Τι στρώμα να διαλέξω; Οδηγός Αγοράς Στρώματος

Τι στρώμα να διαλέξω; Οδηγός Αγοράς Στρώματος

Ήξερες ότι το στρώμα επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου σου και συνεπώς τη διάθεσή σου; Το να βρεις το κατάλληλο στρώμα για σένα δεν είναι και τόσο απλό, καθώς πρέπει να λάβεις υπόψη σου πολλά και διαφορετικά κριτήρια όπως η στάση που κοιμάσαι, το βάρος σου, το αν μοιράζεσαι το κρεβάτι, και ακόμα περισσότερα. Αυτός ο οδηγός θα σε βοηθήσει να κάνεις τη σωστή επιλογή πολύ πιο εύκολα και γρήγορα!

Το ιδανικό μέγεθος στρώματος

Ας ξεκινήσουμε με το πιο βασικό. Το μέγεθος του στρώματος. Το πιο συνηθισμένο μήκος είναι 2 μέτρα, αλλά αν αναρωτιέσαι πόσα και ποια μεγέθη στρώματος υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά, ο παρακάτω πίνακας θα σου λύσει κάθε απορία.

Διάσταση πλάτους (cm) Μέγεθος
70-90 Μονό
91-100 Μονό
101-110 Ημίδιπλο
111-120 Ημίδιπλο
121-130 Ημίδιπλο
131-139 Ημίδιπλο
140-150 Διπλό
151-159 Διπλό
160-170 Υπέρδιπλο
171-179 Υπέρδιπλο
180-190 King Size
191-200 King Size

#Skroutz tip: Συνήθως οι διαστάσεις των στρωμάτων εμπορίου που θα βρεις στο Skroutz, αναφέρονται στη διάσταση του κρεβατιού. Αν για παράδειγμα το κρεβάτι σου είναι 140x200cm, τότε χρειάζεσαι ένα στρώμα 140x200cm.

Τι στρώμα να διαλέξω; Οδηγός Αγοράς Στρώματος

Αν πάλι το στρώμα ή το κρεβάτι σου αφορά ειδική παραγγελία, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πώς θα μετρήσεις τις διαστάσεις του κρεβατιού σου προκειμένου να διαλέξεις το κατάλληλο στρώμα. Χρειάζεται να μετρήσεις μόνο τον σκελετό του κρεβατιού και μόνο από τη μέσα πλευρά. Ωστόσο σου προτείνουμε να υπολογίσεις το στρώμα σου 1-2 cm λιγότερα από αυτό που θα μετρήσεις, ώστε να μην υπάρχει δυσκολία στο στρώσιμο και να μπορείς να διπλώσεις όμορφα την κουβέρτα ή το πάπλωμα σου στο τελείωμα του κρεβατιού.

Είδη στρωμάτων και τα χαρακτηριστικά τους

Με ελατήρια (Innerspring)

Είναι γενικότερα η πιο οικονομική και διαδεδομένη λύση. Χωρίζονται σε 2 υποκατηγορίες με βάση τον τρόπο που έχουν εφαρμοστεί τα ελατήρια.

  • Ανοιχτού τύπου (Bonnell):

Στα Bonnell τα ελατήρια υποστηρίζονται από μια ατσάλινη ράβδο και έχουν ενίσχυση άνω και κάτω από βάτες ή αφρό. Το πόσο σκληρό είναι το στρώμα εξαρτάται από το πάχος και το πλήθος των ελατηρίων υποστήριξης. Τα στρώματα αυτά, που χαρακτηρίζονται και ως ορθοπεδικά, είναι ιδανικά εάν χρειάζεσαι κάποιο σκληρό και στιφνό στρώμα, ενώ ένα ακόμα πλεονέκτημά τους είναι ότι δεν θα χρειαστεί να δώσεις πολλά χρήματα. Ωστόσο, η ύπαρξη ελατηρίων το κάνει αρκετά ευαίσθητο σε κινήσεις και αναπηδήσεις. Οπότε αν κοιμάσαι μαζί με κάποιο άλλο άτομο, είναι πολύ πιθανό να νιώθεις κάθε κίνησή του.

Τι στρώμα να διαλέξω; Οδηγός Αγοράς Στρώματος
  • Κλειστού τύπου (Pocket):

Στα Pocket τα ελατήρια δεν είναι ενωμένα, για τον λόγο αυτό ονομάζονται και ανεξάρτητα, και βρίσκονται μέσα σε υφασμάτινες θήκες, σχηματίζοντας σειρές. Έχουν συνήθως περισσότερα ελατήρια από ένα bonnell στρώμα, με πιο μαλακή αλλά και ομαλή αίσθηση. Αν θες το στρώμα να αντιδρά λιγότερο στις κινήσεις σου και να είναι πιο μαλακό λόγω της καλύτερης διασποράς του βάρους σου προτίμησέ το από το απλό.

Τι στρώμα να διαλέξω; Οδηγός Αγοράς Στρώματος

Χωρίς Ελατήρια

Όσο η τεχνολογία προχωρά, τόσο και τα στρώματα με ελατήρια φαίνονται να ξεπερνιούνται από εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες προσφέρουν ομοιόμορφη υποστήριξη όλου του σώματος και μειώνουν τις πιέσεις. Τα στρώματα αυτά χωρίζονται σε κατηγορίες αναλόγως το υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί.

  • Στρώμα Αφρού (foam):

Τα στρώματα από πολυουρεθάνη είναι αρκετά κοινά και δημοφιλή, αφού η αίσθηση του να είσαι ξαπλωμένος πάνω σε αφρό είναι αρκετά ιδιαίτερη και χαλαρωτική. Διαφέρουν αρκετά από πυκνότητα, αντίσταση και πόρους για μεταφορά αέρα (πιο δροσερό). Στη συγκεκριμένη κατηγορία εντάσσεται και ένα διαφορετικό υλικό, το memory foam.

Το στρώμα Memory Foam αναπτύχθηκε από τη NASA ως κάλυμμα θέσεων για μεγαλύτερη άνεση των αστροναυτών κατά τις συνθήκες της απογείωσης. Το χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου υλικού είναι ότι παίρνει το σχήμα του σώματος από το οποίο δέχεται πίεση, ενώ στη συνέχεια επιστρέφει στη φυσική του μορφή.

Τι στρώμα να διαλέξω; Οδηγός Αγοράς Στρώματος

Ποιο στρώμα foam είναι καλύτερο για μένα;

Το memory foam προσφέρει μια αίσθηση βύθισης και αγκαλιάσματος λόγω της υποχώρησης του υλικού γύρω από το σώμα μας, ενώ έχει ελάχιστη ως καθόλου μεταφορά ενέργειας, ώστε οι κινήσεις μας να μην γίνονται αντιληπτές από τον partner μας.

Σε αντίθεση, ο απλός αφρός δεν παρέχει το αντίστοιχο βύθισμα και απομόνωση κίνησης με τον memory, αλλά είναι οικονομικότερος και κρατάει λιγότερο θερμότητα αν είσαι από εκείνους που ζεσταίνονται συχνά στον ύπνο τους. Επίσης, δεν είναι τόσο ευαίσθητος στη θερμοκρασία, καθώς όσο πιο ζεστό είναι το περιβάλλον, τόσο πιο εύκαμπτο είναι το memory foam.

  • Latex:

Αρκετά κοντά με την αίσθηση του αφρού είναι το στρώμα από latex. Υπάρχουν 2 διαφορετικά είδη, αυτά που είναι από συνθετικό (παράγωγο του πετρελαίου) και αυτά που είναι από πλήρως φυσικό latex που παράγεται από το Καουτσουκόδεντρο. Όπως είναι λογικό, το δεύτερο είναι αρκετά ακριβότερο, όμως είναι η πιο υγιεινή και οργανική λύση. Η κύρια διαφορά του με το στρώμα memory foam είναι πως είναι αρκετά πιο δροσερό, αλλά δεν λαμβάνεις την αίσθηση αγκαλιάσματος που προσφέρει ο αφρός. Τέλος, είναι ο πιο ανθεκτικός τύπος στρώματος όπως θα δούμε και παρακάτω.

#Skroutz Tip: Μην χρησιμοποιείς ηλεκτρικό υπόστρωμα σε στρώματα που περιέχουν memory foam ή latex, καθώς μπορεί να αλλοιωθεί η λειτουργία - απόδοση των υλικών αυτών.

Ανώστρωμα για άνεση και προστασία στρώματος

Ορισμένα στρώματα διαθέτουν μία επιπλέον λεπτή στρώση στην κορυφή που ονομάζεται ανώστρωμα (pillowtop), με στόχο να είναι ακόμα πιο άνετα και μαλακά στην αίσθηση. Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι με αυτό τον τρόπο παρατείνεται η ζωή του στρώματος, αφού δεν έχει άμεση επαφή με το σώμα μειώνοντας τη φθορά του. Το ανώστρωμα μπορεί να είναι ενσωματωμένο στο στρώμα ή και αποσπώμενο. Στη δεύτερη περίπτωση, μπορεί να αφαιρείται το εξωτερικό κάλυμμα και να πλένεται, ενώ υπάρχουν διάφορες ποιότητες και πάχη. Τα ανωστρώματα είναι από αφρό (memory ή απλό) ή latex.

Τι στρώμα να διαλέξω; Οδηγός Αγοράς Στρώματος

Extra Υλικά

Κάποια από τα έξτρα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει ένα στρώμα ύπνου είναι το να περιέχει ίνες κοκοφοίνικα ή το ύφασμα να είναι εμποτισμένο με Aloe Vera. Ας δούμε όμως το κάθε χαρακτηριστικό ξεχωριστά.

  • Κοκοφοίνικας: Ο κοκοφοίνικας είναι ένα φυσικό υλικό που χρησιμοποιείται σε στρώματα για τις εξαιρετικές του ιδιότητες. Είναι ανθεκτικός, αναπνεύσιμος και προσφέρει εξαιρετική στήριξη στο σώμα. Ο κοκοφοίνικας διατηρεί το στρώμα δροσερό και απορροφά την υγρασία, διατηρώντας ένα υγιεινό περιβάλλον ύπνου. Επιπλέον, είναι φιλικός προς το περιβάλλον καθώς προέρχεται από φυσικές πηγές. Επιλέγοντας ένα στρώμα με κοκοφοίνικα, μπορείτε να απολαμβάνετε άνετο και υγιεινό ύπνο.
  • Aloe Vera: Η αλόη βέρα είναι ένα φυτό που προστίθεται στα στρώματα για τις ευεργετικές της ιδιότητες. Έχει φυσική αντιβακτηριακή δράση, προσφέρει καταπράυνση και καλή αναπνοή. Επιλέγοντας ένα στρώμα με αλόη βέρα, μπορείτε να απολαμβάνετε υγιεινό και φιλικό προς το περιβάλλον ύπνο.

Σκληρό ή μαλακό στρώμα ύπνου;

Ενώ η αίσθηση είναι πλήρως υποκειμενική, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που μπορείς να ακολουθήσεις για να διευκολύνεις την έρευνα αγοράς σου.

Ένα σκληρό κρεβάτι με μεγάλη αντίσταση είναι συνήθως προτιμότερο εάν είσαι άτομο το οποίο κοιμάται μπρούμυτα ή ανάσκελα, λόγω της στήριξης που προσφέρει στην πλάτη και τη μέση σου. Αντιθέτως, ένα πολύ μαλακό στρώμα βυθίζει την πλάτη σου, με αποτέλεσμα να μην είναι ευθεία και όλο το βάρος και η πίεση να πέφτει στη μέση σου. Το κλασικό στρώμα με ελατήρια είναι μια δοκιμασμένη επιλογή για την υποστήριξη που προσφέρει. Είναι στην ευχέρειά σου να διαλέξεις τύπο (bonnell ή pocket) και αντίσταση.

Εάν από την άλλη επιλέγεις να κοιμάσαι στο πλάι, τότε ένα πολύ σκληρό στρώμα δεν είναι η καλύτερη λύση, αφού οι ώμοι και η μέση σου θα δέχονται όλο το βάρος σου. Προτίμησε κάτι που να υποχωρεί αρκετά, ώστε να έρχεται η πλάτη σου σε ευθεία και να μη δυσκολεύει την αναπνοή, όπως ένα στρώμα αφρού (ιδιαίτερα memory foam).

Τέλος, εάν είσαι από τους ανθρώπους που αλλάζουν 50 στάσεις στον ύπνο τους, η καλύτερη λύση είναι το φυσικό latex. Αφού προσφέρει ιδανική αντίσταση, αλλά παράλληλα είναι αρκετά εύκαμπτο για να μπορείς να νιώθεις άνετα σε κάθε θέση.

Τώρα που έχεις μάθει τα απαραίτητα, μπορείς να επιλέξεις το κατάλληλο στρώμα για σένα!

Σχετικά Άρθρα

Το πιο ήσυχο δωμάτιο στον κόσμο!
Φθινοπωρινή διακόσμηση σπιτιού: Πώς να δώσεις μια πιο cozy αισθητική στο χώρο σου!
Πώς να δώσεις στον χώρο σου χειμερινή διάθεση
Ανακαίνιση; Η λίστα με τα απαραίτητα!