Αρωματικά βότανα: Σωστό πλύσιμο και αποθήκευση
Η μαγειρική θα έχανε πολύ σε νοστιμιά, χρώματα και αρώματα, χωρίς τα αρωματικά βότανα που μας δίνει απλόχερα η φύση.
Μαϊντανός, σέλινο, άνηθος, βασιλικός, δάφνη, δυόσμος, θυμάρι, ρίγανη, εστραγκόν και δεντρολίβανο είναι μερικά από τα πιο γνωστά αρωματικά βότανα.
Από τα παραπάνω, ο μαϊντανός, ο άνηθος και το σέλινο είναι αυτά που χρησιμοποιώ περισσότερο στα φαγητά μου και γι' αυτό θέλω να τα έχω πάντα στο ψυγείο μου.
Πώς πλένουμε αρωματικά βότανα
- Αρχικά, καθαρίζουμε το ματσάκι μας από φυλλαράκια και κοτσανάκια που έχουν χαλάσει, αλλά κι από τυχόν άλλα χόρτα ή μεγάλα κομμάτια χώμα.
- Χωρίζουμε το μεγάλο ματσάκι σε μικρότερα και τα ξεπλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό. Με τα χέρια μας πλένουμε απαλά τα σημεία κοντά στις ρίζες, εκεί που μαζεύει περισσότερο χώμα.
- Στη συνέχεια, γεμίζουμε ένα μεγάλο μπολ με νερό και τα βυθίζουμε μέσα. Τα κουνάμε απαλά με το χέρι και τα βγάζουμε. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία ακόμα μία φορά.
- Την τρίτη φορά που βυθίζουμε τα ματσάκια μας στο νερό, προσθέτουμε μαγειρικό ξίδι, με οξύτητα 8%-10%, ακριβώς όπως κάνουμε και στο σωστό πλύσιμο του μαρουλιού. Η αναλογία είναι τρία προς ένα, δηλαδή τρία μέρη νερό κι ένα ξίδι.
- Αφήνουμε το ματσάκι στο νερό με το ξίδι μόνο δέκα λεπτά, για να μην χάσει τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του.
Τέλος, βγάζουμε τα αρωματικά βότανά μας από το μπολ και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Πώς αποθηκεύουμε αρωματικά βότανα
Όταν αγοράζουμε ένα ματσάκι άνηθο, μαϊντανό ή σέλινο συνήθως χρησιμοποιούμε στη μαγειρική μας το μισό και το υπόλοιπο χαλάει και το πετάμε.
Για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο, η λύση είναι να το αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη σε ειδικά σακουλάκια.
- Αφού πλύνουμε πολύ προσεκτικά και μετά στεγνώσουμε τα βότανά μας, τα χωρίζουμε σε μικρά ματσάκια.
- Ψιλοκόβουμε και αποθηκεύουμε σε σακουλάκια τροφίμων ειδικά για κατάψυξη.
- Σημειώνουμε σε κάθε σακουλάκι την ημερομηνία αποθήκευσης, αν και δεν νομίζω ότι θα μείνουν τόσο καιρό στην κατάψυξη.
Έτσι, κάνουμε οικονομία, αφού δεν πετάμε τρόφιμα και μαγειρεύουμε πιο γρήγορα, αφού έχουμε έτοιμα ψιλοκομμένα βότανα.
Παράλληλα, έχουμε όσα αρωματικά βότανα χρειαζόμαστε για να δώσουμε υπέροχη γεύση, μοναδικό άρωμα και ωραίο χρώμα στις μαγειρικές δημιουργίες μας!
Για σκέψου... Πώς θα ήταν τα γεμιστά χωρίς μαϊντανό, η φασολάδα χωρίς σέλινο ή το σπανακόρυζο χωρίς άνηθο;
Άφησε πρώτος το σχόλιό σου!