Οδηγός Αγοράς για Action Cameras

Οδηγός Αγοράς για Action Cameras

Μια action camera αποτελεί απαραίτητο πλέον gadget, για οποιονδήποτε θέλει να καταγράφει τις εξορμήσεις του σε βουνό, θάλασσα, ή ακόμα και στον δρόμο. Υπάρχει πληθώρα επιλογών στη συγκεκριμένη κατηγορία φωτογραφικών μηχανών, ανάλογα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους και τον σκοπό σχεδίασής τους. 

Παρακάτω θα βρειτε ό,τι χρειάζεται να ξέρετε για να διαλέξετε την κατάλληλη action camera με βάση τις δικές σας ανάγκες.

# Ανάλυση Εικόνας & Βίντεο 

Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά μιας action φωτογραφικής μηχανής, αν όχι το σημαντικότερο, είναι η ποιότητα και η ανάλυση στο αποτέλεσμα που παράγει. 

Η ανάλυση του αισθητήρα, η ποιότητα της φωτογραφίας, δηλαδή, που μπορεί να καταγράψει η κάθε κάμερα είναι τα γνωστά μας megapixels (MP). Όσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση, τόσο πιο καθαρές και ευκρινείς είναι οι φωτογραφίες, επιτρέποντας παράλληλα καλύτερη επεξεργασία και εκτύπωση. 

Αναφορικά με τα βίντεο, στην αγορά κυριαρχούν μοντέλα με ανάλυση από 1080p (Full HD) έως 4K (Ultra HD), με την πρώτη να είναι και η συνηθέστερη επιλογή. Βέβαια, δε λείπουν και οι ναυαρχίδες των εταιρειών, τα high-end μοντέλα, που φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 5Κ. 

Στο σημείο αυτό, για ένα ποιοτικό βίντεο, εκτός από την ανάλυση, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το Frame Rate (FPS), δηλαδή τα καρέ ανά δευτερόλεπτο. Οι υψηλότεροι ρυθμοί καρέ, όπως τα 60 ή 120 fps, εγγυώνται ομαλές και λεπτομερείς εγγραφές με μειωμένο θάμπωμα κίνησης.

# Σταθεροποίηση Εικόνας

Η τεχνολογία σταθεροποίησης εικόνας (image stabilization) αντισταθμίζει τις απότομες κινήσεις και μειώνει το κούνημα της κάμερας για πιο ομαλό αποτέλεσμα. Εφόσον τα περισσότερα αθλήματα (π.χ. mountain bike, skateboard) περιλαμβάνουν έντονες αναπηδήσεις, είναι απαραίτητο τεχνικό χαρακτηριστικό η action camera να παρέχει image stabilization. 

Η πλειονότητα των action cameras χρησιμοποιεί είτε οπτικό σταθεροποιητή εικόνας (OIS-optical image stabilization) είτε ψηφιακό σταθεροποιητή εικόνας (DIS-digital image stabilization), με την κάθε μέθοδο να προσφέρει αλγορίθμους για ευελιξία υπό συγκεκριμένες περιστάσεις. 

Οδηγός Αγοράς για Action Cameras

# Αντοχή & Αδιαβροχοποίηση

Οι action cameras έχουν διάφορους βαθμούς προστασίας από το νερό. Τα πιο πολλά μοντέλα είναι ανθεκτικά στο νερό και αντέχουν τη βύθισή τους με συγκεκριμένο βάθος και για συγκεκριμένο χρόνο. Τα περισσότερα, ωστόσο, μοντέλα απαιτούν ειδική προστατευτική θήκη που λέγεται housing. Με αυτή τη θήκη μετατρέπονται σε πλήρως αδιάβροχες κάμερες και είναι ανθεκτικές σε νερό αλλά και σε συνθήκες όπως βροχή και χιόνι. Τέλος, κάποιες είναι καθαρά υποβρύχιες κάμερες, που σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για καταδύσεις.

Εκτός από το νερό, μια action camera καλό θα ήταν γενικά να αντέχει και σε άλλες συνθήκες όπως χώμα, άμμος και φυσικά στις πτώσεις. 

Οδηγός Αγοράς για Action Cameras

# Διάρκεια Μπαταρίας & Αποθηκευτικός Χώρος

Η μεγάλη διάρκεια μπαταρίας εγγυάται συνεχή εγγραφή κατά τη διάρκεια των υπαίθριων δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, εάν θέλετε ανάλυση 4K30 ή υψηλότερη, αναμένεται η διάρκεια ζωής της μπαταρίας να είναι κοντά στη 1 ώρα. Για βίντεο 1080p30, αναζητήστε κάτι που θα σας προσφέρει τουλάχιστον 90 λεπτά συνεχούς λήψης.

Εκτός από την χωρητικότητα της μπαταρίας που θα πρέπει να τσεκάρετε, βεβαιωθείτε ότι η μπαταρία είναι αφαιρούμενη, ώστε να έχετε πάντα μαζί σας μια αναπληρωματική και να μη χρειαστεί να σταματήσετε τελείως τη βιντεοσκόπηση, ώστε να επαναφορτίσετε την κάμερα.

Παράλληλα, η επιλογή του σωστού ορίου αποθήκευσης είναι αρκετά σημαντική, καθώς οι εγγραφές υψηλής ποιότητας απαιτούν μεγαλύτερες μνήμη. Καλό θα ήταν να γνωρίζετε εξ αρχής την εσωτερική χωρητικότητα της μηχανής, καθώς και τι κάρτες μνήμης υποστηρίζει. Συνολικά, ο χρόνος ζωής της μπαταρίας και η χωρητικότητα εγγυώνται μια συνεπή εμπειρία εγγραφής χωρίς να εξαντλείται ούτε η ισχύς ούτε ο χώρος.

# Μέγεθος

Οι παράμετροι του μεγέθους και του βάρους σε μια κάμερα δράσης είναι σημαντικές, λόγω του κύριου σκοπού χρήσης τους. Εφόσον, χρησιμοποιούνται κυρίως για την καταγραφή έντονων δραστηριοτήτων, πρέπει να είναι συμπαγείς και εύκολα φορητές. Επίσης, οι ελαφριές κάμερες ελαχιστοποιούν την εξάντληση κατά τις βιντεοσκοπήσεις μεγάλης διάρκειας ή όταν συνδέονται με διάφορα προστατευτικά κεφαλής ή άλλα αξεσουάρ. 

# Αξεσουάρ

Ανάλογα με τη φύση των δραστηριοτήτων για τα οποία θα κάνετε χρήση την action camera, θα χρειαστείτε ποικίλα αξεσουάρ. Οι διαφορετικές βάσεις και αξεσουάρ δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να "αιχμαλωτίσουν" μοναδικές γωνίες θέασης, βελτιώνοντας τη συνολική εμπειρία. 

Πρέπει πριν την αγορά σας, να είστε σίγουροι τι είδη αξεσουάρ υπάρχουν διαθέσιμα που να είναι συμβατά με την μηχανή, που και πως τοποθετούνται καθώς και να ενημερωθείτε για τις αξιολογήσεις αυτών. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάποια μοντέλα περιλαμβάνουν κάποια αξεσουάρ στη συσκευασία τους. 

Οδηγός Αγοράς για Action Cameras

# Αξιολογήσεις

Στη συγκεκριμένη αγορά, οι κριτικές των χρηστών μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο. Οι αξιολογήσεις προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την πραγματική απόδοση της κάμερας και την εμπειρία χρήσης. Οι χρήστες αναλύουν τα διαφορετικά μοντέλα, εξερευνούν τα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτών και εξετάζουν διαφορετικά αξεσουάρ και έτσι συνιστούν στο να λάβετε μια ολοκληρωμένη απόφαση αγοράς. 

Τέλος, για ακόμη περισσότερη βοήθεια με την αγορά σας, μπορείτε να δείτε και την λίστα με τις καλύτερες επιλογές σε action cameras.

Σχετικά Άρθρα

Action Cameras: Top Επιλογές ανά περίσταση (2024)
Νέες τεχνολογίες φωτογραφίας
Τα απαραίτητα gadgets για την παραλία
Επιλέγοντας την κατάλληλη σανίδα snowboard για τις εξορμήσεις σου στο χιόνι
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες