Η ιστορία της ζώνης ασφαλείας!

Η ιστορία της ζώνης ασφαλείας!

Όταν το 1959 η εταιρία Volvo εφηύρε τις ζώνες ασφαλείας έτσι όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, (τη ζώνη με τα τρία σημεία) έκανε την πατέντα δωρεάν για όλους!

Έτσι και οι ανταγωνίστριες εταιρείες μπορούσαν να τη χρησιμοποιούν στα αυτοκίνητά τους, γιατί όπως είχαν πει και από τη Volvo “είναι πιο σημαντικό να σώζονται ζωές, από το κέρδος”!

Η ΖΩΝΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ ΚΑΙ Η ΦΑΣΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ! 

Σε περίπτωση που το αυτοκίνητό μας σταματήσει απότομα επειδή συνέβη κάποιο ατύχημα, θα εκτοξευτούμε από τη θέση μας με την ίδια ακριβώς ταχύτητα που τρέχαμε! Όποτε, αν πηγαίναμε με 200 χλμ. την ώρα, λογικό είναι μετά να γίνουμε χίλια κομμάτια.

Η ζώνη λοιπόν συγκρατεί το σώμα μας από το να εκτοξευτεί με τεράστια ταχύτητα αλλά είναι και αρκετά ελαστική ώστε να μη μας κόψει τα σωθικά την ώρα που πεταγόμαστε.

Στην Αμερική μόνο, υπολογίζεται πως κάθε χρόνο η ζώνη σώζει 15.000 ζωές από τροχαία. (Έναν ολόκληρο πληθυσμό της Μυκόνου μαζί με τους πελεκάνους!)

Η πρώτη ζώνη ασφαλείας δεν εφευρέθηκε για αυτοκίνητο, αλλά για ανεμοπλάνο!

Ο Άγγλος μηχανικός Τζορτζ Κέιλι κατασκεύασε τις πρώτες ζώνες ασφαλείας έβερ για το ανεμοπλάνο του στα μισά του 19ου αιώνα.

Μπορεί να ακούγεται κάτι τέτοιο ακραίο, αλλά σκεφτείτε πως τα αυτοκίνητα έγιναν δημοφιλή τον επόμενο αιώνα! Άρα η φάση του να πέφτεις από γκρεμούς με πτητικές συσκευές με την ελπίδα να μείνεις κανένα πεντάλεπτο στον αέρα, σίγουρα χρειαζόταν μια ζωνούλα!

Οι ζώνες ασφαλείας για τα αυτοκίνητα εφευρέθηκαν 60 χρόνια αφού εφευρέθηκε το αυτοκίνητο!

Το πρώτο σύγχρονο αυτοκίνητο κατασκευάστηκε το 1886 από τον Γερμανό εφευρέτη Κάρλ Μπέντς. Οι πρώτες ανασυρόμενες ζώνες ασφαλείας για αυτοκίνητα όμως εφευρέθηκαν το 1946 από τον γιατρό Χάντερ Σέλντεν, επειδή ανησυχούσε για τον αυξημένο αριθμό τραυματισμών από αυτοκινητιστικά ατυχήματα που παρατηρούσε στην εντατική!

To πρώτο καταγεγραμμένο αυτοκινητιστικό ατύχημα έγινε πριν από 125 χρόνια!

Το 1891 λοιπόν, στο Οχάιο των Η.Π.Α, ένα αμάξι έπεσε πάνω σε ένα δέντρο, αλλά ευτυχώς οι επιβάτες την έβγαλαν καθαρή με λίγες γρατζουνιές! (Αυτό το δέντρο αν υπάρχει ακόμα είναι ένα πολύ σημαντικό δέντρο!)

Το πρώτο αυτοκινητιστικό δυστύχημα έγινε λίγα χρόνια αργότερα, το 1896.

Μια αγγλίδα πήγε να περάσει τον δρόμο (δεν ήταν και πολύ σύνηθες το “κοίτα αριστερά και δεξιά πριν περάσεις τον δρόμο!”) και την πάτησε ένα αμάξι, μέσα στο οποίο οι επιβάτες έκαναν τεστ οδήγησης (να που χρησιμεύει το “Ν” για τους νέους οδηγούς).

ΝΙΩΣΤΕ ΛΙΓΟ ΠΟΣΟ ΑΚΡΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΥΜΑ ΜΙΑΣ ΤΟΣΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΦΕΥΡΕΣΗΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ!

ΚΟΥΛ ΦΑΚΤ 

Ο πρώτος υποχρεωτικός νόμος για τη χρήση της ζώνης ασφαλείας τέθηκε το 1970 στην Αυστραλία! ΤΟΣΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ!

Η Αφρική είναι η ήπειρος με τα περισσότερα αυτοκινητιστικά ατυχήματα τον χρόνο, λόγω των πολύ χαλαρών νόμων για την οδική ασφάλεια!

Το Μονακό είναι η χώρα με τα λιγότερα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα! Οι αναλογίες είναι 0 θάνατοι ανά 100.000 χιλιάδες άτομα!

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα μειώνονται!

Τα τροχαία στην Ελλάδα το 2006 βρισκόντουσαν στο πικ τους και μετά άρχισαν να μειώνονται σταθερά, με μια εξαίρεση το 2016 που ανέβηκαν λιγάκι. (Επειδή αυτό το “6” δε μας πάει καλά, το 2026 να προσέχετε λίγο παραπάνω στους δρόμους!)

Το 2016 μάλιστα που είχαμε αυτήν την περίεργη αύξηση στα τροχαία, ήταν και η τελευταία χρονιά που θυμάμαι να είχε γίνει χαμός με κάποιο τέτοιο δυστύχημα στην τηλεόραση και συγκεκριμένα με αυτό του Παντελή Παντελίδη! (Τι φάση με το 2016!)

Υπολογίζεται πως τα περισσότερα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα γίνονται τα Σάββατα! (Είναι πιο πιθανό να βγεις να πιεις το Σάββατο, οπότε λογικό!)

ΟΙ ΖΩΝΕΣ ΣΤΑ ΠΙΣΩ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΦΟΥΛ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ 

Αν και δε θέλω αυτό το ποστ να ακουστεί σαν κάποια καμπάνια για την οδική ασφάλεια, γενικά καλό είναι να μην ξεχνάμε να βάζουμε ζωνούλα και όταν καθόμαστε πίσω! Αλλιώς, σε περίπτωση ατυχήματος, εκτοξευόμαστε και παίρνουμε μπάλα και τους μπροστινούς και έτσι αυξάνουμε τις πιθανότητες να πάρουμε κόσμο στο λαιμό μας!

Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες