Οδηγός αγοράς για Χύτρες Ταχύτητας

Οδηγός αγοράς για Χύτρες Ταχύτητας

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να μειώσεις το χρόνο μαγειρέματος έως και 85%!

Θέλεις να κερδίσεις χρόνο, κάνοντας το μαγείρεμα παιχνιδάκι; Τότε χρειάζεσαι μία χύτρα ταχύτητας. Αν δεν ξέρεις τι να προσέξεις πριν την αγορά, είσαι στο σωστό σημείο. 

Πάμε να δούμε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά τους και ποιες παραμέτρους καλό είναι να λάβεις υπόψιν πριν πάρεις την τελική σου απόφαση.

Χωρητικότητα

Η χωρητικότητα παίζει σημαντικό ρόλο κατά την επιλογή. Έχει να κάνει με τα άτομα που ζουν σε ένα νοικοκυριό, τις ποσότητες φαγητού που μαγειρεύονται ημερησίως, αλλά και το είδος του φαγητού. Μπορείς να βρεις διαφορετικά μεγέθη, αναλόγως τις ανάγκες σου:

  • Μικρή χύτρα ταχύτητας (4-5lt): Μπορεί να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες ενός ζευγαριού ή ενός ατόμου. Είναι, επίσης, ιδανική για να μαγειρεύεις ορεκτικά, συνοδευτικά και μικρότερες μερίδες.
  • Μεσαία χύτρα ταχύτητας (6-7lt): Είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για οικογένειες 3 ατόμων. Κατάλληλη για προετοιμασία μεγάλων μερίδων και κυρίως γευμάτων, όπως σούπες, κοκκινιστά ή λαδερά. 
  • Μεγάλη χύτρα ταχύτητας (8lt και άνω): Απευθύνεται σε μεγαλύτερες οικογένειες (4 ατόμων και άνω) με ανάγκη για μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού ανά ημέρα. Είναι, ακόμη, κατάλληλη για χρήση σε οικογενειακά τραπέζια ή δέιπνο με φίλους.
Υπολόγισε ότι κάποια φαγητά με το μαγείρεμα μπορεί να διογκωθούν ή να πιουν πολλά από τα υγρά του φαγητού. Επίλεξε μία μεγαλύτερη χύτρα αν μαγειρεύειες συχνά για παράδειγμα όσπρια, όπως φασόλια και φακές. Και μην ξεχάσεις να προσθέσεις έξτρα νερό!

Υλικό

Ανοξείδωτο ατσάλι

Πρόκειται για ένα πολύ ανθεκτικό υλικό, το οποίο δεν φθείρεται και δεν επηρεάζεται από τα τρόφιμα, ακόμη και από τα όξινα. Οι χύτρες ταχύτητας από αυτό το υλικό διαθέτουν συχνά πολύ συμπαγή και βαριά βάση, η οποία διανέμει τη θερμότητα ομοιόμορφα για τέλειο μαγείρεμα. Είναι ιδανική επιλογή για εσένα που ψάχνεις μία καλής ποιότητας χύτρα, την οποία θα χρησιμοποιείς και θα έχεις για χρόνια.

Αλουμίνιο

Όσον αφορά στο αλουμίνιο, πρόκειται για ένα αρκετά πιο οικονομικό υλικό. Οι χύτρες ταχύτητας από αλουμίνιο είναι πιο ελαφριές και εύχρηστες για κάθε χρήστη. Λόγω του πιο λεπτού σχεδιασμού τους, ζεσταίνονται ευκολότερα και προσφέρουν ακόμη πιο γρήγορο μαγείρεμα. Κατάλληλη επιλογή για εσένα που ψάχνεις μια εύχρηστη χύτρα με προσιτή τιμή. 

Οι περισσότερες είναι κατασκευασμένες από ανοξείδωτο ατσάλι, αλλά μπορείς να βρεις και κάποιες χύτρες ταχύτητας από αλουμίνιο.

Ρύθμιση πίεσης

Μπορείς να βρεις χύτρες με ένα μόνο επίπεδο πίεσης. Πρόκειται για πιο απλά σκεύη, με προσιτή τιμή, στα οποία ρυθμίζεις την πίεση το ίδιο για κάθε είδος φαγητού. 

Από την άλλη, υπάρχουν χύτρες με πολλαπλές ρυθμίσεις πίεσης, οι οποίες προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμοστικότητα σε κάθε διαφορετικό είδος φαγητού. Για παράδειγμα, επίλεξε χαμηλή πίεση για φαγητά που ετοιμάζονται γρήγορα και αν παραβράσουν θα διαλυθούν, όπως τα λαχανικά και μεγαλύτερη πίεση για φαγητά που χρειάζονται περισσότερο χρόνο μαγειρέματος, όπως το κρέας.

Χαρακτηριστικά ασφαλείας

  • Βαλβίδα εκτόνωσης πίεσης: Η βαλβίδα είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην χύτρα ταχύτητας. Είναι αυτή που διασφαλίζει την ασφαλή απελευθέρωση του ατμού που έχει δημιουργηθεί μέσα στο σκεύος, κατά το μαγείρεμα, από την υπερβολική πίεση. Καλό είναι πριν καταλήξεις σε μία χύτρα, να σιγουρευτείς ότι διαθέτει εύχρηστη βαλβίδα και να την τσεκάρεις πριν τη χρήση.
  • Κλείδωμα στο καπάκι: Το καπάκι της χύτρας πρέπει να έχει εφαρμόσει καλά πριν να ξεκινήσει το μαγείρεμα και να μην αφαιρεθεί πριν απελευθερωθεί με επιτυχία όλη η πίεση. Αυτό επιτυγχάνεται με το σωστό λάστιχο χύτρας.
  • Σύστημα απελευθέρωσης: Σε περίπτωση που η πίεση αυξηθεί υπερβολικά μέσα στη χύτρα, θα πρέπει να απελευθερωθεί ατμός μέσω της φλάντζας που βρίσκεται στο πλάι της βαλβίδας, ως εφεδρικό μέτρο ασφαλείας.
  • Λαβές Cool-Touch: Όπως σε κάθε σκεύος, αναζήτησε χύτρες που διαθέτουν λαβές για ασφαλή χειρισμό.
Οδηγός αγοράς για Χύτρες Ταχύτητας

Xρήση

Σε γενικές γραμμές, σε μία χύτρα ταχύτητας μπορείς να μαγειρέψεις οτιδήποτε μπορείς και σε μία απλή κατσαρόλα, αλλά σε πολύ πιο σύντομο χρόνο. Αυτό μπορεί να σημαίνει μισός χρόνος, αλλά ακόμη και 85% γρηγορότερα γεύματα

Στον παρακάτω πίνακα μπορείς να δεις ενδεικτικούς χρόνους μαγειρέματος κάποιων βασικών τροφίμων και φαγητών, τόσο στην κατσαρόλα όσο και σε μία χύτρα:

Φαγητό Χρόνος μαγειρέματος σε κατσαρόλα Χρόνος μαγειρέματος σε χύτρα ταχύτητας
Φασόλια
(αποξηραμένα, μουλιασμένα)
1,5-2 ώρες 15-20 λεπτά
(75-85% πιο γρήγορα)
Φακές 25-30 λεπτά 6-8 λεπτά
(75-80% πιο γρήγορα)
Καστανό Ρύζι 40-50 λεπτά 15-20 λεπτά
(60-70% πιο γρήγορα)
Λευκό Ρύζι 18-20 λεπτά 3-7 λεπτά
(60-80% πιο γρήγορα)
Ζυμαρικά 8-12 λεπτά 4-6 λεπτά
(50-60% πιο γρήγορα)
Κινόα 15-20 λεπτά 1-2 λεπτά
(85-90% πιο γρήγορα)
Μοσχαρίσιο κρέας (στιφάδο) 2-3 ώρες 20-30 λεπτά (75-80% πιο γρήγορα)
Κοτόπουλο
(ολόκληρο, περίπου 2 κιλά)
1,5-2 ώρες 25-30 λεπτά
(70-75% πιο γρήγορα)
Στήθος κοτόπουλου 25-30 λεπτά 6-8 λεπτά
(70-80% πιο γρήγορα)
Πατάτες (ολόκληρες, μέτριες) 20-25 λεπτά 8-10 λεπτά
(60-70% πιο γρήγορα)
Καρότα (σε φέτες)  10-12 λεπτά 2-3 λεπτά
(75-80% πιο γρήγορα)
Γλυκοπατάτες (ολόκληρες) 35-40 λεπτά 15-20 λεπτά
(50-60% πιο γρήγορα)
Μπρόκολο 5-7 λεπτά περίπου 1 λεπτό
(85-90% πιο γρήγορα)
Κολοκύθα 20-25 λεπτά 5-7 λεπτά
(65-75% πιο γρήγορα)
Αγκινάρες 25-45 λεπτά 8-12 λεπτά
(70-80% πιο γρήγορα)

Μην ξεχνάς! Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω επιμέρους χαρακτηριστικά και συνδυάζοντας εκείνα που ταιριάζουν στις ανάγκες και τη χρήση που θέλεις να κάνεις στη χύτρα σου, μπορείς να καταλήξεις στην ιδανική επιλογή για εσένα. Πριν αποφασίσεις, μπορείς να ρίξεις μια ματιά και στις κριτικές άλλων χρηστών, ώστε να δεις και τη δική τους γνώμη και εμπειρία, που μπορεί να σε βοηθήσουν να καταλήξεις πολύ πιο εύκολα στην τελική απόφαση.

Σχετικά Άρθρα

Η ιστορία του Πυρέξ!
Γιορτινό Χανγκόβερ: Comfort food για να το αντιμετωπίσεις
Παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες συνταγές από όλη την Ελλάδα
3 συνταγές για τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα