Οδηγός αγοράς για Παιδικά Sneakers

Οδηγός αγοράς για Παιδικά Sneakers

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις πριν αγοράσεις sneakers για παιδιά!

Είσαι σε αναζήτηση για το νέο ζευγάρι παιδικά sneakers του παιδιού, του ανιψιού ή του βαφτιστηριού σου; Ή μήπως δεν ξέρεις πως να διαλέξεις το δώρο για εκείνη τη βάφτιση ή το παιδικό πάρτυ που σε έχουν καλέσει; Αν έχεις μπερδευτεί και δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις, είσαι στο σωστό σημείο. Πάμε να δούμε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά των παιδικών και βρεφικών sneakers και τι πρέπει να προσέξεις κατά την επιλογή, ώστε να καταλήξεις στο σωστό.

Μέγεθος & Εφαρμογή

Το μέγεθος είναι ίσως από τα κυριότερα ζητήματα που θα σε απασχολήσουν κατά την αγορά ενός ζευγαριού παιδικών παπουτσιών. Χρειάζεται να κάνεις τη σωστή επιλογή, ώστε τα πόδια του παιδιού να εφαρμόζουν καλά μέσα στο παπούτσι, ενώ παράλληλα πρέπει να προσφέρουν άνεση και ευελιξία κινήσεων.

1. Μέτρηση πριν την αγορά

Τα πόδια των παιδιών αναπτύσσονται διαρκώς, οπότε για να διαλέξεις το σωστό νούμερο κάθε φορά, θα χρειαστεί να μετράς το μήκος των ποδιών του παιδιού πριν από κάθε αγορά. Ο καλύτερος τρόπος να μετρήσεις το πόδι του παιδιού είναι να τοποθετήσεις μία λευκή κόλλα χαρτιού κάθετα σε έναν τοίχο και το πόδι του παιδιού επάνω στο χαρτί, εφαπτόμενο στον τοίχο. Στη συνέχεια μέτρα τη μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τοίχου και ποδιού, όπως στο σχέδιο παρακάτω:

Οδηγός αγοράς για Παιδικά Sneakers

Εκτός από το σωστό μήκος, βεβαιώσου και για το πλάτος του παπουτσιού. Καλό είναι το παπούτσι να μην είναι ούτε πολύ στενό, αλλά ούτε και πολύ πλατύ. Η σωστή εφαρμογή στο πλάτος παίζει σημαντικό ρόλο στην άνεση και την ευελιξία.

2. Αντιστοίχιση

Αφού έχεις κάνει τη σωστή μέτρηση, αυτό που χρειάζεται είναι να κάνεις την αντιστοίχιση του μήκους του ποδιού με το μέγεθος του παπουτσιού. Στο Skroutz μπορείς να το κάνεις εύκολα και απλά, χρησιμοποιώντας την επιλογή "Βρες το μέγεθός σου", πριν την επιλογή μεγέθους, στην σελίδα κάθε προϊόντος. Καλό είναι να έχεις στο μυαλό σου ότι κάθε μάρκα έχει τη δική της γραμμή και εφαρμογή, άρα το παιδί μπορεί να φοράει διαφορετικό νούμερο αναλόγως τον κατασκευαστή. Σιγουρέψου κάθε φορά, λοιπόν, ότι έχεις κάνει τη σωστή αντιστοίχιση.

Οδηγός αγοράς για Παιδικά Sneakers

3. Χώρος για ανάπτυξη

Κάτι ακόμη που πρέπει να λάβεις υπόψιν πριν την αγορά είναι ότι το πόδι του παιδιού χρειάζεται να έχει κενό τουλάχιστον ένα εκατοστό από την άκρη του παπουτσιού, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη άνεση και περιθώριο ανάπτυξης του ποδιού.

Μην το παρακάνεις, όμως, παίρνοντας μεγαλύτερο νούμερο, γιατί μία λάθος επιλογή μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς, προβλήματα κίνησης και ανάπτυξης του πέλματος του παιδιού.

Υλικό & Ποιότητα Κατασκευής

Το υλικό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επιλογή ενός παιδικού sneaker. Κατά την απόφασή σου χρειάζεται να λάβεις υπόψιν παράγοντες όπως η άνεση, η δυνατότητα αναπνοής του ποδιού, η ευκολία καθαρισμού, αλλά και παράγοντες, όπως η εποχή που θα χρησιμοποιήσει τα sneakers το παιδί. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται σίγουρα πιο ελαφριά sneakers, που να αφήνουν το πόδι του να αναπνέει και να μη μαζεύει τον ιδρώτα, ενώ για το χειμώνα ενδείκνυται ένα πιο σκληρό και ζεστό υλικό.

Εξωτερικό υλικό

  • Τα δερμάτινα sneakers είναι ανθεκτικά, προσφέρουν καλή υποστήριξη και άνεση, ενώ μπορούν να προσαρμοστούν στο πόδι του παιδιού. Είναι ιδανικά για τις καθημερινές βόλτες, αλλά και για καλύτερες περιστάσεις.
  • Τα sneakers από συνθετικό δέρμα είναι πιο προσιτά σε τιμή, από αυτά με το γνήσιο δέρμα, αλλά εξίσου ανθεκτικά και μπορούν να καθαριστούν εύκολα. Ενδείκνυνται για βόλτες και ατελείωτο παιχνίδι.
  • Τα πάνινα sneakers είναι κατασκευασμένα από αναπνέον ελαφρύ υλικό και προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία και άνεση. Είναι τέλειο match με casual ντύσιμο και είναι κατάλληλα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Εσωτερική επένδυση

Μπορείς να βρεις sneakers με υφασμάτινη ή συνθετική επένδυση. Το ύφασμα είναι μαλακό και αφήνει το πόδι να αναπνέει, ωστόσο απορροφά εύκολα τον ιδρώτα και χρειάζεται συχνό καθάρισμα. Από την άλλη, τα συνθετικά είναι ανθεκτικά υλικά και μπορούν να απομακρύνουν πιο εύκολα την υγρασία, αλλά δεν αφήνουν το πόδι να αναπνεύσει.

Υλικό σόλας

Η σόλα παίζει, επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο στην άνεση και το σωστό πάτημα του παιδιού. 

  • Μία σόλα από αφρό μπορεί να απορροφήσει εύκολα τους κραδασμούς και να προσφέρει καλύτερο πάτημα, κάτι που κάνει τα παπούτσια με τέτοιου είδους σόλα ιδανικά για αθλητικές δραστηριότητες.
  • Το καουτσούκ είναι ακόμη ένα υλικό που συναντάμε συχνά στα παιδικά sneakers, το οποίο προσφέρει πολύ καλό κράτημα, σταθερότητα και ανθεκτικότητα. Πρόκειται για ένα πιο βαρύ υλικό, που ενδείκνυται για παιχνίδι και έντονες δραστηριότητες.
  • Υπάρχουν και sneakers από EVA, ένα ελαφρύ υλικό με καλή απορρόφηση κραδασμών και ευελιξία. Παπούτσια κατασκευασμένα από EVA ενδείκνυται για καθημερινή χρήση.
  • Τέλος, για παιδιά που μπορεί να έχουν προβλήματα στα πόδια και χρειάζονται μεγαλύτερη υποστήριξη, μπορείς να κοιτάξεις sneakers με ανατομικό πάτο.

Δέσιμο & Κράτημα

Όσον αφορά στο δέσιμο του παπουτσιού μπορεί να είναι μία υποκειμενική επιλογή, αναλόγως τι βολεύει ή τι αρέσει στο παιδί, αλλά έχει να κάνει και με την ηλικία και τις δυνατότητες του παιδιού.

  • Για παιδιά μικρότερης ηλικίας ενδείκνυνται slip-on sneakers, που παρέχουν εύκολη εφαρμογή, καθώς και sneakers με σκρατς, τα οποία μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν εύκολα από τα ίδια τα παιδιά. Αυτά τα δύο είδη βολεύουν πολύ και τους γονείς ως μία γρήγορη λύση, όταν τα παιδιά είναι ακόμη πολύ μικρά και δεν μπορούν να βάλουν και να βγάλουν μόνα τους τα παπούτσια.
  • Από την άλλη, sneakers με κορδόνια είναι κατάλληλα για χρήση από μεγαλύτερα παιδιά, που μπορούν να τα δέσουν μόνα τους. Τα κορδόνια προσφέρουν καλύτερο δέσιμο με μεγαλύτερη ασφάλεια και ενδείκνυνται για χρήση σε έντονες δραστηριότητες, χωρίς το φόβο να "ανοίξουν" τα παπούτσια και να γλιστρήσει το πόδι.
  • Τέλος, τα sneakers με κορδόνια και σκρατς συνδυάζουν και τους δύο τρόπους δεσίματος και αποτελούν την πιο ασφαλή και σταθερή επιλογή.

Τύπος

Ένα, ακόμη, χαρακτηριστικό που χρειάζεται να λάβεις υπόψιν κατά την επιλογή είναι ο τύπος του παπουτσιού. Υπάρχουν δύο τύποι παιδικών sneakers με βάση το ύψος των παπουτσιών:

  • Low sneakers: Στην πλειοψηφία τους τα sneakers είναι low, γεγονός που τα κάνει πιο ελαφριά και άνετα, κατάλληλα για καθημερινή χρήση. Επιπλέον, βοηθούν τα παιδιά να είναι πιο ευέλικτα σε έντονες δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο και το παιχνίδι. Μπορείς να τα βρεις σε casual σχέδια για κάθε μέρα, αλλά και σε πιο προσεγμένο σχεδιασμό για καλές περιστάσεις.
  • High sneakers: Από την άλλη πλευρά, τα sneakers με high σχεδιασμό είναι μία επιλογή που συχνά προτιμούνται σε αθλήματα, όπως το μπάσκετ. Προσφέρουν πολύ καλή στήριξη του αστραγάλου, κρατώντας τον σταθερό και προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια. Ακόμη, αποτελούν μία ιδανική επιλογή για το χειμώνα, αφού προσφέρουν έξτρα προστασία από το κρύο.

Έξτρα Χαρακτηριστικά

Με φωτάκια: Τα παιδικά sneakers με φωτάκια είναι κάτι που ξετρελαίνει τα παιδιά. Πρόκειται για μία επιπλέον δυνατότητα, που κάνει τα sneakers μία πιο παιχνιδιάρικη και διασκεδαστική επιλογή. Δίνουν στυλ στα παιδιά, ενώ βοηθούν τους γονείς να έχουν τον έλεγχο, μιας και είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν σε έναν εξωτερικό χώρο.

Χρώματα & Σχέδια

Φυσικά, όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι εκείνα που θα σε απασχολήσουν κατά την αγορά, σε αντίθεση, όμως, με το παιδί. Είτε πρόκειται για παιδικά sneakers για κορίτσια, είτε για παιδικά sneakers για αγόρια, το παιδί το μόνο που θα θέλει είναι τα νέα του sneakers να έχουν το αγαπημένο του χρώμα και τους αγαπημένους του ήρωες επάνω. Είναι κάτι που δεν έχει να κάνει με την άνεση και την ασφάλεια του παιδιού, αλλά καλό είναι να λάβεις υπόψιν τη γνώμη του σε αυτό το κομμάτι. Έτσι θα σιγουρευτείς ότι εκτός από τη σωστή απόφαση, έκανες και την κατάλληλη επιλογή, ώστε να τα λατρέψει το παιδί.

1. Επίλεξε με βάση το αγαπημένο χρώμα του παιδιού:

Μπορεί να είναι το χρώμα της αγαπημένης του ομάδας, το χρώμα από το αγαπημένο του καρτούν ή χρώματα που το εμπνέουν και αναδεικνύουν την προσωπικότητα του. Σίγουρα τα λευκά παιδικά sneakers είναι η πιο safe επιλογή, αφού ταιριάζουν με όλα και δίνουν στυλ. Ωστόσο, λερώνονται εύκολα. Οπότε στην περίπτωση που το παιδί θα περνάει πολλές ώρες παίζοντας σε εξωτερικό χώρο, ένα ζευγάρι πολύχρωμα ή σκουρόχρωμα sneakers θα ήταν μία πιο κατάλληλη επιλογή.

2. Επίλεξε με βάση τον αγαπημένο ήρωα του παιδιού:

Δημοφιλείς Σειρές

Και τι κάνεις αν το παιδί σου ζητήσει κάτι συγκεκριμένο; Όπως ένα πολύ δημοφιλές μοντέλο από μία μάρκα; Μπορείς να επιλέξεις αυτό που θα σου ζητήσει, αναλόγως και τις περιστάσεις που πρόκειται να φορέσει τα sneakers το παιδί.

  • Τα Nike Air Force 1 ξεχωρίζουν για το διαχρονικό design τους, την άνετη φόρμα και την καλή απορρόφηση κραδασμών που παρέχουν. Είναι κατασκευασμένα από υψηλής ποιότητας υλικά, που χαρίζουν αντοχή στο χρόνο και είναι ιδανικά για καθημερινά look.
  • Τα Converse Chuck Taylor All Star είναι ένα κλασικό ζευγάρι sneakers, που μπορεί να φορεθεί από το πρωί μέχρι το βράδυ, συνδυασμένο με διαφορετικά στυλ και outfit. Ξεχωρίζουν για το minimal σχεδιασμό τους και βγαίνουν σε πληθώρα χρωμάτων.
  • Τα Vans Old Skool αποτελούν ένα από τα πιο εμβληματικά σχέδια της εταιρίας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το όνομά της. Πρόκειται για πολύ ανθεκτικά sneakers με απλό σχεδιασμό, που μπορούν να φορεθούν σε casual και semi-casual εμφανίσεις.
  • Τα Adidas Superstar είναι ένα ακόμη δημοφιλές σχέδιο που ξεχωρίζει για το σχήμα κοχυλιού στη μύτη του παπουτσιού και τις 3 ρίγες στο πλάι. Προσφέρουν άνεση και υποστηρίζουν το πόδι, κάτι που τα κάνει ιδανική επιλογή για καθημερινή χρήση.
Οδηγός αγοράς για Παιδικά Sneakers

Skroutz tips για σωστή επιλογή:

  • Η δοκιμή των παπουτσιών είναι καλό να γίνεται το απόγευμα και όχι πρωινές ώρες, μιας και τα πόδια μπορεί να πρηστούν στη διάρκεια της ημέρας. Έτσι θα εξασφαλίσεις την καλύτερη απόφαση, όσον αφορά το μέγεθος.
  • Καλό είναι κατά την αγορά το παιδί να δοκιμάσει και τα δύο παπούτσια, ώστε να σιγουρευτείς ότι υπάρχει η απαραίτητη άνεση και στα δύο πόδια.
  • Κατά τη δοκιμή το παιδί χρειάζεται να φοράει και τις ιδανικές κάλτσες. Για παράδειγμα, αν τα παπούτσια προορίζονται για χρήση το χειμώνα, το παιδί πρέπει να φοράει χοντρές κάλτσες κατά την αγορά, όπως και την περίοδο που θα τα χρησιμοποιεί.
  • Προτιμότερο είναι να επιλέξεις παπούτσια που καθαρίζονται εύκολα, μιας και τα παιδιά είναι πιο εύκολο να τα λερώσουν ξανά και ξανά με το παιχνίδι και τις διάφορες δραστηριότητες.

Μην ξεχνάς! Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω επιμέρους χαρακτηριστικά και συνδυάζοντας εκείνα που ταιριάζουν στις ανάγκες του παιδιού, μπορείς να καταλήξεις στην ιδανική επιλογή για εκείνο. Πριν αποφασίσεις, μπορείς να ρίξεις μια ματιά και στις κριτικές άλλων χρηστών, ώστε να δεις και τη δική τους γνώμη και εμπειρία, που μπορεί να σε βοηθήσουν να καταλήξεις πολύ πιο εύκολα στην τελική απόφαση.

Μπορείς να ρίξεις μια ματιά και στον οδηγό με τις top επιλογές σε sneakers για παιδιά, όπου θα βρεις τις καλύτερες με βάση το feedback των χρηστών.

Σχετικά Άρθρα

Τα Top Sneakers για Παιδιά - Οι καλύτερες μάρκες
Sports look: Το αγαπημένο look των παιδιών
Πάσχα '24: Stylish εμφανίσεις για την Ανάσταση, για αγόρια!
Πάσχα '24: Τα καλύτερα παπούτσια για το βαφτιστήρι σου!