Κολλαγόνο: Γιατί και πώς να ενισχύσεις την παραγωγή του στον οργανισμό σου

Κολλαγόνο: Γιατί και πώς να ενισχύσεις την παραγωγή του στον οργανισμό σου

Όλο και περισσότερο, οι beauty experts αλλά και όσοι θέλουμε να ενημερωνόμαστε σωστά για την ευεξία μας γενικά, φέρνουμε σαν θέμα συζήτησης το κολλαγόνο, την πρωτεΐνη που κάποιοι την αποκαλούν "πηγή νεότητας". 

Πρώτα πρέπει να καταλάβουμε όλοι τι ακριβώς είναι! 

Το κολλαγόνο είναι μία ινώδης πρωτεΐνη, η οποία δημιουργείται από μία αλυσίδα αμινοξέων. Αποτελεί περίπου το 30% της συνολικής πρωτεΐνης στο σώμα μας και εντοπίζεται στα κόκκαλα, τους τένοντες, τους συνδέσμους, τους μυς και το δέρμα. 

Οι περισσότεροι πιστεύουν απλά ότι χαρίζει μια πιο νεανική όψη στην επιδερμίδα μας, αλλά στην πραγματικότητα, το κολλαγόνο είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά για τον οργανισμό, καθώς είναι απαραίτητο για σωστή λειτουργία διάφορων συστημάτων του σώματος.

Ποια είναι τα οφέλη του κολλαγόνου;

Το κολλαγόνο, λοιπόν, συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού κι αυτό είναι ξεκάθαρο αν δούμε πιο αναλυτικά, κάποια από τα σημαντικότερα οφέλη που προσφέρει:

  • Βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος και μειώνει τις ρυτίδες, αφού συμβάλλει στους συνδετικούς ιστούς και έτσι επιβραδύνει τη γήρανσή του, διατηρώντας υγιή όψη στην επιδερμίδα. Παράλληλα, ενδυναμώνει τα μαλλιά και τα νύχια.

  • Εφόσον το κολλαγόνο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα οστά, τα διατηρεί υγιή και δυνατά, αφού τα προστατεύει από τραυματισμούς και τυχόν άλλες παθολογικές καταστάσεις, όπως η οστεοπόρωση. Παράλληλα, συμβάλλει στην πρόληψη της καταστροφής των χόνδρων και ανακουφίζει τον πόνο στις αρθρώσεις. 

  • Ενισχύει τη μυϊκή μάζα, αφού οι μύες αποτελούνται από συνδετικούς ιστούς και συμβάλλει στην αποκατάσταση τραυματισμών σε αυτούς, ενώ επιταχύνει και την επούλωση πληγών. 

Διατροφικές πηγές κολλαγόνου

Παρόλο που το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αναπαράγει από μόνο του κολλαγόνο, τα επίπεδά του μειώνονται κατά τη διάρκεια της ζωής μας λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως η ηλικία, το κάπνισμα, το στρες, η κατανάλωση ζάχαρης ή ακόμα και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο. 

Έτσι, λοιπόν, για να μη ξεμείνεις ποτέ από απόθεμα, το πρώτο και πιο εύκολο που μπορείς να κάνεις είναι να εισπράξεις κολλαγόνο μέσα από τη διατροφή σου, αρκεί να επιλέξεις τα σωστά τρόφιμα. Από τις καλύτερες πηγές τροφίμων κολλαγόνου είναι τα ψάρια, το βόειο κρέας και ο ζωμός από κόκαλα. 

Έπειτα, υπάρχουν φυσικοί τρόποι να ενισχύσεις την παραγωγή κολλαγόνου στον οργανισμό σου. Το σώμα μας για να παράγει κολλαγόνο, συνδυάζει τα αμινοξέα γλυκίνη και προλίνη, μαζί με τη βιταμίνη C. Αν, λοιπόν, καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά, θα μπορούσες να βοηθήσεις σημαντικά στη βελτίωση της φυσικής παραγωγής κολλαγόνου. 

Την προλίνη μπορείς να την βρεις σε ασπράδια αυγών, γαλακτοκομικά, μανιτάρια και σπαράγγια, ενώ την γλυκίνη στο δέρμα χοιρινού και κοτόπουλου, όπως και στον ζωμό κόκαλων. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα μούρα, οι κόκκινες πιπεριές, το μπρόκολο και η ντομάτα.

Κολλαγόνο: Γιατί και πώς να ενισχύσεις την παραγωγή του στον οργανισμό σου

Μέταλλα που υποστηρίζουν τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου στον οργανισμό

Ο ψευδάργυρος απαιτείται για το σχηματισμό οστών και αποτελεί ένα μέταλλο που προάγει την παραγωγή κολλαγόνου και συμβάλλει στην αύξηση της οστικής πυκνότητας. Πηγές ψευδαργύρου είναι το κοτόπουλο, το κόκκινο κρέας, τα οστρακοειδή, το γιαούρτι, το τυρί, τα φασόλια και τα αμύγδαλα, αλλά αρκετά δημοφιλή είναι και τα αντίστοιχα συμπληρώματα διατροφής. 

Ο χαλκός είναι ένα μέταλλο που ενεργοποιεί το ένζυμο της λυσυλοξειδάσης, το οποίο απαιτείται για να ωριμάσει το κολλαγόνο. Μπορείς να το βρεις στο μοσχαρίσιο συκώτι, τα κάσιους, τα στρείδια, τα καβούρια και τους ηλιόσπορους, ενώ υπάρχει πάντα και η επιλογή του συμπληρώματος διατροφής

Το μαγγάνιο ενεργοποιεί τα ένζυμα που απαιτούνται για την παραγωγή της προλίνης. Μπορείς να το καταναλώσεις ως ξεχωριστό συμπλήρωμα διατροφής, ή επίσης να το βρεις στο καστανό ρύζι, στα καρύδια πεκάν και στο πράσινο τσάι.

Δες τις προτάσεις μας:

  • Solgar Zinc Picolinate 22mg 100 ταμπλέτες

    Solgar Zinc Picolinate 22mg 100 ταμπλέτες

    από 12,72 €
  • Now Foods Zinc Picolinate 50mg 60 φυτικές κάψουλες

    Now Foods Zinc Picolinate 50mg 60 φυτικές κάψουλες

    από 8,38 €
  • Quest Synergistic Zinc & Copper 15mg 90 ταμπλέτες

    Quest Synergistic Zinc & Copper 15mg 90 ταμπλέτες

    από 7,99 €
  • Lamberts Manganese 4mg (as Citrate) 100 Ταμπλέτες

    Lamberts Manganese 4mg (as Citrate) 100 Ταμπλέτες

    από 10,09 €
  • Lamberts Mega Mineral Complex 90 ταμπλέτες

    Lamberts Mega Mineral Complex 90 ταμπλέτες

    από 21,23 €
  • Doctor's Formulas Optimum Zinc 60 κάψουλες

    Doctor's Formulas Optimum Zinc 60 κάψουλες

    από 8,27 €

Συμπληρώματα κολλαγόνου

Τέλος, ένας ακόμη άνετος και γρήγορος τρόπος για να πάρεις περισσότερο κολλαγόνο είναι μέσω των ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής, επισημαίνοντας βέβαια ότι τα αποτελέσματά τους δεν είναι τόσο άμεσα όσο αυτά που έχουμε αν το παράγει με φυσικό τρόπο ο ίδιος μας ο οργανισμός. 

Βρες τα όλα εδώ:

  • VivaPharm Colabone Collagen 30 φακελίσκοι

    VivaPharm Colabone Collagen 30 φακελίσκοι

    από 23,87 €
  • Qyra Intensive Care Collagen 90 κάψουλες

    Qyra Intensive Care Collagen 90 κάψουλες

    από 22,29 €
  • VivaPharm CH Alpha Fortigel 30amp x 25ml

    VivaPharm CH Alpha Fortigel 30amp x 25ml

    από 37,10 €
  • Swedish Nutra Collagen Pure Peptide with Fish Collagen 10000mg 300gr

    Swedish Nutra Collagen Pure Peptide with Fish Collagen 10000mg 300gr

    από 27,90 €
  • Total Health Solutions Collagen Pro-active Liquid Lemon 500ml + 100ml

    Total Health Solutions Collagen Pro-active Liquid Lemon 500ml + 100ml

    από 26,85 €
  • OstroVit Marine Collagen 1020mg 90 κάψουλες

    OstroVit Marine Collagen 1020mg 90 κάψουλες

    4
    4
    4
    από 12,78 €

Σχετικά Άρθρα

Ω3 λιπαρά οξέα: Πόσο σημαντικά είναι τελικά για την υγεία μας;
Γιατί το beauty from within είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό trend
Δυσκοιλιότητα: 5 φυσικοί τρόποι να την αντιμετωπίσεις
Beauty from Within: Μια Ολιστική Προσέγγιση!
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες