Οδηγός Αγοράς για Ψαροντούφεκα - Βρες το κατάλληλο για τις ανάγκες σου

Οδηγός Αγοράς για Ψαροντούφεκα - Βρες το κατάλληλο για τις ανάγκες σου

Ψάχνεις ψαροντούφεκο και δεν ξέρεις τι να προσέξεις; Έλα να δούμε τα κύρια χαρακτηριστικά τους και σε ποια πρέπει να δώσεις σημασία, με βάση τη χρήση που σκοπεύεις να κάνεις.

1. Μέγεθος ψαροντούφεκου

Το μέγεθος μετράει! Βρες το κατάλληλο μέγεθος, με βάση τη χρήση που θες να του κάνεις. 

Κοντό (<80 cm): Κατάλληλο για θολά νερά & ψάρεμα σε βράχια. 

Μεσαίο (81 - 110 cm): Κατάλληλο για ορατότητα μέχρι 10m & βάθος 5-6m. 

Μακρύ (>111 cm): Κατάλληλο για μεγάλα βάθη, μεγάλη ελευθερία κινήσεων & μεγαλύτερα είδη ψαριών.

2. Τύπος ψαροντούφεκου 

Mε βάση τον τρόπο λειτουργίας τους υπάρχουν 3 είδη ψαροντούφεκου.

Λαστιχοβόλο 

Είναι ο πιο κλασικός τύπος ψαροντούφεκου που ως τρόπο εκπυρσοκρότησης της βέργας έχει τα λάστιχα. Τα λάστιχα είναι τεντωμένα, και, όταν απελευθερωθούν, παράγουν τη δύναμη που απαιτείται για την εκτόξευσή της. 

#SkroutzTip Στις πρώτες χρήσεις του, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να το οπλίσεις, καθώς τα λάστιχα θα είναι πιο σφιχτά. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, μαλακώνουν και φθείρονται.

Αεροβόλο 

Αυτό το είδος ψαροντούφεκου χρησιμοποιεί πίεση αέρα για να εκτοξεύσει τη βέργα. Τα αεροβόλα συνήθως προσφέρουν μεγαλύτερη ακρίβεια και είναι πιο εύκολα στη συντήρηση.

Ελατηρίου 

Τα ψαροντούφεκα ελατηρίου χρησιμοποιούν ένα ελατήριο για να εκτοξεύσουν τη βέργα. Είναι συνήθως πιο οικονομικά, μικρά και κατάλληλα για αρχάριους ή για χρήση σε ρηχά νερά.

3. Τύπος λαστιχοβόλου 

Απλό 

Χρησιμοποιείται κυρίως για αλίευση σε ρηχά νερά. Τις περισσότερες φορές διαθέτει ένα μόνο λάστιχο που απλώνεται από το κοντάρι μέχρι την ακίδα. Συνήθως είναι πιο φθηνό και εύκολο στη χρήση. 

Με μουλινέ

Αυτά τα ψαροντούφεκα είναι εξοπλισμένα με έναν μηχανισμό που περιέχει ένα καλώδιο ή μια γραμμή που τυλίγεται γύρω από έναν καρούλι. Αυτό το καλώδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποθηκεύσει τη βέργα ή για να βοηθήσει στην αλίευση μεγαλύτερων ψαριών. Το μουλινέ σού επιτρέπει να ρυθμίσεις το βάθος της ακίδας και να μειώσεις την αίσθηση της αντίστασης του ψαριού.

4. Υλικό 

Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η επιλογή του υλικού του σώματος του ψαροντούφεκου. Τα περισσότερα είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο ή καρμπόν. Το αλουμίνιο είναι ελαφρύ και ανθεκτικό, ενώ το καρμπόν είναι ακόμα πιο ελαφρύ, πιο ανθεκτικό στη διάβρωση και έχει καλή πλευστότητα στο νερό.

Θες να δεις πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά με βάση το επίπεδο σου; Συνέχισε να διαβάζεις!

Είσαι αρχάριος; 

Επίλεξε ένα ψαροντούφεκο εύκολο στη χρήση, με μήκος περίπου 70 εκατοστά, που είναι κατάλληλο για ψάρεμα στα βράχια και στα ρηχά νερά, αφού μόλις έχεις ξεκινήσει. Μπορεί να είναι είτε λαστιχοβόλο που είναι και το πιο κλασικό και έχει μεγάλη ποικιλία είτε ελατηρίου που είναι εύκολο στη χρήση! 

Ασχολείσαι ερασιτεχνικά; 

Θα σου προτείναμε να επιλέξεις ένα μεσαίου μήκους ψαροντούφεκο, δηλαδή από 80εκ. μέχρι 110εκ. για να μπορείς να στοχεύσεις σε βάθος 5-6m. Επίσης, θα μπορούσε να είναι είτε τύπου λαστιχοβόλο είτε αεροβόλο

Ασχολείσαι παραπάνω από ερασιτεχνικά; 

Αν το ψαροντούφεκο είναι μια συνήθεια στην καθημερινότητά σου και θες να ψαρεύεις… στα βαθιά και να στοχεύεις σε μεγαλύτερα είδη ψαριών, τότε θα σου προτείναμε να επιλέξεις ένα μακρύ ψαροντούφεκο με μουλινέ. To υλικό του θα μπορούσε να είναι καρμπόν που το κάνει ελαφρύ, ανθεκτικό στη διάβρωση και με καλή πλευστότητα στο νερό.

Μην ξεχνάς! Πολλές φορές μπορεί να υπάρχει διαφορά σε ένα προϊόν, με βάση τα συνολικά χαρακτηριστικά του αλλά και την κατασκευή. Πριν αποφασίσεις, διάβασε και τις κριτικές άλλων χρηστών, για να δεις και τη δική τους γνώμη!

Σχετικά Άρθρα

Οδηγός Αγοράς για Καλάμια Ψαρέματος
Πάμε για Camping; Η λίστα με τα απαραίτητα γι' αυτό το καλοκαίρι!
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες