Τρία βιβλία για βιβλία!

Τρία βιβλία για βιβλία!

Είναι νομίζω ευρέως γνωστό, πως όλοι οι βιβλιόφιλοι, εκτός από την αδυναμία μας στα βιβλία γενικά, έχουμε και μια έξτρα αδυναμία στα βιβλία εκείνα που μιλάνε για άλλα βιβλία!

Πάμε λοιπόν να δούμε κάποιες προτασούλες που θα σας ζεστάνουν την ψυχή μιλώντας για την αγάπη του διαβάσματος μεταξύ άλλων θεμάτων.

1) Ο ταχυδρόμος των βιβλίων, του Carsten Henn από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού το βιβλιοπωλείο κλείσει, διασχίζοντας τα γραφικά δρομάκια της πόλης. Με αυτούς τους πελάτες έχει ένα ιδιαίτερο δέσιμο -είναι σχεδόν φίλοι- και αποτελεί, κατά κάποιο τρόπο, τον σύνδεσμό τους με τον έξω κόσμο. Όταν όμως ξαφνικά ο Καρλ χάσει τη δουλειά του, θα χρειαστεί η δύναμη των βιβλίων και ένα κοριτσάκι εννιά χρόνων για να τους κάνει όλους, του Καρλ συμπεριλαμβανομένου, να βρουν το θάρρος να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλον…

Ανάλαφρο, τρυφερό, συγκινητικό και βιβλιοφιλικό, το μυθιστόρημα του Carsten Henn μας θυμίζει ότι έχουμε μονάχα ο ένας τον άλλον  και τα βιβλία. O Καρλ Κόλχοφ δεν είναι ένας συνηθισμένος 75χρονος. Λάτρης των βιβλίων και παλιός βιβλιοπώλης, ζει προσκολλημένος, θα έλεγε κανείς, σε μια παλιότερη εποχή, με έναν ρομαντισμό πρωτόγνωρο. Έτσι, δουλεύει στο βιβλιοπωλείο του μέντορά του Γκούσταβ  και μένει εκεί παρότι διαπιστώνει την αντιπάθεια της νέας διευθύντριας και κόρης του Γκούσταβ απέναντί του. Γιατί ο Κόλχοφ, μόνος στη ζωή, δεν έχει μάθει να ζει αλλιώς.

Είναι μοναχικός και οι φίλοι του είναι τα βιβλία. Τα βιβλία και οι παράξενοι πελάτες του: άνθρωποι μοναχικοί και οι ίδιοι, εγκλωβισμένοι ο καθένας στο δικό του μεγαλύτερο ή μικρότερο δράμα, που έχουν καθιερώσει μια ιδιότυπη συνήθεια: περιμένουν κάθε εβδομάδα τον βιβλιοπώλη της καρδιάς τους να τους φέρει στο σπίτι το κατάλληλο γι’ αυτούς βιβλίο. Η επίσκεψη του Καρλ και οι επιλογές του αποδεικνύονται ευεργετικές για τους ανθρώπους αυτούς. Ειδικά όταν στο παιχνίδι μπαίνει και μια παράξενη εννιάχρονη, το κορίτσι-σίφουνας με την ώριμη σκέψη και τόλμη, που, δίνοντας και αυτή διέξοδο στη δική της μοναξιά (ορφανή από μητέρα, με έναν πατέρα παρόντα-απόντα και δεχόμενη πειράγματα στο σχολείο), ακολουθεί τον Καρλ παντού και αλλάζει, με την ανέμελη παιδικότητά της, τις ζωές των πελατών του.

Ο Καρλ, δουλεύει σε ένα βιβλιοπωλείο, και τις βραδινές ώρες παραδίδει βιβλία σε συγκεκριμένους πελάτες. Είναι η αγαπημένη του στιγμή της ημέρας καθώς με τους πελάτες αυτούς έχει αναπτύξει ένα δέσιμο, σχεδόν σαν να είναι φίλοι. Όταν λοιπόν θα χάσει τη δουλειά του, έρχονται τα πάνω κάτω στη ζωή του.

Αν προσθέσουμε σε ένα ήδη γλυκό βιβλίο έναν αξιαγάπητο γερούλη μαζί με ένα γλυκουλένιο κοριτσάκι, που λατρεύοουν και οι δύο το διάβασμα και μας δείχνουν την δύναμη των βιβλίων, έχουμε το ιδανικό ζεστό ανάγνωσμα για αυτή την εποχή [ή για όποια περίοδο θέλουμε να διαβάσουμε κάτι που θα μας φτιάξει τη διάθεση].

2) Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων, της Monica Gutierrez από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

Το Βιβλιοπωλείο των Μικρών Θαυμάτων

Η νεαρή αρχαιολόγος Άγκνες Μαρτί μετακομίζει από τη Βαρκελώνη στο Λονδίνο ψάχνοντας δουλειά. Λίγο αφότου φτάσει στην πόλη, ενώ περπατάει στο Τεμπλ, μια ξαφνική νεροποντή την αναγκάζει να αναζητήσει καταφύγιο στο Moonlight Books, ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο. Ο ιδιοκτήτης ψάχνει υπάλληλο· η Άγκνες γοητεύεται από την ιδιαίτερη προσωπικότητά του και αποφασίζει να δεχτεί τη θέση. 

Ο καιρός περνάει και η Άγκνες αρχίζει να μαθαίνει τον στριφνό χαρακτήρα του αφεντικού της και τις εκκεντρικότητες των τακτικών πελατών, του χαρισματικού αγοριού που θέλει να γίνει αστροναύτης, της κυρίας με τα βιολετί μαλλιά. Νιώθει να παρασύρεται από τη μαγεία αυτού του αξιαγάπητου βιβλιοπωλείου. Ώσπου μια μέρα, ένα πολύτιμο βιβλίο εξαφανίζεται. 

Ο επιθεωρητής Τζον Λόκγουντ αναλαμβάνει να ερευνήσει την υπόθεση, διαταράσσοντας την ηρεμία και τη γαλήνη της Άγκνες.

Μια ιστορία για όσους έχουν νιώσει ότι η λογοτεχνία τους έσωσε. Το πιο feelgood μυθιστόρημα που θα διαβάσετε φέτος.

Η Άγκνες έχει μετακομίσει στο Λονδίνο με την ελπίδα να βρει δουλειά ως αρχαιολόγος, όμως τα πράγματα ήρθαν έτσι ώστε βρέθηκε εντελώς τυχαία στο βιβλιοπωλείο Moonlight Books. Χωρίς πολύ σκέψη, ο ιδιοκτήτης που έψαχνε ήδη βοηθό, την προσλαμβάνει και λίγο πολύ έτσι άλλαξε η ζωή της.

«-Τι σημαίνει feelgood; -Ιστορίες όπου σχεδόν τίποτα εξαιρετικό δεν συμβαίνει, των οποίων οι πρωταγωνιστές κάθε άλλο παρά ήρωες είναι. Ιστορίες που η ευτυχία μετριέται με μικρές στιγμές και βρίσκεται στα πιο συνηθισμένα πράγματα.»

Σε κάνει να θες να πιεις 2-3 κούπες ζεστό τσάι και να ηρεμήσεις αφήνοντας τη ζωή να κυλήσει μόνη της χωρίς άγχος. Εξάλλου ίσως τα καλύτερα όντως να έρχονται εκεί που δεν το περιμένουμε.

3) Ο γάτος που έσωζε βιβλία, του Sosuke Natsukawa από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

Ο Γάτος που Έσωζε Βιβλία

Ο παππούς μου έλεγε κάθε τρεις και λίγο: Τα βιβλία διαθέτουν τρομερή δύναμη. Αλλά ποια είναι αυτή η δύναμη στ’ αλήθεια; Το μικρό παλαιοβιβλιοπωλείο του παππού του με τις τεράστιες στοίβες από βιβλία που φτάνουν ως το ταβάνι είναι το ιδανικό καταφύγιο για τον εσωστρεφή έφηβο Ριντάρο Νατσούκι. Εκεί περνά ευτυχισμένες στιγμές διαβάζοντας ό,τι του αρέσει. Όμως ο παππούς πεθαίνει ένα βράδυ στον ύπνο του και ο Ριντάρο απομένει συντετριμμένος και μόνος. Το παλαιοβιβλιοπωλείο όπως όλα δείχνουν θα πρέπει να κλείσει. Τότε κάνει την εμφάνισή του ο Τίγρης, ένας μυστήριος τιγρέ γάτος που μιλάει και έχει μια αποστολή: να σώζει βιβλία. Χρειάζεται ωστόσο τη συνδρομή ενός αληθινού βιβλιόφιλου για να την πραγματοποιήσει, και έτσι ζητά από τον Ριντάρο να τον βοηθήσει.
Το παράξενο αυτό ζευγάρι, το αγόρι και ο γάτος, θα ζήσει τρεις μαγικές περιπέτειες ελευθερώνοντας τα βιβλία από ανθρώπους που τα φυλακίζουν, τα κακομεταχειρίζονται ή προδίδουν το πνεύμα τους. Την τελευταία διάσωση όμως στην απίθανη διαδρομή τους, η οποία θα τον φέρει αντιμέτωπο με τον ίδιο του τον εαυτό, ο Ριντάρο θα πρέπει να την αναλάβει μόνος του…

Ο Ριντάρο δεν είναι ο «τυπικός» έφηβος. Δεν παίζει μπάλα, δεν ασχολείται συνεχώς με κορίτσια και γενικότερα δεν είναι και ιδιαίτερα δραστήριος. Αντιθέτως, του αρέσει να μένει μέσα και να διαβάζει βιβλία. Πιο συγκεκριμένα, τα λατρεύει (Ναι πολλοί ταυτιζόμαστε ξέρω). Περνάει τις ώρες του στο βιβλιοπωλείο του παππού του μαθαίνοντας συνεχώς καινούρια πράγματα. Όμως ο παππους του πεθαίνει, το βιβλιοπωλείο μένει χωρίς κάποιον να το κουμαντάρει, και ο Ριντάριο χωρίς κηδεμόνα. Το πλάνο είναι να μετακομίσει και να μείνει με μια μακρινή του θεία, όταν ξαφνικά εμφανίζεται ένας ριγέ πορτοκαλί γάτος, που μιλάει…και του ζητάει να τον βοηθήσει να σώσουν βιβλία από ιδιοκτήτες που δεν τα αγαπούν.

«Ένα βιβλίο σε κάποιο ράφι δεν είναι παρά ένα μάτσο χαρτιά. Αν δεν ανοιχτεί, ένα βιβλίο που κατέχει την τρομερή δύναμη μιας επικής ιστορίας είναι απλώς χαρτομάνι. Αλλά το βιβλίο που έχει δεχτεί φροντίδα και αγάπη, που έχει γεμίσει από ανθρώπινες σκέψεις, έχει προικιστεί με ψυχή.»

Θα το χαρακτήριζα ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, ιδανικό για δύσκολες περιόδους που απλά ψάχνεται κάτι γλυκό να σας κρατήσει συντροφιά.

Σχετικά Άρθρα

Friends to lovers trope: 3 βιβλία για να διαλέξεις
Δύο μικρά βιβλία που διαβάζονται σε μία μέρα
3 βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας που αξίζουν τον χρόνο σου
Ο φίλος μου το σκοτάδι της Kathleen Glasgow (Αξιολόγηση)