Ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι γεύσεων

Ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι γεύσεων

Κάθε χώρα με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο, γιορτάζει τη χαρά των Χριστουγέννων με πιάτα που αντικατοπτρίζουν την ιδιαίτερη πολιτιστική της κληρονομιά. Ας εξερευνήσουμε αυτήν τη γαστρονομική πορεία ανά τον κόσμο και ας απολαύσουμε την πολυμορφία των γεύσεων και αρωμάτων που φέρνει η εορταστική αυτή περίοδος!

Tamales, Κόστα Ρίκα

Πρόκειται για ένα αγαπημένο χριστουγεννιάτικο φαγητό, όπου κάθε οικογένεια φημίζεται για τη δική της μυστική συνταγή. Η βάση τους είναι μια ζύμη από καλαμπόκι, η οποία τυλίγεται σε φλοιό καλαμποκιού ή φύλλο μπανάνας και μαγειρεύεται στον ατμό. Το ενδιαφέρον χαρακτηριστικό τους είναι η ποικιλία στην επιλογή της γέμισης, όπως κρέας, τυρί ή λαχανικά, προσφέροντας μια γαστρονομική ποικιλία που ικανοποιεί διάφορα γούστα.

Υλικά Εκτέλεση
2 φλιτζάνια αλεύρι καλαμποκιού Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το ζωμό, το λίπος, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. 
1 ½ φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου Ανακατεύουμε καλά, ώστε να γίνει μια λεία ζύμη
½ φλιτζάνι λαρδί Απλώστε ένα λεπτό στρώμα από τη ζύμη σε ένα φλοιό καλαμποκιού. Αφήστε ένα κενό γύρω από τις άκρες. 
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ Ρίχνετε στο κέντρο με ένα κουτάλι τη γέμιση που θέλετε.
1 κ.γλ. αλάτι Διπλώστε τα πλαϊνά του φλοιού καλαμποκιού προς το κέντρο, περικλείοντας τη γέμιση και τυλίξτε το σφιχτά.
γέμιση της επιλογής σας Συνεχίστε τη διαδικασία αυτή, μέχρι να χρησιμοποιηθεί όλη η ζύμη και η γέμιση.
φλούδες καλαμποκιού μουλιασμένες σε νερό για τουλάχιστον 1 ώρα Τοποθετήστε τα tamales όρθια στον ατμομάγειρα, φροντίζοντας να είναι σφιχτά τυλιγμένα, ώστε να μην ανοίξουν κατά το μαγείρεμα.
Αφήστε τα tamales στον ατμό για περίπου 1 έως 1 ½ ώρα
  • Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος: 1-1.3 ώρα

Σερβίρονται με salsa verde και guacamole. Μπορείτε να τα συνοδεύσετε με μεξικάνικο ρύζι και τηγανητά φασόλια.

Vegan εκδοχή: Αντικαταστήστε τον ζωμό κοτόπουλου με λαχανικών, χρησιμοποιήστε λάδι λαχανικών αντί για λαρδί. Επιλέξτε γέμιση όπως σοταρισμένα λαχανικά, τόφου ή τυρί vegan.

Ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι γεύσεων

Rosolli, Φινλανδία

Το Rosolli (παντζαροσαλάτα) είναι μια λαχταριστή και υγιεινή σαλάτα που κατάγεται από τη Φινλανδία. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική ως κρύο συνοδευτικό πιάτο στο παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αν θέλετε να προσθέσετε μια νότα γεύσης και παράδοσης στις γιορτές σας, δοκιμάστε αυτήν τη νόστιμη συνταγή.

Υλικά Σως Εκτέλεση
2 πατάτες, βρασμένες και κομμένες σε κυβάκια 1/2 κούπα γιαούρτι Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τις πατάτες, το παντζάρι, τα καρότα και το μήλο.
2 πατζαρια βρασμένα και κομμένα σε κομμάτια 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το γιαούρτι, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι για τη σως.
2 καρότα, τριμμένα Αλάτι Προσθέστε τη σως στα υλικά και ανακατέψτε καλά.
1 μήλο κομμένο σε κυβάκια Πιπέρι Βάλτε το στο ψυγείο για να κρυώσει για τουλάχιστον μισή ώρα πριν το σερβίρετε.
Ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι γεύσεων

Vitel Toné, Αργεντινή

Το Vitel Toné (μοσχάρι με σάλτσα τόνου), είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που απολαμβάνουν κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων στην Αργεντινή. Η παρασκευή του, απαιτεί προετοιμασία τουλάχιστον μία ή περισσότερες ημέρες νωρίτερα. Το κύριο συστατικό είναι ένα κομμάτι μοσχαριού, το οποίο ψήνεται αργά για να αποκτήσει μια ιδιαίτερη γεύση.

Υλικά Εκτέλεση Σερβίρισμα
2 λευκά κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με σούπα, αφήστε το νερό να πάρει βράση (προσθέστε τόσο νερό ώστε να καλύπτει το μοσχαρίσιο κρέας). Τοποθετήστε τις φέτες μοσχαριού στο δίσκο σερβιρίσματος ή στην πιατέλα που θα χρησιμοποιήσετε και καλύψτε με την σάλτσα Πασπαλίζετε με κάπαρη και σερβίρετε με το γαρνιτούρα της επιλογής σας.
2 καρότα, ψιλοκομμένα Προσθέστε τα λαχανικά, 2 κουταλιές της σούπας χοντρό αλάτι και το μοσχάρι. Αφήστε το νερό να βράσει και αφήστε το να μαγειρευτεί για περίπου 1 ώρα, ανακατεύοντας τον αφρό που σχηματίζεται στην κορυφή της κατσαρόλας. Σβήστε τη φωτιά, αφήστε το κρέας να κρυώσει μέσα στο ζωμό.
1 σέλινο, ψιλοκομμένο Για τη σάλτσα, βάλτε τους κρόκους των βραστών αυγών, τον τόνο και το λάδι σε ένα μπλέντερ. Λιώστε μέχρι να επιτευχθεί ένα λείο, ομοιόμορφο μείγμα.
2-3 φύλλα δάφνης Προσθέστε 1 φλιτζάνι ζωμό και συνεχίστε το ανακάτεμα. Προσθέστε τη μουστάρδα, τη μαγιονέζα και τον αντζούγια. Εάν είναι πολύ πηχτό, προσθέστε περισσότερο ζωμό.
3-4 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες και ξεφλουδισμένες Δοκιμάστε τη σάλτσα και προσαρμόστε το αλατοπίπερο (αν είναι ήδη αλατισμένη στη γεύση, προσθέστε απλώς το πιπέρι).
Φρέσκο κρεμμυδάκι
1 ματσάκι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουταλιές της σούπας χοντρό θαλασσινό αλάτι
1-3 κιλά μοσχαρίσιο κρέας, καθαρισμένο και χωρίς λίπος
8 σφιχτούς κρόκους (βρασμένα)
2 κονσέρβες τόνου σε λάδι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
1 φλιτζάνι μαγιονέζα
1 μικρή κονσέρβα ή βάζο αντζούγια (περίπου 12 φιλέτα)
Θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (ανάλογα με τις προτιμήσεις)
2 κουταλιές της σούπας κάπαρη
Ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι γεύσεων

Laufabrauð, Ισλανδία

Οι Ισλανδοί μετά το χριστουγεννιάτικο δείπνο, τρώνε το laufabrauð ή αλλιώς leaf bread. Είναι ένα ψωμί που φτιάχνεται με μια πολύ απλή ζύμη, αλλά έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι πολύ λεπτό. Τα σχέδια είτε χαράσσονται με το χέρι είτε δημιουργούνται με τη χρήση ενός σιδερένιου ρολού, του laufabrauðsjárn. Τηγανίζεται σε καυτό λάδι, δημιουργώντας ένα νόστιμο, τραγανό αποτέλεσμα και συνήθως τρώγεται με βούτυρο. 

Η παρασκευή του αποτελεί οικογενειακή υπόθεση, αφού συγκεντρώνει πολλές γενιές, καθώς όλοι συμμετέχουν στην προετοιμασία και τη διακόσμηση, αποτελώντας ένα σημαντικό κομμάτι των Χριστουγεννιάτικων ετοιμασιών.

Υλικά Εκτέλεση
4 φλιτζάνια αλεύρι Ανακατέψτε τα στερεά υλικά σε ένα μεγάλο μπολ.
1 κ.γλ. baking powder Ζεστάνετε λίγο το γάλα και ρίξτε το στο μπολ.
1 κ.γλ. ζάχαρη Προσθέστε το βούτυρο.
80 γρ. βούτυρο Ζυμώστε τη ζύμη μέχρι να γίνει λεία.
1 κούπα γάλα Κόψτε τη ζύμη σε 25 μπαλάκια (28 γραμμάρια το ένα περίπου) και ανοίξτε λεπτά φύλλα.
1 κ.γλ. αλάτι Διακοσμήστε κάθε κομμάτι με φύλλα, νιφάδες χιονιού ή ό,τι άλλο σας αρέσει χαράσσοντας με ένα μαχαίρι.
Αφήστε τα φύλλα ζύμης ανάμεσα σε λαδόκολλα και καλύψτε τους με μια υγρή πετσέτα μέχρι να είναι είστε έτοιμοι να τηγανίσετε.
Ζεσταίνετε λάδι σε μια κατσαρόλα και τηγανίζετε 1 φύλλο τη φορά, γυρίζοντας μια φορά, μέχρι να γίνει τραγανός, περίπου 30 δευτερόλεπτα. Μεταφέρετε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν.
Ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι γεύσεων

Sarmale, Ρουμανία

Τα "sarmale" (οι γνωστοί σε μας λαχανοντολμάδες) είναι ένα δημοφιλές παραδοσιακό φαγητό στη ρουμανική κουζίνα και συχνά σερβίρονται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Πρόκειται για φύλλα λάχανου γεμιστά με χοιρινό κρέας, ρύζι και μπαχαρικά και στη συνέχεια τοποθετούνται σε μια κατσαρόλα για ψήσιμο ή βράσιμο.

Η παρασκευή τους είναι μια διαδικασία που συχνά περιλαμβάνει συνεργασία πολλών ατόμων και πολλές ώρες μαγειρέματος. Το αποτέλεσμα είναι ένα γευστικό και θρεπτικό φαγητό που συνοδεύει πολλές χριστουγεννιάτικες γιορτές στη Ρουμανία.

Υλικά Εκτέλεση
1 λάχανο Αφού βράσετε το λάχανο το αφήνετε 10' μαλακώσει.
500 γρ. χοιρινό κιμά Βάζουμε στο μπλέντερ τα κρεμμύδια, τον άνηθο και το μαϊντανό και χτυπάμε, μέχρι να διαλυθούν καλά.
1 κούπα ρύζι Μέσα σε ένα μπολ ρίχνουμε το μείγμα από το μπλέντερ, την πιπεριά, το καρότο, το κιμά, το ρύζι, τον πελτέ, το ελαιόλαδο, το ζωμό, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας. Γεμίζουμε τους ντολμάδες, τους τυλίγουμε αφαιρώντας το σκληρό μέρος από κάθε φύλλο.
3 κρεμμύδια Καλύπτουμε την βάση μιας κατσαρόλας με φύλλα και τοποθετούμε τους ντολμάδες σε σειρά. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
1/2 ματσάκι άνηθο Γεμίζουμε την κατσαρόλα μέχρι πάνω με νερό και καλύπτουμε από πάνω με ένα πιάτο.
1/2 ματσάκι μαϊντανό Σιγοβράζουμε για περίπου μία ώρα. Σβήνουμε το μάτι και ρίχνουμε μία κούπα νερό μαζί με το ξύδι.
1 καρότο ψιλοκομμένο Αφήνουμε για 20 λεπτά να σταθούν.
3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 κ.σ. ζωμό βοδινό
2 κ.σ. ξύδι
Ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι γεύσεων

Σχετικά Άρθρα

Αρμονία πέρα από τα σύνορα!
Ρούντολφ το ελαφάκι: ο πιο αγαπημένος τάρανδος του κόσμου
Ιδέες για το χριστουγεννιάτικο πρωινό σου
Γίνε ο χειρότερος Άγιος Βασίλης για φέτος