Αθλητικά Παιδικά Παπούτσια: Οδηγός αγοράς για να επιλέξεις σωστά

Αθλητικά Παιδικά Παπούτσια: Οδηγός αγοράς για να επιλέξεις σωστά

Η επιλογή παιδικών παπουτσιών, είναι σημαντικό να γίνει με προσοχή, δεδομένου ότι τα πόδια των παιδιών βρίσκονται σε φάση διαρκούς ανάπτυξης και χρειάζονται τη σωστή στήριξη. Είτε τα επιλέξεις για τα πρώτα του βήματα ή για το σχολείο και τις καθημερινές του δραστηριότητες, τα αθλητικά παιδικά παπούτσια πρέπει να πληρούν ορισμένες προδιαγραφές, που τα καθιστούν ιδανικά.

Πώς επιλέγω τα σωστά αθλητικά παπούτσια;

Ενασχόληση με κάποιο άθλημα

Αν το παιδί παίζει μπάσκετ, ποδόσφαιρο ή κάνει οποιοδήποτε άλλο άθλημα, πρέπει να βρεις το σωστό παπούτσι, βάσει των προδιαγραφών του κατασκευαστή. Όλες οι μεγάλες εταιρείες αθλητικών, έχουν τα αντίστοιχα παπούτσια, κατασκευασμένα βάσει του αθλήματος για το οποίο προορίζονται. 

Ένα αθλητικό για μπάσκετ για παράδειγμα, πρέπει να καλύπτει τον αστράγαλο και να συγκρατεί το πόδι στις αλλαγές κατεύθυνσης, ένα αθλητικό για τρέξιμο, να έχει χαμηλό βάρος και ενδιάμεση σόλα για απορρόφηση κραδασμών κι ένα ποδοσφαιρικό παπούτσι να έχει την κατάλληλη σόλα, ανάλογα με το που θα φορεθεί.

  • Για Τρέξιμο Για Τρέξιμο
  • Για Μπάσκετ Για Μπάσκετ
  • Για Ποδόσφαιρο Για Ποδόσφαιρο
  • Για Τέννις Για Τέννις

Πώς ξέρω ότι έχω επιλέξει το σωστό νούμερο;

Στα παιδιά, το πόδι αναπτύσσεται συνεχώς, με αποτέλεσμα να πρέπει να αλλάζει συχνά αθλητικά παπούτσια ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή εφαρμογή τους στο πόδι. Επιλέγοντας αθλητικά στο Skroutz, μπορείς να δεις βάσει μήκους του ποδιού το νούμερο που αντιστοιχεί σε κάθε εταιρεία, πατώντας το "Βρες το μέγεθός σου". Έτσι θα πάρεις το σωστό!

Όταν το παιδί φορέσει τα αθλητικά, θα πρέπει να ελέγξεις με το δάχτυλο του χεριού σου να υπάρχει κενό μεταξύ του μεγάλου δαχτύλου και της άκρης του παπουτσιού, τουλάχιστον ένα εκατοστό. Για να γίνει σωστά ο έλεγχος, θα πρέπει το παιδί να σηκωθεί όρθιο, ώστε να έρθει το πέλμα στη σωστή θέση

Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στο να μην αγοράσουμε μεγαλύτερα παπούτσια με το σκεπτικό ότι θα τα φορέσει και του χρόνου, όσο οικονομικό κι αν είναι, γιατί επιφέρουν τραυματισμούς, προβλήματα κίνησης και σωστής ανάπτυξης του πέλματος, το οποίο δεν στηρίζεται σωστά.

Αθλητικά Παιδικά Παπούτσια: Οδηγός αγοράς για να επιλέξεις σωστά

Με κορδόνια ή σκρατς

Για τα μικρότερα παιδάκια η καλύτερη επιλογή είναι τα σκρατς, δηλαδή τα αυτοκόλλητα λουράκια. Είναι πανεύκολα στο να φορεθούν και να αφαιρεθούν, κάτι που είναι ιδιαίτερα βολικό για τους γονείς, αλλά και για τα ίδια όταν αρχίσουν να ντύνονται μόνα τους. Τα κορδόνια είναι για μεγαλύτερα παιδιά, που θέλουν να ρυθμίζουν το δέσιμο όπως τα βολεύει και έχουν μάθει πώς να τα δένουν μόνα τους. Ο συνδυασμός κορδονιών και σκρατς είναι επίσης βολικός για κάθε ηλικία, αφού τα κορδόνια είναι συνήθως ελαστικά και το δέσιμο του παπουτσιού γίνεται με το αυτοκόλλητο λουράκι. Τα slip on δεν έχουν κλείσιμο και φοριούνται με μία κίνηση σαν παντοφλάκια.

Τι υλικά να προτιμήσεις

Επίλεξε αθλητικά κατασκευασμένα από διαπνέοντα υλικά, όπως υφασμάτινες διάτρητες mesh επιφάνειες για τους πιο ζεστούς μήνες και δερμάτινα παπούτσια ή με αδιάβροχη επένδυση για τον χειμώνα. Φρόντισε η εξωτερική σόλα να είναι κατασκευασμένη από καουτσούκ, για καλύτερη πρόσφυση και αντιολισθητική προστασία.

Επίσης για προστασία των ποδιών από τραυματισμούς και άνεση, η σόλα θα πρέπει να είναι ανθεκτική και εύκαμπτη με αυλακώσεις για να προσδίδει φυσικότητα στην κίνηση του ποδιού. Η ενδιάμεση σόλα, πρέπει να είναι μαλακή και ανατομικά σχεδιασμένη για να ξεκουράζει το πέλμα και να ευνοεί το σωστό πάτημα, συμβάλλοντας στην συνολική σωστή στάση σώματος του παιδιού.

Τεχνολογίες & υλικά που πρέπει να ξέρεις:

Επάνω μέρος

  • Συνθετικό δέρμα: εύκαμπτο και ανθεκτικό υλικό, που αντέχει τις τριβές, είναι ελαφρύ και επιτρέπει στο πόδι να αναπνέει καλύτερα.
  • Ύφασμα mesh: Διχτυωτό ελαφρύ ύφασμα από πολυεστέρα, που επιτρέπει στο πόδι να "αναπνέει", διατηρώντας τα πόδια στεγνά και δροσερά κατά τη διάρκεια της άσκησης
  • Δέρμα: Είναι ανθεκτικό και προσαρμόζεται στο σχήμα του ποδιού προσφέροντας άνεση. Ιδανικό για χειμερινούς μήνες.
  • Υδατοαπωθητικά υλικά: Προσφέρουν αδιαβροχοποίηση στο παπούτσι και δεν αφήνουν να εισχωρήσει νερό, σε περίπτωση βροχής.

Εσωτερικό του παπουτσιού

  • Ενδιάμεση σόλα EVA: Σόλα από μαλακό και εύκαμπτο υλικό, που συμβάλλει στην άνεση στο περπάτημα και την απορρόφηση κραδασμών.
  • Πάτος από πολυουρεθάνη: Αφρώδες πλαστικό, ελαφρύ, εύκαμπτο και μεγάλης αντοχής στις τριβές. 
  • Πάτος Phylon: Λευκό αφρώδες συνθετικό πλαστικό, το οποίο προσφέρει στήριξη και απορρόφηση κραδασμών.
  • Πάτος Ortholite: Αντιμικροβιακός πάτος, που προσδίδει βελτιωμένη διαπνοή, έλεγχο του ιδρώτα και των οσμών και απορρόφηση των κραδασμών.
  • Πάτος Cloudfoam (adidas): Μαλακό υλικό που προσαρμόζεται στο σχήμα του ποδιού προσφέροντας άνεση, μαλακό πάτημα και αντικραδασμική προστασία.
  • Ampli-Foam (Asics): Ανθεκτικό και ελαστικό υλικό, που διατηρεί το σχήμα του και προσφέρει μεγάλη δυνατότητα αναπήδησης, κάνοντας την εμπειρία του τρεξίματος πιο έντονη.
  • Εσωτερικός πάτος Adifit (adidas): Τεχνολογία της adidas για την επιλογή του σωστού μεγέθους.
  • Προστασία Zoom Air (Nike): προσφέρει γρήγορη και άμεση αίσθηση υψηλής απόκρισης κατά το ανασήκωμα του ποδιού από το έδαφος.

Εξωτερική σόλα

  • Συνήθως είναι κατασκευασμένη από καουτσούκ, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό υλικό, με αντοχή στην τριβή και αντιολισθητικές ιδιότητες. Προσφέρει καλή πρόσφυση σε αθλητικές δραστηριότητες (καλό κράτημα δηλαδή) και σταθερότητα σε περπάτημα και τρέξιμο.

Ιδιαίτερη κατηγορία στην εξωτερική σόλα αποτελούν τα ποδοσφαιρικά παπούτσια, για χρήση σε διαφορετικά γήπεδα:

  • Σόλα με σχάρα: Κατάλληλη για χρήση σε γήπεδα με κλασικό χλοοτάπητα.
  • Σόλα με τάπες: Κατάλληλη για χρήση σε γήπεδα με φυσικό ή τεχνητό γρασίδι. Βγαίνουν σε διάφορα είδη (FG, SG, MG, AG) ανάλογα την επιφάνεια.
  • Σόλα Σάλας: Κατάλληλη για χρήση σε κλειστά γήπεδα.
Αθλητικά Παιδικά Παπούτσια: Οδηγός αγοράς για να επιλέξεις σωστά

Σχετικά Άρθρα

Τα καλύτερα αθλητικά παπούτσια για δραστήρια παιδιά
Sports look: Το αγαπημένο look των παιδιών
Πάσχα '24: Stylish εμφανίσεις για την Ανάσταση, για αγόρια!
Πάσχα '24: Τα καλύτερα παπούτσια για το βαφτιστήρι σου!
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες