Οδηγός αγοράς για Ηλεκτρικές Σκούπες

Οδηγός αγοράς για Ηλεκτρικές Σκούπες

«Τι ηλεκτρική σκούπα να πάρω;» Μάθε τα πάντα πριν αγοράσεις!

Ψάχνεις ηλεκτρική σκούπα και δεν ξέρεις τι πρέπει να προσέξεις; Είσαι στο κατάλληλο σημείο!

Έλα να δούμε τα κύρια χαρακτηριστικά τους και σε ποια πρέπει να δώσεις μεγαλύτερη βαρύτητα, με βάση τη χρήση που σκοπεύεις να κάνεις.

1. Ισχύς 

Η ισχύς του κινητήρα καθορίζει την απορροφητική ικανότητα της σκούπας. Για καθημερινή χρήση, μια σκούπα μέχρι 700 Watt είναι μια καλή επιλογή, ενώ για βαριά χρήση ή αν έχεις κατοικίδιο που αφήνει τρίχες στο πάτωμα, προτίμησε μία σκούπα με ισχύ πάνω από 750 Watt.

Επίσης, πολλές σκούπες έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης της ισχύος ανάλογα με το πόσο δυνατά χρειάζεται να είναι. Σε λείες επιφάνειες μπορείς να ρυθμίζεις την ισχύ της σκούπας πιο χαμηλά, ενώ σε παχιά χαλιά και τραχιές επιφάνειες μπορείς να τη βάζεις σε φουλ ένταση, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

2. Τύπος σκούπας

Ο βασικός διαχωρισμός των σκουπών γίνεται με το αν παίρνουν σακούλα ή αν έχουν κάδο, όπου συλλέγεται η σκόνη και η βρομιά.

Με Κάδο 

Γνωστές και ως κυκλωνικές. Συνιστώνται για επαγγελματική και πολύ συχνή οικιακή χρήση. Βοηθούν στην εξοικονόμηση χρημάτων και εξασφαλίζουν ότι δεν θα ξεμείνεις ποτέ από σακούλες. Όμως, απαιτούν συνήθως πιο συχνό καθαρισμό και πιο συχνή αντικατάσταση φίλτρων.

Επιπλέον, η διαδικασία αδειάσματος του κάδου μπορεί να μην ταιριάζει στον καθένα, ειδικά σε ανθρώπους με ευαισθησία ή αλλεργία στη σκόνη ή τα μικροσωματίδια.

Με Σακούλα 

Προτείνονται κυρίως για οικιακή χρήση και ιδιαίτερα σε  άτομα με άσθμα και αλλεργίες, καθώς η σκόνη σφραγίζεται στη σακούλα κι έτσι το άτομο δεν έρχεται σε άμεση επαφή μαζί της.

3. Χωρητικότητα κάδου 

Ο κάδος συλλογής σκόνης μπορεί να είναι από 1 λίτρο έως και 4 λίτρα ή και μεγαλύτεροςΓια μικρά διαμερίσματα, μία ηλεκτρική σκούπα με κάδο 1-2 λίτρων είναι αρκετή. Για μεγαλύτερα σπίτια ή αν έχεις παιδιά ή/ και κατοικίδια, φρόντισε να επιλέξεις ηλεκτρική σκούπα με κάδο 3 λίτρων ή και μεγαλύτερο, ώστε να μην απαιτείται να τον αδειάζεις συχνά.

4. Φίλτρα 

Τα φίλτρα συγκρατούν τη σκόνη που εισέρχεται μέσα στη σκούπα. Κάποιες σκούπες χρησιμοποιούν φίλτρα HEPA που έχουν υψηλή απόδοση. Εκτός από τα φίλτρα που αντικαθίστανται, υπάρχουν και τα πλενόμενα. Πλέον, όλες οι σκούπες που διαθέτουν κάδο έχουν ειδικά φίλτρα, ώστε να μη γίνεται επανεκπομπή της σκόνης στο περιβάλλον και να προστατεύουν από τα αλλεργιογόνα.

5. Βάρος 

Παρόλο που οι περισσότερες σκούπες είναι εξοπλισμένες με ροδάκια ώστε να μεταφέρονται εύκολα, το βάρος και ο όγκος παίζουν σημαντικό ρόλο. 

Μία σκούπα μέχρι 5 κιλά περίπου θεωρείται αρκετά εύχρηστη και θα μπορείς να τη μετακινείς εύκολα, ακόμα και σε σκαλιά ή ορόφους. 

6. Θόρυβος

Τα decibel (dB) είναι η μονάδα μέτρησης της έντασης του ήχου. Όσο χαμηλότερα τα decibel, τόσο πιο αθόρυβη η λειτουργία της σκούπας. Για παράδειγμα, μια σκούπα 70-75 dB ή και λιγότερα είναι μια χαμηλού θορύβου επιλογή.

Οδηγός αγοράς για Ηλεκτρικές Σκούπες

7. Εξαρτήματα

Οι σκούπες συνοδεύονται από ορισμένα βασικά εξαρτήματα, όπως το εξάρτημα καθαρισμού ταπετσαρίας επίπλων ή η προέκταση ρύγχους για πτυχές και γωνίες

Πριν προχωρήσεις στην αγορά της σκούπας, έλεγξε στην περιγραφή του προϊόντος ότι τα εξαρτήματα που τη συνοδεύουν καλύπτουν τις ανάγκες σου.

Έχεις χαλιά, παρκέ ή κατοικίδια; Δες σκούπες με ειδικά πέλματα για κάθε περίσταση!

Επίσης, πολλά μοντέλα διαθέτουν εξαρτήματα, που μπορούν να αγοραστούν και ξεχωριστά.

8. Ακτίνα δράσης 

Αφορά το μήκος καλωδίου και το μήκος σωλήνα. Στην πραγματικότητα είναι η μέγιστη απόσταση που μπορεί να φτάσει η σκούπα από την πρίζα. Μια σχετικά μεγάλη ακτίνα δράσης, περίπου 10 μέτρων, μειώνει τον χρόνο από τις συνεχείς αλλαγές πρίζας και κάνει το καθάρισμα πιο εύκολο και γρήγορο.

Ξέρεις τη χρήση; Ξέρουμε τι πρέπει να προσέξεις!

1. Είστε οικογένεια με κατοικίδιο; Φρόντισε η σκούπα να έχει τα παρακάτω!

  • Ισχύς τουλάχιστον 800 Watt για να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις τρίχες και τη βρομιά.
  • Χωρητικότητα Κάδου >3 λίτρα.
  • Φίλτρο HEPA, για να κατακρατά τις αλλεργιογόνες ουσίες.
  • Εξαρτήματα: Ειδικό πέλμα για τρίχες κατοικίδιων
  • Επίπεδο Θορύβου κάτω από 75 dB, για να μην ενοχλείται τόσο ο τετράποδος φίλος σου από τον έντονο θόρυβο, ίσως και για χρήση ακόμα κι όταν κοιμούνται τα μικρά (θα πρέπει να το δοκιμάσεις).

2. Μένεις σε μονοκατοικία ή μεγάλο διαμέρισμα;

  • Ισχύς 700-900 Watt
  • Χωρητικότητα Κάδου ≈3 λίτρα 
  • Βάρος & κατασκευή: Βρες σκούπα με ροδάκια για να την μετακινείς εύκολα και με βάρος περίπου 5 κιλά.
  • Με μεγάλη ακτίνα δράσης, τουλάχιστον 9 μέτρων, ώστε να μην αλλάζεις πρίζες συχνά. 

3. Είσαι φοιτητής ή μένεις σε ένα μικρο διαμέρισμα που δεν έχει πολλές ανάγκες; 

  • Ισχύς 500-700 Watt
  • Χωρητικότητα κάδου 1-2 λίτρα, ώστε να είναι μικρή και εύκολη στην αποθήκευση.
  • Βάρος & κατασκευή: Προτίμησε σκούπα, κάτω από 5 κιλά, για εύκολη μετακίνηση.
  • Εξαρτήματα: Βασικά ακροφύσια για γωνίες και μικρές επιφάνειες.

Μην ξεχνάς! Πολλές φορές μπορεί να υπάρχει διαφορά σε ένα προϊόν, με βάση τα συνολικά χαρακτηριστικά του αλλά και την κατασκευή. Πριν αποφασίσεις, διάβασε και τις κριτικές άλλων χρηστών, για να δεις και τη δική τους γνώμη!

Εάν γνωρίζεις τα διάφορα είδη και ψάχνεις τις καλύτερες προτάσεις για κάθε budget και χρήση, μπορείς να δεις τον οδηγό με τις καλύτερες ηλεκτρικές σκούπες, τις καλύτερες σκούπες χειρός και stick ή ρομπότ!

Σχετικά Άρθρα

Πως να επιλέξεις σκουπάκι χειρός!
Rohnson Mamba RM-02 - Review
Τα καλύτερα σκουπάκια χειρός της αγοράς (2024)
Ποιος είναι ο καλύτερος ατμοκαθαριστής