Η οδοντογλυφίδα: μια από τις παλαιότερες εφευρέσεις στην ιστορία!

Η οδοντογλυφίδα: μια από τις παλαιότερες εφευρέσεις στην ιστορία!

ΚΙ ΟΜΩΣ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΟΔΟΝΤΟΓΛΥΦΙΔΑ - φυσικά όχι μια οδοντογλυφίδα για μένα και για σένα, αλλά για βασιλιάδες κι αριστοκράτες ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΔΟΝΤΟΓΛΥΦΙΔΑ ΕΦΤΙΑΧΝΑΝ ΑΛΛΙΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ! Μάλιστα τον 17ο αιώνα στην Ευρώπη, οι ταπεινές οδοντογλυφίδες κατάφεραν να γίνουν είδος πολυτελείας - ήταν από ακριβό μέταλλο και είχαν πάνω τους πολύτιμους λίθους! #ΦΛΕΞ

Γενικότερα όμως, η οδοντογλυφίδα είναι από τις πιο παλιές εφευρέσεις του κόσμου (ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΥΠΗΡΧΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ HOMO SAPIENS!!!) κι η ιστορία της έχει αρκετό ενδιαφέρον!

Έρευνες που έχουν γίνει σε κρανία του ανθρώπου του Νεάντερταλ (είδος ανθρώπου που εμφανίστηκε πριν από 250.000 χρόνια!) δείχνουν ότι πείραζαν τα δόντια τους με κάποιο εργαλείο σαν την οδοντογλυφίδα (λογικά κάποιο κλαδάκι) για να τα καθαρίσουν!

Η οδοντογλυφίδα είναι το παλαιότερο εργαλείο για τον καθαρισμό των δοντιών και κάποια παραλλαγή της υπήρχε -προφανώς- σε όλες τις κουλτούρες της ανθρωπότητας!

Μπορεί να μην είχαμε πάντα την ανάγκη και τα εργαλεία για να ανάψουμε φωτιά και να ζωγραφίσουμε σε σπηλιές ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΘΑΡΙΖΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ!

Χιλιάδες χρόνια πριν να ανακαλυφθεί η οδοντόβουρτσα λοιπόν, ΥΠΗΡΧΕ Η ΟΔΟΝΤΟΓΛΥΦΙΔΑ! Και αν δεν υπήρχε θα την εφευρίσκαμε πάλι, γιατί το Μαρτίνι - που είναι το δεύτερο πιο σημαντικό πράγμα μετά τη στοματική υγιεινή - χωρίς την οδοντογλυφίδα μέσα με την ελίτσα γεμιστή με πιπεριά Φλωρίνης ΔΕΝ ΠΙΝΕΤΑΙ!

Πρώτη φορά οι οδοντογλυφίδες ξεκίνησαν να παράγονται για ευρεία κατανάλωση τον 16ο αιώνα, από μοναχές στην Πορτογαλία! Εκείνες, βέβαια, δεν έφτιαχναν τις οδοντογλυφίδες για να καθαρίζουν τα δόντια τους αλλά για να καθαρίζουν τα νύχια τους από υπολείμματα γλυκών! (NORMALIZE ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ!)

Τον 19ο αιώνα, ο Αμερικάνος Τσάρλς Φόστερ, όσο βρισκόταν σε μια φάρμα στη Βραζιλία, παρατήρησε τις οδοντογλυφίδες που έφτιαχναν οι ντόπιοι εργάτες και είπε να τους κλέψει την ιδέα! Ξεκίνησε, λοιπόν, να κατασκευάζει μηχανήματα ώστε να μπορεί να παράγει οδοντογλυφίδες μιας χρήσης μαζικά!

Αν και ο τύπος με τα μηχανήματα του μπορούσε να παράγει ένα εκατομμύριο οδοντογλυφίδες την ημέρα, ο κόσμος είχε συνηθίσει να τις φτιάχνει μόνος του, οπότε στην αρχή αυτή η μπίζνα δεν πήγαινε και πολύ καλά!

Ο Φόστερ, όμως, δεν τα παράτησε και κατάφερε να δημιουργήσει μια αγορά για τις οδοντογλυφίδες, προσλαμβάνοντας ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ανθρώπους για να πηγαίνουν να ζητάνε οδοντογλυφίδες από τα καταστήματα! ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΤΖΙΝΙΟΥΣ!

Κάπως έτσι αυξήθηκε η ζήτηση και από είδος πολυτελείας, οι οδοντογλυφίδες ξεκίνησαν σιγά-σιγά να υπάρχουν σε όλα τα νοικοκυριά!

Λέγεται ότι υπάρχουν και άλλοι ακριβώς την ίδια περίοδο, που ήταν "οι πρώτοι" που εφηύραν μηχανήματα μαζικής παραγωγής οδοντογλυφίδων.

Ο Φόστερ, όμως, ήταν ο μόνος που είχε μια κάπως κουλ ιστορία από πίσω, οπότε αυτός κατάφερε να μπει μέσα στο ποστάκι αυτό! #ΣΟΡΙΝΟΤΣΟΡΙ

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΟΔΟΝΤΟΓΛΥΦΙΔΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ

Υπάρχει η φήμη πως το 189 π.Χ ο Αγαθοκλής, Τύραννος των Συρακουσών, δολοφονήθηκε αφού του πασάρανε οδοντογλυφίδα με δηλητήριο!

ΚΟΥΛ ΦΑΚΤ 

Επειδή το εργοστάσιο οδοντογλυφίδας του Φόστερ ιδρύθηκε στην Πολιτεία του Μέιν των Η.Π.Α, μέχρι και το 2003 που έκλεισε, το 90% όλων των οδοντογλυφίδων της Αμερικής προέρχονταν από ένα μικρό χωριουδάκι κάπου εκεί!

Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες