Πρακτικοί κανόνες για να επιλέξεις το σωστό ποδήλατο

Πρακτικοί κανόνες για να επιλέξεις το σωστό ποδήλατο

Θες να αγοράσεις ποδήλατο αλλά δεν ξέρεις πως να διαλέξεις; Είμαστε εδώ για να σου μάθουμε τα μυστικά!

Είναι σημαντικό να επιλέξεις το σωστό μέγεθος για να είναι άνετη η βόλτα και να μην καταπονήσεις το σώμα σου. Πάμε να δούμε κάποιους τρόπους που μπορείς αν το υπολογίσεις.

Επιλογή μεγέθους ποδηλάτου

Μέτρηση ύψους καβάλου (inseam)

Αρχικά πρέπει να μετρήσουμε το ύψος του καβάλου. Σκεψου το σαν να πηγαίνεις να ράψεις κουστούμι στα μέτρα σου. Τα βήματα είναι πολύ απλά

  1. Αρχικά πρέπει να σταθείς όρθιος χωρίς παπούτσια μπροστά σε ένα τοίχο

  2. Άνοιξέ τα ποδιά ελαφρά, ώστε να είναι ίσα με το άνοιγμα της λεκάνης

  3. Μέτρησε την απόσταση από το πάτωμα μέχρι το καβάλο σου

Αυτό ήταν! Τώρα ξέρεις το ύψος του καβάλου σου και για να διαλέξεις ποδήλατο και κουστούμι!

Πρακτικοί κανόνες για να επιλέξεις το σωστό ποδήλατο

Επιλογή Μεγέθους Σκελετού ποδηλάτου

Το μέγεθος που πρέπει να έχει ο σκελετός του ποδηλάτου σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το μήκος του άξονα πάνω στο οποίο στηρίζεται η σέλα. 

Ο κάθετος άξονας που στηρίζει τη σέλα χρειάζεται να είναι το 65% του ύψους του καβάλου που μετρήσαμε πριν. Για παράδειγμα, εάν το ύψος του καβάλου σου είναι 1 μέτρο τότε το μήκος του άξονα καλό είναι να είναι γύρω στα 65 εκατοστά.

Εμπειρικά ο κανόνας είναι να μπορείς να σταθείς με τις μύτες στο ποδήλατο όταν κάθεσαι στη σέλα. Μην ξεχνάς ότι η σέλα προσαρμόζεται και μπορείς να την ψηλώσεις αν χρειάζεται! 

Tip: Η σέλα του ποδηλάτου καλό είναι να έχει μια μικρή κλήση προς τα εμπρός (1° - 2°) για να είναι πιο άνετη και να αποφεύγεται το μούδιασμα.

Επίσης, σημαντικό είναι το μήκος του οριζόντιου άξονα που συνδέει τη σέλα με το τιμόνι αφου συμβάλει στην σωστή στάση του σώματος και στην καλύτερη κατανομή του βάρους.

Δυστυχώς, για αυτόν τον άξονα δεν υπάρχει κάποια μαθηματική εξίσωση που να μας δίνει την τέλεια λύση αλλά κυρίως εμπειρικοί κανόνες.

Κανόνας 1ος:  Ενώ κάνουμε ποδήλατο και έχουμε τα χέρια μας στις χειρολαβές, θα πρέπει η οπτική μας επαφή με τον μπροστινό τροχό να “διακόπτεται” από το τιμόνι.

Κανόνας 2ος: Όταν τα χέρια μας βρίσκονται στις χειρολαβές θα πρέπει οι αγκώνες μας να είναι λυγισμένοι κατά 60° - 70° και να απέχουν περίπου 5 cm από τα γόνατά μας όταν αυτά φτάνουν στο μέγιστο ύψος ενώ κάνουμε ποδήλατο.

Tip: Εαν προτιμάς να είσαι πιο όρθιος ή πιο σκυφτός αντίστοιχα, υπάρχουν διάφορα ακροτίμονα ποδηλάτου που μπορείς να βάλεις για να έχεις την επιθυμητή στάση

Πρακτικοί κανόνες για να επιλέξεις το σωστό ποδήλατο

Επιλογή μεγέθους τιμονιού ποδηλάτου

Τα τιμόνια των ποδηλάτων είναι διαθέσιμα σε διάφορα πλάτη. Οι πιο πολλοί ποδηλάτες επιλέγουν τιμόνια με πλάτος όσο και η απόσταση μεταξύ των δύο ώμων τους. Ένα πιο πλατύ τιμόνι ανοίγει το στήθος και διευκολύνει την αναπνοή και την άσκηση δύναμης, όμως είναι λιγότερο αεροδυναμικό. Η επιλογή εξαρτάται από τη χρήση την οποία κάνεις και το τι σε βολεύει.

Επιλογή μεγέθους δισκοβραχίονα

Ο δισκοβραχίονας είναι ο δίσκος που ελέγχει την αλυσίδα, συνεπώς την κίνηση των τροχών και έχει ενσωματωμένο και το πετάλι. Η επιλογή μεγέθους δισκοβραχίονα, επίσης εξαρτάται από το ποδηλατικό σου ύφος. Οι μεγαλύτεροι δισκοβραχίονες σου δίνουν τη δυνατότητα να ασκήσεις μεγαλύτερη δύναμη σε χαμηλό ρυθμό γεγονός που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις ανηφορικών εδαφών. Αντιθέτως, εάν συνήθως ποδηλατείς σε υψηλούς ρυθμούς, είναι προτιμότερο να επιλέξεις κάτι πιο μικρό. Λόγω των προαναφερομένων τα ποδήλατα τύπου mountain συνήθως είναι εξοπλισμένα με πιο μεγάλους δισκοβραχίονες από τα ποδήλατα δρόμων.

Επιλογή είδους ποδηλάτου

Προκειμένου να καταλήξεις στο είδος του ποδηλάτου που σου ταιριάζει καλύτερα, θα πρέπει να αναρωτηθείς που σου αρέσει να κάνεις ποδήλατο (π.χ. πόλη ή βουνό), να λάβεις υπόψη το οδηγικό σου ύφος (πχ ανάπτυξη μεγάλων ταχυτήτων ή πιο συντηρητική οδήγηση) αλλά και τις ανάγκες που θέλεις να καλύψεις με το ποδήλατό σου (π.χ. καθημερινή μετακίνηση στη δουλειά ή πραγματοποίηση εκδρομών). Οι παράγοντες αυτοί είναι καθοριστικοί έτσι ώστε να καταλήξεις με ένα ποδήλατο που θα σε αντιπροσωπεύει. Για αυτό πάμε να δούμε τις βασικές κατηγορίες ποδηλάτων και τα βασικά χαρακτηριστικά τους.

Mountain

Τα mountain bikes είναι κατασκευασμένα για ποδηλασία εκτός δρόμου. Για το λόγο αυτό παρουσιάζουν αυξημένη αντοχή στις καταπονήσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα ποδήλατα. Τα λάστιχά τους συνήθως είναι αρκετά πλατιά και έχουν εξογκώματα για καλύτερη πρόσφυση σε ανώμαλο έδαφος. Συνήθως έχουν μπροστινή ανάρτηση και ανάλογα με τα επιμέρους μοντέλα τους έχουν και οπίσθια.

Racing - Κούρσα

Τα racing ποδήλατα έχουν κατασκευαστεί έτσι ώστε να αναπτύσσουν μεγαλύτερες ταχύτητες από τα υπόλοιπα είδη ποδηλάτων. Λόγω του παραπάνω χαρακτηριστικού τους έχουν αεροδυναμική σχεδίαση, σκυφτή θέση οδήγησης και χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα μεγάλη δυσκαμψία έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες.

Πόλης

Τα ποδήλατα πόλης όπως είναι προφανές από την ονομασία τους έχουν κατασκευαστεί έτσι ώστε να ευνοούν την άνετη και πρακτική μετακίνηση εντός των πόλεων. Συνήθως έχουν λασπωτήρες, καλάθι, προστατευτικό αλυσίδας και προειδοποιητικό φωτισμό. Αρκετά μοντέλα είναι αναδιπλούμενα έτσι ώστε να διευκολύνουν τον αναβάτη κατά τη μεταφορά τους, ιδιαίτερα με τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Trekking

Τα trekking bikes αποτελούν υβριδικό είδος ποδηλάτων και στοχεύουν στο να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των ποδηλάτων πόλης και mountain. Η γεωμετρία τους προέρχεται από τα ποδήλατα mountain όμως ο οριζόντιος άξονας τους είναι πιο κοντός έτσι ώστε ο αναβάτης να έχει πιο όρθια στάση οδήγησης και κατ’ επέκταση να απολαμβάνει μία πιο ξεκούραστη οδηγική εμπειρία. Αρκετά μοντέλα trekking έχουν χώρο για μεταφορά πραγμάτων ή την υποδομή για να δεχθούν την τοποθέτηση καλαθιού, προστατευτικό αλυσίδας και προειδοποιητικό φωτισμό. Διαφέρουν σε σχέση με τα ποδήλατα πόλης ως προς το σύστημα ταχυτήτων τους. Τα ποδήλατα πόλης έχουν 3, 7 ή 8 ταχύτητες (σε σπάνιες περιπτώσεις) ενώ τα trekking ποδήλατα έχουν 21 ταχύτητες κατ΄ ελάχιστο. Είναι βαρύτερα από τα ποδήλατα πόλης ενώ είναι κατάλληλα για πατημένο χωμάτινο δρόμο.

BMX

Ο όρος ΒΜΧ χρησιμοποιείται για να περιγράψει ποδήλατα κατάλληλα για αγώνες ταχύτητας ανώμαλου δρόμου σε χωμάτινες πίστες και επίδειξης σε ασφάλτινους δρόμους, πάρκα και πλατείες. Τα BMX ποδήλατα που προορίζονται για αγώνες ταχύτητας είναι κατασκευασμένα από ελαφρύτερα υλικά όπως το τιτάνιο και το αλουμίνιο. Είναι συνήθως μικρότερα από τα υπόλοιπα και δεν έχουν αξιοσημείωτες αντοχές σε υπερβολικά άλματα. Τα ΒΜΧ ποδήλατα που προορίζονται για αγώνες επίδειξης είναι κατασκευασμένα συνήθως από υλικά που τους εξασφαλίζουν μεγαλύτερη αντοχή όπως το ατσάλι.

  • Mountain Bike Mountain Bike
  •  Racing ποδήλατα Racing ποδήλατα
  •  Ποδήλατα πόλης Ποδήλατα πόλης
  • Ποδήλατα Trekking Ποδήλατα Trekking
  • Ποδήλατα BMX Ποδήλατα BMX

Σχετικά Άρθρα

Το πρώτο ποδήλατο στην ιστορία!
Παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου
Pack Smart, Hike Safe: Ο απαραίτητος εξοπλισμός για πεζοπορία!
Ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο! Τι επιλογές μεταφοράς έχεις;
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες