Τρία feelgood βιβλιαράκια που δεν πρέπει να σου ξεφύγουν

Τρία feelgood βιβλιαράκια που δεν πρέπει να σου ξεφύγουν

Το χειμώνα δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια ζεστή κούπα καφέ (εγώ βέβαια πίνω τσάι αλλά όπως βολεύεται ο καθένας), και ένα γλυκό ζεστό βιβλίο.

Συγκέντρωσα λοιπόν τρία βιβλία τα οποία υπόσχονται πως θα σε κάνουν να νιώσεις όμορφα, γνωρίζοντας πως η υπόσχεση ισχύει!

Πάμε να τα δούμε αναλυτικά:

(1) Οι επιβάτες της αποβάθρας 5, της Clare Pooley από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Επιβάτες της Αποβάθρας 5, Συλλεκτική Έκδοση

Ποτέ δεν μιλάμε σε αγνώστους στο τρένο. Αυτός είναι ο κανόνας. Τι θα γινόταν όμως αν τον παραβαίναμε;

Κάθε πρωί στις 8:05, η Iona Iverson παίρνει το τρένο για να πάει στη δουλειά. Κάθε μέρα, βλέπει τους ίδιους ανθρώπους και κάνει εικασίες γι’ αυτούς – τους δίνει ακόμα και παρατσούκλια. Ποτέ όμως δεν μιλάνε. Προφανώς.

Έπειτα, ένα πρωί, ο Έξυπνος-μα-σεξιστής Surbiton στραβοκαταπίνει μια ρώγα σταφυλιού μπροστά στα μάτια της Iona και πνίγεται. Όταν ένας άλλος επιβάτης επεμβαίνει και του σώζει τη ζωή, προκαλείται μια αλυσιδωτή αντίδραση. Μια ετερόκλητη ομάδα ανθρώπων με μόνο κοινό το ότι παίρνουν το ίδιο τρένο μαθαίνουν ότι οι εικασίες που κάνουμε για τους άλλους δεν συνάδουν με την πραγματικότητα. Όταν όμως η ζωή της Iona αρχίσει να παίρνει την κάτω βόλτα, θα τη συντρέξουν αυτοί οι καινούργιοι φίλοι;

Είμαι σίγουρη πως όλοι μας, λίγο ή πολύ, χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην καθημερινότητα μας.

Εκεί βλέπουμε ένα σωρό κόσμο, τους παρατηρούμε, βλέπουμε τι φοράνε, αν μιλάνε δυνατά, αν ακούν μουσική, αν τους πετυχαίνουμε πρώτη φορά ή αν τους βλέπουμε συχνά κλπ κλπ.

Ωστόσο πόσο συχνά θα πιάσουμε συζήτηση με κάποιον συνεπιβάτη; Ίσως και ποτέ.

Τι θα συνέβαινε αν το κάναμε;

Στο βιβλιαράκι αυτό, αυτό βλέπουμε. Μια εκκεντρική και αταίριαστη παρέα ανθρώπων που χρησιμοποιούν το μετρό καθημερινώς, λόγω ενός γεγονότος έρχονται κοντά, και από εκεί που ήταν άγνωστοι καταλήγουν να γίνονται φίλοι!

(2) Το χαμένο εισιτήριο, της Freya Sampson από τις Εκδόσεις Μίνωας

Το Χαμένο Εισιτήριο
  • Αισθηματικό
  • Ελπίδα

Η Λίμπι φτάνει στο Λονδίνο χωρισμένη, με την ζωή της να έχει γίνει συντρίμμια.

Το πρώτο άτομο που τυχαίνει να μιλήσει, είναι ο Φρανκ, ένας ηλικιωμένος άντρας ο οποίος της αφηγείται ένα περιστατικό του 1962, για ένα κορίτσι με κόκκινα μαλλιά που είχε γνωρίσει στο λεωφορείο. Είχαν κανονίσει να συναντηθούν όμως εκείνος έχασε το εισιτήριο στο οποίο του είχε γράψει το κινητό του, και έτσι έχασε και εκείνη.

Από τότε δεν έχει πάψει να την αναζητά.

Η ιστορία αυτή αγγίζει τόσο πολύ την Λίμπι, που αποφασίζει να τον βοηθήσει, όμως δεν θα είναι καθόλου εύκολο μιας και η άνοια του Φρανκ δυσκολεύει την κατάσταση.

(3) Ένας Γιος, του Alejandro Palomas από τις Εκδόσεις Όπερα

Ένας Γιος
4
5
4
από 11,02 €

"Ο μπαμπάς μ’ έπιασε από τους ώμους κι έγινε κατακόκκινος. ‘‘Μη φορέσεις ποτέ ξανά γυναικεία ρούχα, ακούς τι σου λέω; Ακούς τι σου λέω, Γκίγε;’’ Και είπε: ‘‘Την επόμενη φορά που θα σ’ ακούσω να λες μπροστά στους θείους ότι όταν μεγαλώσεις θέλεις να γίνεις Μαίρη Πόππινς, σου τ’ ορκίζομαι ότι... σου τ’ ορκίζομαι ότι...’’".

Ο Γκίγε δίνει την εικόνα ενός παιδιού χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Δείχνει ευτυχισμένος, είναι επιμελής και φρόνιμος μαθητής της Δ΄ δημοτικού και κάνει πολύ στενή παρέα με μια συμμαθήτριά του από το Πακιστάν, τη Ναζία. Η μαμά του Γκίγε εργάζεται στο Ντουμπάι και είναι εντελώς απούσα, ο μπαμπάς του έχει προσφάτως βγει στην ανεργία, και ο μικρός -που δεν μιλάει για τη μητέρα του- έχει ως μοναδικό πρότυπο τη Μαίρη Πόππινς. Η δασκάλα του αρχίζει να διαισθάνεται πως κάτι δεν πάει και τόσο καλά. Πιστεύει πως η εξάρτησή του από την -εξιδανικευμένη στη φαντασία του μικρού- Μαίρη Πόππινς είναι μόνον η ορατή κορυφή ενός παγόβουνου, και ζητά τη βοήθεια της ψυχολόγου του σχολείου. Με τη σειρά της, η ψυχολόγος ζητά από τον Γκίγε να της ζωγραφίσει κάποιες εικόνες από την καθημερινότητά του, κι έτσι απλώνονται μπροστά της τα κομμάτια ενός πολύ σύνθετου παζλ...

Νομίζω πως όταν ήμασταν μικρά, σίγουρα κάποια στιγμή η δασκάλα μας είχε κάνει την κλασική ερώτηση «Τι θέλετε να γίνετε όταν μεγαλώσετε;». Μόνο που δεν θυμάμαι κανέναν να απαντάει «Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω η Μαίρη Πόππινς». Κανέναν..εκτός από τον Γκίγκε, το βασικό πρόσωπο του συγκεκριμένου βιβλίου.

Ένα βιβλίο τρυφερό, βαθιά συγκινητικό που παρόλο που είναι μικρό, περνάει συγκλονιστικά μηνύματα. Διαβάστε το και θα καταλάβετε.

Σχετικά Άρθρα

Friends to lovers trope: 3 βιβλία για να διαλέξεις
Δύο μικρά βιβλία που διαβάζονται σε μία μέρα
3 βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας που αξίζουν τον χρόνο σου
Ο φίλος μου το σκοτάδι της Kathleen Glasgow (Αξιολόγηση)