Η πίτσα με ανανά είναι ελληνική πατέντα!

Η πίτσα με ανανά είναι ελληνική πατέντα!

Το γνωρίζατε πως η *αμφιλεγόμενη* Χαβανέζικη Πίτσα εφευρέθηκε από έναν Έλληνα πριν από περίπου 60 χρόνια;!

Ο εφευρέτης της ήταν ο κύριος που βλέπετε στη φωτογραφία, ο Σαμ Πανόπουλος (το Σαμ από το Σωτήρης)! Ο Σαμ γεννήθηκε το 1934 στο χωριό Βούρβορα της Αρκαδίας και στα 20 του μετανάστευσε στον Καναδά!

Στην επαρχεία Οντάριο του Καναδά, ο Σαμ άνοιξε μαζί με τα αδέρφια του το εστιατόριο Satellite (που πάει να πει Δορυφόρος). Στο εστιατόριο αυτό σέρβιραν κλασικές αμερικανιές όπως μπέργερ, πατάτες τηγανιτές και αμερικάνικα - κινέζικα πιάτα!

Ο Σαμ δοκίμασε για πρώτη φορά πίτσα όταν επισκέφτηκε τον Καναδά, η οποία είχε ξεκινήσει να γίνεται τότε δημοφιλής στις ΗΠΑ. Επηρεασμένος από τις γλυκόξινες γεύσεις των κινέζικων πιάτων που σέρβιρε στο εστιατόριο του, άρχισε να πειραματίζεται με τις γαρνιτούρες της πίτσας!

Κάπως έτσι, το 1962, μια από τις ιδέες που του έσκασαν ήταν να προσθέσει ανανά στην πίτσα για να της δώσει αυτή τη γλυκόξινη εσάνς! Η γαστρονομική του αυτή εφεύρεση ήταν πολύ δημοφιλής ανάμεσα στους πελάτες του! Αργότερα, η πίτσα με ανανά έγινε δημοφιλής συνταγή στις πιτσαρίες παγκοσμίως!!!

Ο λόγος που ο Σαμ ονόμασε την πίτσα αυτή "Χαβανέζικη" ήταν επειδή ο ανανάς που χρησιμοποιούσε προερχόταν από μια κονσέρβα που το μπραντ της ήταν Χαβανέζικο! Η Χαβάη παρεμπιπτόντως έγινε πολιτεία των ΗΠΑ το 1959 - 3 χρόνια πριν να εφευρεθεί η Χαβανέζικη Πίτσα!!!

Γενικά τα τελευταία χρόνια παίζει ένα ατελείωτο ντιμπέιτ στο ίντερνετ ανάμεσα σε άτομα που είτε μισούν είτε λατρεύουν τον ανανά στην πίτσα, που η αλήθεια είναι δεν το καταλαβαίνω. Προσωπικά ούτε τρελαίνομαι ούτε μισώ τη Χαβανέζικη Πίτσα. Νομίζω πως βγαίνουν πίτσες με πολύ πιο "περίεργες" γαρνιτούρες. Αν δηλαδή τρως ρύζι με κοτόπουλο με γλυκόξινες σάλτσες (που συνήθως έχουν ανανά) δεν μπορώ να διανοηθώ πως το κόνσεπτ "ανανάς στην πίτσα" μπορεί να σου φαντάζει τόσο ξένο και παράξενο.

Ο Σαμ Πανόπουλος δυστυχώς μας άφησε πολύ πρόσφατα, το 2017, σε ένα νοσοκομείο στον Καναδά όπου και είχε νοσηλευτεί! Η φήμη του όμως στο πιτσο-κομιουνιτι θα μείνει ζωντανή για πάντα!

Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες