Μήπως χρησιμοποιείς λάθος το ψυγείο;
Το ψυγείο είναι μια από τις πιο απαραίτητες οικιακές συσκευές σε κάθε σπίτι, και ενώ όλοι νομίζουμε πως δεν υπάρχει λάθος τρόπος να το χρησιμοποιήσουμε, υπάρχουν αρκετά κοινά λάθη μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητά του και την ασφάλεια των τροφίμων που αποθηκεύουμε σε αυτά.
Εγώ είχα την απορία, έψαξα λίγο και συγκέντρωσα κάποια από αυτά τα λάθη, σε περίπτωση που δεν τα ήξερες (όπως εγώ) να τα διορθώσεις!
Υπερφόρτωση: Εάν γεμίζεις υπερβολικά το ψυγείο ξανασκέψου το! Κάτι τέτοιο μπορεί να μπλοκάρει τους αεραγωγούς, να περιορίσει τη ροή του αέρα και να αποτρέψει τη σωστή ψύξη ολόκληρου του εσωτερικού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση ενέργειας και αλλοίωση των τροφίμων.
Υποφόρτωση: Από την άλλη πλευρά, το να έχεις το ψυγείο πολύ άδειο μπορεί να είναι και αναποτελεσματικό. Τα ψυγεία χρειάζονται «θερμική μάζα» (δηλαδή αντικείμενα μέσα) για να διατηρήσουν αποτελεσματικά τις χαμηλές θερμοκρασίες. Οι εντελώς άδειοι χώροι κάνουν το ψυγείο να δουλεύει πιο σκληρά για να μην κρυώσει τίποτα.
Λανθασμένες ρυθμίσεις θερμοκρασίας: Η ρύθμιση της θερμοκρασίας πολύ υψηλή μπορεί να οδηγήσει σε αλλοίωση των τροφίμων, ενώ πολύ χαμηλή μπορεί να προκαλέσει περιττή κατανάλωση ενέργειας και να παγώσει αντικείμενα που δεν πρέπει να καταψύχονται. Η ιδανική θερμοκρασία ψυγείου είναι μεταξύ 3°C έως 5°C.
Ακάλυπτα φαγητά: Το να αφήνεις το φαγητό ακάλυπτο μέσα στο ψυγείο μπορεί να οδηγήσει σε μεταφορά οσμών και να προκαλέσει την ταχύτερη αλλοίωση του λόγω της έκθεσης στον αέρα. Θα πρέπει να χρησιμοποιείς πάντα αεροστεγή δοχεία ή πλαστική μεμβράνη για να το καλύπτεις επαρκώς.
Καθάρισμα: Η παραμέληση του τακτικού καθαρισμού του ψυγείου μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση υπολειμμάτων τροφών και βακτηρίων. Συνιστάται να αδειάζεις και να καθαρίζεις πολύ καλά το ψυγείο σου τουλάχιστον κάθε 3 με 4 μήνες.
Αποθήκευση ζεστού φαγητού: Η τοποθέτηση ζεστού φαγητού μέσα στο ψυγείο μπορεί να αυξήσει προσωρινά την εσωτερική θερμοκρασία με συνέπεια την αύξηση της προσπάθειας που χρειάζεται να έρθει το εσωτερικό στη σωστή θερμοκρασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ψυγείο να δουλεύει περισσότερο άρα να αυξάνεται και η κατανάλωση ρεύματος. Άσε λοιπόν το φαγητό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το βάλεις στο ψυγείο.
Φίλτρα νερού: Για τα ψυγεία με ενσωματωμένους διανομείς νερού και παγομηχανές, η αντικατάσταση του φίλτρου νερού θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά κατά τη σύσταση του κατασκευαστή, για τη διασφάλιση καθαρού νερού και σωστής λειτουργίας.
Οργάνωση στην αποθήκευση: Η λανθασμένη τοποθέτηση ειδών στο ψυγείο μπορεί να οδηγήσει σε αλλοιωμένα τρόφιμα και αναποτελεσματικότητα στην διατήρηση τους. Για παράδειγμα, το γάλα δεν πρέπει να αποθηκεύεται στην πόρτα, καθώς η θερμοκρασία εκεί είναι υψηλότερη σε σύγκριση με τα κύρια ράφια!
Ωμά και μαγειρεμένα φαγητά: Η αποθήκευση ωμού κρέατος, πουλερικών ή θαλασσινών σε ράφια πάνω από έτοιμα προς κατανάλωση ή μαγειρεμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσει μόλυνση εάν στάζουν υγρά. Καλό θα είναι να αποθηκεύεις τα ωμά κρέατα στο χαμηλότερο ράφι ή σε ξεχωριστό κάδο.
Άφησε πρώτος το σχόλιό σου!