Συνταγές για ένα vegetarian χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Συνταγές για ένα vegetarian χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Είσαι vegetarian και θέλεις να οργανώσεις ένα εορταστικό δείπνο;

Ναι, η γαλοπούλα είναι το κλασικό χριστουγεννιάτικο πιάτο που δεν λείπει από κανένα γιορτινό τραπέζι. Αλλά για σένα που ακολουθείς αυστηρά φυτοφαγική διατροφή και θες να οργανώσεις ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι;

Μην ανησυχείς καθόλου γιατί παρακάτω μπορείς να βρεις προτάσεις για νόστιμα vegetarian πιάτα αντάξια της εορταστικής περιόδου, που δε θα απογοητεύσουν κανέναν από τους καλεσμένους σου. 

# Σούπα κόκκινης φακής με καρύδα και lime

Υλικά:

  • 300 γρ. κόκκινες φακές
  • 4 καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • 200ml κρέμα καρύδας
  • 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 80ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 κ.γ πάπρικα καπνιστή
  • 4 λάιμ
  • μπούκοβο και δυόσμο για το γαρνίρισμα

Προετοιμασία:

Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε μια φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα πράσα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρότα, την πάπρικα, το τζίντζερ και το ζωμό λαχανικών. Μόλις πάρει βράσει ο ζωμός προσθέτουμε τις φακές και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Στα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε και την κρέμα καρύδας. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο σούπας, στύβοντας 1/2 λάιμ πάνω από κάθε πιάτο. Γαρνίρουμε με μπούκοβο και ψιλοκομμένο δυόσμο. 

Συνταγές για ένα vegetarian χριστουγεννιάτικο τραπέζι

# Μανιταρόπιτα με καρύδια

Υλικά:

  • 6 φύλλα χωριάτικα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι σουσάμι

για τη γέμιση:

  • 70γρ. μαργαρίνη
  • 70γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 ½ φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κιλό μανιτάρια λευκά, σε χοντρά κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι 

Προετοιμασία:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη μαργαρίνη με το αλεύρι και σοτάρουμε μέχρι το αλεύρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα. Ρίχνουμε τον ζωμό και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή μπεσαμέλ χωρίς σβόλους. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο και αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ένα φαρδύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν καλά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθεί. Ρίχνουμε το σκόρδο και, μόλις μυρίσει, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον μαϊντανό, τα καρύδια και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μπολ ενώνουμε την μπεσαμέλ με το μίγμα των μανιταριών και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα ταψί λαδωμένο, στρώνουμε 3 φύλλα, λαδωμένα κι αυτά ενδιάμεσα. Ρίχνουμε τη γέμιση απλώνοντάς την καλά παντού. Στιβάζουμε και τα υπόλοιπα φύλλα, λαδωμένα ομοίως ενδιάμεσα. Ραντίζουμε το τελευταίο φύλλο με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Αφού χαράξουμε την πίτα, την ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα. 

Συνταγές για ένα vegetarian χριστουγεννιάτικο τραπέζι

# Σουτζουκάκια ρεβιθιών με σάλτσα ντομάτας

Υλικά:

  • 300 γρ. ρεβίθια
  • 100 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.γ κύμινο
  • αλάτι, πιπέρι 
  • αλεύρι
  • σπορέλαιο

για τη σάλτσα:

  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • 2-3 κόκκους μπαχάρι
  • ¼ κ.γ. κύμινο
  • ¼ κ.γ. κανέλα
  • 100ml κόκκινο κρασί
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 300ml χυμό ντομάτας
  • αλάτι, πιπέρι 

Προετοιμασία:

Για τη σάλτσα ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε, ανακατεύοντας συχνά με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε τον πελτέ, τα μπαχαρικά και το κρασί. Οταν εξατμιστεί προσθέτουμε τη ζάχαρη και τον χυμό ντομάτας ανακατεύοντας καλά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να συμπυκνωθεί.

Αφού έχουμε μουλιάσει τα ρεβίθια σε νερό από το προηγόυμενο βράδυ, τα στεγνώνουμε και τα αλέθουμε στο multi πολυκόπτη. Μουλιάζουμε και στύβουμε καλά το ψωμί και τρίβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά και αλατοπιπερώνουμε. Πλάθουμε τα σουτζουκάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Σερβίρουμε περιχύνοντας τη σάλτσα και πασπαλίζοντας, αν θέλουμε, με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο.

Συνταγές για ένα vegetarian χριστουγεννιάτικο τραπέζι

# Πορτοκαλόπιτα με γλυκό του κουταλιού κυδώνι

Υλικά:

  • 210 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 300 γρ. γλυκό του κουταλιού κυδώνι, σουρωμένο από το σιρόπι
  • 160 γρ. σιρόπι αγαύης 
  • 100 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 100 γρ. σπορέλαιο
  • 300 γρ. καθαρισμένο πορτοκάλι
  • ξύσμα 3 πορτοκαλιών
  • 1 φακελάκι baking powder
  • ½ κ.γ. κανέλλα
  • ½ κ.γ. γαρίφαλο
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική

για το σιρόπι: 

  • 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1 στικ κανέλας

Προετοιμασία:

Ανακατεύουμε με ένα σύρμα σε ένα μπολ το αλεύρι με το σιμιγδάλι, το baking powder, την κανέλα και το γαρίφαλο. Χτυπάμε στο μπλέντερ το πορτοκάλι μέχρι να έχουμε ένα παχύρεστο πολτό. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σπορέλαιο με το σιρόπι αγαύης, προσθέτουμε τον πολτό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε την σόδα και ανακατεύουμε για να φουσκώσει. Το μεταφέρουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υγρά, προσθέτουμε το γλυκό κυδώνι και ανακατεύουμε καλά. Ενώνουμε το μείγμα των στερεών στα υγρα και με μια μαρίζ τα ομογενοποιούμε σε μια υγρή ζύμη. Αδειάζουμε τη ζύμη σε καλά λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά. 

Για το σιρόπι, βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Αφού το κατεβάσουμε από την φωτιά, το ρίχνουμε ζεστό στην κρύα πορτοκαλόπιτα. Αφήνουμε να ρουφήξει καλά το σιρόπι πριν κόψουμε και σερβίρουμε.

Συνταγές για ένα vegetarian χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Βρες χρήσιμα υλικά για τις συνταγές σου

  • Ελαιόλαδο Ελαιόλαδο
  • Όσπρια Όσπρια
  • Μπαχαρικά & Μυρωδικά Μπαχαρικά & Μυρωδικά
  • Αλεύρι Αλεύρι
  • Σπορέλαιο Σπορέλαιο
  • Ζάχαρη Ζάχαρη
  • Βούτυρα & Μαργαρίνες Βούτυρα & Μαργαρίνες

Για περισσότερες ιδέες μπορείς να βρεις κι άλλες vegan συνταγές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Καλή όρεξη και καλές γιορτές!

Σχετικά Άρθρα

Light συνταγές για after xmas διατροφή
Η καλύτερη συνταγή για δίπλες!
Περίσσεψαν μελομακάρονα; 3 συνταγές που θα τα εξαφανίσουν!
Παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες συνταγές από όλη την Ελλάδα
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες