Οδηγός για Σκηνές Κάμπινγκ: Ο,τι χρειάζεται να ξέρεις για να επιλέξεις την κατάλληλη

Οδηγός για Σκηνές Κάμπινγκ: Ο,τι χρειάζεται να ξέρεις για να επιλέξεις την κατάλληλη

Εάν αποφάσισες να δοκιμάσεις το κάμπινγκ ή αν απλά θέλεις να κάνεις αναβάθμιση στον εξοπλισμό σου, εδώ θα μάθεις όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις.

Για να επιλέξεις σκηνή για κάμπινγκ θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου κάποια βασικά χαρακτηριστικά, όπως ο τύπος της σκηνής, το μέγεθος ανάλογα με τα άτομα και η εποχή στην οποία θα τη χρησιμοποιείς.

Μέγεθος:

Το μέγεθος μιας σκηνής υπολογίζεται συνήθως ανάλογα με τα άτομα που θα φιλοξενήσει. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως ο απαραίτητος χώρος για ένα άτομο υπολογίζεται ως 55x185 cm. Εάν μια σκηνή αναφέρει πως είναι δυο ατόμων σημαίνει πως χωράει σίγουρα 2 άτομα αλλά δεν είναι βέβαιο πως χωράει και τα πράγματα σας. Εάν έχετε αμάξι κοντά τότε δε χρειάζεστε μεγαλύτερη σκηνή, εάν ωστόσο σκοπεύετε να κατασκηνώσετε πολλές μέρες και δε βολεύει να έχετε τα πράγματα σας στο αυτοκίνητο τότε σας συνιστούμε να επιλέξετε μια σκηνή 3 ή 4 ατόμων για να είστε άνετα.

Οδηγός για Σκηνές Κάμπινγκ: Ο,τι χρειάζεται να ξέρεις για να επιλέξεις την κατάλληλη

Τύποι:

Igloo 

Οι σκηνές Ιγκλού είναι οι πιο συνηθισμένες σκηνές. Διατεθούν μπανέλες οι οποίες μπαίνουν διαγώνια και δημιουργούν τον σκελετό της σκηνής για να μπορεί να στέκεται ενώ έχουν και υποδομή για πασαλάκια για να στερεώνεται στο έδαφος για μεγαλύτερη σταθερότητα, ειδικά σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Στην πλειοψηφία τους είναι διπλού υφάσματος, το πρώτο επίπεδο είναι συνήθως από κάποιο διάτρητο ύφασμα ή σίτα ενώ το δεύτερο είναι στιβαρό, ανθεκτικό και αντιανεμικό ενώ κάποιες φορές μπορεί να έχει και επένδυση αντήλιου.

Pop Up 

Οι pop-up σκηνές έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της βελτίωσης των υλικών και της ευκολίας που προσφέρουν για απλή χρήση το καλοκαίρι. Το βασικό τους πλεονέκτημά είναι η γρήγορη και εύκολη εγκατάσταση, ακόμα και από αρχάριους. Ωστόσο, έχουν κάποια αρνητικά, όπως το γεγονός πως είναι από μονό ύφασμα και δεν έχουν μεγάλη αντοχή σε ισχυρούς ανέμους. Συνήθως δεν είναι πολύ ψηλές με αποτέλεσμα να μην είναι πολύ άνετες στο εσωτερικό ενώ διπλωμένες πιάνουν πολύ χώρο και δε συνιστώνται σε περίπτωση που χρειάζεται πεζοπορία πριν την κατασκήνωση. Ωστόσο, αποτελούν ιδανική επιλογή για σύντομες διανυκτερεύσεις σε καλές καιρικές συνθήκες.

Τούνελ 

Οι σκηνές τύπου τούνελ είναι ιδανικές για πολυήμερη διαμονή και πόσο μάλλον σε οργανωμένο κάμπινγκ. Διαθέτει πολλά διαμερίσματα και λόγω του σχεδιασμού της και είναι κατάλληλη για οικογένειες που προτιμούν μία μεγάλη σκηνή με ξεχωριστούς χώρους. Απαιτεί ωστόσο καλή στερέωση στο έδαφος, καθώς επηρεάζεται από τους ανέμους, ιδιαίτερα εάν χτυπούν πλευρικά. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της είναι πως είναι πολύ ευρύχωρη αφού τα πλευρικά τοιχώματα είναι κάθετα με αποτέλεσμα να είναι πολύ μεγάλος ο ωφέλιμος χώρος μέσα στη σκηνή.

Αυτοκινήτου 

Εάν θες να πας την εμπειρία κάμπινγκ στο επόμενο επίπεδο τότε χρειάζεσαι μια σκηνή οροφής αυτοκινήτου. Στερεώνεται πάνω στη σχάρα του αυτοκινήτου με 8 ή 10 βίδες, ανάλογα το μοντέλο και είναι αρκετά ανθεκτική σε ανέμους. Το μέγιστο φορτίο της σκηνής διαφέρει με το μέγιστο φορτίο εν κινήσει. Στην Ευρώπη το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος, εν κινήσει, που συνιστούν οι κατασκευαστές είναι συνήθως 75 κιλά. Ωστόσο, το μέγιστο βάρος για κατασκήνωση είναι αισθητά μεγαλύτερο (συνήθως πάνω από 200 κιλά) και το αναφέρουν πάντα οι κατασκευαστές. Η συγκεκριμένες σκηνές είναι αρκετά πιο ακριβές λόγο της ιδιαίτερης κατασκευής τους αλλά εάν επιλέξεις 3ων ή 4ων εποχών είναι εξαιρετικά ανθεκτικές σε όλες τις καιρικές συνθήκες και πολύ σταθερές.

Ορειβασίας

Οι ορειβατικές ή αλλιώς γεωδαιτικές σκηνές έχουν 2 βασικά χαρακτηριστικά, είναι πολύ αεροδυναμικές και εξαιρετικά ελαφριές. Οι μπανέλες διασταυρώνονται δημιουργώντας μια πολύ σταθερή δομή, ανθεκτική σε ισχυρούς ανέμους αλλά και σε έντονες χιονοπτώσεις και βροχές. Πολλές γεωδαιτικές σκηνές είναι μονού υφάσματος άλλα είναι τόσο προηγμένης τεχνολογίας που είναι πλήρως αδιάβροχες και ταυτόχρονα “αναπνέουν”.

Παραλίας 

Αν θες να πας παραλία άλλα δεν είσαι φαν της ομπρέλας η σκηνή παραλίας θα σου λύσει τα χέρια! Είναι μια σκηνή η οποία είναι ανοιχτή από μπροστά, για να μπαινοβγαίνεις άνετα, αλλά κάνει σκιά και είναι κλειστή γύρω γύρω για να σε προστατεύει από τον αέρα και την πιθανή αμμοβολή. Είναι εξαιρετικά βολική για παραλία και μπορείς να τη βρεις σε τύπο pop up ή με αυτόματο μηχανισμό για να μην παλεύεις με μπανέλες στον καυτό ήλιο!

  • Igloo Igloo
  • Pop Up Pop Up
  • Τούνελ Τούνελ
  • Αυτοκινήτου Αυτοκινήτου
  • Ορειβασίας Ορειβασίας
  • Παραλίας Παραλίας

Εποχή χρήσης:

Οι σκηνές χωρίζονται σε καλοκαιρινές, 3ων εποχών (άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο), 4ων εποχών και χειμερινές

Οι καλοκαιρινές σκηνές πρέπει να έχουν καλό εξαερισμό και ανοίγματα, προκειμένου να επιτρέπεται η διέλευση του αέρα και να μη συσσωρεύεται η ζέστη. Οι πιο ποιοτικές σκηνές προσφέρουν εξελιγμένα υφάσματα, τα οποία “αναπνέουν” και αφήνουν την υγρασία και τη ζέστη να φεύγουν έξω από τη σκηνή. Ωστόσο, έχε πάντα υπόψιν σου πως καμία σκηνή δεν μπορεί να παραμείνει δροσερή όταν εκτίθεται απευθείας στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για αυτόν τον λόγο, προσπάθησε να στήσεις τη σκηνή σου σε μια περιοχή με φυσική σκιά, όπως κάτω από δέντρα ή πλάι σε ένα λόφο. Μην ξεχνάς πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις σκίαστρα για προστασία από τον ήλιο.

Οι σκηνές 3 εποχών συνήθως αποτελούνται από 2 υφάσματα. Το κάτω ύφασμα συνήθως είναι από απλή σίτα και το εξωτερικό ύφασμα είναι πιο στιβαρό και προσφέρει κάλυψη, αδιαβροχοποίηση και προστασία από τους ανέμους. Εάν η σκηνή στηθεί και στερεωθεί σωστά γίνεται ανθεκτική ακόμα και σε πολύ ισχυρούς ανέμους.

Οι σκηνές 4 εποχών μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον χειμώνα έως και το καλοκαίρι αλλά όχι σε ακραίες καιρικές συνθήκες όπως χιονόπτωση ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τα υφάσματα είναι συνήθως πιο χοντρά για προστασία από το κρύο τον χειμώνα αλλά έχουν και ανοίγματα για τη ροή του αέρα το καλοκαίρι. Αν και ακούγονται δελεαστικές ή αλήθεια είναι πως μια σκηνή για όλες τις εποχές δεν μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματική όπως μια σκηνή που είναι σχεδιασμένη για μια συγκεκριμένη εποχή.

Οι χειμερινές σκηνές είναι συνήθως γεωδαιτικές και απευθύνονται σε ορειβάτες. Τα υφάσματα τους είναι πολύ ανθεκτικά με μόνωση για το κρύο, και πολύ καλή αδιαβροχοποίηση για αντοχή σε ισχυρή βροχή ή χιονόπτωση. Επιπλέον, η κατασκευή τους είναι πολύ στιβαρή για να αντέχουν και σε θυελλώδεις ανέμους.

Τι δείχνει o βαθμός αδιαβροχοποίησης στις σκηνές camping;

Η αδιαβροχοποίηση σε μια σκηνή δείχνει πόσο νερό μπορεί να απωθήσει το εξωτερικό της ύφασμα. Μετριέται σε χιλιοστά (mm) και αναφέρεται στο μέχρι πόσα χιλιοστά κάθετης στήλης νερού (άρα και πίεσης) μπορεί να δεχτεί ένα τετραγωνικό εκατοστό υφάσματος, ώστε να μη διαπεραστεί από το νερό.

Όσο μεγαλύτερος ο βαθμός αδιαβροχοποίησης τόσο λιγότερο διαπνέον είναι το ύφασμα και άρα τόσο πιο ζεστή η σκηνή. Οι ευρέως διαδεδομένες τιμές αδιαβροχοποίησης κυμαίνονται από 500mm έως 10000mm. Θεωρητικά, ένα οποιοδήποτε ύφασμα με αδιαβροχοποίηση >1000mm χαρακτηρίζεται ως αδιάβροχο. Ενδεικτικά μία καλοκαιρινή σκηνή μπορεί να έχει αδιαβροχοποίηση από 500 έως 1500mm ενώ μια χειμερινή πάνω από 3000mm

Οδηγός για Σκηνές Κάμπινγκ: Ο,τι χρειάζεται να ξέρεις για να επιλέξεις την κατάλληλη

Μέρη

Τα βασικά μέρη μιας σκηνής είναι το εσωτερικό και το εξωτερικό ύφασμα (αν υπάρχει), οι μπανέλες, τα πασαλάκια και τα σχοινιά εγκατάστασης

Πολλές σκηνές έχουν διπλό ύφασμα και τα οφέλη τους είναι σίγουρα πολλά περισσότερα! Το εσωτερικό ύφασμα αποτελείται συνήθως από σίτα ή και ύφασμα σε συγκεκριμένα μέρη, ανάλογα την εποχή για την οποία προορίζεται και την υποδομή για να περνάνε οι μπανέλες. Ενώνεται επίσης με τη βάση της σκηνής η οποία είναι από χοντρό ανθεκτικό υλικό, συνήθως μουσαμά, για να μη σκίζεται εύκολα αλλά να προστατεύει κιόλας για να μην μπαίνει χώμα στη σκηνή. Το εξωτερικό ύφασμα από την άλλη προσφέρει ιδιωτικότητα και προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Μπορεί να είναι αδιάβροχο (παραπάνω θα δεις τους βαθμούς αδιαβροχοποίησης), άλλα μπορεί να παρέχει και αντηλιακή προστασία.

Οι μπανέλες αποτελούν τον κορμό της σκηνής και στηρίζουν τα υφάσματα. Αποτελούνται από πολλές μικρότερες ράβδους οι οποίες ενώνονται μεταξύ τους με ένα ελαστικό σχοινί και θηλυκώνουν η μία στην άλλη. Συνήθως είναι κατασκευασμένες από fiberglass ή από αλουμίνιο. Οι μπανέλες αλουμινίου είναι αρκετά πιο ελαφριές αλλά και πιο ακριβές, γι αυτό χρησιμοποιούνται κυρίως στις ορειβατικές γεωδαιτικές σκηνές. 

Τα πασαλάκια είναι τα μεταλλικά καρφάκια τα οποία καρφώνονται στη γη για να στερεώσουν στη σκηνή. Βγαίνουν σε πολλά διαφορετικά ήδη ανάλογα με το έδαφος για το οποίο προορίζονται. Για παράδειγμά άλλα πασαλάκια χρειάζεσαι στο χώμα και άλλα στον χιόνι ή την άμμο που το έδαφος είναι πολύ μαλακό.

Τα σχοινιά εγκατάστασης βρίσκονται στα πλαϊνά της σκηνής σε ενισχυμένα σημεία και σκοπός τους είναι να σταθεροποιούν τη σκηνή ώστε να μη λυγίζουν οι μπανέλες σε περίπτωση ισχυρού ανέμου. Τα δένουμε συνήθως στη γή, σε πασαλάκια ή πέτρες, ή στα δέντρα  δίνοντας έτσι δυνατότητα στο εξωτερικό ύφασμα να παραμένει τεντωμένο και να διευκολύνεται το πέρασμα του αέρα μέσα από τη σκηνή.

Εάν αυτές οι πληροφορίες δεν σε κάλυψαν μπορείς να δεις και το παρακάτω βίντεο για να σου λυθούν όλες οι απορίες.

Σχετικά Άρθρα

Οι καλύτερες σκηνές camping της αγοράς
Θέλεις να έχεις πάντα σκιά στην παραλία; Σου έχουμε την λύση!
Trend Alert: Gorpcore
Πάμε για Camping; Η λίστα με τα απαραίτητα γι' αυτό το καλοκαίρι!