Ανδρικό άρωμα: Πώς να επιλέξεις & πώς να φορέσεις αυτό που σου ταιριάζει!

Ανδρικό άρωμα: Πώς να επιλέξεις & πώς να φορέσεις αυτό που σου ταιριάζει!

Για κάθε άνδρα, το άρωμα είναι ένα αόρατο στοιχείο του προσωπικού του στυλ, όμως δεν είναι πάντα εύκολο να βρεις το ιδανικό μέσα σε μια πληθώρα επιλογών.

Αυτός ο οδηγός θα σε βοηθήσει να επιλέξεις ένα άρωμα που θα σου ταιριάζει απόλυτα και θα εκφράζει το στυλ και τη μοναδικότητά σου!

Τύποι Αρωμάτων

Η ποσότητα των αιθέριων ελαίων που περιέχονται στο κάθε άρωμα καθορίζει και τον τύπο του. Όσο αυξάνεται το ποσοστό συγκέντρωσης των αιθέριων ελαίων, τόσο αυξάνεται η διάρκεια και η ένταση του αρώματος, επομένως η ποιότητα και η τιμή του. Υπάρχουν 5 βασικοί τύποι με βάση την ένταση που θα έχει πάνω σου.

Eau de Cologne

Τα Eau de Cologne έχουν τη μικρότερη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια, από 2% έως 4%, κάτι που τα κάνει ιδιαίτερα ελαφριά. Τα περισσότερα ανδρικά Eau de Cologne είναι ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι, καθώς δίνουν μια αναζωογονητική αίσθηση και μπορούν να ανανεώνονται αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, ενώ διαρκούν κατά μέσο όρο περίπου 2 ώρες. Τα βρίσκεις σε μεγαλύτερες συσκευασίες ml λόγω της μεγάλης αραίωσης του αρώματος με νερό ή/και οινόπνευμα και συνεπώς είναι πιο οικονομικά. Ο συγκεκριμένος τύπος άρχισε να παρασκευάζεται από συνδυασμό αιθέριων ελαίων εσπεριδοειδών, ενώ είναι γνωστό ότι τα προτιμούσε ο Ναπολέων.

Eau de Toilette

Τα Eau de Toilette είναι ελαφριά και διακριτικά σε ένταση, με περιεκτικότητα αιθέριων ελαίων που φτάνει το 5% έως 15%. Η διάρκειά τους μπορεί να ξεπεράσει τις 3 ώρες, καθιστώντας τα κατάλληλα για τις πρωινές και απογευματινές ώρες, ενώ προτιμώνται πολύ τους καλοκαιρινούς μήνες.

Eau de Parfum

Τα Eau de Parfum αποτελούν μια πιο δυνατή εκδοχή των αρωμάτων, καθώς στη σύνθεσή τους περιέχουν 15% έως 20% καθαρό άρωμα. Διαρκούν έως και 8 ώρες και έχουν πολύ καλά αποτελέσματα εάν εφαρμοστούν απευθείας στα μαλλιά ή στα ρούχα μας.

Pure Parfum

Τα Pure Parfum είναι αυτό που φανερώνει το όνομά τους, δηλαδή το αγνό απόσταγμα των συστατικών του αρώματος. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των αιθέριων ελαίων, που συχνά φτάνει το 20% έως 40%, φοριούνται συνήθως σε μικρή ποσότητα και έχουν μεγάλη διάρκεια. Ενδείκνυνται για βραδινές ή επίσημες εμφανίσεις, καθώς είναι τα πιο έντονα και ακριβά αρώματα από τους υπόλοιπους τύπους.

Body Mist

Τα Body Mist αποτελούν μία από τις πιο ανάλαφρες εκδοχές των αρωμάτων, με μικρή περιεκτικότητα αιθέριων ελαίων έως 5%. Έχουν μικρή διάρκεια(1-2 ώρες), άρα χρειάζονται ιδιαίτερα συχνή ανανέωση. Είναι πιο οικονομικά σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη και συνήθως θα τα βρεις σε συσκευασίες άνω των 75ml.

Οι νότες του αρώματος

Παρόλο που η ακριβής σύσταση των περισσότερων αρωμάτων παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, τα περισσότερα αρώματα μπορούν να προσδιοριστούν βάσει της κυρίαρχης τους νότας. Έτσι μια έμπειρη «μύτη» μπορεί να αναλύσει την αρωματική πυραμίδα ενός αρώματος σε 3 νότες:

  1. Νότες κορυφής (Υψηλές): οι νότες κορυφής είναι τα στοιχεία του αρώματος που μυρίζεις μετά την πρώτη εφαρμογή, η πρώτη εντύπωση που διαρκεί από 5’ έως 10’ και είναι πολύ σημαντική στην επιλογή του αρώματος.
  2. Νότες καρδιάς (Μεσαίες): οι μεσαίες νότες είναι το «σώμα» του αρώματος και τις αντιλαμβάνεσαι περίπου 20’ μετά την εφαρμογή. Διαρκούν συνήθως από 3 έως 5 ώρες και σκιαγραφούν το χαρακτήρα του αρώματος.
  3. Νότες βάσης (Βασικές): οι νότες βάσης απελευθερώνονται μετά από περίπου 40’ και αλλάζουν το άρωμα, καθώς αυτό αλληλοεπιδρά με το δέρμα σου, δίνοντας μια έντονη βαθύτερη διάρκεια που το καθιστά «μοναδικό» για εσένα και μπορεί να κρατήσει ως και 10 ώρες.

Tip Οι πιο έντονες και βαριές νότες είναι ταιριαστές στις πιο κρύες εποχές και τις βραδινές εξόδους, ενώ για τις πιο θερμές ημέρες του χρόνου ή της καθημερινές σου βόλτες, προτίμησε τις πιο ανάλαφρες και δροσερές νότες.

Ανδρικό άρωμα: Πώς να επιλέξεις & πώς να φορέσεις αυτό που σου ταιριάζει!

Οι μυρωδιές και οι ομάδες αρωμάτων

Οι περισσότεροι ειδικοί των αρωμάτων κατατάσσουν τα αρωματικά προφίλ σε 4 βασικές ομάδες, για να περιγράψουν τα χαρακτηριστικά των αρωμάτων και το φάσμα με το οποίο οι μύτες μας ερμηνεύουν τις μυρωδιές:

  • Φρουτώδη & Εσπεριδοειδή: εδώ συναντάμε όλα τα αρώματα όπου η πλειοψηφία των κυρίαρχων συστατικών στη βάση τους είναι διάφορα φρούτα, όπως λεμόνι, πορτοκάλι, περγαμόντο και μανταρίνι ή μυρωδιές του ωκεανού. Τα αρώματα που περιέχουν εσπεριδοειδή αποπνέουν μια αίσθηση φρεσκάδας, δροσιάς και καθαριότητας και για αυτό είναι κατάλληλα για τους θερμούς μήνες του χρόνου. Προτάσεις: Calvin Klein Eternity for Men Eau de ParfumAcqua di Parma Fico Di Amalfi Eau de Toilette και Versace Man Eau Fraiche Eau de Toilette.
  • Ξυλώδη: Ευχάριστες μυρωδιές από γήινα αρωματικά έλαια, όπως ξύλα, σανταλόξυλο, αγριολούλουδα, κέδρο, κεχριμπάρι και γενικά όλες τις μυρωδιές του δάσους. Τα στοιχεία αυτά προσδίδουν ζεστασιά στα συγκεκριμένα αρώματα. Προτάσεις: Dolce & Gabbana K Eau de ToiletteDior Sauvage Eau de Parfum και Bvlgari Man Wood Neroli Eau de Parfum.
  • Πικάντικα & Oriental: Έντονα αρώματα που στη σύνθεσή τους περιέχουν διάφορες γλυκές μυρωδιές, όπως πιπεράτα μπαχαρικά, καρυκεύματα, σοκολάτα, βανίλια και ρητίνες. Τα στοιχεία αυτά καθιστούν το άρωμα κατάλληλο για χειμερινούς μήνες. Προτάσεις: Ysl Y Eau de ParfumEmporio Armani Stronger With You Eau de Toilette και Prada Luna Rossa Black Eau de Parfum.
  • Λουλουδάτα: σε αυτήν την κατηγορία βρίσκουμε αρώματα που κατά κύριο λόγο συντίθενται από αρωματικά έλαια λουλουδιών, με προτίμηση σε λουλούδια όπως τα τριαντάφυλλα, οι ορχιδέες, το γιασεμί, τα γαρύφαλλα και οι κρίνοι. Αυτά τα αρώματα είναι ανάλαφρα και ιδανικά για πρωινές και απογευματινές εξόδους. Προτάσεις: Jean Paul Gaultier Le Male Eau de Toilette, και Giorgio Armani Acqua Di Gio Pour Homme Eau de Toilette

Επίλεξε το άρωμα που σου ταιριάζει

Πρέπει να έχεις κατά νου, ότι το κάθε άρωμα μυρίζει εντελώς διαφορετικά πάνω σε κάθε δέρμα, όταν ενωθεί με τη φυσική μυρωδιά.

Μπορεί το ίδιο άρωμα να το μυρίσεις σε έναν φίλο σου και να μη σου αρέσει καθόλου και πάνω στη δική σου επιδερμίδα να σε ξετρελάνει. Για αυτό, πριν την αγορά, καλό είναι να έχει προηγηθεί μια δοκιμή πάνω στο δικό σου δέρμα.

  • Προτίμησε να δοκιμάσεις το άρωμα πάνω στο δέρμα σου και όχι στα χάρτινα testers.
  • Απόφυγε τη δοκιμή πολλών διαφορετικών αρωμάτων την ίδια ημέρα, διότι η όσφρηση σου ενδέχεται να μπερδευτεί. Η δοκιμή έως 3-4 αρωμάτων κάθε φορά είναι αποδεκτή.
  • Αν πρόκειται να δοκιμάσεις πάνω από 1 άρωμα, προσπάθησε ανάμεσα στις δοκιμές να καθαρίσεις την όσφρησή σου μυρίζοντας ένα φακελάκι τσάι ή κόκκους καφέ.
  • Το καλύτερο σημείο δοκιμής είναι το εσωτερικό των καρπών σου. Ψέκασε 1 με 2 φορές και περίμενε τουλάχιστον 15’ μέχρι να το μυρίσεις ξανά, ώστε να έχουν απελευθερωθεί οι νότες καρδιάς. Όπως είπαμε, το ίδιο άρωμα μπορεί να μυρίζει τελείως διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο.
  • Μην τρίβεις ποτέ το άρωμα πάνω σου, γιατί αλλοιώνει το τελικό αποτέλεσμα.

Όταν καταλήξεις στο άρωμα που σου αρέσει, αναζήτησε προϊόντα shower gel ή After-Shave της ίδιας σειράς, που ενδεχομένως θα έχουν παρόμοιες νότες και έτσι δε θα περιπλέκονται οι μυρωδιές. Με συνδυαστική χρήση το αποτέλεσμα πάνω σου θα είναι πιο καθαρό και θα έχει ένταση.

Πώς να φορέσεις σωστά το άρωμα

Ως γενική αρχή, το άρωμά σου καλό είναι να μη γίνεται αντιληπτό σε απόσταση που ξεπερνάει το μισό μέτρο. Άρα, υπολόγισε κατάλληλα τους ψεκασμούς και μην το παρακάνεις.

  • Το εφαρμόζεις πάντα σε καθαρή και στεγνή επιδερμίδα, ιδανικά μετά το ντους σου, όταν και οι πόροι του δέρματος είναι ανοιχτοί και έτσι θα πετύχεις μεγαλύτερη διάρκεια. Αν έχεις ξηρό δέρμα ψεκάζεις παραπάνω ποσότητα, ενώ το αντίθετο ισχύει για τις λιπαρές επιδερμίδες.
  • Το άρωμα αναδεικνύεται καλύτερα στα πιο θερμά σημεία του σώματος σου, δηλαδή στο στήθος, το λαιμό, το εσωτερικό μέρος των αγκώνων και των καρπών, τους ώμους και πίσω από το αυτί. Αυτό δε σημαίνει ότι χρειάζεται να ψεκάσεις ταυτόχρονα σε όλα τα σημεία. Μάλιστα, αν πρόκειται για καινούργιο άρωμα, καλό είναι να περιοριστείς σε 1-2 σημεία μέχρι να το συνηθίσεις.
  • Δεν τρίβεις ποτέ το άρωμα πάνω στο δέρμα σου. Ψεκάζεις στα σημεία που θέλεις και αφήνεις να αναδυθεί από μόνο του.
  • Σε καμία περίπτωση δεν ψεκάζεις απευθείας πάνω στα ρούχα, γιατί υπάρχει περίπτωση με τα έλαια να δημιουργήσεις λεκέδες ή να κάνεις ζημιά στο ύφασμα. Επίσης, σίγουρα θα προκύψει εντελώς διαφορετικό οσφρητικό αποτέλεσμα συγκριτικά με την εφαρμογή απευθείας στο δέρμα.
  • Είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να φοράς, ταυτόχρονα, διαφορετικά αρώματα.
  • Όπως αναφέραμε, οι περισσότερες σειρές αρωμάτων συνοδεύονται από αντίστοιχα after shave και shower gel, που όταν λειτουργούν συνδυαστικά, απογειώνουν το τελικό αποτέλεσμα.
  • Η υψηλή θερμοκρασία αυξάνει την ένταση του αρώματος, ενώ η χαμηλή τη μειώνει. Άρα, το καλοκαίρι επιλέγεις πιο ελαφριά αρώματα και το χειμώνα μπορείς να δοκιμάσεις πιο βαριές νότες.
  • Τα περισσότερα αρώματα χρειάζονται περίπου 30’ με 40’ μέχρι να απελευθερώσουν τις βασικές νότες μετά την εφαρμογή. Επομένως, είναι καλή ιδέα να φοράς το άρωμα τουλάχιστον 30’ πριν φτάσεις στον προορισμό σου.
Ανδρικό άρωμα: Πώς να επιλέξεις & πώς να φορέσεις αυτό που σου ταιριάζει!

Ταίριαξε το άρωμα στην περίσταση

Όπως και με τα ρούχα σου, έτσι και το άρωμά σου πρέπει να το αντιμετωπίζεις ως το πρόσθετο «αξεσουάρ», που συμπληρώνει το συνολικό σου outfit και να το προσαρμόζεις στην περίσταση ή ανάλογα με την εποχή.

  • Γάμος το καλοκαίρι: προτίμησε ένα ελαφρύ άρωμα με βάση το κίτρο, όμως πρόσεξε την ποσότητα που θα φορέσεις για να είσαι διακριτικός. Δε θέλεις να μυρίζεις από απόσταση και να υποσκιάσεις το γαμπρό και τη νύφη.
  • Συνέντευξη για δουλειά: Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν πηγαίνεις σε συνέντευξη καλό είναι το άρωμά σου να είναι ανεπαίσθητο. Ωστόσο, στο μοντέρνο εργασιακό περιβάλλον είναι ωραίο να δείχνεις ότι φροντίζεις τον εαυτό σου, άρα ένα διακριτικό άρωμα με ξυλώδη βάση θα συμπληρώσει την εμφάνισή σου.
  • Το πρώτο ραντεβού: Θα φορέσεις το άρωμα που αγαπάς καθώς σε χαρακτηρίζει και δείχνει ποιος είσαι. Εξάλλου, θέλεις το ραντεβού σου να μάθει τον αληθινό σου εαυτό και εάν σου αρέσουν τα έντονα αρρενωπά αρώματα, θα πρέπει να’ναι ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή.
  • Έξοδος για clubbing: αν συχνάζεις σε club ενδεχομένως ήδη να έχεις στο οπλοστάσιό σου το κατάλληλο άρωμα. Προτίμησε πιο πικάντικα και βαριά αρώματα, ειδικά διότι στο θερμό περιβάλλον των club θα ιδρώσεις, εντείνοντας τη μυρωδιά του αρώματος που θα διαρκέσει για όλη τη νύχτα.

Διατήρησε και προφύλαξε το άρωμα

Το άρωμά σου περιέχει αλκοόλ και συστατικά που είναι ευαίσθητα στο φως, τη θερμοκρασία και την υγρασία, άρα αν θέλεις να διατηρήσεις την έντασή του, πρέπει να προσέξεις ορισμένα μικρά πράγματα στη φύλαξή του:

  • Φύλαξε το άρωμα σε σκιερό μέρος, ιδανικά σε ντουλάπι, μακριά από την υγρασία, την ηλιακή ακτινοβολία και την υψηλή θερμοκρασία. Όπως καταλαβαίνεις, η κατάσταση που επικρατεί στο μπάνιο σου είναι συνήθως αντίθετη, οπότε καλύτερα κάπου μέσα στο δωμάτιό σου.
  • Μια απλή και πρακτική λύση για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι να το βάλεις στο ψυγείο. Η χαμηλή θερμοκρασία θα βοηθήσει να παραμείνει δροσερό, ώστε να μην αλλοιωθεί η οσμή του και να είναι το άρωμα έντονο μέχρι το τέλος του.
  • Εξυπακούεται ότι μετά από κάθε χρήση φροντίζεις να τοποθετείς το καπάκι στο μπουκάλι για να μην εξατμίζεται.

Κορυφαία ανδρικά αρώματα

Όπως έχεις καταλάβει αν έφτασες μέχρι εδώ, το ανδρικό άρωμα είναι καθαρά υποκειμενική επιλογή και ζήτημα του στυλ και της προσωπικότητάς σου. Οι περισσότεροι άνδρες θα δοκιμάσουμε αρκετά αρώματα μέχρι να βρούμε το 1 ή 2 που μας ταιριάζουν και είναι πραγματικά μοναδικά για εμάς.

  • Rabanne 1 Million Eau de Toilette 50ml

    Rabanne 1 Million Eau de Toilette 50ml

    από 58,14 €
  • Jean Paul Gaultier Le Male Eau de Toilette 75ml

    Jean Paul Gaultier Le Male Eau de Toilette 75ml

    από 68,00 €
  • Giorgio Armani Acqua Di Gio Pour Homme Eau de Toilette 100ml

    Giorgio Armani Acqua Di Gio Pour Homme Eau de Toilette 100ml

    από 68,60 €
  • Hermes Terre D' Hermes Eau de Toilette 50ml

    Hermes Terre D' Hermes Eau de Toilette 50ml

    από 60,09 €
  • Giorgio Armani Code Eau de Toilette 30ml

    Giorgio Armani Code Eau de Toilette 30ml

    από 58,13 €
  • Nautica Voyage Eau de Toilette 100ml

    Nautica Voyage Eau de Toilette 100ml

    από 18,30 €
  • Calvin Klein CK One Eau de Toilette 100ml

    Calvin Klein CK One Eau de Toilette 100ml

    από 35,90 €
  • Dior Sauvage Eau de Toilette 100ml

    Dior Sauvage Eau de Toilette 100ml

    από 88,61 €
  • Dolce & Gabbana Pour Homme Eau de Toilette 125ml

    Dolce & Gabbana Pour Homme Eau de Toilette 125ml

    από 60,46 €
  • Hugo Boss Hugo Eau de Toilette 75ml

    Hugo Boss Hugo Eau de Toilette 75ml

    από 36,74 €
  • Afnan 9 PM Eau de Parfum 100ml

    Afnan 9 PM Eau de Parfum 100ml

    από 27,21 €
  • Armaf Club De Nuit Intense Eau de Toilette 105ml

    Armaf Club De Nuit Intense Eau de Toilette 105ml

    από 28,95 €
  • Davidoff Cool Water Eau de Toilette 125ml

    Davidoff Cool Water Eau de Toilette 125ml

    από 29,05 €
  • Lattafa Perfumes Asad Eau de Parfum 100ml

    Lattafa Perfumes Asad Eau de Parfum 100ml

    από 22,99 €
  • Maison Alhambra Fakhar Black Eau de Parfum 100ml

    Maison Alhambra Fakhar Black Eau de Parfum 100ml

    από 22,00 €
  • Mont Blanc Explorer Eau de Parfum 100ml

    Mont Blanc Explorer Eau de Parfum 100ml

    από 53,99 €
  • Lattafa Perfumes Khamrah Eau de Parfum 100ml

    Lattafa Perfumes Khamrah Eau de Parfum 100ml

    από 34,37 €
  • Nautica Voyage Voyage N-83 Eau de Toilette 100ml

    Nautica Voyage Voyage N-83 Eau de Toilette 100ml

    από 19,43 €
  • Versace Blue Jeans Eau de Toilette 75ml

    Versace Blue Jeans Eau de Toilette 75ml

    από 18,92 €

Αν φοβάσαι τους πειραματισμούς, υπάρχουν πάντα οι διαχρονικές κλασικές επιλογές ανδρικών αρωμάτων που μπορείς να δοκιμάσεις:

  1. Calvin Klein CK One Eau de Toilette 100ml: κλασικό unisex άρωμα, που αναδύει φρεσκάδα και καθαριότητα και το οποίο οι γυναίκες προτιμούν να το μυρίζουν στους άνδρες.

  2. Giorgio Armani Acqua Di Gio Pour Homme Eau de Toilette 100ml: ιδιαίτερα επιτυχημένο άρωμα από την πρώτη στιγμή, ξεχωρίζει για τη ζωντάνια και τη νησιώτικη μυρωδιά του.

  3. Dior Sauvage Eau de Toilette 100ml: Συνδυάζει δυναμικές πικάντικες νότες όπως το πιπέρι Σιτσουάν με πιο απαλές όπως η λεβάντα. Ιδανικό πάντρεμα των 2 κόσμων.

  4. Davidoff Cool Water Eau de Toilette: η κολόνια… του μπαμπά! Ένα άρωμα που είτε το λατρεύεις, είτε το φοράς επειδή είναι λατρεμένο, γιατί θυμίζει τη δροσιά και τη φρεσκάδα της θάλασσας.

  5. Jean Paul Gaultier Le Male Eau de Toilette 75ml: ιδιαίτερο και σέξι ανδρικό άρωμα που δίχασε τους άνδρες και ξετρέλανε τις γυναίκες, παραμένοντας για πολλά χρόνια best seller.

  6. Dolce & Gabbana Pour Homme Eau de Toilette: από τα παλαιότερα και πιο πετυχημένα ανδρικά αρώματα, μυρίζει έντονη καθαριότητα και επαγγελματισμό και για αυτό έγινε συνώνυμο της αρρενωπότητας και της επιτυχίας.

  7. Hugo Boss Hugo Eau de Toilette 75ml: το ομώνυμο άρωμα του γνωστού οίκου μόδας, είναι ένα άρωμα που το αναγνωρίζεις στο δρόμο από τις έντονες μυρωδιές λεβάντας και ξινόμηλου, που αποπνέουν χαρακτηριστική ανδρική φρεσκάδα.

  8. Hermes Terre D' Hermes Eau de Toilette 50ml: άρωμα με έντονα γήινα χαρακτηριστικά και φρεσκάδα.

  9. Paco Rabanne 1 Million Eau de Toilette 50ml: αγαπημένο άρωμα που συνδυάζει τα αρώματα του μόσχου, του μανταρινιού και της μέντας και προτιμάται από όσους νιώθουν πιο σοφιστικέ.

  10. Giorgio Armani Code Eau de Toilette 30ml: διαχρονική και αρρενωπή με έντονο πικάντικο άρωμα.

Σχετικά Άρθρα

Τα καλύτερα καλοκαιρινά αρώματα
Ανακάλυψε τα top γυναικεία και ανδρικά αρώματα
Καλοκαιρινά Αρώματα: Πώς να διαλέξεις αυτό που σου ταιριάζει!
5 αρώματα καρύδας για να βάλεις στη βαλίτσα των διακοπών σου
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες