Η εφεύρεση της οδοντόκρεμας!

Η εφεύρεση της οδοντόκρεμας!

ΨΑΡΩΤΙΚΟ ΦΑΚΤ : Η ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑ ΕΦΕΥΡΕΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ!!!

Υπολογίζεται πως γύρω στο 5000 π.Χ (σχεδόν 6000 χρόνια πριν την εφεύρεση της οδοντόβουρτσας!), οι Αιγύπτιοι έφτιαχναν μια οδοντική σκόνη που είχε στάχτες από οπλές βοδιού, μύρο, κέλυφος αυγών και ελαφρόπετρα (λες και κάνανε κανένα ξόρκι για να καθαρίσουν τα δόντια τους!)

Έπειτα πολλοί άλλοι λαοί εξέλιξαν το κόνσεπτ της οδοντόκρεμας αλλά δε γνωρίζουμε ακριβώς πώς την εφάρμοζαν στα δόντια τους. Μπορεί είτε να την έβαζαν απευθείας, είτε με κάποιο κλαδάκι (σαν οδοντογλυφίδα) ή με κάποιο πανί που έτριβαν στα δόντια!

Πριν από τις οδοντόβουρτσες και τις οδοντόκρεμες πώς βούρτσιζαν οι άνθρωποι τα δόντια τους; (σπόιλερ αλέρτ: δεν τα βούρτσιζαν!)

ΑΛΛΑ από έρευνες που έχουν γίνει στα δόντια απολιθωμάτων προϊστορικών ανθρώπων, έχει παρατηρηθεί πως δεν είχαν ούτε μισή κουφάλα!

Αυτό γιατί, παρόλο που δεν είχαν οδοντόβουρτσες και στοματικά διαλύματα, κατανάλωναν κυρίως ινώδεις τροφές (φρούτα, λαχανικά κλπ), που είχαν αντιβακτηριακές ιδιότητες, και οι ίνες τους λειτουργούσαν σαν φυσικές οδοντόβουρτσες!

Μετά ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε σαν είδος με τη γεωργία και να καταναλώνουμε υδατάνθρακες! Οι υδατάνθρακες γενικά όταν μένουν στο στόμα, διασπώνται σε σάκχαρα, από τα οποία τρέφονται τα βακτήρια και έτσι καταλήγουμε να έχουμε τερηδόνα.

Ε μετά ξεκινήσαμε και τα τσιγάρα και τους καφέδες και κάπως έτσι άρχισε η ανάγκη για προϊόντα στοματικής υγιεινής!

Πριν, λοιπόν, εφευρεθεί η οδοντόβουρτσα, οι άνθρωποι καθάριζαν τα δόντια τους με κόκαλα ζώων, φτερά πουλιών και αγκάθια από σκαντζόχοιρο τα οποία χρησιμοποιούσαν σαν οδοντογλυφίδες!

Οι πρώτες οδοντόβουρτσες ήταν τα “μασουλοραβδάκια” (αυτή είναι δική μας original μετάφραση εκ του chew stick) ! 

Τι ήταν αυτά; Ήταν κάτι κλαδάκια με μια μεριά ξεφτισμένη για να βουρτσίζεις τα δόντια σου ενώ η άλλη χρησιμοποιούταν σαν οδοντογλυφίδα.

?️‍ Τα πιο παλιά “μασουλοραβδάκια” ανακαλύφθηκαν πριν από 5000 χρόνια περίπου στη Μεσοποταμία (σημερινό Ιράκ) και σε Αιγυπτιακούς τάφους!

Στην αρχαία Ελλάδα (και Ρώμη) χρησιμοποιούσαν οδοντογλυφίδες για να καθαρίσουν τα δόντια τους!

Η πρώτη οδοντόβουρτσα έβερ ήταν φτιαγμένη από τρίχες γουρουνιού!

Μερικούς αιώνες αργότερα, γύρω στο 1220 μ.Χ, Κινέζοι μοναχοί άρχισαν να χρησιμοποιούν οδοντόβουρτσες από τρίχες αλογοουράς πάνω σε κοκάλινες λαβές.

Οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες, επειδή προτιμούσαν αυτές τις πιο μαλακές τρίχες της αλογοουράς, έφεραν την οδοντόβουρτσα και στην Ευρώπη. Στην Αγγλία έκαναν εισαγωγές αυτών των οδοντόβουρτσων μέχρι και τα μέσα του 20ού αιώνα!

Η πρώτη οδοντόβουρτσα μαζικής κατανάλωσης εφευρέθηκε ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ!

Το 1770 ο Άγγλος Γουίλιαμ Άντις είχε φυλακιστεί επειδή είχε κινητοποιήσει μια “οχλαγωγία”, δηλαδή είχε κάνει το καμός.

Στη φυλακή λοιπόν, παρατηρώντας τη σκούπα να καθαρίζει το πάτωμα του έσκασε η ιδέα να εφαρμόσει αυτό το κολπάκι και στα δόντια! Φύλαξε λοιπόν ένα κοκαλάκι από το γεύμα του, του έκανε μια τρύπα και μέσα από εκεί πέρασε τρίχες από τις τούφες ενός φρουρού της φυλακής και τις σφράγισε με κόλλα! ΠΩΣ ΞΕΜΑΛΛΙΑΣΕ ΤΟΝ ΦΡΟΥΡΟ Ο ΑΘΕΟΦΟΒΟΣ;

Όταν αποφυλακίστηκε, ξεκίνησε μια μπίζνα παραγωγής οδοντόβουρτσας το 1780 στην Αγγλία και έγινε πλούσιος!

Η εταιρεία του αυτή μάλιστα υπάρχει ακόμα (πλέον λέγεται Wisdom Toothbrushes) και παράγει στην Αγγλία ετησίως γύρω στις 70 εκατομμύρια οδοντόβουρτσες!

Οι πρώτες οδοντόβουρτσες με συνθετικές τρίχες βγήκαν πρώτη φορά στην αγορά το 1938, στην Αμερική! ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΦΑΤΑ!

Υπολογίζεται πως η μέση οδοντόβουρτσα έχει γύρω στις 2500 τρίχες! (Περίπου όσες βγάζω κάθε φορά που ακουμπάω τα μαλλιά μου)

Στην Αμερική το βούρτσισμα των δοντιών ξεκίνησε να γίνεται ρουτίνα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τη δεκαετία του 1940, και οι στρατιώτες ήταν υποχρεωτικό να πλένουν τα δόντια τους!

Ξαναλέω ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΦΑΤΑ!

Η πρώτη ηλεκτρική οδοντόβουρτσα κατασκευάστηκε το 1937 από τον Αμερικάνο Τόμλινσον Μόσλι!

ΜΠΟΝΟΥΣ ΦΑΚΤΣ 

Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο στην Αμερική πετιούνται πάνω από ΕΝΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΟ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΕΣ!

Το 2003 η οδοντόβουρτσα είχε ψηφιστεί ως η νούμερο ένα εφεύρεση, χωρίς την οποία δεν θα μπορούσαν να ζήσουν οι αμερικανοί! ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΦΙΛΩΝ ΘΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ.

Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες