Η ιστορία του Πυρέξ!

Η ιστορία του Πυρέξ!

Αν και εσείς μάθατε *με τον δύσκολο τρόπο* ότι δεν είναι όλα τα σκεύη κατάλληλα για τον φούρνο, αυτό το ποστ είναι για σας!

Σήμερα θα μιλήσουμε για τα ΠΥΡΙΜΑΧΑ ΓΥΑΛΙΝΑ ΣΚΕΥΗ που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε, δηλαδή τα #ΠΥΡΕΞ!

™ “Πυρέξ” (στα αγγλικά Pyrex) είναι το όνομα που έδωσε η αμερικάνικη εταιρεία Corning Inc. στα *θερμοανθεκτικά* γυάλινα μαγειρικά σκεύη που έφτιαξε για πρώτη φορά το 1915, είναι δηλαδή ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΙΑΣ ΜΑΡΚΑΣ! 

Υπάρχουν στην αγορά ΕΔΩ ΚΑΙ 100 ΧΡΟΝΙΑ και έγιναν τόσο δημοφιλή, που το μπραντ τους είναι πλέον σχεδόν ΣΥΝΩNΥΜΟ του ίδιου του σκεύους! Αυτό θα πει πετυχημένο μάρκετινγκ, έτσι;! 

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΜΩΣ “ΘΕΡΜΟΑΝΘΕΚΤΙΚΟ”; 

Σημαίνει ότι αντέχει περισσότερο από το *απλό* γυαλί στις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας χωρίς να σπάσει! Το υλικό από το οποίο φτιάχνεται το σκεύος (συνήθως βοριοπυριτικό γυαλί) παρουσιάζει χαμηλή θερμική διαστολή, δηλαδή ο όγκος του δεν μεγαλώνει πολύ όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του, όπως συμβαίνει σε άλλα υλικά σώματα! 

Έτσι μπορούμε να το χρησιμοποιούμε και σε υψηλές και σε χαμηλές θερμοκρασίες (πχ φούρνο, κατάψυξη) και είναι αρκετά ανθεκτικό στο θερμικό σοκ – δεν κινδυνεύει δηλαδή να σπάσει επειδή κάποιο σημείο του (ας πούμε η βάση) ζεστάθηκε ξαφνικά περισσότερο από την υπόλοιπη επιφάνειά του!

ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΛΙΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ!

Το βοριοπυριτικό γυαλί πρωτοφτιάχτηκε από τον γερμανό χημικό Otto Schott το 1893, δηλαδή 22 χρόνια πριν δημιουργηθεί το Pyrex! Ο Otto άνοιξε τη δική του εταιρεία και άρχισε να πουλάει τα προϊόντα του με το όνομα “Duran”.

Το 1908 ο διευθυντής του ερευνητικού τμήματος μιας άλλης εταιρείας, της Corning Inc., έχοντας μάθει για την εφεύρεση του Otto όταν έκανε το διδακτορικό του στη Γερμανία, έφτιαξε το Nonex! Το Nonex ήταν ένα βοριοπυριτικό γυαλί χαμηλής θερμικής διαστολής, που χρησιμοποιήθηκε στα φανάρια των τρένων και σε άλλα βιομηχανικά προϊόντα.

Λίγα χρόνια αργότερα ένας μηχανικός της Corning Inc., ο Jesse Littleton, το πήγε ένα βήμα παραπέρα! Επειδή η σύζυγός του είχε κουραστεί να αγοράζει πιατικά που έσπαγαν εύκολα μέσα στον φούρνο, της έφερε να δοκιμάσει για ταψί ένα κομμάτι γυαλιού Nonex από το εργαστήριό του! Όλα πήγαν καλά, το φαγητό ψήθηκε χωρίς απρόοπτα και ένα νέο προϊόν γεννήθηκε! 

Η Corning Inc., αφού πρώτα αφαίρεσε τον μόλυβδο (!) που περιείχε το Νonex, έφτιαξε μία σειρά από οικιακά μαγειρικά σκεύη και τα ονόμασε Pyrex! Τα Pyrex κυκλοφόρησαν στην αγορά κατά τη διάρκεια του A’ Παγκοσμίου Πολέμου ως μια *αμερικάνικη* εναλλακτική των γερμανικών προϊόντων Duran!  (η Γερμανία όπως φαντάζεστε δεν ήταν και πολύ συμπαθής εκείνη την περίοδο)

Δεν θα σας κουράσω άλλο με την ιστορία της εταιρείας, πάντως τα προϊόντα της έγιναν πολύ αγαπητά και βρέθηκαν σύντομα σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό σε όλες τις γωνιές του πλανήτη!

ΦΑΝ ΦΑΚΤ 

Από βοριοπυριτικό γυαλί δεν φτιάχνονται μόνο μαγειρικά σκεύη! Λόγω της ανθεκτικότητας του το χρησιμοποιούμε σε πολλά και διάφορα πράγματα: σε εργαστηριακό εξοπλισμό, στη βιομηχανική παραγωγή, σε ιατρικές συσκευές, ακόμα και σε τηλεσκόπια! 

Μάλιστα το – εντυπωσιακό για την εποχή του – Τηλεσκόπιο Hale, που ξεκίνησε να φτιάχνεται στις ΗΠΑ το 1928 και ολοκληρώθηκε το 1949, είχε κάτοπτρο διαμέτρου 5 μέτρων που φτιάχτηκε στην Corning Inc. από γυαλί Pyrex!

Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες