Οδηγός αγοράς για Καρέκλες Gaming

Οδηγός αγοράς για Καρέκλες Gaming

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις πριν αγοράσεις την ιδανική καρέκλα για 'σένα!

Αν είσαι σε αναζήτηση για καρέκλα gaming και χρειάζεσαι βοήθεια ώστε να καταλήξεις στην καλύτερη επιλογή για 'σένα, είσαι στο κατάλληλο σημείο. Πάμε να δούμε αναλυτικά τι χρειάζεται να προσέξεις και ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα σε βοηθήσουν να πάρεις τη σωστή απόφαση.

1. Εργονομία

Το παν σε μία καρέκλα είναι ο σχεδιασμός και η άνεση που προσφέρει στο χρήστη. Πόσο μάλλον σε μία καρέκλα gaming, την οποία θα χρησιμοποιείς για ώρες και αυτό που θέλεις από αυτή είναι να προσφέρει μερικά βασικά χαρακτηριστικά, για άνετη και ξεκούραστη χρήση.

Ρυθμιζόμενα μπράτσα

Καρέκλες gaming με ρυθμιζόμενα μπράτσα δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία. 

  • Μπορείς να ρυθμίσεις στο ιδανικό ύψος μετακινώντας πάνω ή κάτω τα μπράτσα, με βάση τη δομή του σώματός σου και τη θέση του γραφείου.
  • Ακόμη, έχεις τη δυνατότητα να προσαρμόσεις δεξιά και αριστερά, για διαφορετικούς τύπους σωμάτων και προτιμήσεις, αν η καρέκλα χρησιμοποιείται από περισσότερους από ένα χρήστη.
  • Επιπλέον, με κίνηση προς τα εμπρός και προς τα πίσω μπορείς να ρυθμίσεις στο ιδανικό σημείο, αναλόγως το μήκος του χεριού.

Ανάκλιση

Πολλές καρέκλες δίνουν, ακόμη, τη δυνατότητα ρύθμισης της κλίσης της πλάτης. Μία δυνατότητα που σου επιτρέπει να γύρεις προς τα πίσω την καρέκλα, ανά πάσα στιγμή, ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού. Έτσι η καρέκλα σε ακολουθεί και σε υποστηρίζει σε κάθε κίνηση. Ωστόσο, μπορείς να τη ρυθμίσεις σε μία συγκεκριμένη κλίση, αν το επιθυμείς.

Ενδεικτικά:

  • καρέκλες με κλίση 90° είναι κατάλληλες για εργασία,
  • καρέκλες με κλίση 120° προορίζονται για χρήση από gamers,
  • καρέκλες με κλίση 160° είναι ιδανικές για ένα διάλειμμα, 
  • ενώ καρέκλες με κλίση 180° για ξεκούραση.

Ρυθμιζόμενο ύψος 

Όπως οι περισσότερες καρέκλες γραφείου, έτσι και οι καρέκλες gaming διαθέτουν ρυθμιζόμενο ύψος. Πρόκειται για μία δυνατότητα, που βοηθά το χρήστη να προσαρμόσει το ύψος της καρέκλας στο δικό του ύψος και να έχει μία φυσική και ξεκούραστη στάση καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Μαξιλαράκι

Ακόμη, μία επιλογή που προσφέρει εργονομία και άνεση είναι το μαξιλαράκι που συγκρατεί και υποστηρίζει το λαιμό και το κάτω μέρος του κεφαλιού. Είτε είναι προσαρτημένο στην καρέκλα είτε προσαρμόσιμο, μπορεί να προσφέρει την κατάλληλη υποστήριξη, ακόμη και σε πολύωρα παιχνίδια, χωρίς να προκληθεί πόνος ή δυσφορία.

Οδηγός αγοράς για Καρέκλες Gaming

2. Υλικό & ποιότητα κατασκευής

Το υλικό κατασκευής παίζει σημαντικό ρόλο στην απόφασή σου. Χρειάζεσαι κάτι που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου.

  • Για παράδειγμα, μία υφασμάτινη καρέκλα gaming μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη άνεση, αφού το ύφασμα αποτελεί ένα αναπνέον υλικό που ενδείκνυται περισσότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, είναι πιο δύσκολο να καθαριστεί. 
  • Από την άλλη, μία δερμάτινη καρέκλα gaming αποτελεί μία πιο στιβαρή και ανθεκτική επιλογή, με εύκολη δυνατότητα καθαρισμού. Η πλειοψηφία αυτών των καρεκλών κατασκευάζονται από δερματίνη, η οποία δεν ενδείκνυται για χρήση σε ζεστά περιβάλλοντα, αφού δεν αφήνει το σώμα να αναπνεύσει και συσσωρεύει τον ιδρώτα. Παρόλα αυτά, μπορείς να βρεις και κάποιες καρέκλες gaming από γνήσιο δέρμα, που όμως ανεβάζουν αρκετά το κόστος.
  • Τέλος, υπάρχουν και διάτρητες καρέκλες gaming οι οποίες αποτελούν μία ιδανική επιλογή για όσους περνούν αρκετές ώρες παίζοντας και χρειάζονται μια καρέκλα με αρκετά καλή διαπνοή.

Ακόμη, στην περίπτωση που η καρέκλα διαθέτει γέμισμα, μία επένδυση αφρού υψηλής πυκνότητας παρέχει καλύτερη στήριξη και ανθεκτικότητα σε σύγκριση με τον αφρό χαμηλής πυκνότητας. Πρόκειται για μία επιλογή, που ενδείκνυται για παιχνίδια μεγάλης διάρκειας και αφήνει τον παίκτη ξεκούραστο.

Ενώ, καλό είναι να δώσεις βάση και στην ποιότητα της βάσης της καρέκλας. Χρειάζεσαι μία καρέκλα με στιβαρή μεταλλική ή βαρέως τύπου πλαστική βάση με ροδάκια λείας κύλισης, που εγγυάται ευκολία στην κίνηση, αλλά και ανθεκτικότητα.

3. Μέγιστο βάρος χρήστη

Επόμενη σημαντική παράμετρος για να καταλήξεις στην ιδανική επιλογή, είναι το μέγιστο βάρος, το οποίο μπορεί να κρατήσει η καρέκλα. Θέλεις μια καρέκλα gaming που να υποστηρίζει άνετα το βάρος σου, ενώ καλό είναι να λάβεις υπόψιν εκτός από το δικό σου βάρος, ότι η καρέκλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από κάποιον άλλο.

Αν έχεις αμφιβολίες ή δεν ξέρεις με ακρίβεια το βάρος σου, καλύτερα να επιλέξεις μία καρέκλα με μεγαλύτερο μέγιστο βάρος, από αυτό που σκόπευες να αγοράσεις. Έτσι, δε θα υπάρχει πιθανότητα να μην ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου.

Ενδεικτικά μπορείς να βρεις καρέκλες με:

4. Σχεδιασμός & στυλ

Ακόμη, μπορείς να επιλέξεις μία καρέκλα gaming με βάση το σχεδιασμό και την αισθητική που θέλεις να δώσεις στο χώρο σου. Αν, για παράδειγμα, θέλεις ένα πιο αγωνιστικό vibe για έναν αμιγώς gaming χώρο, επίλεξε μία αντίστοιχη καρέκλα με έντονα χρώματα και σχέδια και φουτουριστικό σχεδιασμό. Αν, όμως, θέλεις μία καρέκλα την οποία να τη χρησιμοποιείς και ως γραφείου ή για έναν πιο minimal και μοντέρνο χώρο, προτίμησε ουδέτερα χρώματα, όπως μία καρέκλα gaming σε μαύρο χρώμα ή μία καρέκλα gaming σε λευκό χρώμα και απλό σχεδιασμό.

5. Διαστάσεις

Σημαντική παράμετρο, που καλό είναι να λάβεις υπόψιν πριν προχωρήσεις σε αγορά, αποτελούν και οι διαστάσεις της καρέκλας. Αφού πληροφορηθείς τις ακριβείς διαστάσεις του προϊόντος από την περιγραφή του, μέτρησε το χώρο σου, ώστε να σιγουρευτείς για το αν χωράει σε αυτόν και αν αποτελεί μία άνετη λύση. 

  • Ξεκίνα μετρώντας την απόσταση του τραπεζιού/γραφείου από το πάτωμα και σύγκρινε τη με το ελάχιστο/μέγιστο ύψος του καθίσματος.
  • Συνέχισε με το πλάτος και το βάθος του καθίσματος, το οποίο θα πρέπει να έχει ένα εύλογο περιθώριο κίνησης για να μπορεί να κινείται η καρέκλα στο χώρο με άνεση.
  • Τέλος, καλό είναι να λάβεις υπόψιν και το ύψος της πλάτης, ειδικά αν η καρέκλα πρόκειται να βρίσκεται κοντά σε τοίχο, που υπάρχουν κρεμασμένα κάδρα, ράφια κλπ.
Οδηγός αγοράς για Καρέκλες Gaming

6. Έξτρα δυνατότητες

RGB Φωτισμός: Οι καρέκλες gaming με λειτουργία RGB φωτισμού, συνοδεύονται πολλές φορές από τηλεχειριστήριο για εύκολη ρύθμιση. Σε συνδυασμό με άλλα περιφερειακά με την ίδια λειτουργία, μετατρέπουν το απλό παιχνίδι σε μία εμπειρία. Παραδείγματα τέτοιων παιχνιδιών αποτελούν τα αγωνιστικά παιχνίδια (Gran Turismo 7 ή Need for Speed Heat), καθώς και τα παιχνίδια περιπέτειας (Horizon Zero Dawn ή Ghost of Tsushima).

Ενσωματωμένα ηχεία: Μία επιπλέον δυνατότητα, που μπορεί να κάνει ακόμη καλύτερη την gaming εμπειρία, αποτελούν οι καρέκλες με ενσωματωμένα ηχεία. Αναβαθμίζουν το παιχνίδι και κάνουν το χρήστη να νιώθει ότι βρίσκεται μέσα σε αυτό, όπως σε παιχνίδια FPS (Call of Duty: Modern Warfare ή Battlefield V), παιχνίδια τρόμου (Resident Evil Village ή Silent Hill 2), αλλά και δράσης (The Last of Us Part II ή Assassin’s Creed Valhalla).

Υποπόδιο: Ορισμένες καρέκλες gaming συνοδεύονται από υποπόδιο για περισσότερη άνεση και πιο ξεκούραστο παιχνίδι. Ένα υποπόδιο μπορεί να φανεί χρήσιμο σε παιχνίδια ρόλων (The Witcher 3: Wild Hunt ή Final Fantasy XIV), ΜΜΟ παιχνίδια (World of Warcraft) ή παιχνίδια προσομοίωσης (The Sims 4).

7. Τύπος

Με βάση τα παραπάνω χαρακτηριστικά, οι καρέκλες gaming χωρίζονται σε 3 κύριους τύπους:

Καρέκλες Racing

Πρόκειται για καρέκλες με πολύ ψηλή πλάτη, bucket καθίσματα, ρυθμιζόμενα μπράτσα και υποστήριξη με μαξιλαράκι. Συνήθως κατασκευάζονται από δέρμα ή ύφασμα και προορίζονται για παίκτες που προτιμούν το PC και περνούν πολλές ώρες σε ένα γραφείο.

Καρέκλες Hybrid

Αυτός ο τύπος καρέκλας, ονομάζεται hybrid, μιας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για gaming όσο και για δουλειά γραφείου. Χαρακτηρίζονται από εργονομικό σχεδιασμό, με μαξιλαράκι για το λαιμό και το κεφάλι και ρυθμιζόμενα μπράτσα, ενώ εμφανίζουν μία πιο minimal αισθητική. Πρόκειται για διάτρητες ή δερμάτινες καρέκλες στην πλειοψηφία τους.

Καρέκλες Rocker

Μία λιγότερο δημοφιλή επιλογή αποτελούν αυτές οι καρέκλες, χωρίς βάση και ροδάκια. Θυμίζουν κουνιστές καρέκλες και συχνά τις συναντάμε και σε αναδιπλούμενη ή φορητή μορφή. Λόγω του σχεδιασμού τους και των έξτρα λειτουργιών που διαθέτουν, όπως ενσωματωμένα ηχεία, αυτές οι καρέκλες είναι κατάλληλες για περιστασιακό gaming κυρίως σε τηλεόραση.

Μην ξεχνάς! Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω επιμέρους χαρακτηριστικά και συνδυάζοντας εκείνα που ταιριάζουν στις ανάγκες σου, μπορείς να καταλήξεις στην ιδανική επιλογή για εσένα. Πριν αποφασίσεις, μπορείς να ρίξεις μια ματιά και στις κριτικές άλλων χρηστών, ώστε να δεις και τη δική τους γνώμη και εμπειρία, που μπορεί να σε βοηθήσουν να καταλήξεις πολύ πιο εύκολα στην τελική απόφαση.

Μπορείς να ρίξεις μια ματιά και στον οδηγό με τις καλύτερες καρέκλες gaming για το 2024, όπου θα βρεις τις καλύτερες επιλογές με βάση το feedback των χρηστών.

Σχετικά Άρθρα

ASUS ROG Ally X: Αυτή είναι η νέα έκδοση του φορητού gaming υπολογιστή!

Τα πολυαναμενόμενα videogames του Μαϊου
Πως βίωσα το Star Wars Outlaws, όντας φανατικός ακόλουθος του franchise
Τα πιο σημαντικά videogames που κυκλοφορούν τον Σεπτέμβριο