Οδηγός αγοράς για WiFi Extenders

Οδηγός αγοράς για WiFi Extenders

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις πριν αγοράσεις WiFi Extender για καλύτερο σήμα στο σπίτι!

Πόσες φορές έχεις αναγκαστεί να αλλάξεις δωμάτιο γιατί δεν πιάνει το Wi-Fi; Φαντάζομαι αρκετές όπως οι περισσότεροι από εμάς. Με το σήμα του Wi-Fi να εξασθενεί όσο απομακρύνεται κάποιος από το router, η λύση στο πρόβλημα είναι μία: Wi-Fi Extender.

Μαζί λοιπόν θα ανακαλύψουμε ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβεις υπόψη κατά την αγορά ενός Wi-Fi Extender, πως λειτουργεί και ποιο πρόβλημα μπορεί να σου λύσει ακριβώς.

Οδηγός αγοράς για WiFi Extenders

Τι κάνει ένα WiFi Extender και πως λειτουργεί;

Αρχικά ας ξεκινήσουμε λίγο από τα βασικά αυτής της συσκευής. Ένα WiFi Extender, γνωστό επίσης ως WiFi booster ή WiFi repeater, είναι μια συσκευή που ενισχύει το υπάρχον ασύρματο σήμα από έναν δρομολογητή για να επεκτείνει την περιοχή κάλυψής του και αναπαράγει ξανά το ασύρματο δίκτυο WiFi στο οποίο έχει συνδεθεί. Πολύ περιληπτικά, τα extenders συνδέονται στο υπάρχον δίκτυό σου και κατόπιν δημιουργούν ένα δεύτερο. 

Μπορείς να ρυθμίσεις το extender χρησιμοποιώντας είτε το τηλέφωνό σου ή τον υπολογιστή σου, περνώντας μέσα από μια εφαρμογή ή ιστοσελίδα για να συνδέσεις το router στο δίκτυο Wi-Fi σου. Για καλύτερα αποτελέσματα, εγκατέστησε το Wi-Fi extender μεταξύ του router σου και οποιασδήποτε περιοχής δεν έχει σήμα.

Η τοποθεσία του router σου

Πριν αγοράσεις ένα WiFi Extender, εξέτασε πρώτα τη θέση του router σoυ. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έχεις τοποθετήσει το router σου στη γωνία του υπογείου του σπιτιού σου. 

Με αυτή τη θέση, πιθανότατα θα έχεις κακή σύνδεση στον κύριο και στον δεύτερο όροφο, ειδικά στην απέναντι γωνία. Και μπορεί να ψάχνεις για έναν ενισχυτή για να επιλύσεις το κακό σήμα Wi-Fi.

Εάν το router σου βρίσκεται ήδη σε κεντρική τοποθεσία και εξακολουθείς να έχεις νεκρά σημεία Wi-Fi στο σπίτι σου, τότε σκέψου το ενδεχόμενο ενός Wi-Fi Extender

Το κομμάτι της συχνότητας

Τα περισσότερα WiFi Extenders λειτουργούν σε μία από τις δύο κύριες συχνότητες WiFi, την 2.4GHz και την 5GHz. Και οι δύο συχνότητες έχουν τα πλεονεκτήματά τους και οι επιλογές σου μπορεί να εξαρτώνται από τις συγκεκριμένες ανάγκες σου. Ας δούμε πώς σχετίζονται τα WiFi extenders με αυτές τις συχνότητες και τι δυνατότητες προσφέρουν:

2.4GHz WiFi Extenders

  • Μεγαλύτερο εύρος κάλυψης
  • Συμβατότητα με παλαιότερες συσκευές
  • Προβλήματα συμφόρησης αν χρησιμοποιούνται πολλές συσκευές σε αυτή τη συχνότητα

5GHz WiFi Extenders

  • Υψηλότερη ταχύτητα
  • Λιγότερη συμφόρηση και πιο σταθερή σύνδεση
  • Περιορισμένο εύρος κάλυψης

2.4 & 5 & 5GHz WiFi Extenders (Tri Band)

  • Αποφυγή συμφόρησης
  • Υψηλότερες ταχύτητες με τη δυνατότητα να λειτουργούν δύο ασύρματα δίκτυα 5GHz ταυτόχρονα
  • Καλύτερη κάλυψη
  • Περισσότερες συσκευές, συνήθως με την 2.4GHz να εξακολουθεί να είναι διαθέσιμη για συνδεδεμένες συσκευές που υποστηρίζουν μόνο αυτήν τη συχνότητα

Συνολικά, ανάλογα με τις συσκευές που χρησιμοποιείς και την περιοχή κάλυψης σου, η επιλογή μεταξύ αυτών των συχνοτήτων θα καθορίσει ποιο είναι το καλύτερο WiFi extender για τις ανάγκες σου.

Οδηγός αγοράς για WiFi Extenders

Τεχνολογία WiFi

Όταν αναζητάς ένα WiFi extender για χρήση με τεχνολογία WiFi 5 (802.11ac) ή WiFi 6 (802.11ax), θέλεις έναν extender που να μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες αυτών των προτύπων. Παρακάτω μπορείς να δεις συγκριτικά τις διαφορές τους και τα πλεονεκτήματά τους.

Χαρακτηριστικό WiFi 5 (802.11ac) WiFi 6 (802.11ax)
Ταχύτητες Μετάδοσης Δεδομένων Μέχρι 3.5 Gbps (ανάλογα με το μοντέλο) Μέχρι 9.6 Gbps (ανάλογα με το μοντέλο)
Συμβατότητα Συμβατό με συσκευές WiFi 5 και προηγούμενων Συμβατό με συσκευές WiFi 6, WiFi 5 και προηγούμενων
Αυξημένος αριθμός συνδεδεμένων συσκευών Περιορισμένη σε 50+ συσκευές Υποστήριξη για 100+ συσκευές
Ενεργειακή Απόδοση Μέτρια
Βελτιωμένη

Οι παραπάνω διαφορές αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας WiFi 6 σε σύγκριση με το WiFi 5, προσφέροντας ακόμα υψηλότερες ταχύτητες, μεγαλύτερη απόδοση και βελτιωμένη διαχείριση των συνδεδεμένων συσκευών. Ωστόσο, η επιλογή μεταξύ των δύο εξαρτάται από τις ανάγκες και το περιβάλλον χρήσης σου.

Η επιλογή του WiFi Mesh

Πολλά WiFi Extenders προσφέρουν τη δυνατότητα του WiFi Mesh. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο οικιακό σύστημα WiFi με πολλαπλά σημεία πρόσβασης που έχει κατασκευαστεί για να εξαλείψει τις νεκρές ζώνες και να παρέχει απρόσκοπτο WiFi στο σπίτι σου με υψηλότερες ταχύτητες και περισσότερες συσκευές. Aυτόματα επιλέγει τον καλύτερο κόμβο για συνδέσεις, εξασφαλίζοντας συνεχή και αξιόπιστη σύνδεση χωρίς διακοπές.

Οι συσκευές mesh WiFi συνήθως διαθέτουν ευέλικτες εφαρμογές διαχείρισης που επιτρέπουν την εύκολη εγκατάσταση, παραμετροποίηση και παρακολούθηση του δικτύου σου ενώ λαμβάνουν αναβαθμίσεις λογισμικού που βελτιώνουν την απόδοση και την ασφάλεια του δικτύου σου.

Θύρες Ethernet

Είναι προφανές ότι τα WiFi Extenders είναι ασύρματα από τη φύση τους. Με άλλα λόγια, τις περισσότερες φορές δεν συνδέονται στο δρομολογητή σου με καλώδιο Ethernet.

Τούτου λεχθέντος, οι περισσότεροι extenders διαθέτουν λειτουργία επέκτασης (ή σημείο πρόσβασης). Αυτό θα σου επιτρέψει να το συνδέσεις στο δρομολογητή σου χρησιμοποιώντας Ethernet.

Στη λειτουργία επέκτασης, το WiFi Extender θα είναι ταχύτερο και θα έχει καλύτερη κάλυψη. Αλλά θα πρέπει να σύρετε ένα καλώδιο Ethernet σε όλο το σπίτι σου για να το φτάσεις.

Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις τη θύρα Ethernet για να συνδεθείς σε μια συσκευή.

Ας πούμε ότι η ενσύρματη σύνδεση με έναν υπολογιστή ή μια άλλη συσκευή είναι σημαντική για εσένα. Σε αυτή την περίπτωση, η χρήση μιας σύνδεσης Ethernet από το extender σου μπορεί να είναι μια καλή επιλογή.

Οδηγός αγοράς για WiFi Extenders

Ασφάλεια

Πολλά WiFi Extenders διαθέτουν ενσωματωμένες λειτουργίες ασφαλείας. Για παράδειγμα, ορισμένες μάρκες διαθέτουν εφαρμογές για κινητά που διαθέτουν ρυθμιζόμενα εργαλεία ασφαλείας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να παρακολουθείς την κυκλοφορία, να εκκινείς συσκευές και να διασφαλίζεις ότι δεν έχεις κακόβουλο λογισμικό.

Γενικά, η αγορά ενός WiFi extender μπορεί να είναι μια πρακτική λύση για την αναβάθμιση του ασύρματου δικτύου σου, παρέχοντάς σου τη δυνατότητα να απολαμβάνεις αξιόπιστη σύνδεση σε ολόκληρο το σπίτι σου. Στοιχεία όπως οι ρυθμίσεις, η ασφάλεια, η κάλυψη αλλά και το brand μπορούν να σε βοηθήσουν στην αγορά σου.

Μην ξεχνάς! Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω επιμέρους χαρακτηριστικά και συνδυάζοντας εκείνα που ταιριάζουν στις ανάγκες και τη χρήση που κάνεις με WiFi Extender σου, μπορείς να καταλήξεις στην ιδανική επιλογή για σένα. Πριν αποφασίσεις, μπορείς να ρίξεις μια ματιά και στις κριτικές άλλων χρηστών, ώστε να δεις και τη δική τους γνώμη και εμπειρία, που μπορεί να σε βοηθήσουν να καταλήξεις πολύ πιο εύκολα στην τελική απόφαση.

Και αν έχεις τσεκάρει τα χαρακτηριστικά, δες και τα καλύτερα WiFi Extenders της αγοράς.

Σχετικά Άρθρα

Τα καλύτερα WiFi Extenders της αγοράς
Οδηγός Αγοράς για Smart Hubs: Βρες το καλύτερο για σένα!
Rohnson Mamba RM-05 - Review
Rohnson Mamba RM-02 - Review
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες