3 συνταγές για τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα

3 συνταγές για τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα

Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό φαγητό για το εορταστικό τραπέζι των Χριστουγέννων από τη γαλοπούλα.

Πλέον η γαλοπούλα είναι αναπόσπαστο κομμάτι των περισσότερων Χριστουγεννιάτικων μενού και ίσως να έχουμε βαρεθεί τις ίδιες συνταγές κάθε χρόνο. 

Παρακάτω θα βρεις 3 πρωτότυπες ιδέες για να προσφέρεις τη γιορτινή γαλοπούλα και να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου. 

# Γαλοπούλα γεμιστή με χοιρινό και ξερά φρούτα

Υλικά:

  • 1 γαλοπούλα (περίπου 4 κιλά)
  • 500ml ζωμός κότας
  • 400 γρ. χοιρινός λαιμός, χωρίς κόκαλο, σε μικρά κυβάκια
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες, ολόκληρες
  • 2 φύλλα δάφνη
  • 100γρ. κουκουνάρια
  • 100γρ. σταφίδες ξανθές
  • 8 ξερά βερίκοκα ψιλοκομμένα
  • 8 ξερά δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
  • 50ml κονιάκ
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία:

Για τη γέμιση της γαλοπούλας, σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το χοιρινό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για περίπου 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα δαφνόφυλλα, τα κουκουνάρια και τα αποξηραμένα φρούτα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για άλλα 10 λεπτά και έπειτα προσθέτουμε το κονιάκ. Μετά από 1 λεπτό, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε τη γέμιση της γαλοπούλας στο ψυγείο για 20-30 λεπτά.

Στη συνέχεια, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120°C. Aλατοπιπερώνουμε τη γαλοπούλα μέσα κι έξω και γεμίζουμε την κοιλιά με την κρύα γέμιση. Ράβουμε το άνοιγμα της κοιλιάς ή κλείνουμε καλά με μυτερές οδοντογλυφίδες. Βάζουμε τη γαλοπούλα στο κέντρο ενός μεγάλου ταψιού με το στήθος προς τα πάνω, προσθέτουμε τον ζωμό και ψήνουμε για 3 ώρες στους 120°C χωρίς να τη σκεπάσουμε. Έπειτα, αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 165°C και ψήνουμε την γαλοπούλα άλλα 10-20 λεπτά. Ελέγχουμε αν η γαλοπούλα είναι έτοιμη βυθίζοντας ένα θερμόμετρο στο εσωτερικό του στήθους: αν η θερμοκρασία στο εσωτερικό δείξει πάνω από 70°C, είναι έτοιμη.

Σερβίρουμε μια μερίδα γαλοπούλα με μια κουταλιά από τη γέμιση. Χρησιμοποιούμε τον ζωμό από το ταψί ως σάλτσα.

3 συνταγές για τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα

# Γαλοπούλα ψητή με μπέικον στον φούρνο

Υλικά:

  • 1 γαλοπούλα (2,5-4 κιλά)
  • 300 γρ. βούτυρο
  • 8 φέτες μπέικον
  • 15 baby πατάτες 
  • 150 γρ. κεφαλογραβιέρα κομμένη σε καρέ
  • ελαιόλαδο
  • χυμό λεμονιού
  • αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία:

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες στη μέση σε ένα μπολ. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε ρίγανη, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Ρίχνουμε τις πατάτες στη γάστρα.

Προσθέτουμε στο κέντρο της γάστρας τη γαλοπούλα, αφού βάλουμε αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για περίπου 3 ώρες. Θα πρέπει να την έχουμε αλείψει πολύ καλά με το βούτυρο, επειδή χρειάζεται αρκετό λίπος για να ψηθεί σωστά και να παραμείνει ζουμερή.

Ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε το μπέικον ψιλοκομμένο και την κεφαλογραβιέρα και αφήνουμε άλλη μισή ώρα να ψηθεί. 

3 συνταγές για τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα

# Γαλοπούλα ψητή με γέμιση φυστίκι

Υλικά:

  • 1 γαλοπούλα (3 κιλά)
  • 300 γρ. βούτυρο αγελάδος
  •  1/3  κ.γ. ξερό φασκόµηλο
  •  1 κλωναράκι δεντρολίβανο
  •  1/2 κλωνάρι σέλερι κοµµένο σε 2-3 κοµµάτια
  •  1 καρότο κοµµένο σε 3-4 κοµµάτια
  •  250ml ξηρό λευκό κρασί
  •  120ml ξηρό γλυκό κρασί 
  •  250ml ζωµός κότας 
  •  αλάτι, πιπέρι

για τη γέμιση:

  • 45 γρ. φυστίκια Αιγίνης
  • 100 γρ. προσούτο ψιλοκοµµένο
  • 200 γρ. χοιρινός κιµάς
  • 200 γρ. κιµάς κοτόπουλου από µπούτι
  • 1 αυγό
  • 80ml κρέµα γάλακτος
  • 1/3 κ.γ. ξερό φασκόµηλο
  • αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία:

Κόβουμε σε αρκετά μεγάλα κομμάτια τα φυστίκια και τα καβουρδίζουμε σε ένα τηγάνι για 5 λεπτά. 

Σε ένα βαθύ µπολ ανακατεύουµε όλα τα υλικά για τη γέµιση και προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 170°. Aλατοπιπερώνουμε τη γαλοπούλα μέσα κι έξω και γεμίζουμε την κοιλιά με τη γέμιση. Ράβουμε το άνοιγμα της κοιλιάς ή κλείνουμε καλά με μυτερές οδοντογλυφίδες. Τρίβουμε την πέτσα της γαλοπούλας με τα 100γρ. από το βούτυρο και κόβουμε άλλα 100γρ. σε κυβάκια σκορπίζοντάς τα σε ένα μεγάλο ταψί. Προσθέτουμε το φασκόµηλο, το δεντρολίβανο, το σέλερι, το καρότο και τα κρασιά και τοποθετούμε τη γαλοπούλα με το στήθος προς τα πάνω.

Ξεφουρνίζουµε και αφού σταθεί λίγο η γαλοπούλα, σουρώνουμε τα υγρά του ταψιού σε µια µικρή κατσαρόλα. Προσθέτουµε τα υπόλοιπο βούτυρο, τον ζωµό και αλατοπίπερο και βράζουµε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5-6 λεπτά, µέχρι να δέσει η σάλτσα. 

Κόβουµε τη γαλοπούλα και τη σερβίρουµε σε πιατέλα µε τη γέµιση και τη σάλτσα.

3 συνταγές για τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα

Βρες χρήσιμα υλικά για τις συνταγές σου

  • Ελαιόλαδο Ελαιόλαδο
  • Βούτυρο Βούτυρο
  • Ξηροί Καρποί & Αποξηραμένα Φρούτα Ξηροί Καρποί & Αποξηραμένα Φρούτα
  • Μπαχαρικά & Μυρωδικά Μπαχαρικά & Μυρωδικά
  • Ζωμοί Ζωμοί
  • Αλάτι Αλάτι

Σχετικά Άρθρα

Παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες συνταγές από όλη την Ελλάδα
Γιορτινό Χανγκόβερ: Comfort food για να το αντιμετωπίσεις
Leftovers - Πως να αξιοποιήσεις ό,τι έχει απομείνει;
Η καλύτερη συνταγή για δίπλες!
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες