Συμβουλές & προτάσεις για καλύτερη φροντίδα των ρούχων σου

Συμβουλές & προτάσεις για καλύτερη φροντίδα των ρούχων σου

by Korina Vrousia

Ακολουθούν 9 πολύτιμες συμβουλές και έξυπνα χρηστικά tips, για να φροντίζεις και να διαχειρίζεσαι σωστά τα ρούχα σου, ώστε να τα έχεις στη ντουλάπα σου σαν καινούργια για πολλά, πολλά χρόνια.

1. Σωστό πλύσιμο

Το νούμερο 1 μυστικό για να διατηρήσεις τα ρούχα σου σαν καινούργια και να μην διαλυθούν από το πρώτο πλύσιμο - το έχω πάθει δυστυχώς και δεν είναι καθόλου ωραίο το συναίσθημα - είναι το σωστό πλύσιμο. Όλα τα ρούχα έχουν επάνω τους από μια ετικέτα με μια σειρά συμβόλων, που ενημερώνουν για το πως θα πρέπει να τα πλένουμε και να τα φροντίζουμε. Αν ακολουθήσουμε τις οδηγίες αυτές κατά γράμμα όλα θα πάνε περίφημα.


Tip: Σημαντικός παράγοντα για ένα σωστό πλύσιμο αποτελεί και το πλυντήριο που έχεις επιλέξει. Μπορείς να διαβάσεις τον οδηγό με τις προτάσεις μας για τα καλύτερα πλυντήρια άνω και εμπρόσθιας φόρτωσης!

Συμβουλές & προτάσεις για καλύτερη φροντίδα των ρούχων σου

2. Επίλεξε σωστό πρόγραμμα πλυντηρίου

Πλύνε τα ρούχα σου στους 30°C - 40°C. Οι θερμοκρασίες αυτές πέρα από ήπιες για τα ρούχα είναι και φιλικές για τη σύνθεσή τους αλλά και για το περιβάλλον. Για μάλλινα και ευαίσθητα ρούχα επιλέγεις αυστηρά 30°C για να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Το ίδιο ισχύει και για τα χρωματιστά. Ποτέ πάνω από 30°C αν θέλεις να βλέπεις τα χρώματα ζωηρά και όμορφα.

Συμβουλές & προτάσεις για καλύτερη φροντίδα των ρούχων σου

3. Σωστή δόση απορρυπαντικού

Όσο απαραίτητο είναι να επιλέξεις το σωστό πρόγραμμα πλύσης και στεγνωτηρίου, άλλο τόσο είναι και η σωστή δόση απορρυπαντικού. Η υπερβολική δόση δεν θα βοηθήσει τα ρούχα να καθαριστούν καλύτερα. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να αυξήσεις τις πιθανότητες να μην ξεπλυθούν καλά με αποτέλεσμα να μείνουν κατάλοιπα στα ρούχα και σιγά σιγά να φθαρούν.

Συμβουλές & προτάσεις για καλύτερη φροντίδα των ρούχων σου

4. Προσοχή στο στέγνωμα

Προσοχή στο στέγνωμα στο φως του ήλιου, καθώς η μεγάλη ένταση μπορεί να κάνει τα χρώματα να ξεθωριάσουν. Για να μην έρθεις αντιμέτωπη με το φαινόμενο αυτό θα πρέπει είτε να τα μετακινήσεις σε ένα σκιερό μέρος ή να τα γυρίσεις ανάποδα.

Συμβουλές & προτάσεις για καλύτερη φροντίδα των ρούχων σου

5. Άπλωσε τα σωστά

Μην κρεμάς στην απλώστρα τα μάλλινα ρούχα, γιατί χάνουν το σχήμα τους. Προτίμησε να τα απλώνεις επίπεδα στην απλώστρα ή επάνω σε κάποια ίσια επιφάνεια (τραπέζι βεράντας), στην οποία θα έχεις απλώσει πρώτα μια πετσέτα.

Συμβουλές & προτάσεις για καλύτερη φροντίδα των ρούχων σου

6. Το σιδέρωμα θέλει τρόπο

Ρύθμισε την ένταση της θερμοκρασίας όταν σιδερώνεις. Τα ευαίσθητα υφάσματα θέλουν σίγουρα χαμηλότερη θερμοκρασία από τα βαμβακερά ρούχα. Ξεκίνα από αυτά τα ρούχα λοιπόν, και στη συνέχεια ανέβασε την ένταση. Όταν σιδερώνεις τα ρούχα βεβαιώσου ότι είναι 100% στεγνά και πριν τα διπλώσεις άφησέ τα να κρυώσουν εντελώς από το σίδερο, ώστε να απομακρυνθούν τυχόν υδρατμοί που έχουν μείνει στο ύφασμα. Αν διαπιστώσεις ότι είναι ελαφρώς νωπά άφησε τα να στεγνώσουν πριν τα τακτοποιήσεις σε ντουλάπια και συρτάρια.

Συμβουλές & προτάσεις για καλύτερη φροντίδα των ρούχων σου

7. Τίναξε τα ρούχα 

Το τίναγμα των ρούχων είναι μια βασική συνθήκη για να τους χαρίσεις μακροζωία, αλλά και ωραία όψη. Πριν τα βάλεις στο πλυντήριο τίναξε ένα ένα τα ρούχα. Ακολούθησε την ίδια διαδικασία και πριν τα βάλεις στο στεγνωτήριο ή την απλώστρα για να φύγουν οι περιττές ζάρες.

8. Δίπλωσε τα σωστά

Πριν διπλώσεις ένα ρούχο που έχεις φορέσει τίναξέ το και δίπλωσέ το σωστά, για να το βρεις σε άριστη κατάσταση όταν το βγάλεις από την ντουλάπα σου.

Συμβουλές & προτάσεις για καλύτερη φροντίδα των ρούχων σου

9. Κατάλληλη θερμοκρασία

Το να φυλάξεις τα ρούχα σου στις σωστές συνθήκες είναι επίσης πολύ σημαντικό βήμα. Τα ρούχα θέλουν απόλυτο σκοτάδι, εξού και είναι σημαντικό να τα φυλάμε σε συρτάρια και ντουλάπες. Δεν θέλουν το παραμικρό ίχνος υγρασίας και η θερμοκρασία εσωτερικά θα πρέπει να κινείται (ιδανικά) μεταξύ 12-18°C. Ο εξαερισμός τους θα πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση, έστω και για πέντε λεπτά, ανοίγοντας τις πόρτες από τα ντουλάπια και τα συρτάρια. Δεν ξεχνάμε επίσης, να τοποθετούμε τα ειδικά σακουλάκια φύλαξης που πέρα από ωραίο άρωμα τα προφυλάσσει και από ανεπιθύμητους επισκέπτες όπως παράσιτα και σκόρο.

Συμβουλές & προτάσεις για καλύτερη φροντίδα των ρούχων σου

Γρήγορα tips να θυμάσαι:

  • Μάλλινα: Τα πλένεις στο χέρι σε χαμηλή θερμοκρασία ή επιλέγεις στεγνό καθάρισμα. Θα τα πλύνεις στο πλυντήριο μόνο εάν υπάρχει αντίστοιχο πρόγραμμα αλλά και σχετικό σύμβολο στο ρούχο.
  • Βαμβακερά: Αποφεύγεις τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες στο πλυντήριο, όχι πάνω από 40°C, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να στενέψουν και να χαλάσει η ποιότητα των ινών.
  • Μεταξωτά: Τα προσέχεις σαν τα μάτια σου και ιδανικά τα πηγαίνεις μόνο για στεγνό καθάρισμα.
  • Λινά: Η αλήθεια είναι ότι αγαπούν το καθαριστήριο, ειδικά τα σακάκια. Φορέματα, πουκάμισα, παντελόνια και φούστες, εάν το επιτρέπει η ετικέτα τους, τα πλένεις με κρύο νερό στο χέρι.

Προσοχή

  1. Δεν βάζεις ποτέ στο καλάθι με τα άπλυτα βρεγμένα ρούχα.
  2. Αφού έχει τελειώσει η πλύση δεν αφήνεις τα ρούχα στο πλυντήριο. 
  3. Τα ρούχα με στάμπες τα γυρνάς από την ανάποδη. 
  4. Να επιλέγεις τα ειδικά απορρυπαντικά για μαύρα ρούχα, καθώς θα βοηθήσουν την ένταση του χρώματος να παραμείνει στη θέση του.

Έχεις ότι χρειάζεσαι; Παρακάτω σου έχουμε κατηγορίες προϊόντων που θα σου φανούν χρήσιμες στην συντήρηση και την οργάνωση των ρούχων σου.

Πλύσιμο ρούχων

  • Απορρυπαντικά Ρούχων Απορρυπαντικά Ρούχων
  • Μαλακτικά Ρούχων Μαλακτικά Ρούχων
  • Ενισχυτικά Πλύσης Ενισχυτικά Πλύσης

Σιδέρωμα & οργάνωση ρούχων

  • Σίδερα Ατμού Σίδερα Ατμού
  • Ατμοκαθαριστές Ρούχων Ατμοκαθαριστές Ρούχων
  • Κρεμάστρες Ντουλάπας Κρεμάστρες Ντουλάπας
  • Κρεμάστρες Δαπέδου Κρεμάστρες Δαπέδου
  • Απλώστρες Απλώστρες
  • Θήκες Ρούχων Θήκες Ρούχων
  • Εντομοκτόνα & Εντομοαπωθητικά Χώρου Εντομοκτόνα & Εντομοαπωθητικά Χώρου
  • Αρωματικά Χώρου Αρωματικά Χώρου

Σχετικά Άρθρα

#whitedenim
Πώς να συνδυάσω το κιμονό μου στο νησί
Gore-Tex: Τι είναι τελικά αυτό το διάσημο αδιάβροχο υλικό;
#blackoutfit