Πώς μουλιάζουμε σωστά τα όσπρια

Πώς μουλιάζουμε σωστά τα όσπρια

Τα όσπρια είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, θρεπτικά, εύκολα στο μαγείρεμα και οικονομικά.

Εκτός του ότι είναι πεντανόστιμα, με όποιον τρόπο κι αν τα μαγειρέψεις, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. 

Επιπλέον, αποτελούν άριστη πηγή σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης και φυτικής πρωτεΐνης.

Πριν όμως τα καταναλώσεις, για να μην έχεις τις γνωστές δυσάρεστες παρενέργειες, πρέπει να τα μουλιάσεις σωστά.

Με το μούλιασμα φουσκώνουν, μαλακώνουν, αποβάλλουν ερεθιστικές ουσίες για το γαστρεντερικό σύστημα και βράζουν γρήγορα.

  • Όλα Bio Κινόα Bio 500gr

    Όλα Bio Κινόα Bio 500gr

    από 3,40 €
  • Όλα Bio Φασόλια Ροβίτσα Bio 500gr

    Όλα Bio Φασόλια Ροβίτσα Bio 500gr

    4
    5
    4
    από 2,76 €
  • Όλα Bio Κινόα Τρίχρωμη Bio 300gr

    Όλα Bio Κινόα Τρίχρωμη Bio 300gr

    2
    4
    2
    από 2,18 €
  • Βιο Αγρός Φακές Κόκκινες Bio 500gr

    Βιο Αγρός Φακές Κόκκινες Bio 500gr

    2
    5
    2
    από 2,32 €
  • Όλα Bio Ρεβύθια Μέτρια Bio 500gr

    Όλα Bio Ρεβύθια Μέτρια Bio 500gr

    3
    5
    3
    από 2,26 €
  • Όλα Bio Φασόλια Μαύρα Bio 500gr

    Όλα Bio Φασόλια Μαύρα Bio 500gr

    από 2,22 €
  • Βιο Αγρός Ρεβύθια Bio 500gr

    Βιο Αγρός Ρεβύθια Bio 500gr

    1
    5
    1
    από 2,18 €
  • Nutsbox Κινόα Κινόα Τρίχρωμη 1000gr

    Nutsbox Κινόα Κινόα Τρίχρωμη 1000gr

    6,40 €
  • Βιο Αγρός Κινόα Τρίχρωμη Bio 300gr

    Βιο Αγρός Κινόα Τρίχρωμη Bio 300gr

    από 2,21 €
  • Όλα Bio Φάβα Κίτρινη Bio 500gr

    Όλα Bio Φάβα Κίτρινη Bio 500gr

    1
    5
    1
    από 2,45 €

Πώς μουλιάζεις τα όσπρια σε έξι απλά βήματα

  1. Πριν μουλιάσεις τα όσπρια, πρέπει οπωσδήποτε να τα καθαρίσεις από πετρούλες, ίνες ή οποιοδήποτε άλλο ξένο σώμα. Απλώνεις μικρή ποσότητα από τα όσπρια της επιλογής σου σε καθαρή και στεγνή επιφάνεια (εγώ χρησιμοποιώ μία πιατέλα) και ξεκαθαρίζεις έναν-έναν τους σπόρους.
  2. Ρίχνεις τα καθαρισμένα πια όσπρια σε ένα μεγάλο μπωλ και το γεμίζεις με νερό βρύσης. Η στάθμη του νερού πρέπει να είναι αρκετά πιο πάνω από τα όσπρια, αφού αυτά στην πορεία θα φουσκώσουν.
  3. Αν θέλεις, ρίχνεις λίγη μαγειρική σόδα. Με αυτόν τον τρόπο, θα βράσουν πιο εύκολα. Η σόδα όμως καταστρέφει τη βιταμίνη B1 που είναι απαραίτητη για το νευρικό σύστημα. Εάν τρως κρέας, δεν θα σε επηρεάσει. Εγώ όμως που δεν τρώω πολλά ζωικά τρόφιμα, ρίχνω λίγο χυμό λεμονιού.
  4. Σε περίπτωση που δεις να επιπλέουν όσπρια, τα αφαιρείς, γιατί μάλλον έχουν χαλάσει.
  5. Αφήνεις τα όσπριά σου να μουλιάσουν, αλλάζοντας νερό κάθε δώδεκα ώρες.
  6. Αδειάζεις τα μουλιασμένα πλέον όσπρια σε ένα σουρωτήρι και τα ξεπλένεις με φρέσκο νερό βρύσης.

Ο χρόνος για το μούλιασμα των οσπρίων διαφέρει, ανάλογα το είδος...

Οι φακές θέλουν μόνο οχτώ ώρες, οπότε τις βάζεις στο νερό από το προηγούμενο βράδυ.

Τα ρεβίθια και οι γίγαντες θέλουν εικοσιτέσσερις ώρες, ενώ τα φασόλια από δώδεκα ώρες και πάνω ανάλογα το μέγεθος.

Τα μαυρομάτικα, η ροβίτσα και η φάβα δεν θέλουν μούλιασμα.

Τι θα έλεγες για μία αχνιστή φασολάδα με καρότα, σέλινο, μπόλικο πιπέρι και λεμόνι; Μμμμμ... Πάμε supermarket;

Σχετικά Άρθρα

Σπιτικοί κύβοι με φρέσκα λαχανικά και μυρωδικά
Veganuary Challenge: Γίνε vegan για έναν μήνα
Η εφεύρεση της κονσέρβας
Ελληνικά προϊόντα σε Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία & άλλες χώρες!
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες