Underrated βιβλία που πρέπει να βάλεις στη λίστα σου!

Underrated βιβλία που πρέπει να βάλεις στη λίστα σου!

Είναι κάποια βιβλία που είναι τόσο ωραία, κι όμως δεν τα ξέρουν αρκετοί, ή έστω δεν έχουν το hype που τους αξίζει.

Θα σας πω λοιπόν ορισμένα βιβλία που λάτρεψα και θεωρώ θα έπρεπε να τους δωθεί περισσότερη προσοχή!

Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη του Fredrick Backman από Εκδόσεις Κέδρος

Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη

Η Έλσα είναι εφτά χρονών και δεν μοιάζει με κανένα κορίτσι της ηλικίας της. Η γιαγιά της είναι εβδομήντα εφτά χρονών και όλοι τη θεωρούν εντελώς παλαβή. Όλοι εκτός από την Έλσα, η οποία είναι σίγουρη πως η γιαγιά της είναι μια ιδιοφυΐα. Έτοιμη για όλα προκειμένου να διασκεδάσει ή να προστατεύσει την εγγονή της. Ακόμη και να διαρρήξει τον ζωολογικό κήπο, να πυροβολήσει με πέιντμπολ ή να φλερτάρει αστυνομικούς. Είναι όχι μόνο η καλύτερη, αλλά και η μοναδική φίλη της Έλσας.
Τα βράδια η Έλσα βρίσκει καταφύγιο στις ιστορίες που πλάθει η γιαγιά της για τα έξι φανταστικά βασίλεια, εκεί όπου κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να συμπεριφέρεται φυσιολογικά.
Όλα αυτά σταματούν ξαφνικά, όταν η γιαγιά πεθαίνει. Έχει αφήσει όμως πίσω της το πιο συναρπαστικό κυνήγι θησαυρού για την Έλσα: ένα σωρό επιστολές, τις οποίες θα πρέπει να παραδώσει στους αποδέκτες τους, ανθρώπους με τους οποίους η γιαγιά είχε συγκρουστεί.
Έτσι ξεκινάει η μεγάλη περιπέτεια της Έλσας, χάρη στην οποία θα ανακαλύψει την αλήθεια που κρυβόταν πίσω από τα παραμύθια της γιαγιάς, μιας γυναίκας που πραγματικά δεν έμοιαζε με καμία άλλη.

Ένα πνευματώδες, κωμικό, συγκινητικό και ανατρεπτικό μυθιστόρημα που προτείνει μια διαφορετική ματιά στην καθημερινότητά μας, αλλά και στο δικαίωμα του καθενός να είναι και να ζει όπως επιλέγει ο ίδιος.

Έχω αναφέρει αρκετές φορές τον Backman αλλά ποτέ δεν θα είναι αρκετές. Είναι από τους ελάχιστους συγγραφείς που συνδυάζει τόσο όμορφα το χιούμορ με την συγκίνηση στα βιβλία του, κάνοντας τον αναγνώστη να κλαίει και να γελάει ταυτόχρονα.

Το συγκεκριμένο, έχει πρωταγωνίστρια ένα μικρό κοριτσάκι που όταν χάνει τη γιαγιά του αρχίζει να βλέπει αλλιώς τον κόσμο.

Υπέροχο, αξίζει σίγουρα όπως και όλα τα βιβλία του κατά τη γνώμη μου!

Μετά το τέλος της Clare Mackintosh από Εκδόσεις Μεταίχμιο

Μετά το Τέλος
0
0
από 8,00 €

Ο Μαξ και η Πιπ είναι ένα δεμένο ζευγάρι, όμως τώρα βρίσκονται μπροστά στην πιο σημαντική απόφαση της ζωής τους - και δεν συμφωνούν. Οι επιπτώσεις μιας τρομακτικά δύσκολης επιλογής απειλούν να τους καταστρέψουν· τίποτα δεν θα είναι ξανά το ίδιο. Όμως, μετά το τέλος όλα μπορούν να συμβούν... Μια ιστορία που διακλαδίζεται σε δύο εκδοχές. Μια ιστορία για τις αποφάσεις ζωής και το βάρος της ευθύνης.

Ένα αρκετά βαρύ αλλά συνάμα εξαιρετικό βιβλίο που μιλάει για την απώλεια παιδιού, και για τις επιλογές που κάνουμε στην ζωή μας.

«Τους τελευταίους μήνες μάθαμε ότι στη μια πλευρά της τραμπάλας είναι η ελπίδα και στην άλλη η απελπισία. Πολύ γρήγορα η μια ανεβαίνει και η άλλη κατεβαίνει.»

Το «Μετά το τέλος» είναι από εκείνα τα βιβλία που όταν το κλείνεις νιώθεις γεμάτος σκέψεις. Δεν είναι μόνο ότι σε έχει αγγίξει, σε έχει στεναχωρήσει, σου έχει δώσει ελπίδα. Είναι και το γεγονός πως σε βάζει στη διαδικασία να μπεις στη θέση των πρωταγωνιστών, να σκεφτείς -Εγώ τι θα έκανα;- και να προβληματιστείς για διάφορα κοινωνικά θέματα. Μιλάμε για ένα οικογενειακό ψυχογράφημα, πρωτότυπο και γεμάτο συναίσθημα.

Θα έλεγα να βλέπατε τα trigger warnings πριν το επιλέξετε καθώς είναι στενάχωρο και δύσκολο το θέμα του, όμως θεωρώ αξίζει 100% και δυστυχώς δεν ανήκει στα hyped βιβλία!

Ο Άγγελος του Μονάχου του Fabriano Massimi από Εκδόσεις Πατάκη

Ο Άγγελος του Μονάχου

Μόναχο, Σεπτέμβριος 1931. Ο αστυνόμος Ζίγκφριντ Ζάουερ καλείται επειγόντως σε ένα αριστοκρατικό διαμέρισμα, όπου βρέθηκε νεκρή η εικοσιδυάχρονη Άνγκελα Ράουμπαλ, η επονομαζόμενη Γκέλι. Δίπλα της υπάρχει ένα πιστόλι: όλα δείχνουν ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Η Γκέλι όμως δεν ήταν μια τυχαία κοπέλα και το διαμέρισμα όπου ζούσε και πέθανε, όπως και το πιστόλι το οποίο έριξε τη μοιραία σφαίρα, δεν ανήκουν σε έναν τυχαίο άντρα: νόμιμος κηδεμόνας της ήταν ο «θείος Αλφ», γνωστός στην υπόλοιπη Γερμανία ως Αδόλφος Χίτλερ. Ο Ζάουερ αρχίζει αμέσως τις έρευνες, στριμωγμένος ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να κλείσει την έρευνα μέσα σε λίγες ώρες και σε εκείνους που του ζητούν να εξετάσει την υπόθεση σε βάθος και να ανακαλύψει την αλήθεια, όποια κι αν είναι αυτή. Ο Χίτλερ, μόλις μαθαίνει τα νέα, επιστρέφει βιαστικά από τη Νυρεμβέργη και επιβεβαιώνει ότι έχει αδιάσειστο άλλοθι. Κι όμως, ο Ζάουερ αμφιβάλλει και δε σταματά να ερευνά. Οι αλήθειες που θα ανακαλύψει είναι τόσο σκοτεινές, που κλονίζουν κάθε επαγγελματική και προσωπική του βεβαιότητα, και θα τον ωθήσουν σε αποφάσεις από το αποτέλεσμα των οποίων θα μπορούσε να κριθεί ακόμη και το μέλλον της δημοκρατίας στη Γερμανία.

Αν λατρεύετε την ιστορία, αλλά έχετε αγάπη και στα αστυνομικά μυθιστορήματα, σας έχω την πιο τέλεια επιλογή.

Ένας αστυνομικός στο Μόναχο του 1931 αναλαμβάνει μια υπόθεση, η οποία αποδεικνύεται πιο περίπλοκη από ότι φανταζόταν γιατί

(1) Το πτώμα ήταν η ανιψιά του Χίτλερ & πέθανε στο σπίτι του

(2) Όλοι θέλουν να πουν πως ήταν αυτοκτονία

Πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα, μπλεγμένα με το στοιχείο της μυθοπλασίας, χτίζουν ένα βιβλίο τόσο πρωτότυπο όσο και αντικειμενικά εξαιρετικό.

Να το διαβάσετε!

Τίποτε δε χάνεται της Cloe Mendi από Εκδόσεις Πόλις

Τίποτε δεν Χάνεται

Μια μικρή πόλη όμοια με τόσες και τόσες άλλες... κι έπειτα, κάποια μέρα, κατάχρηση εξουσίας... ένας αστυνομικός έλεγχος που παίρνει άσχημη τροπή... Ονομαζόταν Σαΐντ. Ήταν δεκαπέντε χρονών. Και είναι νεκρός.

Εγώ, ο Ματιά, έντεκα χρονών, δεν τον γνώρισα. Μετά, όμως, είδα το μίσος να με περιτριγυρίζει, τη λύπη και την τρέλα να κατατρώει την οικογένειά μου μέχρι τη διάλυσή της...

Αργότερα, ενώ παράξενα άτομα που μοιάζουν με μπάτσους με γυροφέρνουν, αναγνώρισα το πρόσωπο του Σαΐντ ζωγραφισμένο στους τοίχους της συνοικίας. Γκράφιτι με κόκκινη μπογιά και συνθήματα που απαιτούσαν δικαιοσύνη!

Κι εκείνη τη στιγμή θα μπουν στο χορό, για να σπάσουν τη σιωπή, οι άνθρωποι της γειτονιάς, οι μάνες, οι αδερφές, οι φίλοι.

Οπότε εγώ, ο Ματιά, ένα αγόρι έντεκα χρονών, μαζεύω τα κομμάτια του παζλ, προσπαθώ να καταλάβω και βλέπω ότι, ακόμα και νεκρό, το παρελθόν δεν είναι ποτέ αληθινά θαμμένο!

Και κανένας δεν είπε ότι αυτό είναι δίκαιο...

Ένα από τα τοπ αγαπημένα μου βιβλία που ανάθεμα και αν το έχουν διαβάσει 2 γνωστοί μου [και έχω πολλούς γνωστούς που διαβάζουν για αυτό το λέω!]

Μιλάμε για ένα εξαιρετικό κοινωνικό μυθιστόρημα, με αφήγηση από ένα εντεκάχρονο αγόρι, που θίγει το θέμα των ψυχικών ασθενιών, της οικογένειας, της δικαιοσύνης, της βίας και πολλά ακόμη.

Δεν είναι μεγάλο σε έκταση, και θεωρώ απευθύνεται σε διάφορους αναγνώστες. Δώστε του μια ευκαιρία και δεν θα σας απογοητεύσει.

Σχετικά Άρθρα

Friends to lovers trope: 3 βιβλία για να διαλέξεις
Δύο μικρά βιβλία που διαβάζονται σε μία μέρα
3 βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας που αξίζουν τον χρόνο σου
Ο φίλος μου το σκοτάδι της Kathleen Glasgow (Αξιολόγηση)