ICQ: Τέλος εποχής για την πλατφόρμα που μάγευε τους χρήστες στα 2000s

ICQ: Τέλος εποχής για την πλατφόρμα που μάγευε τους χρήστες στα 2000s

Το ICQ ήταν από τα πρώτα προγράμματα άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων και άρχισε να κυριαρχεί στην εποχή των 2000s, όταν και η επικοινωνία μέσω διαδικτύου άρχισε να «χτίζεται». Η εταιρεία που είναι υπεύθυνη πλέον για το project ανακοίνωσε πως από τις 26 Ιουνίου κι έπειτα, το ICQ θα σταματήσει να λειτουργεί και προτρέπει τους χρήστες να στραφούν σε άλλες λύσεις. Το ICQ έπαιξε σημαντικό ρόλο και έδωσε μεγάλες μάχες με προγράμματα όπως το MSN Messenger. Κάθε χρήστης συμμετείχε με έναν μοναδικό αριθμό που μπορούσε να δώσει σε φίλους και επαφές του για να τον βρουν. 

Το όνομά του προήλθε από την αγγλική φράση “I Seek You” και αναπτύχθηκε από την εταιρεία Mirabilis (με έδρα στο Ισραήλ) το 1996. Η διάθεσή του ήταν δωρεάν και βασιζόταν στο feedback των χρηστών και τη διαφήμιση που του έκαναν οι ίδιοι στους φίλους τους. Ήταν από τα πρώτα προγράμματα άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων και το 2001 έφτασε περί τα 100 εκατομμύρια ενεργούς λογαριασμούς. Το 1998, το ICQ εξαγοράστηκε από την AOL (έναντι 287 εκατομμυρίων δολαρίων), ενώ στη συνέχεια, το 2010 πέρασε στα χέρια του ρωσικού γκρουπ Mail.Ru (που πλέον είναι γνωστό ως VK) έναντι 187 εκατομμυρίων δολαρίων. Εκείνη την εποχή είχε περί τα 42 εκατομμύρια χρήστες ανά ημέρα, ενώ τα τελευταία στοιχεία του έρχονται από το 2022, όταν και η πλατφόρμα είχε 11 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες. 

Οι χρήστες μπορούσαν να συνδεθούν μεταξύ τους και μάλιστα είχε ενδιαφέρον ότι από την πρώτη στιγμή, η πλατφόρμα υποστήριζε λειτουργίες cloud, δηλαδή συγχρόνιζε τα δεδομένα του χρήστη με το που συνδεόταν από οπουδήποτε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχει ένα chat log που έμενε πάντα διαθέσιμο. Μέσα σε όλα, η δυνατότητα αποστολής αρχείων είχε αντικαταστήσει και σε ορισμένες περιπτώσεις την αντίστοιχη διαδικασία μέσω mail.

Υπήρχαν στην πορεία των ετών μέχρι και chat με πολλά άτομα (έως και 25), καθώς και δυνατότητες για να αναρτήσεις κειμένων με multimedia αρχεία, κάτι σαν blog. Για την καλύτερη οργάνωση των ομάδων υπήρχαν και τα bots που θυμίζουν κάτι από τα σημερινά chat bots και έδιναν συγκεκριμένες εντολές στους χρήστες όταν συνδέονταν (πχ. τους έστελναν τους κανόνες του γκρουπ). Όσο η τεχνολογία εξελισσόταν και το ICQ άλλαζε χέρια ιδιοκτησίας, οι λειτουργίες του γίνονταν πιο σύγχρονες και οι τρόποι εύρεσης φιλικών λογαριασμών εμπλουτίστηκαν, ενώ αυξήθηκαν και τα μέτρα προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Το ICQ άλλαξε για πρώτη φορά σε κάτι εντελώς διαφορετικό το 2020, όταν οι ιδιοκτήτες του το μετονόμασαν σε “ICQ New”, θέλοντας να δείξουν πως έχουν κάνει βήματα εκσυγχρονισμού. Η κυκλοφορία του έγινε στις 6 Απριλίου εκείνης της χρονιάς. Συνολικά, διατέθηκαν 11 εκδόσεις του αρχικού προγράμματος. 

Σχετικά Άρθρα

Οι καλύτερες καρέκλες gaming για το 2024
TOP gear & video games για Nintendo Switch
New Game Release: Lords of the Fallen (2023)
Επίσημο το Call of Duty: Black Ops  6, έρχεται και στο Game Pass