Οδηγός Αγοράς Soundbar: Βρες το καλύτερο για σένα!

Οδηγός Αγοράς Soundbar: Βρες το καλύτερο για σένα!

Σκέφτεσαι να αγοράσεις soundbar; Έλα να δούμε τα κύρια χαρακτηριστικά τους και σε ποια απ’ αυτά πρέπει να δώσεις μεγαλύτερη βαρύτητα, με βάση τη χρήση που θες να κάνεις.

1. Πρότυπα ήχου 

Τα πρότυπα ήχου αναφέρονται στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή του ήχου και φυσικά επηρεάζουν την ποιότητα, την εμβέλεια και τη φυσικότητά του. 

Υπάρχουν 3 βασικά πρότυπα ήχου.

Το πιο συνηθισμένο είναι το Dolby Digital και το εντοπίζουμε συνήθως σε τηλεοράσεις και DVD. Είναι ένα δημοφιλές πρότυπο ήχου πολυκάναλης αναπαραγωγής, με μεγάλη εμβέλεια και πλούσια ηχητική εμπειρία. Η διαφορά με ένα συμβατικό ηχείο είναι πως ο ήχος αναπαράγεται μέσω ανεξάρτητων ηχητικών καναλιών, δημιουργώντας έναν περισσότερο περιβάλλοντα ήχο. 

Το Dolby Atmos είναι μια προηγμένη τεχνολογία ήχου που παρέχει ακουστική τρισδιάστατης εμβέλειας. Δεν επικεντρώνεται μόνο στα κανάλια ήχου, αλλά οι ήχοι μπορούν να τοποθετηθούν και να κινηθούν σε οποιαδήποτε κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένου του ύψους, προσφέροντας μια πιο εμπλουτισμένη ακουστική εμπειρία. 

Το DTS είναι ένα άλλο δημοφιλές πρότυπο πολυκάναλης ήχου παρόμοιο με το Dolby Digital, το οποίο προσφέρει καλύτερη ποιότητα ήχου σε σχέση με το Dolby Digital, ειδικά σε υψηλότερες ρυθμίσεις ήχου. Υπάρχει όμως και το DTS:X το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογίες ανίχνευσης αντικειμένων και κίνησης ήχου για να δημιουργήσει μια τρισδιάστατη ακουστική αίσθηση, όπου οι ήχοι μπορούν να κινούνται ελεύθερα γύρω από τον χώρο.

2. Κανάλια ήχου 

Τα κανάλια αναφέρονται στο πλήθος και τον τύπο των επιμέρους ηχείων που περιέχει η συσκευή και περιγράφονται από 2 αριθμούς χωρισμένους με μία τελεία. 

Ο πρώτος αριθμός αναφέρεται σε πόσα full-range ηχεία (ηχεία για όλο το εύρος συχνοτήτων) περιέχει η συσκευή, ενώ ο δεύτερος σε πόσα ηχεία τύπου subwoofer (ηχεία εξειδικευμένα για τις μπάσες συχνότητες) Για παράδειγμα, ένα ηχείο με 2.1 κανάλια ήχου, διαθέτει 2 κανονικά ηχεία και 1 subwoofer.

Σχεδόν όλα τα μουσικά κομμάτια είναι στερεοφωνικά (για αναπαραγωγή από τουλάχιστον 2 ηχεία), δηλαδή είναι φτιαγμένα ώστε να ακούγεται διαφορετικός ήχος στο κάθε ένα από τα 2 κανάλια ώστε να δίνει την αίσθηση του χώρου στον ακροατή. Περισσότερα ηχεία κάνουν την αίσθηση αυτή ακόμα πιο ρεαλιστική και η ύπαρξη subwoofer δίνει πιο "γεμάτα" μπάσα.

Στις ακριβότερες επιλογές θα δεις και νούμερο τύπου 7.1.2, 11.2.5 κ.λπ, όπου αυτό αναφέρεται στον αριθμό καναλιών μεσα στην μπάρα (7), τον αριθμό subwoofer (1) και τον αριθμό των επιπλέον ηχείων (2), δηλαδή καναλιών, τα οποία είναι ξεχωριστά και μπορούν να τοποθετηθούν σε άλλα σημεία του χώρου για να δημιουργήσουν πραγματικό surround ήχο 

3. Συνδεσιμότητα

Βεβαιώσου ότι το soundbar είναι συμβατό με την τηλεόρασή σου ή με άλλες συσκευές που σκοπεύεις να το συνδέσεις. Πώς; Επίλεξε το σχετικό φίλτρο αυτό που σε ενδιαφέρει! 

Οδηγός Αγοράς Soundbar: Βρες το καλύτερο για σένα!

4. Ισχύς 

Η ισχύς RMS (root mean square) εκφράζεται σε watt και περιγράφει την πραγματική ένταση που μπορεί να ακουστεί το ηχείο και κυρίως μας δείχνει το πόσο γρήγορα θα αρχίσει να παραμορφώνεται ο ήχος ενός ηχείου σε μεγάλες εντάσεις.

Γενικότερα, για το πόσο δυνατή ένταση έχει το κάθε ηχείο, παίζουν ρόλο και αρκετοί άλλοι παράγοντες, όπως το πόσο καινούργιο είναι, το πώς διαχειρίζεται την ισχύ του κ.λπ. Μπορεί να υπάρξουν ηχεία με την ίδια ονομαστική ισχύ (watt), αλλά η έντασή τους και η ποιότητα ήχου να διαφέρει. Τα watt πρακτικά δείχνουν πόση ισχύ έχει το ηχείο σου, δηλαδή αν συνηθίζεις να το βάζεις πολύ δυνατά, η μεγαλύτερη ισχύς θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής σου του καθώς δεν θα φτάνεις στα «όριά» του.



___________________

Ξέρεις ακριβώς τι ψάχνεις; Έλα να δούμε τι χαρακτηριστικά πρέπει να προσέξεις, με βάση τη χρήση που πρόκειται 

Για απλή καθημερινή χρήση on a budget 

Αν θες να μείνεις εντός budget για μία all around απλή και καθημερινή χρήση, επίλεξε ένα soundbar με περίπου 200 watt και 2.1 κανάλια. Τα περισσότερα σε αυτό το εύρος τιμής υποστηρίζουν σύνδεση μέσω Optical καλωδίου.

«Ζήσε» τη στιγμή 

Αν θες να απολαμβάνεις συχνά ταινίες δράσης ή ακόμα και gaming, τότε χρειάζεσαι ένα soundbar που κυμαίνεται από 400 έως 600€. Έχουν εξαιρετικό ήχο και στην πλειοψηφία διαθέτουν 3-5 κανάλια που στέλνουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Βέβαια, μπορεί να δεις και με 2 κανάλια, τα οποία είναι, όμως, τελευταίας τεχνολογίας με τρομερή απόδοση Dolby Atmos, που ο ήχος είναι σαν να έρχεται από όλο το δωμάτιο. Σε αυτή την κατηγορία τα περισσότερα έχουν ενσωματωμένο το Google Assistant ή την Alexa και υποστηρίζουν σύνδεση με smarthome εξοπλισμό.

Φέρε τον κινηματογράφο σπίτι

Σε περίπτωση που θες να φτιάξεις ένα home cinema χωρίς πολλές συσκευές, τότε θα σου προτείναμε ένα soundbar με 7 κανάλια, ώστε ο ήχος να μοιράζεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Ενσωματωμένο Chromecast/AirPlay και υποστήριξη Alexa, Siri και Google Assistant. 

Μην ξεχνάς! Πολλές φορές μπορεί να υπάρχει διαφορά σε ένα προϊόν, με βάση τα συνολικά χαρακτηριστικά του αλλά και την κατασκευή. Πριν αποφασίσεις, διάβασε και τις κριτικές άλλων χρηστών, για να δεις και τη δική τους γνώμη!

Σχετικά Άρθρα

Τα 5 περιφερειακά-αξεσουάρ που πρέπει να έχεις στο PS5 σου!
The Last of Us: Αν γνωρίζεις τη σειρά κι όχι το παιχνίδι, μάθε γιατί δεν πρέπει να το χάσεις!
LTPO, Ρυθμός Ανανέωσης και Μπαταρία!
Θες να αγοράσεις gaming headset; (Οδηγός αγοράς)
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες