Ρούντολφ το ελαφάκι: ο πιο αγαπημένος τάρανδος του κόσμου

Ρούντολφ το ελαφάκι: ο πιο αγαπημένος τάρανδος του κόσμου

Ποια είναι όμως η πραγματική ιστορία που κρύβεται πίσω από το πιο διάσημο ελαφάκι;

Είναι χωρίς αμφιβολία σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων. Ο Ρούντολφ με την κόκκινη μύτη, ο πρώτος από τους εννιά ταράνδους που σέρνουν το έλκηθρο του Άη Βασίλη είναι ο πρωταγωνιστής ενός από τα διασημότερα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, που έχει μεταφραστεί σε πάμπολλες γλώσσες. 

Έχεις αναρωτηθεί, όμως, ποια είναι η ιστορία του Ρούντολφ; Πρέπει να σε ταξιδέψω πίσω στο 1939 και στο Σικάγο, οπού γεννήθηκε το ελαφάκι με την κόκκινη μύτη.

Μια αλυσίδα καταστημάτων, η Montgomery Ward αντιμετώπιζε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Προκειμένου να αυξήσει τις πωλήσεις της, η εταιρεία σκέφτηκε να αναθέσει σε έναν κειμενογράφο, τον Robert Lewis May τη συγγραφή ενός βιβλίου για να το προσφέρουν ως χριστουγεννιάτικο δώρο στα παιδιά. 

Την ίδια χρονική περίοδο, η σύζυγος του May έπασχε από μια σοβαρή ασθένεια κι έτσι εκείνος με μεγάλη προθυμία δέχτηκε να γράψει ένα παιδικό παραμύθι, ώστε να συνεισφέρει στα δυσβάσταχτα έξοδα νοσηλείας της. Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα η γυναίκα του έσβησε και εκείνος τα παράτησε όλα, ώστε να δίπλα στην 4χρονη κόρη. Η μικρή του Barbara, όμως, παρακίνησε να γράψουν μαζί την ιστορία και του πρότεινε να λέει για ελάφια, τα οποία ήταν τα αγαπημένα της ζώα. Όπως έγραψε ο ίδιος, χρόνια αργότερα, "Εκείνη την περίοδο χρειαζόμουν τον Ρούντολφ περισσότερο από ποτέ". 

Η ιστορία βασίστηκε στα παιδικά χρόνια του συγγραφέα, που ήταν μικροκαμωμένος και διαφορετικός και οι συμμαθητές του τον κοροίδευαν. Σκέφτηκε, λοιπόν, να αποδώσει στο ελαφάκι τη διαφορετικότητα με μια κόκκινη παχουλή μύτη. Στην αρχή, αυτή η μύτη δεν είχε την επιτυχία που ξέρουμε. Το αφεντικό του May αρνήθηκε να εκδόσει έτσι την ιστορία, καθώς θεώρησε ότι η κόκκινη μύτη υποδήλωνε ότι έπινε αλκοόλ. Μετά, όμως, από τα σκίτσα του εικαστικού τμήματος της Montgomery Ward, το βιβλίο εκδόθηκε και τον πρώτο μόλις χρόνο πούλησε 2,5 εκατομμύρια αντίτυπα.

Μια δεκαετία μετά, ο τραγουδοποιός και ραδιοφωνικός παραγωγός Johnny Marks που είχε παντρευτεί την αδελφή του May, ζήτησε από τον τραγουδιστή Gene Autry να ερμηνεύσει το τραγούδι που είχε φτιάξει εμπνευσμένος από το βιβλίο. Σήμερα, το Rudolph the Red-Nosed Reindeer είναι το δεύτερο εμπορικότερο χριστουγεννιάτικο τραγούδι όλων των εποχών πίσω από το White Christmas του Bing Crosby.

Μετά το 1947, που ο επικεφαλής της εταιρείας παραχώρησε τα συγγραφικά δικαιώματα στον May, που δεν τα είχε ως τότε, και ως το θάνατό του το 1976, κατάφερε να κερδίσει πολλά χρήματα, ωστέ να εξοφλήσει όλα τα χρέη του και να σπουδάσει τα παιδιά του. 

Σήμερα, περισσότερο από 80 χρόνια μετά την κυκλοφορία της ιστορίας του Ρούντολφ, το αγαπημένο μας ελαφάκι εξακολουθεί να αποτελεί μια ιστορία αποδοχής με το ηθικό δίδαγμα για την διαφορετικότητα. 

Ρούντολφ το ελαφάκι: ο πιο αγαπημένος τάρανδος του κόσμου

Σχετικά Άρθρα

Αρμονία πέρα από τα σύνορα!
Ιδέες για το χριστουγεννιάτικο πρωινό σου
Γίνε ο χειρότερος Άγιος Βασίλης για φέτος
Νέα χρονιά, νέοι στόχοι: Γίνε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου!
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες