Οδηγός Αγοράς Access Points - Ώρα για WiFi παντού!

Οδηγός Αγοράς Access Points - Ώρα για WiFi παντού!

Το router σου δεν μπορεί να καλύψει όοολο το σπίτι και χρειάζεσαι άμεσα μια λύση;

Χρειάζεσαι Access Points

Έλα να δούμε τα κύρια χαρακτηριστικά τους και τι πρέπει να προσέξεις, με βάση τον χώρο που θες να τα τοποθετήσεις!  

1. Γενιά WiFi 

Όσο νεότερη γενιά είναι το πρότυπο Wi-Fi τόσο καλύτερη η σύνδεση συνολικά. Για να μπορέσεις να έχεις την ταχύτητα που αναγράφεται, θα πρέπει αυτή να υποστηρίζεται και από τη συσκευή σου. 

Wi‑Fi 4 : Παλαιότερο πρότυπο Wi-Fi, πιο αργό από το Wi-Fi 5 και Wi-Fi 6. Συστήνεται για χρήση με λίγες συσκευές και για εφαρμογές που δεν απαιτούν υψηλές ταχύτητες. 

Wi‑Fi 5: Το πιο διαδεδομένο πρότυπο Wi-Fi, σημαντικά ταχύτερο από το Wi-Fi 4. Καλύπτει τις ανάγκες των περισσότερων χρηστών προς το παρόν. 

Wi‑Fi 6: Η πιο καινούργια γενιά Wi-Fi. Προσφέρει πιο γρήγορη ταχύτητα, δυνατότητα σύνδεσης περισσότερων συσκευών και με λιγότερη κατανάλωση μπαταρίας από μεριάς τους. 

Wi‑Fi 6E : Το WiFi 6E προσφέρει περισσότερα διαθέσιμα κανάλια για να μειώσει την παρεμβολή στα ασύρματα δίκτυα, ενώ παράλληλα προσφέρει καλύτερες ταχύτητες και λιγότερη καθυστέρηση σε σχέση με το WiFi 6.

        #SkroutzTip: Προτίμησε γενιά από WiFi 6 και άνω, αφού και να μην το υποστηρίζουν οι τωρινές συσκευές σου, δεν υπάρχει πρόβλημα συμβατότητας, αφού θα λειτουργεί κανονικά!

2. Ταχύτητα Δικτύου (Network Speed)

Η ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων αναφέρεται συνήθως σε Mbps (megabits ανά δευτερόλεπτο). Επίλεξε ένα Access Point, που μπορεί να υποστηρίξει τις απαιτήσεις του δικτύου σου. Για παράδειγμα, αν έχεις μια DSL σύνδεση στα 300 Mbps, το Access Point που θα επιλέξεις θα πρέπει να υποστηρίζει τουλάχιστον 300 Mbps!

Τουλάχιστον 300 Mbps 

Τουλάχιστον 900 Mbps 

Τουλάχιστον 1200 Mbps 

3.  Εμβέλεια & Κάλυψη

Είναι αρκετοί οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμβέλεια της συσκευής, από τον χώρο που τοποθετείται και την απόστασή του από τις συσκευές μέχρι τα φυσικά εμπόδια, όπως οι τοίχοι.

Όμως, είναι και παράγοντες που αφορούν τις δυνατότητες του router! Πάμε να τους δούμε.

Dual-band ή Tri-band; 

Dual Band (2.4 & 5GHz): Εκπέμπουν σήμα σε δύο συχνότητες. Προσφέρουν υψηλότερες ταχύτητες σε σχέση με τα single και σύνδεση περισσότερων συσκευών.

Tri-Band (2.4 & 2x 5GHz): Εκπέμπουν τρία σήματα, ένα στα 2.4GHz και δύο ξεχωριστά στα 5GHz. Προσφέρουν υψηλότερες ταχύτητες σε σχέση με τα dual και single και σύνδεση περισσότερων συσκευών.

4.  Συσκευασία 

Ανάλογα τον χώρο που θες να τοποθετήσεις το Access Point, μπορείς να αγοράσεις συσκευασία με 1 ή ακόμα και kit με 5 Access Points!

Μονό (500)

Διπλό Kit (85)

Τριπλό Kit (65)

Πενταπλό Kit (10)

5. Μήπως θες Mesh; 

Το Mesh είναι ένα ολοκληρωμένο οικιακό σύστημα WiFi με πολλαπλά σημεία πρόσβασης που έχει κατασκευαστεί για να εξαλείψει τις νεκρές ζώνες και να παρέχει απρόσκοπτο WiFi, με υψηλότερες ταχύτητες και περισσότερες συσκευές! Συνδέεται απευθείας στην κεντρική μονάδα μέσω ethernet, στο modem / router σου και αυτή με τη σειρά της επικοινωνεί με τις υπόλοιπες συσκευές που λειτουργούν σαν access points και βρίσκονται σε κάθε μεριά που θες να έχεις πρόσβαση στο νέο δίκτυο!

6. Τοποθέτηση 

Ανάλογα με το πού θέλεις να τοποθετήσεις τα Access Point, υπάρχουν κάποια που είναι ιδανικά για τοποθέτηση σε εσωτερικό χώρο και κάποια άλλα που έχουν ανθεκτική κατασκευή και προτείνονται περισσότερο για εξωτερικούς χώρους.

Ξέρεις για τι χρήση το θες; Ξέρουμε τι πρέπει να προσέξεις!

Για καλύτερο σήμα σε κοντινό δωμάτιο!

Επίλεξε ένα μονό Access Point με ταχύτητες έως 300 Mbps, για να έχεις επαρκές σήμα σε όλο το σπίτι!

Για τέλειο σήμα σε όλο το σπίτι

Θες να καλύψεις μεγαλύτερο χώρο, που θα μπορούν να έχουν πρόσβαση πολλά άτομα;

Προτίμησε ένα kit με 2 ή 3 access points, ανάλογα τον χώρο και το μοντέλο που θα επιλέξεις, με Dual Bank τεχνολογίας WiFi 6, για επαρκή κάλυψη όλων των χώρων! 

Θες να καλύψεις 2 ορόφους;

Τότε προτίμησε ένα mesh σύστημα, ίσως και kit με 2 access points, με Dual Bank τεχνολογίας WiFi 6, για επαρκή κάλυψη όλων των χώρων! 

Mην ξεχνάς! Πολλές φορές μπορεί να υπάρχει διαφορά σε ένα προϊόν, με βάση τα συνολικά χαρακτηριστικά του αλλά και την κατασκευή. Πριν αποφασίσεις, διάβασε και τις κριτικές άλλων χρηστών, για να δεις και τη δική τους γνώμη!

Σχετικά Άρθρα

Οδηγός Αγοράς για File Servers/NAS
2.4GHz ή 5GHz Wi-Fi; Τι να επιλέξεις!
Τα Καλύτερα Switches για το 2024
Οδηγός Αγοράς για Switches