Ο Έλληνας που εφηύρε το Τεστ-Παπ!

Ο Έλληνας που εφηύρε το Τεστ-Παπ!

Σίγουρα σε όλες και όλους είναι γνωστό το ΤΕΣΤ ΠΑΠ που έχει σώσει ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ζωές, και πολύ πιθανό να είναι γνωστό και το ότι αποτελεί ελληνική καινοτομία μιας και φέρει στο όνομα του το επίθετο του διάσημου Έλληνα ιατρού Γεωργίου Παπανικολάου, από τον οποίο και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά!

Πάμε λοιπόν να μάθουμε λίγα πράγματα για τον πρωτοπόρο εφευρέτη αυτής της εξέτασης και για το πως λειτουργεί η μέθοδος Τεστ Παπ!

Ο Γεώργιος Παπανικολάου που λέτε (1883-1962) ήταν ένα πολύ χαρισματικό αγόρι που γεννήθηκε στην Εύβοια και αποφοίτησε το 1904 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών! Ύστερα, πήγε στη Γερμανία για να συνεχίσει τις σπουδές τους και επέλεξε τον κλάδο της βιολογίας. Έπειτα ασχολήθηκε και με τη φιλοσοφία αλλά η βιολογία όμως ήταν αυτή που τελικά τον κέρδισε!

Το 1913, ο Γιώργος κατέληξε στην Αμερική μαζί με τη σύζυγό του όπου περνούσαν δύσκολα στην αρχή και εργάζονταν σε ένα εμπορικό κατάστημα! Με τούτα και με εκείνα όμως, το ασύλληπτο ταλέντο του Παπανικολάου δεν άργησε να αναγνωριστεί και κατέληξε με πολύ κόπο να κερδίζει μία θέση στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης!

Τη δεκαετία του 1920, ο Παπανικολάου εφάρμοσε για πρώτη φορά μια κυτταρολογική μέθοδο σε γυναίκες για τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, κάτι που μέχρι τότε ήταν ανήκουστο!

Ο Παπανικολάου συνέχισε τις έρευνές του και δημοσίευσε τα πορίσματά του το 1943 με αποτέλεσμα να κεντρίσει το ενδιαφέρον της ιατρικής κοινότητας παγκοσμίως και η μέθοδος να ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε διάφορα νοσοκομεία!

Κάπως έτσι ο πρωτοπόρος Γεώργιος Παπανικολάου διεύρυνε τους ορίζοντες της ιατρικής στην έρευνα για τον καρκίνο! Και προς τιμήν του, η μέθοδος του ονομάστηκε «Τεστ Παπανικολάου», το όποιο μέχρι και σήμερα χρησιμοποιείται παγκοσμίως!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΤΕΣΤ ΠΑΠ;

To Τεστ Παπ είναι μια σύντομη και οικονομική εξέταση που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Μέσα από μια συνήθως ανώδυνη διαδικασία, γίνεται λήψη κυττάρων από την περιοχή του κόλπου, όπως και από την εξωτερική επιφάνεια και την εσωτερική περιοχή του τραχήλου της μήτρας.

Αφού γίνει η λήψη του κυτταρολογικού υλικού, στη συνέχεια τα κύτταρα εξετάζονται κάτω από ένα μικροσκόπιο για τυχόν αλλοιώσεις ή βλάβες που μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο. Στην περίπτωση λοιπόν που ανιχνευθούν προ-καρκινικές αλλοιώσεις τότε ακολουθούνται επιπλέον διαδικασίες, και αν χρειαστεί, οι απαραίτητες επεμβάσεις ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη καρκίνου στην περιοχή!

Με την ίδια μέθοδο μπορούν να διαγνωστούν μικροβιακές λοιμώξεις, ωστόσο το τεστ δεν είναι σχεδιασμένο για αυτό. Επίσης, ένα άτομο που υποβάλλεται σε τεστ Παπ μπορεί να χρειαστεί να παραπεμφθεί για τεστ HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) σε περίπτωση που εντοπιστεί η παρουσία του ιού!

Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες