Γιατί να φάω κριθάρι;

Γιατί να φάω κριθάρι;

Λίγη ιστορία για αρχή..!

Το κριθάρι πρωτοεμφανίστηκε στην Ασία και στα αρχαία χρόνια ήταν το καλύτερο στην κατηγορία του και με μεγάλη φήμη, όμως με τα χρόνια η κατανάλωσή του μειώθηκε λόγω της συχνότερης κατανάλωσης σίκαλης και σιταριού!

Τι είναι και που καλλιεργείται;

Το κριθάρι είναι κόκκος δημητριακών! Αυτός ο κόκκος βγαίνει από ένα χόρτο που για να μεγαλώσει χρειάζεται εύκρατο κλίμα. Καλλιεργείται για  την τροφή ανθρώπων, ζώων, αλλά χρησιμοποιείται και στην παραγωγή ποτών.

Ποια είδη κριθαριού θα βρεις στην αγορά!

  • ¨Μαργαριταρένιο¨(έχει γίνει αφαίρεση του πίτουρου, άρα με λιγότερες φυτικές ίνες)
  • Αποφλοιωμένο (δημητριακό ολικής αλέσεως)

Το πρώτο, παρά το ότι έχει αφαιρεθεί το πίτουρο, παραμένει μια πηγή ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όμως σίγουρα το δεύτερο είναι μία πιο δυνατή επιλογή θρεπτικά.

Κριθάρι και απώλεια βάρους! 

Το κριθάρι μπορεί να υποστηρίξει μια απώλεια βάρους!! Γιατί;

  1. Μελέτες έδειξαν πως όσοι κατανάλωσαν κριθάρι στο πρωινό τους, είχαν υψηλότερα επίπεδα κορεσμού, έτσι κατανάλωσαν μικρότερα γεύματα την υπόλοιπη μέρα.
  2. Λόγω των φυτικών ινών του, το κριθάρι θα σου δώσει ένα αίσθημα πληρότητας και κορεσμού, ακόμα και σε μικρή ποσότητα.
  3. Η σύσταση του θα σε βοηθήσει να αντιλαμβάνεσαι καλύτερα τα σημάδια της πείνας και του κορεσμού σου. 

Η θρεπτική αξία του κριθαριού;

Καταναλώνοντας κριθάρι θα εφοδιάσεις τον οργανισμό σου με:

  • Αντιοξειδωτικά
  • Φυτικές ίνες. Οι οποίες έχουν οφέλη όπως:
  1. Μείωση των επιπέδων χοληστερόλης
  2. Ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
  3. Αίσθημα πληρότητας (μέσω των διαλυτών φυτικών ινών, και συγκεκριμένα μέσω της β-γλυκάνης)
  4. Υποστήριξη του πεπτικού συστήματος και τακτικές κινήσεις του εντέρου (μέσω των αδιάλυτων φυτικών ινών)
  • Βιταμίνες (πχ. σύμπλεγμα βιταμινών Β, συμπεριλαμβανομένης της νιασίνης και της θειαμίνης),
  • Μέταλλα (όπως φώσφορο, μαγνήσιο και μαγγάνιο)
  • Διαιτητικές ίνες 

Το κριθάρι έχει περίπου τρεις φορές παραπάνω φυτικές ίνες/ μερίδα από την βρώμη. Για να καταλάβεις ακριβώς την αξία του σε φυτικές ίνες, θα σου πω πως 1/2 κούπα άβραστο κριθάρι δίνει 17,3 γραμμάρια φυτικών ινών!  

Θέλεις περισσότερα οφέλη;

  • Ρύθμιση σακχάρου στο αίμα. Το κριθάρι είναι ένα τρόφιμο χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσεις σταθερά τα επίπεδα ζαχάρου σου, ειδικά αν πάσχεις από διαβήτη ή διαταραχές γλυκόζης και ινσουλίνης.
  • Υγιής καρδιά. Λόγω των φυτικών ινών και των αντιοξειδωτικών του έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, αφού μειώνει την κακή χοληστερόλη και βελτιώνει το προφίλ λιπιδίων στο αίμα σου.
  • Αντιοξειδωτικές Ιδιότητες. Το κριθάρι περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, μέσα σε αυτά είναι και οι φαινολικές ενώσεις που  βοηθούν στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών, προστατεύοντας σε από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. 
  • Υγιές έντερο. Οι φυτικές ίνες στο κριθάρι δρουν ως πρεβιοτικό, έτσι έτσι θρέφει τα καλά βακτήρια του εντέρου. Αυτό θα σε βοηθήσει στην σωστή πέψη, στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και στη γενική υγεία του εντέρου. 
  • Ευέλικτο και νόστιμο. Μπορεί να ενσωματωθεί σε διάφορα πιάτα και να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, σούπες, πιλάφι, μαγειρευτά, αλλά και αντί ρυζιού ή άλλων δημητριακών σε διάφορες συνταγές.

Μπορείς να προμηθευτείς το κριθάρι σου εδώ!

 

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι ο φαύλος κύκλος της ‘’δίαιτας’’;
Γιατί πρέπει να στοχεύουμε σε αργή απώλεια βάρους;
Ελαιόλαδο: Οφέλη & Ιδιότητες
Δίαιτα express για μετά τις γιορτές!