Οδηγός αγοράς Ηχείων Υπολογιστή

Οδηγός αγοράς Ηχείων Υπολογιστή

Ψάχνεις νέα ηχεία για το PC σου; 

Έλα να δούμε τα κύρια χαρακτηριστικά τους και σε ποια απ’ αυτά πρέπει να δώσεις μεγαλύτερη βαρύτητα, με βάση τη χρήση που θες να κάνεις.

1. Ισχύς (Watt)

Ο αριθμός των watt σού δείχνει τη μέγιστη ισχύ που μπορεί να χειριστεί το ηχείο. Ωστόσο, έχε το νου πως δεν είναι ένδειξη της μέγιστης έντασης και ποιότητας ήχου, που μπορεί να έχει ένα ηχείο, αφού αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η κατασκευή του. Δείχνουν απλά πόσο εύκολα μπορεί να λειτουργεί ένα ηχείο σε υψηλότερες εντάσεις.

2. Ευαισθησία ήχου

Η ευαισθησία ενός ηχείου σού δείχνει πόσο αποτελεσματική είναι η μετατροπή της ισχύος (watt) σε ένταση (dB). Όσο υψηλότερη είναι η τιμή της, τόσο πιο δυνατά θα παίζουν τα ηχεία σου με μια δεδομένη ισχύ. Ένα ηχείο με ευαισθησία 3 dB παραπάνω, σε σύγκριση με ένα άλλο ηχείο, χρειάζεται μόνο τη μισή δύναμη για την ίδια ένταση ήχου. 

3. Κανάλια 

Τα κανάλια αναφέρονται στο πλήθος και τον τύπο των επιμέρους ηχείων που περιέχει η συσκευή και περιγράφονται από 2 αριθμούς χωρισμένους με μία τελεία. 

Ο πρώτος αριθμός αναφέρεται σε πόσα full-range ηχεία (ηχεία για όλο το εύρος συχνοτήτων) περιέχει η συσκευή, ενώ ο δεύτερος σε πόσα ηχεία τύπου subwoofer (ηχεία εξειδικευμένα για τις μπάσες συχνότητες) Για παράδειγμα, ένα ηχείο με 2.1 κανάλια ήχου, διαθέτει 2 κανονικά ηχεία και 1 subwoofer.

Σχεδόν όλα τα μουσικά κομμάτια είναι στερεοφωνικά (για αναπαραγωγή από τουλάχιστον 2 ηχεία), δηλαδή είναι φτιαγμένα ώστε να ακούγεται διαφορετικός ήχος στο κάθε ένα από τα 2 κανάλια ώστε να δίνει την αίσθηση του χώρου στον ακροατή. Περισσότερα ηχεία κάνουν την αίσθηση αυτή ακόμα πιο ρεαλιστική και η ύπαρξη subwoofer δίνει πιο "γεμάτα" μπάσα.

2.0: Σετ 2 ηχείων για στερεοφωνικό ήχο με περιορισμένο μπάσο. Δεν διαθέτουν subwoofer. 

2.1: Σετ 2 ηχείων που περιλαμβάνει και 1 subwoofer για βαθύτερο μπάσο. Συνήθως καταλαμβάνει περισσότερο χώρο.

5.1: Σετ 5 ηχείων που περιλαμβάνει και 1 subwoofer. Κατάλληλο για ταινίες ή και ηλεκτρονικά παιχνίδια.

4. Σύνδεση

Βεβαιώσου ότι τα ηχεία είναι συμβατά με τον υπολογιστή σου! 

Bluetooth: 

Ασύρματη σύνδεση με συσκευές που επίσης διαθέτουν Bluetooth, όπως PC, laptop, smartphone ή tablet. 

Optical: 

Σύνδεση με οπτική ίνα για ηχεία με έως και 7.1 κανάλια, με ένα μόνο καλώδιο! 

Δεν επηρεάζεται από ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα καθαρό ήχο.

Συνήθως συνδέονται CD/DVD Players, κονσόλες και υπολογιστές. 

RCA:

Τα ηχεία έχουν 2 υποδοχές ήχου Left (λευκό) και Right (κόκκινο)

5. Τροφοδοσία

Τα ηχεία μπορούν να συνδεθούν για την τροφοδοσία τους είτε μέσω USB απευθείας στον υπολογιστή, είτε απευθείας σε κάποια πριζα

6. Έξτρα χαρακτηριστικά 

RGB φωτισμός 

Ηχεία με ειδικό φωτισμό!

Τηλεχειριστήριο 

Θες να ελέγχεις την ένταση ή να αλλάζεις τραγούδι, ακόμα κι όταν δεν είσαι πάνω από PC;

USB Stick

Απλή καθημερινή χρήση

Αν ψάχνεις ηχεία για απλή χρήση και έχεις και συγκεκριμένο budget, προτίμησε ηχεία που τροφοδοτούνται με USB κι έχουν 2.0 κανάλια!

Gamer 

Αν είσαι gamer και θες υψηλή ποιότητα που θα μπορεί να καταγράψει κάθε ηχητικό εφέ του παιχνιδιού, προτίμησε ηχεία με τουλάχιστον 1 subwoofer,  δηλαδή ηχεία με τουλάχιστον 2.1 κανάλια. Αν θες να έχεις και την κατάλληλη ατμόσφαιρα, επίλεξε ηχεία με RGB φωτισμό

Λάτρης της μουσικής 

Ηχεία με 5.1 κανάλια και οπτική σύνδεση, θα σου δώσουν την ποιότητα που ψάχνεις!  

Τηλεργασία 

Έχεις laptop και τη μία στιγμή δουλεύεις στο γράφειο, την άλλη στον καναπέ και την άλλη στον πάγκο της κουζίνας; Ό,τι ηχεία κι αν επιλέξεις, προτίμησε ένα με σύνδεση μέσω Bluetooth και τροφοδοσία απευθείας σε πρίζα, για να συνεχίσεις να ακούς την αγαπημένη σου μουσική!

Μην ξεχνάς, ότι πολλές φορές μπορεί να υπάρχει διαφορά σε ένα προϊόν, με βάση τα συνολικά χαρακτηριστικά του αλλά και την κατασκευή. Πριν αποφασίσεις, διάβασε και τις κριτικές άλλων χρηστών, για να δεις και τη δική τους γνώμη και να τα συγκρίνεις με τη χρήση που θες να κάνεις εσύ!

Σχετικά Άρθρα

Logitech MX Brio 4K Review: Εντυπωσιακά αξιόπιστη
Ποιοι είναι τα καλύτερα ηχεία υπολογιστή για το 2024;
Οδηγός Αγοράς για Web Cameras
Οι καλύτερες Webcam για κάθε χρήση (Ιανουάριος 2024).