Επίλεξε την καλύτερη μηχανή γκαζόν για τον κήπο σου!

Επίλεξε την καλύτερη μηχανή γκαζόν για τον κήπο σου!

Όλα όσα θες να ξέρεις για να διαλέξεις εκείνη που θα ικανοποιεί τις ανάγκες σου!

Είτε είσαι έμπειρος κηπουρός, είτε αρχάριος χρήστης, αυτός ο οδηγός αγοράς θα σε βοηθήσει να επιλέξεις εκείνη τη μηχανή γκαζόν, που θα ταιριάζει στον κήπο σου και τις ανάγκες σου. Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι ότι κάθε αυλή και κήπος έχουν διαφορετικές ανάγκες, επομένως μια μηχανή γκαζόν που είναι κατάλληλη για τον φίλο σου ή τον γείτονά σου, μπορεί να μην είναι ιδανική για το δικό σου κήπο. 

Έτσι λοιπόν, ξεκινώντας πρέπει να υπολογίσεις την έκταση της επιφάνειας κοπής του γκαζόν, είτε μετρώντας τα βήματά σου ενώ περπατάς, είτε χρησιμοποιώντας διάφορα σύγχρονα εργαλεία και εφαρμογές που υπάρχουν πλέον διαθέσιμα. Ακόμη, πρέπει να σκεφτείς πόσο χρόνο θα διαθέτεις για το κούρεμα του γκαζόν, καθώς μπορεί να χρειαστείς μια μηχανή που να καλύπτει μεγαλύτερες επιφάνειες και να έχει ρυθμιζόμενο ύψος κοπής. Για να διασφαλίσεις ότι θα αγοράσεις την καλύτερη μηχανή για εσένα, θα πρέπει ακόμη να υπολογίσεις αν η αυλή σου είναι λοφώδης ή επίπεδη, τον αριθμό των δέντρων ή των εμποδίων που ίσως υπάρχουν, καθώς και τη φυσική κατάσταση του ατόμου που θα ασχολείται περισσότερο με το κούρεμα του γρασιδιού.

Πώς όμως θα διαλέξεις την κατάλληλη μηχανή γκαζόν για σένα;

Για να σε βοηθήσουμε περισσότερο, σου παρουσιάζουμε παρακάτω τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε είδους και τα σημεία που πρέπει να δείξεις προσοχή, ώστε να μην επιλέξεις μια που δεν θα σου ταιριάζει.

Κλασική μηχανή γκαζόν

Πρόκειται για το πιο δημοφιλές είδος χλοοκοπτικού εδάφους. Η χρήση μιας κλασικής μηχανής γκαζόν ενδείκνυται για σχετικά ομαλές επιφάνειας συνεχόμενου γκαζόν, το οποίο δεν ξεπερνάει τα μερικά εκατοστά σε ύψος. Σημαντικό πλεονέκτημα αυτών των μηχανών είναι ότι δίνουν ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα και είναι σχετικά εύκολες και ξεκούραστες στη χρήση τους.

Επίλεξε την καλύτερη μηχανή γκαζόν για τον κήπο σου!

Τρακτέρ γκαζόν 

Τα τρακτέρ γκαζόν έχουν μεγαλύτερο πλάτος κοπής από τις απλές μηχανές και μπορούν να καλύψουν μεγαλύτερη έκταση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Συνήθως είναι εξοπλισμένα με περισσότερη δύναμη και μεγαλύτερες λεπίδες, οπότε κόβουν το γρασίδι πιο αποτελεσματικά. Σε αντίθεση με τις απλές μηχανές γκαζόν, διαθέτουν πολλαπλές ρυθμίσεις κοπής, που επιτρέπουν την προσαρμογή της κοπής στις ανάγκες του χρήστη. Επιπλέον, μπορούν να εφαρμοστούν πρόσθετα εξαρτήματα όπως καλαθοφόροι, κ.α., ενώ είναι είναι κατασκευασμένα με πιο ανθεκτικά υλικά. Η χρήση τους ενδείκνυται για κούρεμα μεγάλων εκτάσεων (>800 τ.μ).

Επίλεξε την καλύτερη μηχανή γκαζόν για τον κήπο σου!

Ρομποτική μηχανή γκαζόν

Η ρομποτική μηχανή γκαζόν είναι ένας τύπος χλοοκοπτικού που κόβει αυτόματα το γρασίδι, σύμφωνα με ένα πρόγραμμα εργασίας που έχεις αποφασίσει εσύ ή ένα πρόγραμμα που έχει ορίσει η μηχανή ρομπότ για εσένα, αφού υπολογίσει το μέγεθος του γκαζόν στον κήπο σου. Πολλές φορές χρησιμοποιούν ραδιοσυχνότητες για να επικοινωνούν με τη βάση τους και να επιστρέφουν σε ένα σημείο φόρτισης μετά την κοπή του γρασιδιού. 

Οι περισσότερες μηχανές τέτοιου είδους κουρεύουν το γκαζόν σε ένα τυχαίο μοτίβο μέσα στην περιοχή εργασίας που έχεις ορίσει. Ορισμένες κόβουν το γρασίδι κουρεύοντας μπρος-πίσω με ελεγχόμενο τρόπο, όπως ακριβώς θα έκανες με μια κανονική μηχανή γκαζόν.

Κάτω από τη μηχανή συνήθως υπάρχει ένας περιστρεφόμενος δίσκος - είτε εξοπλισμένος με μαχαίρι είτε με τρεις μικρότερες λεπίδες - που κόβει το γρασίδι. Τα μικρά κομμένα κομμάτια χόρτου αποσυντίθενται γρήγορα και γίνονται φυσικό λίπασμα για το γκαζόν σου.

Οι λεπίδες κοπής σε ένα ρομποτικό χλοοκοπτικό είναι πολύ ελαφριές και μικρές, πράγμα που σημαίνει ότι αυτά τα χλοοκοπτικά δεν θα λειτουργήσουν τόσο αποδοτικά σε μεγαλύτερης έκτασης γρασίδι. Έχουν σχεδιαστεί για να το κόβουν αργά και αθόρυβα κάθε μέρα ή ακόμα και πολλές φορές την ημέρα και για να το διατηρούν περιποιημένο, ενώ δεν προορίζονται για εντατική ή βαριά χρήση.

Επίλεξε την καλύτερη μηχανή γκαζόν για τον κήπο σου!

Εξαερωτήρας

Ο εξαερωτήρας γκαζόν αναφέρεται συνήθως σε μια συσκευή που χρησιμοποιείται σε γκαζόν ως μέρος ενός συστήματος άρδευσης. Ο βασικός σκοπός του είναι να δημιουργεί τρύπες στο έδαφος, προκειμένου το γρασίδι να αναπνέει καλύτερα και να τροφοδοτείται ευκολότερα με το νερό. Η εξαερίωση του εδάφους είναι σημαντική για την υγεία του χλοοτάπητα ή άλλων φυτών, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία του αέρα, την απορρόφηση του νερού και των θρεπτικών ουσιών από τα φυτά.

Επίλεξε την καλύτερη μηχανή γκαζόν για τον κήπο σου!

Αφού αποφασίσεις για το είδος της μηχανής γκαζόν που ταιριάζει στις ανάγκες σου, επικεντρώσου στην άνεσή σου και στο προϋπολογισμό σου. Όσο περισσότερα χρήματα επενδύσεις, τόσο πιο ανθεκτική και ευέλικτη θα είναι η μηχανή. Να θυμάσαι όμως ότι πρέπει να είσαι προσεκτικός/ή στο να μην ξοδέψεις χρήματα για χαρακτηριστικά και λειτουργίες που δεν χρειάζεται να διαθέτει μια μηχανή που προορίζεται για έναν μικρό κήπο. 

Χειροκίνητα ωθούμενη ή αυτοκινούμενη μηχανή γκαζόν και γιατί;

Σε μια χειροκίνητα ωθούμενη μηχανή γκαζόν παρέχεις εσύ την κινητήρια ισχύ. Αυτές οι μηχανές ταιριάζουν καλύτερα για μικρότερες αυλές, καθώς απαιτούν περισσότερη δουλειά για το κούρεμα του γκαζόν.

Οφέλη από τα χειροκίνητα χορτοκοπτικά ώθησης:

  • Τα χλοοκοπτικά ώθησης είναι πιο οικονομικά.
  • Απαιτούν περισσότερη άσκηση δύναμης.
  • Έχουν χαμηλότερο βάρος.
  • Απαιτούν λιγότερη συντήρηση.
  • Προκαλούν λιγότερο θόρυβο σε σχέση με τις αυτοκινούμενες μηχανες γκαζόν.

Η αυτοκινούμενη μηχανή γκαζόν διαθέτει σύστημα μετάδοσης κίνησης που μετακινεί μόνο του το χλοοκοπτικό προς τα εμπρός. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να τη κατευθύνεις. Τα αυτοκινούμενα χλοοκοπτικά συνήθως διαθέτουν ένα κουμπί στη λαβή για αλλαγή της ταχύτητας του χλοοκοπτικού ή για απεμπλοκή του συστήματος μετάδοσης κίνησης. 

Μια αυτοκινούμενη ή μηχανή γκαζόν ώθησης είναι μια καλή επιλογή εάν διαθέτεις γκαζόν με έκταση μεγαλύτερη από 500τ.μ. Αν το έδαφος είναι λοφώδες ή με κλίση, μπορείς να προτιμήσεις μια αυτοκινούμενη μηχανή γκαζόν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ενδείκνυται η χρήση τους και σε άλλα εδάφη. 

Πλεονεκτήματα των αυτοκινούμενων χλοοκοπτικών μηχανών: 

  • Απαιτείται λιγότερη προσπάθεια για το κούρεμα.
  • Μπορεί να σε βοηθήσει να κόψεις γρασίδι πιο γρήγορα και πάνω σε ανώμαλο έδαφος.
  • Διατίθενται με μεγαλύτερο και ισχυρότερο κινητήρα.

Τροφοδοσία μηχανής γκαζόν

Η τροφοδοσία μιας μηχανής γκαζόν είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη λειτουργία και την απόδοσή της. Ας δούμε αναλυτικά τις διαθέσιμες επιλογές που υπάρχουν.

Μηχανή γκαζόν χειρός

Οι χειροκίνητες μηχανές γκαζόν είναι φιλικές προς το περιβάλλον και απαιτούν ώθηση από τον χρήστη τους για να κινηθούν. Ενδείκνυνται για απλή και ερασιτεχνική χρήση και έχουν συνήθως μικρό κόστος αγοράς και συντήρησης, ενώ είναι εύκολες στον χειρισμό τους, καθώς είναι αρκετά ελαφριές. Στα μειονεκτήματά τους μπορούμε να αναφέρουμε ότι απαιτούν περισσότερο χρόνο για να κοπεί το γκαζόν, έχουν μεγάλο ύψος κοπής και συνήθως δεν διαθέτουν κάδο συλλογής.

Γενικά, οι χειροκίνητες μηχανές γκαζόν είναι κατάλληλες για μικρούς κήπους και αποτελούν μια οικολογική και οικονομική επιλογή.

Ηλεκτρική μηχανή γκαζόν

Οι ηλεκτρικές μηχανές γκαζόν πλεονεκτούν με την αθόρυβη και χωρίς καυσαέρια λειτουργία τους και με το χαμηλό κόστος χρήσης και συντήρησής τους. Σε αντίθεση με τις χειροκίνητες, οι ηλεκτρικές μηχανές διαθέτουν ρυθμιζόμενο ύψος κοπής. Βασικό όμως μειονέκτημα είναι ότι εξαρτάται η εργασία σου από την ύπαρξη ηλεκτρικού ρεύματος στο χώρο και ότι απαιτείται να φέρεις συνέχεια μαζί σου το καλώδιο ρεύματος. Γενικά, προτείνονται για ερασιτεχνική χρήση, αλλά μεγαλύτερων απαιτήσεων από τις χειροκίνητες, συγκεκριμένα μέχρι εκτάσεις 500τ.μ.

Οι ηλεκτρικές μηχανές γκαζόν είναι συνήθως πιο ελαφριές και πιο αθόρυβες σε σύγκριση με τις βενζινοκίνητες εκδόσεις. Επίσης, είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

Μηχανή γκαζόν που λειτουργεί με μπαταρίες

Οι μηχανές γκαζόν μπαταρίας λειτουργούν με τη χρήση επαναφορτιζόμενης μπαταρίας. Προτείνονται για έκταση γκαζόν μέχρι 500τ.μ.

Όπως με τους ηλεκτροκινητήρες έτσι κι εδώ τα πλεονεκτήματα είναι η αθόρυβη και χωρίς καυσαέρια λειτουργία, το χαμηλό κόστος χρήσης και συντήρησης και ότι η εργασία σου δεν εξαρτάται από πρίζες και καλώδια. Ακόμη, μπορείς να επιλέξεις και σε αυτήν την περίπτωση το επιθυμητό ύψος κοπής. Κύριο μειονέκτημά είναι ότι η εργασία σου συνδέεται άμεσα με τη μπαταρία και τη διάρκεια ζωής της, μιας και με την πάροδο του χρόνου και των πολλών χρήσεων η απόδοση της μειώνεται.

Εδώ, να σημειώσουμε πως υπάρχουν πολλές solo μηχανές γκαζόν στην αγορά, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν στη συσκευασία τους μπαταρία και φορτιστή. Σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να ξεχάσεις να προμηθευτείς τη σωστή μπαταρία και φορτιστή για τη μηχανή γκαζόν σου. Πριν προβείς στην αγορά, βεβαιώσου ότι η επιλογή μπαταρίας ή/και φορτιστή είναι συμβατή με τη μηχανή που επέλεξες.

Μηχανή γκαζόν με τροφοδοσία βενζίνης

Οι μηχανές γκαζόν βενζίνης προτείνονται για απαιτητική ερασιτεχνική και επαγγελματική χρήση. Παρά το γεγονός ότι το κόστος αγοράς και συντήρησής τους είναι σχετικά μεγάλο και συγκριτικά με άλλους τύπους μηχανών γκαζόν είναι θορυβώδεις, έχουν μεγάλη απόδοση, αντοχή και το κούρεμα του γκαζόν δεν απαιτεί πολύ χρόνο. Είναι πλήρως αυτόνομες και μερικές από αυτές διαθέτουν τετράχρονο κινητήρα. Θεωρούνται κατάλληλες για χρήση σε εκτάσεις γκαζόν από 100 έως και 2000τ.μ.

Τι είναι ο τετράχρονος κινητήρας και ποια τα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα του σε μια μηχανή γκαζόν;

Πρόκειται για έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης που λειτουργεί με μια κυκλοφορία πετρελαίου και αέρα σε τέσσερις κύκλους λειτουργίας.

Πλεονεκτήματα:

  • Οι μηχανές γκαζόν με τετράχρονους κινητήρες δεν απαιτούν επιπλέον λάδι.
  • Καταναλώνουν καύσιμο μόνο μια φορά κάθε τέσσερις διαδρομές, καθιστώντας τες μια πιο οικονομική επιλογή.
  • Είναι κατασκευασμένες για να αντέχουν περισσότερη φθορά.
  • Παράγουν λιγότερο θόρυβο και κραδασμούς κατά τη λειτουργία τους.
  • Είναι λιγότερο ρυπογόνες επειδή δεν απαιτούν την ανάμειξη λαδιών ή λιπαντικών με το καύσιμο.

Μειονεκτήματα:

  • Λόγω του ότι οι μηχανές γκαζόν με τετράχρονους κινητήρες διαθέτουν περισσότερα εξαρτήματα και βαλβίδες, οι επισκευές και η συντήρηση τους είναι πιο ακριβές.
  • Δεδομένου ότι παίρνουν τη δύναμή τους μόνο καθώς το έμβολο περιστρέφεται κάθε τέσσερις στροφές, αυτός ο σχεδιασμός είναι λιγότερο ισχυρός από μια μηχανή με παρόμοιο δίχρονο κινητήρα.

Ακόμη, πολλές από τις βενζινοκίνητες μηχανές γκαζόν διαθέτουν τετράχρονο κινητήρα Euro 5. Πρόκειται για έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης που πληροί τις προδιαγραφές εκπομπής καυσαερίων Euro 5, μια σειρά από κανονισμούς που επιβάλλουν αυστηρότερους περιορισμούς στις εκπομπές ρύπων από τα οχήματα.

Αυτοί οι κινητήρες έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν τις εκπομπές ρύπων μέσω της χρήσης πιο αποδοτικών συστημάτων καύσης και καυσίμων. Αυτό σημαίνει ότι εκπέμπουν λιγότερο CO2 και άλλους ρύπους στην ατμόσφαιρα σε σχέση με παλαιότερες γενιές κινητήρων.

Οι παρακάτω δύο πίνακες παρουσιάζουν συνοπτικά τις πληροφορίες που πρέπει να λάβεις υπόψη σου, ώστε να προβείς εύκολα και απροβλημάτιστα στη τελική αγορά.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα μηχανών γκαζόν με βάση το είδος τους

Έκταση επιφάνειας (τ.μ.) Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα
Απλή μηχανή:
Ομαλές επιφάνειες συνεχόμενου
γκαζόν μέχρι
800τ.μ.

Ομοιόμορφο αποτέλεσμα,
Ξεκούραστη χρήση
Εξαρτώνται κυρίως από το
τύπο τροφοδοσίας της μηχανής,
όπως αναφέρονται στον
παρακάτω πίνακα

Τρακτέρ

Μεγαλύτερη των 800τ.μ.

Καλύπτει μεγαλύτερη έκταση γκαζόν,
Πολλαπλές ρυθμίσεις κοπής,
Πιο γρήγορη και ξεκούραστη εργασία
Μεγάλο κόστος αγοράς και 
συντήρησης,
Μεγάλος χώρος αποθήκευσης,
Αρκετά θορυβώδες

Ρομπότ

Μικρής έκτασης γρασίδι
μέχρι και 300τ.μ.

Αθόρυβη,
Εξοικονόμηση χρόνου,
Λιπαίνει φυσικά το γκαζόν
Δεν προορίζεται για εντατική
ή βαριά χρήση,
Απαιτείται παροχή ρεύματος,
Απαιτείται εγκατάσταση,
Πιο αποτελεσματική σε ήδη
καλά διατηρημένους κήπους

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα μηχανών γκαζόν με βάση τον τύπο τροφοδοσίας τους

Τροφοδοσία & έκταση  Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα

Χειροκίνητη
:
Ιδανική για μικρές
αυλές και κήπους
Φιλική στο περιβάλλον,
Μικρό κόστος αγοράς
και συντήρησης,
Εύκολος χειρισμός,
Χαμηλό βάρος

Περισσότερος χρόνος εργασίας,
Μεγάλο ύψος κοπής,
Δεν διαθέτει κάδο συλλογής


Ηλεκτρική:

Μέχρι 500τ.μ.
Σχεδόν αθόρυβη,
Xωρίς καυσαέρια λειτουργία,
Ρυθμιζόμενο ύψος κοπής,
Γρήγορη εργασία,
Σχετικά μικρό κόστος αγοράς, και συντήρησης


Περιορισμός στην χρήση
λόγω δέσμευσης από πρίζα


Μπαταρίας
:
Μέχρι 500τ.μ.
Σχεδόν αθόρυβη,
Xωρίς καυσαέρια λειτουργία,
Ρυθμιζόμενο ύψος κοπής,
Γρήγορη εργασία,
Σχετικά μικρό κόστος αγοράς και συντήρησης

Η εργασία εξαρτάται
από τη μπαταρία και τη
διάρκεια ζωής της

Βενζίνης
:
Από 100 έως και
2000τ.μ.
Μεγάλη απόδοση,
Αντοχή,
Δεν απαιτεί πολύ χρόνο
εργασίας,
Πλήρης αυτονομία
Σχετικά μεγάλο κόστος αγοράς και συντηρήσης,
Αρκετά θορυβώδης 
σε σχέση με άλλους τύπους
μηχανών

Πλάτος κοπής

Το πλάτος κοπής μιας μηχανής γκαζόν δηλώνει τις δυνατότητες που έχει η μηχανή. Συγκεκριμένα, όσο πιο μεγάλο είναι το πλάτος, τόσο πιο γρήγορα ολοκληρώνεται η εργασία σου και τόσο πιο κατάλληλη είναι για μεγάλες εκτάσεις.

Τι πλαίσιο κοπής πρέπει να έχει ιδανικά η μηχανή γκαζόν που θα διαλέξω; 

Επίλεξε το πλάτος του πλαισίου κοπής σύμφωνα με τις διαστάσεις της έκτασης του γρασιδιού στον κήπο σου. Πιο συγκεκριμένα:

  • Aν το πλάτος είναι μικρότερο ή ίσο με 46 εκατοστά, τότε είναι κατάλληλο για επιφάνειες έκτασης έως 500τ.μ. 
  • Αν το πλάτος κυμαίνεται μεταξύ 47 και 50 εκατοστά, τότε είναι κατάλληλο για επιφάνειες έκτασης από 500τ.μ. έως 800τ.μ. 
  • Τέλος, αν είναι από 51 εκατοστά και άνω, τότε ενδείκνυται για επιφάνειες έκτασης μεγαλύτερες από 800τ.μ.

Επιπλέον χαρακτηριστικά που πρέπει να ελέγξεις πριν την αγορά

Ισχύς: Σχετικά με τις ηλεκτροκίνητες μηχανές γκαζόν, η κατάλληλη ισχύς για εκτάσεις μέχρι 300τ.μ. κυμαίνεται στα 1000W – 1400W, ενώ για γρασίδι μέχρι 500τ.μ., καλό είναι να επιλέξεις μια μηχανή με ισχύς από 1600W – 2000W. Για βενζινοκίνητες μηχανές γκαζόν, σου προτείνουμε να κινηθείς σε επιλογές μέχρι 3hp ισχύς για οικιακή χρήση.

Κυβισμός: Αφορά τα βενζινοκίνητα χλοοκοπτικά και κυμαίνεται μεταξύ 125cc – 160cc για οικιακή χρήση και από 160cc – 220cc για πιο απαιτητική ερασιτεχνική χρήση. Γενικά, να θυμάσαι πως όσο πιο απαιτητική και επαγγελματική είναι η εργασία, τόσο πρέπει να αυξάνεται και ο κυβισμός του κινητήρα.

Κάδος συλλογής: Η μηχανή που θα επιλέξεις σου προτείνουμε να έχει κάδο συλλογής με χωρητικότητα από 25 μέχρι 30 λίτρα, καθώς όσο πιο μικρός είναι, τόσο πιο συχνά θα πρέπει να σταματάς την εργασία σου για να τον αδειάζεις.

Οδηγίες χρήσεως μηχανής γκαζόν

Για να χρησιμοποιήσεις με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα μια μηχανή γκαζόν, σε συμβουλεύουμε να ακολουθήσεις τις παρακάτω οδηγίες:

  • Διάβασε προσεκτικά το εγχειρίδιο χρήσης του κατασκευαστή και ακολούθησε όλες τις οδηγίες για την εκκίνηση, την χρήση και τη συντήρηση της μηχανής.
  • Πριν ξεκινήσεις να τη χρησιμοποιείς ελέγξε όλες τις λειτουργίες και τις συστήματα ασφαλείας, όπως τα φρένα και τη λειτουργία του κινητήρα ή αν είναι πλήρως φορτισμένη η μπαταρία (αν πρόκειται για μηχανή γκαζόν μπαταρίας).
  • Πριν από τη χρήση, βεβαιώσου ότι το γκαζόν είναι στεγνό.
  • Προμηθεύσου τα κατάλληλα ρούχα και προστατευτικό εξοπλισμό.
  • Πριν εκκινήσεις τη μηχανή βεβαιώσου ότι δεν υπάρχουν παιδιά, κατοικίδια ή άλλα αντικείμενα στην πορεία της.

Γενικές συμβουλές και οδηγίες συντήρησης

Η συντήρηση μιας μηχανής γκαζόν είναι σημαντική για τη διατήρηση της απόδοσης και της διάρκειας ζωής της. Οι παρακάτω οδηγίες παρέχουν γενικές συμβουλές. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να ακολουθείς πάντα τις οδηγίες που παρέχει ο κατασκευαστής στο εγχειρίδιο χρήσης της μηχανής που αγόρασες.

  • Άλλαξε το λάδι σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Συνήθως, αυτό πρέπει να γίνεται κάθε 25 ώρες λειτουργίας.
  • Έλεγξε όλες τις συνδέσεις και τις βίδες και βεβαιώσου ότι όλα είναι σωστά βιδωμένα.
  • Έλεγξε την λειτουργία του κινητήρα και του συστήματος εκκίνησης. Εάν υπάρχουν προβλήματα, επικοινώνησε με εξειδικευμένο τεχνικό.
  • Καθάρισε ή αντικατέστησε το φίλτρο αέρα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αυτό πρέπει να γίνεται τακτικά, καθώς ο καθαρός αέρας είναι σημαντικός για την καλή λειτουργία του κινητήρα της μηχανής.
  • Καθάρισε τη μηχανή και παρατήρησε μήπως υπάρχουν φθορές στις λεπίδες.
  • Βεβαιώσου ότι οι ρυθμίσεις κοπής είναι σωστές και προσάρμοσέ τες, εάν απαιτείται.
Επίλεξε την καλύτερη μηχανή γκαζόν για τον κήπο σου!

Συχνές ερωτήσεις 

  1. Πόσο συχνά πρέπει να κόβω το γκαζόν μου; Η συχνότητα κοπής εξαρτάται από τον τύπο του γρασιδιού, αλλά συνήθως συνιστάται να κόβεις το γκαζόν κάθε μια με δύο εβδομάδες.
  2. Πώς μπορώ να διατηρήσω τη μηχανή μου σε καλή κατάσταση; Μετά από κάθε χρήση καθάρισε το κάτω μέρος της μηχανής, έλεγξε το λάδι και τις λεπίδες της.
  3. Πώς μπορώ να αποθηκεύσω τη μηχανή μου το χειμώνα; Αυτό που πρέπει να θυμάσαι για αρχή είναι να καθαρίσεις καλά τη μηχανή και να αποσυνδέσεις τη μπαταρία (εάν υπάρχει) ή να αδειάσεις όση βενζίνη έχει απομείνει στη μηχανή. Αποθήκευσέ την σε ένα δροσερό, ξηρό μέρος. Είναι επίσης καλή ιδέα να χρησιμοποιήσεις ένα προστατευτικό κάλυμμα για πιο σωστή αποθήκευση.
  4. Τι επιπλέον αξεσουάρ θα χρειαστώ για τη προσωπική μου ασφάλεια κατά το κούρεμα του γκαζόν; Πρέπει να θυμάσαι πως η επιλογή των σωστών αξεσουάρ προσφέρει ασφάλεια και άνεση κατά την εργασία. Ένα οικονομικότερο μηχάνημα, συνοδευόμενο από τα κατάλληλα αξεσουάρ, μπορεί να παρέχει πιο άνετη και αποδοτική εργασία σε σύγκριση με ένα ακριβότερο μηχάνημα, χωρίς τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό. Τα βασικά αξεσουάρ περιλαμβάνουν μάσκα ή γυαλιά για προστασία των ματιών, ωτοασπίδες εργασίας για μείωση του θορύβου, προστατευτικά κράνη και γάντια που προστατεύουν από κραδασμούς. Αυτά τα αξεσουάρ δεν είναι απλώς προαιρετικά, αλλά απαραίτητα για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια και την άνεσή σου κατά τη διάρκεια της εργασίας σου.

Όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ για κούρεμα γκαζόν με ασφάλεια και άνεση!

  • Γυαλιά εργασίας για προστασία Γυαλιά εργασίας για προστασία
  • Ωτοασπίδες εργασίας Ωτοασπίδες εργασίας
  • Κράνη εργασίας Κράνη εργασίας
  • Γάντια εργασίας κήπου Γάντια εργασίας κήπου

Σχετικά Άρθρα

Οι καλύτερες μηχανές γκαζόν της αγοράς για το 2024
Οι καλύτεροι γωνιακοί τροχοί της αγοράς
Τα καλύτερα δραπανοκατσάβιδα & ηλεκτρικά κατσαβίδια της αγοράς (2024)
Τα καλύτερα ηλεκτρικά κατσαβίδια της αγοράς (2024)