Δύο μικρά βιβλία που διαβάζονται σε μία μέρα

Δύο μικρά βιβλία που διαβάζονται σε μία μέρα

Ωραία και τα μεγάλα μυθιστορήματα αλλά κάποιες φορές θέλουμε και κάτι με λιγότερες σελίδες που φεύγει γρήγορα, χωρίς να μας παιδεύει ενώ ταυτόχρονα είναι και ωραίο εννοείται!

Οπότε παραθέτω κάποια ολιγοσέλιδα βιβλία που θεωρώ είναι εξαιρετική παρέα: 

[1] Το νυχτολούλουδο της Kopano Matlwa από Εκδόσεις Ίκαρος

Το Νυχτολούλουδο

Όταν η Μασετσάμπα πετυχαίνει το μεγαλύτερο όνειρο της παιδικής της ηλικίας και γίνεται γιατρός, η φιλοδοξία της έρχεται αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας της Νότιας Αφρικής.

Προσπαθεί ν' ανακουφίσει τον πόνο των άλλων -εργάζεται σ' ένα νοσοκομείο με ελάχιστους πόρους και οι δυσκολίες δοκιμάζουν συνεχώς τις αντοχές της-, ταυτόχρονα όμως πρέπει να κατευνάσει και τους προσωπικούς της δαίμονες: τους έντονους πόνους της εμμηνόρροιας και την ντροπή που συνδέεται μ' αυτή, το πένθος για την αυτοκτονία του αδελφού της και τις πιέσεις μιας βαθιά θρησκευόμενης-αντιδραστικής μητέρας που κάνει τα πάντα για να την απομακρύνει από τη μοναδική της φίλη, τη Νιάσα.

Η έντονα πολιτικοποιημένη και μαχήτρια Νιάσα, με καταγωγή από τη Ζιμπάμπουε, θ' ανοίξει τα μάτια της Μασετσάμπα μπροστά στην επικρατούσα ξενοφοβική ένταση που μεταφέρει σημάδια του απαρτχάιντ.

Το "Νυχτολούλουδο" καταγράφει δεξιοτεχνικά τη βίαιη και συγκεχυμένη ατμόσφαιρα της σημερινής Νότιας Αφρικής και διερευνά θέματα φυλής και φύλου, παρατηρώντας το επάγγελμα του γιατρού μέσ' από τα μάτια της ηρωίδας. Αλήθεια, πόση ανθρωπιά χωρά στον σύγχρονο κόσμο μας;

Όταν η Μασετσάμπα πετυχαίνει το όνειρο της να γίνει γιατρός, αναγκάζεται να βγει από το συννεφάκι της και να συνειδητοποιήσει πως ο κόσμος είναι πολύ πιο σκληρός απ´όσο πίστευε. Το να δουλεύεις σε ένα δημόσιο νοσοκομείο με μηδαμινούς πόρους, σε ένα μέρος που η ξενοφοβία κυριαρχεί και φοβάσαι να μιλήσεις, σίγουρα δεν είναι πιο οι ιδανικές συνθήκες ζωής. Ειδικά αν προσθέσεις το πένθος για τον αδελφό της, την έντονα πιεστική θρησκευόμενη μητέρα της, και την ντροπή που νιώθει για τους φρικτούς πόνους της εμμηνόρροιας. Όμως γνωρίζει την Νιάσα, και την νιώθει κολλητή της από την πρώτη στιγμή. Είναι μια δυναμική γυναίκα από την Ζιμπάμπουε, έντονα πολιτικοποιημένη που κάνει την Μασετσάμπα να δει πιο ρεαλιστικά τις συνέπειες της ξενοφοβίας, και να θέλει να κάνει κάτι για να το αλλάξει. Όμως αυτή θα είναι μια από τις αποφάσεις που θα γυρίσουν τον ήδη αναποδογυρισμένο κόσμο της πιο ανάποδα.

Το Νυχτολούλουδο είναι ένα μικρό σε έκταση βιβλίο, που έχει όμως πολλά νοήματα. Είναι γραμμένο σε μορφή ημερολογίου, όπου η πρωταγωνίστρια γράφει στον Θεό, άλλοτε με απελπισία, άλλοτε με έντονο θυμό, άλλοτε με αηδία και άλλοτε με αγάπη. «Στο εξής προσεύχομαι με μια καρδιά όλο ευγνωμοσύνη, να μου αφαιρέσεις την ζωή. Αμήν.» Η γραφή είναι ωμή και λυρική, μια κραυγή απέναντι στην αδικία και την απανθρωπιά του κόσμου και στην ίδια τη ζωή. Η πλοκή ενώ ξεκινάει δυναμικά, κλιμακώνεται στο τρίτο & τέταρτο μέρος, δείχνοντας μέχρι που μπορεί να φτάσει το ανθρώπινο είδος όταν διακατέχεται από μίσος και ρατσισμό.

Ένα μικρό διαμαντάκι.

[2] Είμαστε αλλού, κορίτσια της προσφυγιάς της Malala Yousafzai από τις Εκδόσεις Πατάκη

Είμαστε Αλλού - Κορίτσια της Προσφυγιάς, Αληθινές Ιστορίες Νεαρών Προσφύγων

Η γνωστή σε όλους Malala, συντάσσει ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα στο οποίο μας μιλάει για την δική της ιστορία ως εκτοπισμένη, αλλά και για τις ιστορίες άλλων 10 εκτοπισμένων κοριτσιών που αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους. Αν έμεναν στην πατρίδα τους το πιθανότερο είναι να μην ζούσαν και τώρα αυτές οι ιστορίες να μην είχαν ειπωθεί. Ο κόσμος συχνά αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες με την γνωστή φράση «Γυρίστε στην πατρίδα σας». Κανείς όμως δεν μπαίνει στη διαδικασία να σκεφτεί, πόσο χάλια θα είναι τα πράγματα εκεί ώστε οι άνθρωποι να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, τους αγαπημένους τους και ολόκληρη τη ζωή τους. Κανείς δε καταλαβαίνει πως αν δεν φύγουν θα καταλήξουν νεκροί. Το συγκεκριμένο βιβλίο πραγματικά αξίζει να διαβαστεί από όλους. Προβληματίζει, ευαισθητοποιεί και σοκάρει τον αναγνώστη. Σε κάνει να εκτιμάς τον καθαρό αέρα που αναπνέεις, το δικαίωμά σου στην εκπαίδευση, τους τοίχους στο σπίτι σου και κυρίως το ότι ζεις. Μιλάει για γυναίκες σαν εμένα και εσένα, που όμως δεν είχαν την πολυτέλεια να μεγαλώσουν σε φυσιολογικές ανθρώπινες συνθήκες, σαν εμένα και εσένα. Και επειδή ότι και να πω είναι λίγο, σας παραθέτω κάποια αποσπάσματα που δύσκολα ξεχνιούνται. «Η απαγόρευση του σχολείου στα κορίτσια σήμαινε απαγόρευση των ονείρων μου, ένα οδόφραγμα στο μέλλον μου. Αν δεν μπορούσα να μορφωθώ, τι μέλλον μπορούσα να έχω;» «Κανένας δεν μπορεί να μας πάρει αυτά που κουβαλάμε μέσα μας» «Τα παιδιά μου έκλαιγαν από τη πείνα. Τα τάιζα φύλλα από τη ζούγκλα. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο.»

Σχετικά Άρθρα

Friends to lovers trope: 3 βιβλία για να διαλέξεις
3 βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας που αξίζουν τον χρόνο σου
Ο φίλος μου το σκοτάδι της Kathleen Glasgow (Αξιολόγηση)
3 βιβλία για να αρχίσει καλά το 2024!