023 : Tα 11+1 πράγματα που ξεχωρίσαμε

Ένα από τα smartphone που ξεχώρισαν φέτος στη Βαρκελώνη, ήταν, χωρίς αμφιβολία, το Find N2 Flip της Oppo. Αποτελεί το πρώτο αναδιπλούμενο μοντέλο της εταιρείας που κυκλοφορεί ευρέως στην παγκόσμια αγορά και σύντομα θα το δούμε και στη χώρα μας. 

Με το γνωστό clamshell σχεδιασμό, το Find N2 Flip έρχεται με 2 οθόνες, όπου η εξωτερική είναι AMOLED, έχει διαστάσεις 3,26” και είναι από τις μεγαλύτερες που έχουμε δει σε flip μοντέλα. Με αυτήν μπορείς να διαχειριστείς ειδοποιήσεις, μηνύματα και κλήσεις, εφαρμογές, ακόμα και να βγάλεις τις καλύτερες «selfie» με την κύρια κάμερα.
Με τη λειτουργία FlexForm σου επιτρέπει να κρατήσεις την κλίση του κινητού στη γωνία που επιθυμείς, για να απολαύσεις τα video call σου ή το streaming σου hands-free, ακόμη και να τη χρησιμοποιήσεις σαν τρίποδο για τις ομαδικές σας φωτογραφίες!

Η απόλυτη εμπειρία έρχεται μόλις «ξεδιπλώσεις» τη συσκευή προκειμένου να αποκαλυφθεί η δεύτερη και μεγαλύτερη οθόνη με διαγώνιο 6,8” με ρυθμό ανανέωσης 120Hz. 

Ο μεντεσές (hinge), σύμφωνα με την Oppo, είναι πιστοποιημένος για περισσότερες από 400.000 αναδιπλώσεις, κάτι που μεταφράζεται σε 10 χρόνια αν ανοιγοκλείνετε την οθόνη 100 φορές την ημέρα. 

Τέλος, το Oppo Find N2 Flip διαθέτει συνολικά 3 κάμερες, δύο από αυτές στο πίσω μέρος με ανάλυση 50MP και 8MP (ευρυγώνια). Η τρίτη κάμερα είναι για τις selfie, όταν η οθόνη είναι πλήρως ανοιχτή και έχει ανάλυση 32MP.

Το φετινό MWC τα είχε όλα! Κάποια από τα παραπάνω προϊόντα και τεχνολογίες θα είναι μαζί μας εντός της τρέχουσας χρονιάς, με κάποια να έχουν ήδη κυκλοφορήσει,  ενώ κάποια άλλα θα τα δούμε λογικά μέσα στα προσεχή έτη. Τι να κάνουμε, υπομονή!

Σου κέντρισε κάποιο την προσοχή; Βρες όλα τα smartphone του 2023, που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, εδώ