Η εφεύρεση της σημαίας!

Η εφεύρεση της σημαίας!

ΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ! 

Γενικά, παααρα πολύ πριν την εμφάνιση της σημαίας, πολλές ομάδες ανθρώπων (βασίλεια, αυτοκρατορίες, λαοί) χρησιμοποιούσαν διάφορα ΣΥΜΒΟΛΑ για να διαφοροποιούνται απο άλλες ομάδες και για να εκφράσουν τη μεταξύ τους ενότητα/ομοιογένεια. Τα έβρισκες σε ενδύματα, ασπίδες, έγγραφα, αλλά όχι σε σημαίες!!!

Τα πολεμικά λάβαρα - που είναι πρόγονος των σημαιών - ήταν διαδεδομένα εδώ και χιλιετίες και χρησιμοποιούνταν ως κώδικας επικοινωνίας *μέσα* στα πεδία μάχης.

Όμως την ιδέα να στερεώνουμε ένα κομμάτι υφάσματος κάθετα σε ένα κοντάρι, αντί να τοποθετούμε ένα αντικείμενο στην κορυφή (όπως για παράδειγμα ένα σκαλιστό ζώο) την οφείλουμε στους Κινέζους οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν το *ΜΕΤΑΞΙ*!!

ΧΑΡΗ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΙ ΛΟΙΠΟΝ, “ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ” ΤΟ ΚΟΝΣΕΠΤ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ!!! 

Ο λόγος είναι πως τα παραδοσιακά υφάσματα ήταν πολύ βαριά για να κρατιούνται ψηλά και να κυματίζουν στον αέρα - ειδικά αν ήταν ζωγραφισμένα - όμως το μετάξι ήταν πολύ ελαφρύτερο!!!

Το νέο ύφασμα μαζί με το νέο έθιμο διαδόθηκαν μέσα στα χρόνια απο τα βάθη της Ασίας κι έφτασαν μέχρι την Ευρώπη, η οποία είδε τις σημαίες πρώτη φορά και τις αντέγραψε απο τους Άραβες μόλις 1000 χρόνια πριν (κατα τις Σταυροφορίες δηλαδή)!

ΙΝΤΕΡΛΟΥΔΙΟ: Σε περίπτωση που δεν θυμάστε ποιά είναι η φάση με τις Σταυροφορίες -> το 1000κάτι μ.Χ. διάφορα αραβικά φύλα είχαν επεκταθεί σε όλη τη νότια Μεσόγειο και όδευαν προς Ευρώπη με ανησυχητικό ρυθμό - έτσι ξεκίνησε μια περίοδος 200 περίπου ετών οπου Ευρωπαίοι και Άραβες κάνανε απανωτά πολέμους πιέζοντας ο ένας τον άλλο για οπισθοχώρηση.

Οι σημαίες λοιπόν έφτασαν στην Ευρώπη και έγιναν τρεντ γύρω στο 1000μ.Χ.

Απο το 1500 και μετά που ξεκίνησε "η εποχή των ανακαλύψεων" (δηλαδή η εποχή που οι ευρωπαϊκοί λαοί ξεχύθηκαν στους ωκεανούς σε μια ανταγωνιστική κούρσα με σκοπό να κατακτήσουν κυριολεκτικά όλο τον κόσμο) το κόνσεπτ της σημαίας μεταδόθηκε, υιοθετήθηκε ή και επιβλήθηκε σχεδόν παντού στον κόσμο!

Εκτός απο τα έθνη, πλέον οι σημαίες χρησιμοποιούνται ως "οπτικό σλόγκαν" απο διάφορες οντότητες : ποδοσφαιρικές ομάδες, παγκόσμιους οργανισμούς, εταιρείες, οργανώσεις, κλπ!!!

Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες