Λεονάρντο ντα Βίντσι!

Λεονάρντο ντα Βίντσι!

Νομίζω χωρίς υπερβολή, ΟΛΟΣ ο κόσμος γνωρίζει το Leonardo da Vinci, τον Ιταλό ζωγράφο που μας χάρισε τη Μόνα Λίζα.

Το ξέρετε όμως ότι εκτός από ζωγράφος ήταν πρωτοπόρος ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ;!

Πέρα από τα καλλιτεχνικά του έργα, ο Leonardo άφησε πίσω ΧΙΛΙΑΔΕΣ σημειώσεις και σχέδια για περίτεχνες μηχανές, από γιγάντιες βαλίστρες έως αεροπλάνα.

Θεωρείται ο πρώτος άνθρωπος που έκανε τεχνικό σχέδιο και κατάστρωσε διάφορους τρόπους απεικόνισης που αποτελούν τον πρόγονο των σημερινών “blueprints”.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον του για την ΑΝΑΤΟΜΙΑ τον οδήγησε στη σχεδιαστική απεικόνιση του ανθρώπινου σώματος, των μυών, των οστών και των οργάνων. Στα σκίτσα του περιλαμβάνονταν όλες οι παρατηρήσεις του γύρω από την κίνηση, μία πρώιμη μορφή της επιστήμης της εμβιομηχανικής.

Μπορεί σήμερα να μην μας κάνει εντύπωση, αφού οποιοδήποτε βιβλίο ανατομίας είναι γεμάτο σχέδια, ωστόσο και πάλι ο Leonardo έκανε πρωτοποριακή δουλειά, όμοια της οποίας δεν υπήρχε μέχρι τότε.

Άλλες του έρευνες επικεντρώθηκαν στην παλαιοντολογία, τους ανθρώπινους μορφασμούς, την αστρονομία και τη χαρτογραφία. Ο ίδιος δεν έλαβε ποτέ επιστημονική εκπαίδευση και στην πραγματικότητα δεν δημοσίευε σχεδόν καμία από τις ερευνές του.

Υπό αυτή την έννοια δε τον λες και ακριβώς εφευρέτη, ούτε και οραματιστή. Τα περισσότερα από τα σχέδιά του δεν κατασκευάστηκαν ποτέ. Κάποιες από τις εφευρέσεις που φαντάστηκε ήταν άσκοπες, ενώ άλλες ήταν αδύνατο να κατασκευαστούν με τα τότε δεδομένα. Τα ανατομικά του σκίτσα δεν δημοσιεύτηκαν για να γίνουν ιατρικό εγχειρίδιο...

Νομίζω ότι οι λέξεις που περιγράφουν το Leonardo είναι αχαλίνωτη φαντασία και παιδική περιέργεια. Φανταζόταν και σχεδίαζε αντικείμενα χωρίς κανένα περιορισμό και χωρίς αυστηρά χρηστικά όρια. Ένας out-of-the-box άνθρωπος που παρατηρούσε και σχεδίαζε for fun.

Είναι ένας ανθρωπότυπος που εκλείπει σήμερα από τις τάξεις των επιστημόνων και των μηχανικών, το αντιδιαμετρικό παράδειγμα της βαθειάς εξειδίκευσης που επικρατεί.

Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες