Οδηγός Αγοράς Αντηλιακού: Βρες το κατάλληλο για σένα!

Οδηγός Αγοράς Αντηλιακού: Βρες το κατάλληλο για σένα!

Ο ήλιος καίει… όσους δεν φορούν το σωστό αντηλιακό!

Θες να απολαμβάνεις τον ήλιο με ασφάλεια;  Έλα να βρούμε το κατάλληλο αντηλιακό για τις ανάγκες σου! 

Πριν ξεκινήσουμε, τι είναι οι δείκτες ακτινοβολίας UVA, UVΒ και γιατί πρέπει να προστατευόμαστε από αυτές; 

Ακτίνες UVA: Η υπεριώδης ακτινοβολία που είναι υπεύθυνη για τη γήρανση του δέρματος, επειδή επιδρά στα κύτταρα που παράγουν την ελαστίνη και το κολλαγόνο. Διεισδύει σε μεγαλύτερο βάθος στην επιδερμίδα μας και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Η δράση της εμφανίζεται όλη τη διάρκεια της μέρας, όλο το χρόνο. 

Ακτίνες UVB: Η υπεριώδης ακτινοβολία που είναι υπεύθυνη για τα ηλιακά εγκαύματα, τα οποία, όταν επαναλαμβάνονται, μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος. Οι ακτίνες αυτές μένουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας και παράγουν τη μελανίνη. Η δράση τους είναι πιο έντονη το καλοκαίρι και κυρίως τις μεσημβρινές ώρες.

1. Δείκτης Αντηλιακής Προστασίας (SPF) 

Δείχνει το πόσο προστατεύει ένα αντηλιακό κατά της βλαβερής ακτινοβολίας UVB του ήλιου. Ο αριθμός που αντιστοιχεί στο SPF δηλώνει πόσες φορές περισσότερο χρόνο μπορεί κάποιος να παραμείνει στον ήλιο χωρίς να καεί, σε σχέση με τον χρόνο που χρειάζεται για να καεί χωρίς αντηλιακή προστασία. Για παράδειγμα, αν το δέρμα σου χρειάζεται 10 λεπτά για να καεί στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία και χρησιμοποιείς ένα αντηλιακό με SPF 30, τότε μπορείς να παραμείνεις στον ήλιο για 300 λεπτά (10 λεπτά x 30) πριν καείς.

Αντηλιακά με δείκτη προστασίας 0 έως 15 

Αντηλιακά με δείκτη προστασίας 20 έως 25

Αντηλιακά με δείκτη προστασίας 30 

Αντηλιακά με δείκτη προστασίας 50 

Αντηλιακά με δείκτη προστασίας 100

2. Περιοχή χρήσης 

Ανάλογα με το μέρος του σώματος που θες να προστατέψεις από την ηλιακή ακτινοβολία, υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα αντηλιακά. Βρες τα επιλέγοντας αυτό που σε ενδιαφέρει από το σχετικό φίλτρο. 

Αντηλιακά Προσώπου 

Αντηλιακά Σώματος 

Αντηλιακά Χειλιών 

3. Τύπος

Κυρίως στα αντηλιακά προσώπου, μπορείς να βρεις αντηλιακά με χρώμα, για μεγαλύτερη κάλυψη!

4. Υφή

Ανάλογα την περιοχή κάλυψης και τις ανάγκες της επιδερμίδας σου, υπάρχουν αντηλιακά σε διαφορετικές μορφές, για να βρεις αυτήν που σου ταιριάζει περισσότερο. 

Ειδικά Χαρακτηριστικά

  • Αδιάβροχο : Αντηλιακά ανθεκτικά στο νερό και στον ιδρώτα, ιδανικό για όσους κάνουν σπορ θαλάσσης και παραλίας, καθώς και άλλες δραστηριότητες με έντονη εφίδρωση.

  • Γρήγορο Μαύρισμα : Επίλεξε ένα από τα αντηλιακά, με συστατικά που θα σε βοηθήσουν να μαυρίσεις πιο εύκολα.

  • Κατά των Πανάδων : Έχεις πανάδες; Επίλεξε ειδικά σχεδιασμένα αντηλιακά κατά των πανάδων

  • Spray : Σου είναι πιο εύκολο το άπλωμα σε μορφή spray; Το επόμενο αντηλιακό σου βρίσκεται εδώ!

  • Αντιγήρανση : Προστατεύσου από την ηλιακή ακτινοβολία και τα σημάδια της γήρανσης. 

  • για Λιπαρό Δέρμα : Έχεις λιπαρό δέρμα; Έχεις τα κατάλληλα αντηλιακά με ελαφριά υφή, ειδικά σχεδιασμένα για την επιδερμίδα σου. 

  •  Ματ Αποτέλεσμα : Πες αντίο στη γυαλάδα!

Ξέρεις τι θες; Ξέρουμε τι πρέπει να προσέξεις!

1. Για «κάθε μέρα»

Το αντηλιακό δεν είναι απαραίτητο μόνο το καλοκαίρι. Προστάτευσε την επιδερμίδα σου όλο τον χρόνο, με το κατάλληλο αντηλιακό προσώπου.

Αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα, επίλεξε αντηλιακό προσώπου ειδικό για την επιδερμίδα σου ή με ματ αποτέλεσμα, αν δεν να γυαλίζει. Επίσης, αν υπάρχει η ανάγκη μπορείς να επιλέξεις αντηλιακό κατά των πανάδων.

2. Για τρέξιμο και αθλητικές δραστηριότητες

Αν ασκείσαι έξω κι εκτίθεσαι στον ήλιο, θα πρέπει να επιλέξεις ένα αντηλιακό που προσφέρει μακράς διάρκειας προστασία και αντέχει στον ιδρώτα. Προτίμηση ελαφριές υφές, όπως gel ή λοσιόν και υψηλή προστασία με SPF 50. 

3. Για την παραλία

Το μέρος που είναι και το σημείο που το χρειάζεσαι περισσότερο, μιας και μεγαλύτερο μέρος του σώματός σου εκτίθεται στον ήλιο. Πάρε ξεχωριστά αντηλιακό για το πρόσωπο ή το σώμα, ή επίλεξε κάποιο αντηλιακό που είναι ιδανικό και για τα δύο. Ειδικά για το πρόσωπο φρόντισε να καλύπτει τις ανάγκες σου.

Και μετά τον ήλιο, τι;

After sun! Τα after sun προϊόντα ανακουφίζουν από τυχόν ερεθισμούς, κοκκινίλες και εγκαύματα που μπορεί να προκαλέσει ο ήλιος, ενώ ενυδατώνουν και αναδομούν την επιδερμίδα. Η σύνθεσή τους καταπραΰνει τους ερεθισμούς και τις φλεγμονές και είναι περισσότερο αποτελεσματικά από τις απλές κρέμες σώματος στο κάψιμο. 

> Βρες τα εδώ!

Μην ξεχνάς! Πολλές φορές μπορεί να υπάρχει διαφορά σε ένα προϊόν, με βάση τα συνολικά χαρακτηριστικά του αλλά και την κατασκευή. Πριν αποφασίσεις, διάβασε και τις κριτικές άλλων χρηστών, για να δεις και τη δική τους γνώμη!

Σχετικά Άρθρα

5 self-tan, που θα σου χαρίσουν άμεσα, το μαύρισμα που ονειρεύεσαι!
5 κορεάτικα αντηλιακά, που θα γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της ρουτίνας σου!
Τα καλύτερα αντηλιακά σπρέι σώματος για πανεύκολη εφαρμογή
5+1 after sun που θα σε “σώσουν” μετά την παραλιά