Προτάσεις βιβλίων για παιδιά κάτω των 18 χρονών!

Προτάσεις βιβλίων για παιδιά κάτω των 18 χρονών!

[1] Εδώ Σαμ του Dustin Thao από Εκδόσεις Διόπτρα

Εδώ Σαμ
2
5
2
από 11,29 €

Η 17χρονη Τζούλι έχει ένα σωρό σχέδια για το μέλλον της. Θα φύγει από την μικρή αυτή πόλη και θα πάει να σπουδάσει σε μια μεγαλύτερη, με το αγόρι της τον Σαμ. Όμως ο Σαμ πεθαίνει, και όλα αλλάζουν. Μια μέρα, πάνω στην απελπισία της να ακούσει μια τελευταία φορά τη φωνή του, τον παίρνει τηλέφωνο. Όμως εκείνος απαντάει. Απαντάει κανονικά, σαν να μην έχει πεθάνει. Μετά από αυτό, η Τζούλι δυσκολεύεται ακόμα περισσότερο να τον αφήσει πίσω.

Πέρα από το γεγονός πως ήταν πολύ τρυφερό και γλυκό, είχε εύκολη γραφή που το έκανε να διαβάζεται πανεύκολα, και έθιγε το θέμα της απώλειας από την πλευρά μιας έφηβης κοπέλας.

Είναι μια ωραία επιλογή, και ξεχωριστό θα πω από άποψη θέματος. Θα το πρότεινα γενικά και ειδικά σε μικρότερες ηλικίες. Δεν είχαμε τέτοια βιβλία όταν πήγαινα σχολείο.

[2] Οδηγός φόνων για καλά κορίτσια της Holly Jackson από Εκδόσεις Διόπτρα

Οδηγός Φόνων για Καλά Κορίτσια

Ένα ανεξιχνίαστο έγκλημα. . .Ένα κορίτσι που δεν λέει να τα παρατήσει...

Πριν από πέντε χρόνια, η Άντι Μπελ, μαθήτρια λυκείου, φέρεται να δολοφονήθηκε από τον Σαλ Σινγκ. Οι αστυνομικοί είναι σίγουροι πως το έκανε. Όλοι είναι σίγουροι πως το έκανε.

Μόνο η Πιπ Φιτζ-Αμόμπι δεν είναι τόσο σίγουρη...

Έτσι ξεκινάει ένα πρότζεκτ για την εισαγωγή της στο πανεπιστήμιο, προσποιούμενη ότι ερευνά τη συμμετοχή των μέσων ενημέρωσης στην υπόθεση. Διαβάζει αναφορές της αστυνομίας και παίρνει συνεντεύξεις από φίλους των δύο παιδιών. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η Πιπ δημιουργεί ένα αρχείο, το οποίο τη βοηθάει να σχηματίσει τον χάρτη του εγκλήματος. Αν ο πραγματικός δολοφόνος κυκλοφορεί ελεύθερος, τι είναι διατεθειμένος να κάνει προκειμένου να κρατήσει την Πιπ μακριά από την αλήθεια;

Ένα ανεξιχνίαστο έγκλημα. Ένα κορίτσι που δεν λέει να τα παρατήσει. Η Πιπ έχει να κάνει μια εργασία για την εισαγωγή της στο πανεπιστήμιο, και το θέμα της είναι ελεύθερο. Έτσι αποφασίζει να ασχοληθεί με μια υπόθεση που δεν λέει να φύγει από το μυαλό της, εκείνη της Άντι Μπελ. Η Άντι Μπελ εξαφανίστηκε πριν 5 χρόνια και δεν βρέθηκε ποτέ. Όλοι πιστεύουν πως την σκότωσε ο Σαλ Σινγκ. Όλοι, εκτός από την Πίπ. Και είναι αποφασισμένη να το αποδείξει.

Πρώτη φορά διαβάζω young adult βιβλίο μυστηρίου και μπορώ να πω πως το απόλαυσα ιδιαιτέρως. Όπως καταλαβαίνετε, μιας και απευθύνεται κυρίως σε εφήβους έχει πολύ απλή και εύκολη γραφή, κάτι που ήταν ιδανικό για εμένα καθώς το πήρα μαζί μου σε ένα ταξίδι. Δεν με δυσκόλεψε καθόλου και ίσα ίσα έφευγε νερό! Πέρα από το γεγονός πως η υπόθεση είναι από μόνη της έξυπνη & σε τραβάει, το βιβλιαράκι αυτό έχει ένα ακόμα θετικό στοιχείο: ξυπνάει τον ντετέκτιβ μέσα σου και σε βάζει στην ιστορία. Έχει σχεδιαγράμματα, πίνακες, μηνύματα, mails, σελίδες ημερολογίου και διάφορα άλλα που «ζωντανεύουν» την ανάγνωση και σε παρακινούν να συνεχίσεις να διαβάζεις. Νομίζω δεν έχω δει κάπου αλλου κάτι τέτοιο! Τέλος, οι δυο πρωταγωνιστές ήταν διαμαντάκια. Με έκαναν να γελάω και να έχω αγωνία για την εξέλιξη της υπόθεσης, την οποία και εννοείται δεν κατάφερα να λύσω.

[3] Μεσάνυχτα στη βιβλιοθήκη του Matt Haig από Εκδόσεις Ψυχογιός

Μεσάνυχτα στη Βιβλιοθήκη

Ποιος από εσάς δεν έχει μπει στο τριπάκι να αναρωτηθεί πως θα ήταν η ζωή του αν άλλαζε κάποια απόφαση; Αν δεν χώριζε εκείνο το αγόρι, αν πήγαινε εκείνο το ταξίδι, αν έπαιρνε εκείνο το κατοικίδιο, αν δεν είχε τσακωθεί με τη μητέρα ή τον πατέρα του, αν ζητούσε σε γάμο εκείνη την κοπέλα, αν σπούδαζε αυτό που ονειρευόταν αντί για αυτό που του είπαν οι γονείς του, αν είχε το θάρρος να παραιτηθεί από τη δουλειά που δεν αντέχει κτλ κτλ. Ένα σωρό αποφάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια εντελώς διαφορετική ζωή.

Η Νόρα λοιπόν, νιώθει πως τίποτα στην ζωή της δεν πάει σωστά και πως δεν υπάρχει ούτε ένας λόγος για να ζει. Έτσι αυτοκτονεί. Όμως αντί να πεθάνει (που θα ήταν το φυσιολογικό) μεταφέρεται σε μια βιβλιοθήκη, όπου κάθε βιβλίο είναι και μια άλλη ζωή που θα μπορούσε να είχε ζήσει. Της δίνεται λοιπόν η ευκαιρία να δοκιμάσει άλλες ζωές, να διώξει τις τύψεις που είχε δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια, και να συνειδητοποιήσει το νόημα της ζωής της. Όμως υπάρχει η «τέλεια» ζωή;

Το Μεσάνυχτα στη Βιβλιοθήκη είναι ένα πολύ ξεχωριστό βιβλίο, με ανάλαφρη και απλή γραφή που φεύγει νεράκι. Όμως μην σας ξεγελάει αυτό! Μπορεί να είναι ευκολοδιάβαστο και γλυκούλι αλλά καταφέρνει να προβληματίσει τον αναγνώστη από τις πρώτες κι όλας σελίδες κάνοντάς τον να σκέφτεται τις δικές του επιλογές και τη δική του ζωή. Η μόνη μου «ένσταση» ήταν πως μετά τη μέση ένιωσα πως επαναλαμβανόταν λιγάκι, ωστόσο αυτό δεν με ενόχλησε πολύ μιας και είχα αγαπήσει το κόνσεπτ του εξαρχής. Ανθρώπινο, πρωτότυπο και σίγουρα ξεχωριστό. Σας το προτείνω σίγουρα.

Σχετικά Άρθρα

Friends to lovers trope: 3 βιβλία για να διαλέξεις
Δύο μικρά βιβλία που διαβάζονται σε μία μέρα
3 βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας που αξίζουν τον χρόνο σου
Ο φίλος μου το σκοτάδι της Kathleen Glasgow (Αξιολόγηση)