Χειμωνιάτικη περιποίηση κήπου

Χειμωνιάτικη περιποίηση κήπου

Τι κάνουμε για να προστατεύσουμε τον κήπο μας την εποχή του χειμώνα;

O χειμώνας είναι μία δύσκολη περίοδος για τα φυτά και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες τα ταλαιπωρούν προκαλώντας προβλήματα στην ανάπτυξή τους. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, αν έχεις φυτά στον κήπο ή στο μπαλκόνι, να τα περιποιηθείς και να τα διατηρήσεις υγιή. 

Παρακάτω θα βρεις τις σημαντικότερες συμβουλές για την φροντίδα των φυτών και των λουλουδιών κατά την διάρκεια του χειμώνα.

# Αλλαγή θέσης

Αν τα φυτά στο μπαλκόνι σου βρίσκονται σε βόρειο προσανατολισμό, θα πρέπει να τα μεταφέρεις σε σημεία με νότιο προσανατολισμό, για να μην είναι εκτεθειμένα στην κακοκαιρία και στους δυνατούς ανέμους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Πιο συγκεκριμένα, για κάποιο χρονικό διάστημα, ορισμένα πιο ευαίσθητα φυτά μπορεί να χρειαστεί να τα μεταφέρεις και σε εσωτερικό χώρο.

Χειμωνιάτικη περιποίηση κήπου

# Προστασία από παγωνιά και χιόνι

Τις πολύ κρύες μέρες του χειμώνα, θα πρέπει να καλύψεις τα καλλωπιστικά και τα καρποφόρα φυτά με ειδικά αντιανεμικά δίχτυα και αντιπαγετικά υφάσματα για να τα προστατεύσεις από τον παγετό, το χιόνι και το χαλάζι.

# Φροντίδα των ριζών και του φυλλώματος

Η κοπριά μπορεί να προστατεύσει από την παγωνιά καθώς ζεσταίνει το έδαφος. Για να προστατέψεις, λοιπόν, τις ρίζες των φυτών, μπορείς να ενσωματώσεις γύρω από αυτές κοπριά που λειτουργεί θερμομονωτικά.

Έτσι θα εξασφαλίσεις ομαλή λειτουργία του ριζικού συστήματος και τα φυτά θα συνεχίσουν να απορροφούν νερό και θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Αναφορικά με τα φύλλα των φυτών που κι αυτά χρειάζεται να προστατευτούν από την παγωνιά και τις δυσμενείς συνθήκες, είναι καλή πρόταση να ψεκάζεις τα καλλωπιστικά φυτά με κατάλληλο λίπασμα ή βιολογικό εκχύλισμα φυκιών που είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και μειώνει τις βλάβες σε αυτά. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχεις αν έχεις λιπάνει τα καρποφόρα φυτά με κάποιο αζωτούχο λίπασμα, προτού πέσει πολύ η θερμοκρασία.

Παράλληλα, θα πρέπει να προστατεύσεις και τα φυλλώδη λαχανικά του κήπου από έντομα. Πιο συγκεκριμένα, για την καταπολέμηση των σαλιγκαριών, μπορείς να ψεκάσεις τα φύλλα με κοχλιολειμακοκτόνα, και για να αντιμετωπίσεις τις κάμπιες, ψεκάζεις με αντίστοιχα εντομοκτόνα

  • Φυτοφάρμακα Φυτοφάρμακα
  • Λιπάσματα Λιπάσματα
  • Κοπριά Κοπριά

# Τοποθέτηση συστήματος υδρονέφωσης

Κατά την περίοδο του παγετού, μπορείς να χρησιμοποιήσεις σύστημα υδρονέφωσης με εκτοξευτήρες για να ποτίσεις τα φυτά και τα δέντρα του κήπου σου. 

Με αυτή τη διαδικασία, αποφεύγεις την υπερβολική υγρασία στο έδαφος, αφού αυτή διαχέεται στην ατμόσφαιρα, κι έτσι εξασφαλίζεις καλή αποστράγγιση, ώστε να μην παγώνουν τα φυτά.

Χειμωνιάτικη περιποίηση κήπου

Σε γενικές γραμμές, αφού τα φυτά είναι πολύ πιο ευάλωτα στις χαμηλές θερμοκρασίες, καλό θα είναι να αποφεύγεις μεταφυτεύσεις τις ημέρες με πολύ κρύο, για να μην προκαλέσεις τραυματισμούς σε αυτά. Επίσης, να αποφεύγεις να τα κλαδεύεις και να αφαιρείς τα λουλούδια τους πριν τον παγετό για να μην ενθαρρύνεις την έναρξη νέας βλάστησης μέσα στο χειμώνα, η οποία πιθανόν να καταστραφεί λόγω των δυσμενών συνθηκών. 

Σχετικά Άρθρα

4+1 λουλούδια για ένα φθινοπωρινό μπαλκόνι γεμάτο χρώμα
Tips για να διατηρήσεις τα φυτά σου ζωντανά και υγιή όσο λείπεις διακοπές
Τα καλύτερα χλοοκοπτικά/χορτοκοπτικά της αγοράς
National Gardening Day: tips για να γίνεις επιτυχημένος κηπουρός
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες