Tips για να διατηρήσεις τα φυτά σου ζωντανά και υγιή όσο λείπεις διακοπές

Tips για να διατηρήσεις τα φυτά σου ζωντανά και υγιή όσο λείπεις διακοπές

Προϊόντα που θα '"φροντίσουν" τα φυτά του σπιτιού σου κατά την απουσία σου!

Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι και ο καιρός φτιάχνει, τόσες και περισσότερες είναι οι ευκαιρίες για αποδράσεις σε κοντινούς (ή μη) προορισμούς. Είτε λοιπόν επιλέξεις να περάσεις ένα σαββατοκύριακο σε κάποιο κοντινό προορισμό, είτε να λείψεις για αρκετές ημέρες, σου παραθέτουμε παρακάτω κάποια tips και προϊόντα που θα διατηρήσουν τα φυτά σου, φρέσκα και υγιή, όπως ακριβώς τα άφησες!

Tips για να διατηρήσεις τα φυτά σου ζωντανά και υγιή όσο λείπεις διακοπές

Αυτοποτιζόμενες γλάστρες

Εάν δεν διαθέτεις πολλά φυτά, τότε ιδανική λύση είναι οι αυτοποτιζόμενες γλάστρες. Όπως λέει και το όνομά τους, οι συγκεκριμένες γλάστρες διαθέτουν σύστημα αυτόματου ποτισμού, παρέχοντας ένα σταθερό επίπεδο υγρασίας απευθείας στις ρίζες των φυτών. Σε αυτή την κατηγορία, θα συναντήσεις εκτός από γλάστρες και αυτοποτιζόμενες ζαρντινιέρες.

Τζελ αποθήκευσης νερού

Μια ακόμη εναλλακτική είναι το τζελ αποθήκευσης νερού. Ουσιαστικά πρόκειται για κρυστάλλους που γίνονται “ζελέ” με την υγρασία. Το ζελέ συγκρατεί το νερό στο έδαφος, επιτρέποντας να ποτίζεις τα φυτά σου πιο αραιά.

Τζελ αποθηκευσης νερού που ξεχωρίσαμε με βάση τις απόψεις χρηστών

Gemma Aquaperla Τζελ Αποθήκευσης Νερού 500gr
  • Απορρόφηση έως και 400 φορές του βάρος τους σε νερό
  • Διάρκεια συγκράτησης νερού 3-4 εβδομάδες
  • Διάρκεια ζωής υλικού 3-7 χρόνια, αναλόγως της ποιότητος του νερού άρδευσης

Με το τζελ αποθήκευσης νερού τα φυτά σου μπορούν να διατηρηθούν έως και 10 ημέρες (εξαρτάται από τις ανάγκες σε νερό π.χ. ζέστη) απότιστα. Με τις 10 μέρες, το ζελέ θα έχει γίνει πάλι σκόνη και θα πρέπει να το απομακρύνεις.

Οδηγίες χρήσης:

  • Αραίωσε με νερό τους κρυστάλλους ώστε να γίνουν ζελέ.
  • Τοποθέτησε 2-3 κουταλιές της σούπας σε έναν μεγάλο κουβά με νερό. Το νερό μετά από λίγη ώρα θα πάρει τη μορφή ζελέ. 
  • Πότισε καλά τα φυτά δύο φορές μέσα σε δύο ώρες. 
  • Σκόρπισε τους διογκωμένους κρυστάλλους πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.
  • Σκέπασε με μια σακούλα αν είναι δυνατόν την επιφάνεια του χώματος που έχει το ζελέ.

Βρες εδώ όλα τα τζελ αποθήκευσης νερού

Σετ αυτόματου ποτίσματος

Αν από την άλλη, έχεις ένα μικρό κήπο στο σπίτι σου, τότε ένα σετ αυτόματου ποτίσματος θα σου λύσει τα χέρια. Μην ανησυχείς, δεν είναι κάτι περίπλοκο ή ακριβό. Στη συγκεκριμένη κατηγορία θα βρεις από απλά συστήματα με δοχείο νερού, μέχρι ολοκληρωμένα σετ με προγραμματιστή ή και χωρίς. Ανάλογα την εξοικείωσή σου με την κηπουρική, θα βρεις κάτι που να είναι για σένα εύκολο και πρακτικό.

Σύστημα αυτοποτισμού με προγραμματιστή που ξεχωρίσαμε με βάση τις απόψεις χρηστών

Kraft Σύστημα Αυτοποτισμού με Προγραμματιστή

Περιλαμβάνει:

  • 10 ρυθμιζόμενους σταλάκτες 
  • 10 διακλαδωτές 
  • 1 ρυθμιστής πίεσης 
  • 1 φίλτρο 
  • 1 αντλία 
  • 1 προγραμματιστής ποτίσματος 
  • 10 στηρίγματα 
  • 1 σωλήνας 10 m x 1/4'' 

Προγραμματιστής ποτίσματος με τροφοδοσία από δοχείο νερού, που λειτουργεί με 3 μπαταρίες AA (δεν περιλαμβάνονται). Ενδείκνυται για περιπτώσεις που έχετε λίγα μικρά φυτά (μέχρι 10).

Last...but not least, Grow Lights

Όταν λείπεις για αρκετές μέρες από το σπίτι είναι λογικό τα παντζούρια και οι κουρτίνες σου να παραμείνουν κλειστά. Σε περίπτωση που δεν μπορείς να εξασφαλίσεις τουλάχιστον ένα παράθυρο με φως, μια ιδανική λύση για τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι τα grow lights.

Τα grow lights ουσιαστικά παρέχουν μια απομίμηση του ηλιακού φωτός, μέσω συγκεκριμένων φασμάτων φωτός, που επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών (κυρίως κόκκινο και μπλε). Είναι στη πλειοψηφία τους LED, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν μεγάλη κατανάλωση ρεύματος, εκπέμπουν λιγότερη θερμότητα και προσαρμόζονται στις ανάγκες των φυτών σου. Φυσικά, υπάρχουν και άλλες μορφές λαμπτήρων, όπως φθορισμού, κ.α.

Tips για να διατηρήσεις τα φυτά σου ζωντανά και υγιή όσο λείπεις διακοπές

Δες εδώ όλα τα grow lights.

Tips για ακόμη πιο ζωντανά φυτά!

  • Φρόντισε τα φυτά σου να είναι υγιή πριν φύγεις, συμπληρώνοντας για παράδειγμα λίγο extra χώμα και φυσικά τοποθέτησέ τα κοντά στο φως, σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
  • Μην τοποθετήσεις λίπασμα σε φυτά εσωτερικού χώρου, λίγες μέρες πριν την αναχώρησή σου. Θέλεις τα φυτά σου να αναπτυχθούν όσο το δυνατόν πιο αργά όσο λείπεις, ώστε να εξοικονομήσουν ενέργεια και νερό.
  • Σίγουρα θα χρειαστεί να ποτίσεις τα φυτά σου πριν φύγεις. Ωστόσο, έχε στο νου σου ότι μερικά δεν χρειάζονται συχνό πότισμα, ούτε και πολύ νερό, καθώς αυτό μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. Συμβουλέψου έναν ειδικό για να γνωρίζεις ποια είναι η καλύτερη φροντίδα για τα φυτά που έχεις επιλέξει στον κήπο ή στο σπίτι σου.
  • Για να μη μαραθούν τα φυτά σου, τοποθέτησέ τα δίπλα δίπλα για όσο καιρό λείπεις.
  • Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό είναι ο καθαρισμός των φύλλων από τα φυτά (κυρίως εσωτερικού χώρου, καθώς στα εξωτερικού χώρου, αυτόν τον "ρόλο" τον αναλαμβάνει η βροχή), καθώς έτσι τα βοηθάς να αναπνέουν καλύτερα. Η σκόνη που συσσωρεύεται πάνω τους, μπορεί να μειώσει σημαντικά τη φωτοσύνθεση και τη παραγωγή χλωροφύλλης, με αποτέλεσμα να κιτρινίσουν τα φύλλα τους και να έχουν μικρή ανάπτυξη. Ακόμη, καθαρίζοντάς τα είναι πολύ πιθανό να εντοπίσεις σύντομα κάποια σημάδια ασθένειας ή παρασίτων.

Σχετικά Άρθρα

Χειμωνιάτικη περιποίηση κήπου
4+1 λουλούδια για ένα φθινοπωρινό μπαλκόνι γεμάτο χρώμα
Τα καλύτερα χλοοκοπτικά/χορτοκοπτικά της αγοράς
National Gardening Day: tips για να γίνεις επιτυχημένος κηπουρός