Ψάχνεις γεννήτρια; Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να προσέξεις

Ψάχνεις γεννήτρια; Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να προσέξεις

Είτε για μια ώρα ανάγκης ειτε ακόμα και για μία έξτρα πηγή ενέργειας, η γεννήτρια αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για επαγγελματίες, ταξιδιώτες ή απλά ανθρώπους που θέλουν να έχουν ακόμη μια επιλογή, για ηλεκτρική ενέργεια.

Έλα να δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξεις κατά την αγορά, καθώς και ποια από αυτά είναι τα σημαντικά, με βάση τη χρήση που την προορίζεις.

Ισχύς εξόδου (Watt)

Η  ισχύς  είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβεις υπόψη. Yπολόγισε τη συνολική ισχύ όλων των συσκευών που πρόκειται να λειτουργούν ταυτόχρονα και διάλεξε μια γεννήτρια, με ελαφρώς μεγαλύτερη από την. 

Για παράδειγμα, αν οι συσκευές που λειτουργούν συγχρόνως είναι 3500 Watt, επίλεξε μια γεννήτρια με συνεχή ισχύ υψηλότερη, για παράδειγμα 4000 Watt, για να καλύψεις πιθανές αποκλίσεις.

Με βάση την τάση ισχύος, υπάρχουν δύο είδη γεννητριών:

Τριφασική: Η τάση λειτουργίας είναι 340 – 380V και είναι κατάλληλη για επαγγελματικούς χώρους και σπίτια όπου η κατανάλωση ρεύματος είναι μεγάλη

Μονοφασική: Η τάση λειτουργίας είναι 220-230V και είναι επαρκής για την πλειοψηφία των οικιακών χρηστών.

Τύπος καυσίμου

Οι γεννήτριες έχουν ως καύσιμο βενζίνη, πετρέλαιο ή υγραέριο. Η διαθεσιμότητα, η αποθήκευση και το περιβάλλον είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες κατά την επιλογή του τύπου καυσίμου. 

Η βενζίνη είναι ευρέως διαθέσιμη και οι γεννήτριες που λειτουργούν με αυτό, συνήθως, έχουν μεγαλύτερη αντοχή. Ωστόσο, έχει αρκετούς περιορισμούς στην αποθήκευση.

Το πετρέλαιο είναι πιο αποδοτικό στην κατανάλωση καυσίμου και κατάλληλο για μακροχρόνια χρήση. 

Το υγραέριο, επειδή έχει λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα απ΄ τα δύο παραπάνω, αποτελεί μια επιλογή πιο φιλική προς το περιβάλλον. 

Έξτρα δυνατότητες & λειτουργίες 

Αθόρυβη: Λόγω της κατασκευής τους, ως αθόρυβες θεωρούνται οι γεννήτριες κλειστού τύπου ή τύπου βαλιτσάκι. Με μίζα Βοηθάει στην εύκολη και γρήγορη εκκίνηση της γεννήτριας.

Με Σταθεροποιητή Τάσης (AVR): Το AVR είναι ένας αυτόματος ρυθμιστής τάσης, δηλαδή μια ηλεκτρονική συσκευή που έχει τη δυνατότητα να διατηρεί την τάση εξόδου της γεννήτριας σε μια προκαθορισμένη τιμή.

Inverter: Τεχνολογία σταθεροποίησης τάσης για ασφαλή τροφοδοσία ευαίσθητων ηλεκτρικών συσκευών και οικονομία καυσίμου. Βαλιτσάκι Μεταφέρεται εύκολα, καθώς διαθέτει λαβή και η κατασκευή της βοηθά στη μείωση του θορύβου κατά τη λειτουργία της γεννήτριας. Κλειστού Τύπου Η κατασκευή κλειστού τύπου βοηθά στη μείωση του θορύβου κατά τη λειτουργία της γεννήτριας.

Ψάχνεις γεννήτρια; Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να προσέξεις

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να προσέξεις με βάση τη χρήση;

Για το εξοχικό

Μια μονοφασική γεννήτρια, θα μπορέσει να υποστηρίξει συσκευές, όπως ψυγείο, κλιματιστικο και φωτισμό κατά τη διάρκεια διακοπών ρεύματος.

Προτίμησε αθόρυβη κλειστού τύπου γεννήτρια, ώστε να μπορεί να λειτουργεί χωρίς να προκαλεί ενόχληση κατά τη διάρκεια της νύχτας σε σένα ή σοτυς γείτονες αλλά και με μίζα για ευκολότερο χειρισμό.

Για το κάμπινγκ ή το τροχόσπιτο

Σε γενικές γραμμές, δώσε σημασία στα χαρακτηριστικά που αναφέραμε παραπάνω, αλλά κοίταξε η γεννήτρια που θα επιλέξεις να είναι βαλιτσάκι, ώστε να μεταφέρεται πανεύκολα, όπου κι αν αποφασίσεις να στήσεις τη σκηνή ή να παρκάρεις το τροχόσπιτο! 

Για επαγγελματίες εστίασης 

Επίλεξε τριφασική γεννήτρια, που θα μπορέσει να υποστηρίξει μεγάλη κατανάλωση. Τύπο καυσίμου προτίμησε πετρέλαιο, το οποίο έχει χαμηλό κόστος χρήσης και μεγάλη αντοχή. 

Τώρα που έμαθες, μην περιμένεις άλλο! Μπες εδώ και βρες την ιδανική γεννήτρια για σένα! 

Σχετικά Άρθρα

5+1 απαραίτητα εργαλεία για το σπίτι!
Τα καλύτερα δραπανοκατσάβιδα & ηλεκτρικά κατσαβίδια της αγοράς (2024)
Τα καλύτερα ηλεκτρικά κατσαβίδια της αγοράς (2024)
Οδηγός αγοράς για Ηλεκτρικά Κατσαβίδια