Ψάχνεις mirrorless φωτογραφική μηχανή; Αυτός ο οδηγός είναι για σένα!

Ψάχνεις mirrorless φωτογραφική μηχανή; Αυτός ο οδηγός είναι για σένα!

Έλα να δούμε τι σημαίνουν τα βασικά χαρακτηριστικά και σε ποια από αυτά πρέπει να δώσεις μεγαλύτερη μεγαλύτερη βαρύτητα, με βάση τη χρήση που την προορίζεις.

Ας ξεκινήσουμε απ’ τα βασικά, τι είναι οι mirrorless φωτογραφικές μηχανές;

Ουσιαστικά είναι η τεχνολογική συνέχεια των φωτογραφικών SLR με φιλμ, που στη συνέχεια προχωρήσαμε στις DSLR (δηλαδή digital slr) και τώρα πλέον στις mirrorless!

Κύρια χαρακτηριστικά

Μέγεθος αισθητήρα  - Full frame & Cropped 

Οι ονομασίες αυτές αναφέρονται στο μέγεθος του αισθητήρα. Όσο μεγαλύτερος ο αισθητήρας τόσο περισσότερο φως λαμβάνει, δηλαδή πληροφορία, άρα η ποιότητα των φωτογραφιών είναι καλύτερη και με περισσότερες δυνατότητες σε χαμηλό φωτισμό.

Οι full frame αισθητήρες παρέχουν μεγαλύτερο εύρος έκθεσης και μεγαλύτερο βάθος χρώματος. 
Αφορά συνήθως premium μοντέλα και επαγγελματίες που τραβούν μεγάλα τοπία, αλλά και vloggers, αφού σου επιτρέπει να τραβάς κοντινά πλάνα και να φαίνεται όλο το πλαίσιο σου.

Οι cropped αισθητήρες δίνουν πιο ζουμαρισμένη εικόνα, αλλά έχουν μικρότερο εύρος έκθεσης.
Αν ψάχνεις κάμερα για φωτογράφιση αντικειμένων από απόσταση είναι ιδανικές. Επιπλέον, είναι συνήθως φθηνότερες και ελαφρύτερες.

ISO

Αφορά το εύρος ευαισθησίας του αισθητήρα στο φως και κυρίως χαρακτηρίζει την ικανότητα της κάμερας να βγάλει ποιοτικές φωτογραφίες με μειωμένο φως, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη παραμόρφωση. 

Αν σκοπεύεις να χρησιμοποιείς την φωτογραφική σου πολύ συχνά σε σκοτεινούς χώρους, διάλεξε μοντέλο με πάνω από 1600, αν είναι με cropped frame, ή πάνω από 3200, αν είναι full frame. 

#SkroutzTip: Για να αποφύγεις τυχόν παραμορφώσεις στις φωτογραφίες σου, κράτα το ISO είναι όσο πιο χαμηλά γίνεται.

Ανάλυση

Η ανάλυση μιας κάμερας μετριέται σε megapixel (MP) και αναφέρεται στον αριθμό των pixel στον αισθητήρα εικόνας.
Αν ασχολείσαι ερασιτεχνικά, μια κάμερα με ανάλυση 16mp είναι υπεραρκετή

Παραπάνω τιμές ανάλυσης, όπως π.χ. 50mp, μπορεί να βρεις σε μοντέλα που αφορούν κυρίως επαγγελματίες, οι οποίοι θέλουν να πουλάνε τις φωτογραφίες αναλλοίωτες εκτυπωμένες σε μεγάλες αφίσες αλλά και να τις ζουμάρουν υπερβολικά όταν τις επεξεργάζονται.

Σταθεροποίηση εικόνας

Η σταθεροποίηση εικόνας εντός της κάμερας αντισταθμίζει το κούνημα της κάμερας, επιτρέποντας να βγάζεις ευκρινείς φωτογραφίες και ομαλά βίντεο ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες.
Πρόκειται για ένα γυροσκοπικό σύστημα της κάμερας, που απορροφάει ένα μέρος των κραδασμών του χεριού, επιτρέποντας τη λήψη φωτογραφιών με πιο αργή ταχύτητα.

Βίντεο

Αν σε ενδιαφέρει να βιντεοσκοπείς, λάβε υπόψη τις δυνατότητες βίντεο της κάμερας. Βρες μια κάμερα που μπορεί να κάνει εγγραφή σε ανάλυση 4K και τουλάχιστον 60 καρέ το δευτερόλεπτο (60fps), για φοβερή ανάλυση και  σταθεροποίηση εικόνας, για ομαλά βίντεο.

Mirrorless φωτογραφική σε κit ή μόνο το σώμα; 

Ένα Kit περιέχει το "σώμα" της κάμερας, φακό, μπαταρία και σε κάποιες περιπτώσεις αντάπτορα και λουράκι. 

Το Body, περιέχει μόνο το "σώμα" της κάμερας και δεν περιέχεται φακός ή κάποιο έξτρα εξάρτημα. 

Αν ξεκινάς τώρα, ένα kit θα σου λύσει τα χέρια, αφού με μία αγορά θα έχεις όσα χρειάζεσαι, για να ξεκινήσεις! 
Αν έχεις εμπειρία, φακούς και πολλά αξεσουάρ ήδη, τότε προτίμησε μόνο σώμα.

Ψάχνεις mirrorless φωτογραφική μηχανή; Αυτός ο οδηγός είναι για σένα!

Ποιοι φακοί είναι συμβατοί με τη νέα σου μηχανή;

Μπορεί να το αφήσαμε για το τέλος, αλλά είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, αφού σε περίπτωση που δεν έχεις αρκετές επιλογές φακών στο μέλλον, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξεις ακόμα και μηχανή!

Για αρχή, μπορείς να προτιμήσεις ένα kit που διαθέτει και φακό, όμως στο μέλλον οι ανάγκες σου θα αλλάξουν και θα ψάξεις για επιπλέον επιλογές. Έλεγξε στα χαρακτηριστικά του προϊόντος τον μηχανισμό mount που διαθέτει και δες τι εύρος επιλογών έχεις.

Θες να μάθεις περισσότερα για τους φακούς; Δες το video!

Για τι χρήση την προορίζεις;

Για τα ταξίδια σου;

Το πρακτικό μέγεθος και η φορητότητα είναι ζωτικής σημασίας για τα ταξίδια σου!  Βρες μια ελαφριά κάμερα, με cropped αισθητήρα, για να είναι εύκολη στη μεταφορά και επειδή μάλλον θες άμεσα να τη χρησιμοποιήσεις, προτίμησε kit! 

Για τις συναυλίες & όλα τα event του χρόνου; 

Επίλεξε μια κάμερα με full frame αισθητήρα, για υψηλή απόδοση σε χαμηλό φωτισμό και μεγάλο εύρος ISO για τη λήψη ζωντανών και χωρίς θόρυβο εικόνων σε συναυλιακούς χώρους.
Επειδή η συναυλία έχει ρυθμό κι ο ρυθμός έχει κίνηση, προτίμησε κάμερα με σταθεροποίηση εικόνας. 

Για το περιεχόμενο σου στα social media & live streaming; 

Βρες μια κάμερα, που να συνδέεται μέσω WiFi, με ανάλυση 4K 60fps για super καταγραφή βίντεο και ιδανικά με αυτόματη εστίαση παρακολούθησης προσώπου για να βρίσκεσαι πάντα στη σωστή εστίαση!

Για λήψεις στη φύση:

Βρες μια κάμερα με full frame αισθητήρα και μεγάλο δυναμικό εύρος για να καταγράψεις με λεπτομέρεια τόσο τα στιγμιότυπα χαμηλού φωτισμού όσο και τις πιο φωτεινές στιγμές.

Θες να μάθεις περισσότερα για τις Mirrorless; Δες το video!

Μπορείς να ρίξεις μια ματιά και στον οδηγό με τις καλύτερες mirrorless φωτογραφικές μηχανές της αγοράς, όπου θα βρεις τις καλύτερες επιλογές με βάση το feedback των χρηστών, αναλόγως τη χρήση που θα κάνεις και το budget που διαθέτεις.

Νέο: Δες τώρα και μεταχειρισμένες φωτογραφικές μηχανές & mirrorless μηχανές στο Skoop by Skroutz, τη νέα υπηρεσία πώλησης μεταχειρισμένων του Skroutz!

Σχετικά Άρθρα

Νέα προϊόντα φωτογραφίας
Οδηγός αγοράς για Φακούς Φωτογραφικών Μηχανών: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις!
Oι καλύτεροι φακοί φωτογραφικών μηχανών
Οι καλύτερες αναλογικές φωτογραφικές μηχανές