Η εφεύρεση του καναπέ!

Η εφεύρεση του καναπέ!

Πώς και διάλεξαν αυτόν τον ICONIC πορτοκαλί καναπέ στα Φιλαράκια; (τη σειρά)

Π̶α̶̶̶ί̶̶̶χ̶̶̶τ̶̶̶η̶̶̶κ̶̶̶ε̶̶̶ ̶̶̶τ̶̶̶ρ̶̶̶ε̶̶̶λ̶̶̶ή̶̶̶ ̶̶̶έ̶̶̶ρ̶̶̶ε̶̶̶υ̶̶̶ν̶̶̶α̶̶̶ ̶̶̶γ̶̶̶ι̶̶̶α̶̶̶ ̶̶̶τ̶̶̶ο̶̶̶ ̶̶̶χ̶̶̶ρ̶̶̶ώ̶̶̶μ̶̶̶α̶̶̶ ̶̶̶κ̶̶̶α̶̶̶ι̶̶̶ ̶̶̶τ̶̶̶ο̶̶̶ ̶̶̶σ̶̶̶χ̶̶̶έ̶̶̶δ̶̶̶ Ο καναπές απλά υπήρχε στα υπόγεια της εταιρείας παραγωγής και είπαν "ΟΚ, ας βάλουμε αυτόν τον καναπέ!"

Και με αφορμή τα φιλαράκια -φιλαράκια μου- πάμε να πούμε λίγα πράγματα για μια από τις πιο σημαντικές εφευρέσεις. ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ!

Φυσικά το να ψάχνουμε ποιός άνθρωπος εφηύρε τον καναπέ είναι σα να ψάχνουμε ποιός πρωτοκατάφερε να ανάψει φωτιά, αλλά υπάρχουν απεικονίσεις με ανθρώπους να αράζουν σε καθιστικά και μαξιλάρες από την αρχαιότητα! (αρχαίοι Ρωμαίοι, Έλληνες, Αιγύπτιοι, κλπ, όλοι είχαν τον τρόπο τους να αράζουν κάπου μαλακά!)

Για ΧΙΛΙΕΤΙΕΣ η φάση καναπές και σαλόνι δεν υπήρχε σε όλα τα νοικοκυριά όπως τώρα, καθώς ήταν προνόμιο ΜΟΝΟ των πλουσίων να έχουν τέτοιους χώρους για ξάπλωμα, τσαγάκι και χαλαρό διαβασματάκι! Χάρη στη βιομηχανική επανάσταση όμως άρχισαν να γίνονται διαθέσιμα φθηνότερα υφάσματα και υλικά ενώ ξεκίνησε και η μαζική παραγωγή των ραπτομηχανών!

Έτσι σιγά-σιγά φτάνουμε στις αρχές του 20ου αιώνα, με τους καναπέδες να γίνονται διαθέσιμοι και για ευρεία “κατανάλωση” και να μη χρειάζεται να έχεις έπαυλη και να σου ανήκει η μισή χώρα για να κάτσεις με δυο φίλους να πιείτε έναν καφέ και να δεις μια επανάληψη Κωνσταντίνου και Ελένης μετά τη δουλειά!

Δεν ξέρω αν έχετε σκεφτεί ποτέ τι σημαντικό είναι το κόνσεπτ καναπές και γενικότερα το κόνσεπτ σαλόνι. Παρόλο που είναι ο μοναδικός χώρος του σπιτιού που δεν εξυπηρετεί σε κάποια *βασική* ανάγκη (στην κρεβατοκάμαρα κοιμάσαι, στην κουζίνα και την τραπεζαρία τρως, στην τουαλέτα διαβάζεις τα ποστ μου) ακόμα και σε σπίτια με 20 τ.μ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΑΝΑΠΕΔΑΚΙ! Είναι ο χώρος του αράγματος και της κοινωνικοποίησης!

Μέχρι κι ο καναπές που τον έχουμε αυτονόητο, μέχρι πρόσφατα ήταν πολυτέλεια για τους πολύ λίγους!

Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες