Οδηγός αγοράς Laptop: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να διαλέξεις

Οδηγός αγοράς Laptop: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να διαλέξεις

Ανακάλυψε όλες τις συμβουλές για αγορά laptop, για κάθε χρήση!

Σχολείο, σχολή, δουλειά, δημιουργία περιεχομένου, gaming, ελεύθερος χρόνος, catch up με τα αγαπημένα σου πρόσωπα… και η λίστα δεν σταματά! Η επιλογή ενός laptop ακούγεται εύκολη υπόθεση, αλλά το να βρεις την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ χαρακτηριστικών και τιμής, απαιτεί ψάξιμο.

Στον οδηγό αυτό, αρχικά, θα δεις τα 6 χαρακτηριστικά- κλειδιά που θα σε βοηθήσουν να βρεις ποιες κατηγορίες laptop ανταποκρίνονται καλύτερα σε αυτό που ψάχνεις. Στο δεύτερο μέρος, θα βρεις πληροφορίες για κάποια έξτρα χαρακτηριστικά που έχουν οι φορητοί υπολογιστές και που, ίσως, θέλεις να λάβεις υπόψη. Στο τελευταίο μέρος του οδηγού, θα δεις προτάσεις για αξεσουάρ!

Εαν γνωρίζεις τα τεχνικά χαρακτηριστικά και ψάχνεις τις καλύτερες προτάσεις για κάθε budget και χρήση, μπορείς να δεις τον οδηγό με τα καλύτερα laptop του 2023 ή να σου προτείνουμε εμείς το κατάλληλο μοντέλο, απαντώτας σε λιγότερες από 4 ερωτήσεις!

Κύρια χαρακτηριστικά

1. Λογισμικό

Windows

Το λειτουργικό σύστημα των Windows είναι το πιο διαδεδομένο, είναι οικείο στην πλειοψηφία των χρηστών και προσφέρει ανοιχτή πρόσβαση σε εφαρμογές. Με λογισμικό windows, θα βρεις την πιο ευρεία γκάμα φορητών υπολογιστών σε εμφάνιση, χαρακτηριστικά αλλά και εύρος τιμής.

Προτίμησε laptop με λογισμικό Windows:

  • αν το προορίζεις για gaming. Τα laptop με Windows είναι η προτεινόμενη λύση, καθώς τα υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα δεν υποστηρίζουν όλα τα δημοφιλή παιχνίδια.
  • αν θέλεις ποικιλία, καθώς, επίσης,
  • αν θέλεις να κάνεις μία σίγουρη επιλογή και να έχεις τις δυνατότητες του πιο διαδεδομένου λογισμικού υπολογιστών.

Τις πιο popular σειρές αποτελούν τα: Lenovo ThinkPadAsus VivobookAsus ZenbookLenovo Ideapad 3!

MacOS

Το λογισμικό MacOS διατίθεται αποκλειστικά στα Macbook της Apple, συνεπώς υπάρχει μικρότερη γκάμα επιλογών.

Προτίμησέ το αν:

έχεις στην κατοχή σου κι άλλες συσκευές της Apple, όπως iPhone, iPad, Apple Watch, και σε εξυπηρετεί το οικοσύστημα τής εταιρείας.

  • αν θέλεις να κάνεις μια ασφαλή και premium επιλογή,
  • αν ασχολείσαι με την επεξεργασία εικόνας και βίντεο.

Chrome OS

Πρόκειται για το λογισμικό της Google, το οποίο είναι σχεδιασμένο για συστήματα με χαμηλές προδιαγραφές και κατανάλωση, και προορίζεται κυρίως για browsing στο Internet, social media και εφαρμογές που ζουν… στα σύννεφα (cloud).

Προτίμησέ το αν:

  • αν αναζητάς ένα laptop για απλές λειτουργίες browsing στο διαδίκτυο,
  • αν η βασική σου χρήση είναι η πρόσβαση σε cloud υπηρεσίες.

Linux

To Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα με ανοιχτού τύπου κώδικα, τον οποίο μπορείς να επεξεργαστείς. Αυτό δημιουργεί μία πληθώρα δυνατοτήτων κι επιλογών, αλλά συγχρόνως, το κάνει και αρκετά πιο δύσχρηστο για έναν απλό χρήστη.

2. Επεξεργαστής

O επεξεργαστής είναι ο ‘’εγκέφαλος’’ του υπολογιστή και από αυτόν εκτελούνται όλες οι διεργασίες. Σε laptop (αλλά και desktop PC), οι κύριες εταιρείες είναι η Intel & η AMD.

#SkroutzTip

Για να βρεις εύκολα τον επεξεργαστή που σου ταιριάζει, έχε στο νου σου πως, τις περισσότερες φορές, όσο μεγαλύτερο είναι το νούμερο στην ονομασία ενός επεξεργαστή και όσο νεότερης γενιάς είναι, τόσο ταχύτερη και βελτιωμένη είναι η απόδοσή του!

Eταιρεία Απλή χρήση & δουλειά στο σπίτι Casual Gaming & Performance εργασίες Gaming & επεξεργασία video 3D επεξεργασία & βαριά χρήση
AMD AMD Ryzen 3 AMD Ryzen 5 AMD Ryzen 7 AMD Ryzen 9
Intel Intel Core i3 Intel Core i5 Intel Core i7 Intel Core i9

3. Μνήμη (RAM)

Η μνήμη πολλές φορές συγχέεται με τον αποθηκευτικό χώρο. H μνήμη RAM είναι η προσωρινή μνήμη και καθορίζει τον όγκο των πληροφοριών και των παράλληλων εργασιών που μπορεί να διαχειριστεί /εκτελέσει ο υπολογιστής ταυτόχρονα σε μια δεδομένη χρονική στιγμή.

Μέγεθος μνήμης Προτεινόμενη χρήση
>= 4GB Απλή χρήση, Internet, streaming περιεχομένου (μουσική, ταινίες κ.λπ)
>= 8GB Streaming, ερασιτεχνική επεξεργασία βίντεο & φωτογραφιών, παραγωγή μουσικής, casual gaming
>= 16GB Επαγγελματικού επιπέδου επεξεργασία βίντεο & φωτογραφιών, παραγωγή μουσικής & χρήση εφαρμογών γραφιστικής

4. Γραφικά & Κάρτα Γραφικών

Η κάρτα γραφικών μαζί με την οθόνη καθορίζουν την ανάλυση & την ποιότητα εικόνας που βλέπεις στην οθόνη σου. Αν προορίζεις το laptop για απλές καθημερινές εργασίες ή εργασίες γραφείου, όπως excel, word κλπ, προτίμησε κάποιο laptop με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών (η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών εμπεριέχεται στους περισσότερους επεξεργαστές).

Αν, όμως, προορίζεις το laptop για πιο έντονες, από άποψης γραφικών, διεργασίες, δες παρακάτω τι σου προτείνουμε, παίρνοντας ως παράδειγμα τις κάρτες γραφικών Nvidia:

Προτεινόμενη χρήση Ενδεικτικό μοντέλο κάρτας γραφικών
Streaming περιεχομένου & ελαφρύ gaming Nvidia 3050, AMD Radeon RX 6500
Πιο έντονο gaming & Video editing Nvidia 3060, AMD Radeon RX 6600
Gaming με την καλύτερη δυνατή ανάλυση Nvidia 3070, AMD RX 6800
Οδηγός αγοράς Laptop: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να διαλέξεις

5.Οθόνη

I. Οθόνη αφής

Θες να συνδυάσεις την εμπειρία ενός tablet: να κρατάς εύκολα σημειώσεις, να σχεδιάζεις, και την κλασική εμπειρία ενός laptop; Είσαι graphic designer; Τότε, επίλεξε κάποιο laptop 2 σε 1 με οθόνη αφής! Μπορείς να βρεις τέτοια laptop είτε με λογισμικό Windows ή Chrome OS.

#SkroutzTip
Συνδύασε την αγορά σου με μία γραφίδα αφής, για τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης και αξιοποίησης της οθόνης αφής, σε περίπτωση που δεν συμπεριλαμβάνεται με το laptop,

ΙΙ. Μέγεθος Οθόνης

13.3'’ - Παντού μαζί!

Laptop με αυτό το μέγεθός οθόνης είναι εξαιρετική επιλογή αν είσαι είσαι συνέχεια στο πόδι , αλλά η οθόνη μπορεί να σου φανεί μικρή, αν η κύρια δραστηριότητά σου είναι αρχεία τύπου excel.

14'’ - Η τέλεια ισορροπία

Με ένα τέτοιο μέγεθος οθόνης, βρίσκεις την τέλεια ισορροπία μεταξύ φορητότητας και άνετης θέασης.

15.6'’ - Ο μέσος όρος

Είναι τα πιο διαδεδομένα laptop, ειδικά σε περιβάλλον Windows, και είναι ιδανικά αν δουλεύεις περισσότερες ώρες σε γραφείο απ’ ότι on the gο.

16'’ - Hard-working, αλλά και flexible

Αν ψάχνεις την τέλεια ισορροπία μεταξύ performance και φορητότητας, επίλεξε ένα laptop 16”.

17.3'’ - Creators & Gamers, εδώ είστε!

Είναι το μεγαλύτερο μέγεθος οθόνης που μπορείς να βρεις αυτή τη στιγμή σ' ένα laptop. Έχεις καλύτερη εμπειρία θέασης περιεχομένου και είναι ιδανικό για multimedia χρήστες, όμως, δεν ενδείκνυνται τόσο σε άτομα που μετακινούνται συχνά.

ΙΙΙ. Ανάλυση Οθόνης

Το χαμηλότερο επίπεδο ανάλυσης είναι το HD, το οποίο, πλέον, είναι ξεπερασμένο. Κυρίως, θα βρεις μοντέλα με ανάλυση που ξεκινά από FHD και μπορεί να φτάσει μέχρι 4K!

FHD: Είναι η χαμηλότερη, σε ευρεία κυκλοφορία, ανάλυση σήμερα και αν προορίζεις το laptop σου για απλή καθημερινή χρήση, η ανάλυση FHD είναι καλή επιλογή.

QHD: Aν θες καλή ανάλυση στο περιεχόμενο που κάνεις stream, προτίμησε κάποιο laptop με ανάλυση οθόνης QHD.

4Κ UHD: Αν κάνεις video/photo editing και έχεις υψηλές απαιτήσεις, τότε επίλεξε ένα laptop με ανάλυση 4Κ UHD.

#SkroutzTip
Μπορείς ανά πάσα στιγμή να αναβαθμίσεις το laptop σου, συνδέοντας μια οθόνη υψηλής ανάλυσης.

6. Αποθηκευτικός χώρος (Σκληρός Δίσκος)

Πολύ απλά είναι το σημείο, όπου αποθηκεύονται τα αρχεία σου. Υπάρχουν 2 είδη σκληρών δίσκων στην αγορά: Οι ssd που είναι πιο σύγχρονης τεχνολογίας και αποτελούν και την πλειοψηφία των σκληρών δίσκων, και η HDD που είναι παλαιότερης τεχνολογίας και δεν θα τους συναντήσεις τόσο συχνά πια.

Αν χρησιμοποιείς το cloud και δεν αποθηκεύεις τα αρχεία στο laptop σου, τα 128gb ειναι μια καλή επιλογή για σένα. Αν, όμως, αποθηκεύεις αρκετά αρχεία, φωτογραφίες, βίντεο, επίλεξε κάποιο μοντέλο με μνήμη >256gb Αν είσαι Gamer ή Creator, προτίμησε κάποιο laptop με μνήμη >512GB.

#SkroutzTip

Η υπερφόρτωση τού σκληρού δίσκου μπορεί να επηρεάσει τη συνολική απόδοση του laptop. Γι’ αυτό, στην περίπτωση που αποθηκεύεις πολλά αρχεία, ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος θα σου λύσει τα χέρια!

Αν θες να μάθεις περισσότερα για τους σκληρούς δίσκους, δες τον αντίστοιχο οδηγό!

Χρήση Επεξεργαστής Κάρτα γραφικών Μνήμη RAM Σκληρός Δίσκος
Απλή, καθημερινή AMD Ryzen 3/ Intel Core i3 Ενσωματωμένη >= 4GB >=128gb
Casual gaming & εργασίες performance AMD Ryzen 5/Intel Core i5 Nvidia 3050/AMD Radeon RX 650 >= 8GB >=256gb
Gaming & επεξεργασία βίντεο AMD Ryzen 7/Intel Core i7 Nvidia 3060/AMD Radeon RX 6600 >= 8GB >=512gb
3d επεξεργασία & βαριά χρήση AMD Ryzen 9/Intel Core i9 Nvidia 3070/AMD RX 6800 >= 16GB >=512gb

Αποφάσισες Macbook;

Η Apple, σχεδόν κάθε χρόνο, ανακοινώνει την κυκλοφορία της τελευταίας έκδοσης των 2 βασικών μοντέλων Macbook.

1. Macbook Air: Προορίζεται για πιο ελαφριά & καθημερινή χρήση, όμως, μην ξεχνάς πως είναι ultrabook και μπορεί να ανταπεξέλθει και σε πιο απαιτητικές εργασίες.

2. Macbook Pro: Ιδανική επιλογή για πιο απαιτητικές εργασίες, όπως video editing & χρήση προγραμμάτων γραφιστικής, όπως Photoshop, Illustrator κλπ. Αν θέλεις Macbook με οθόνη μεγαλύτερη από 13,3’’ τότε η Pro σειρά είναι μονόδρομος, καθώς είναι η μόνη που κυκλοφορεί και σε version με 15.5’’ οθόνη. Δες επίσης: Macbook Air M2.


Για οικονομικότερες αγορές, μπορείς να δεις και επιλογές από μεταχειρισμένα - refurbished laptops! Οι refurbished συσκευές είναι οι ανακατασκευασμένες, αυτές δηλαδή που έχουν ελεγχθεί πλήρως ως προς τη λειτουργία τους, καθώς και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας τους από εξειδικευμένο προσωπικό και έχουν επισκευαστεί τυχόν προβλήματα. Άρα πλέον έχουμε μια πλήρως ελεγμένη και λειτουργική συσκευή, προκειμένου να είναι σαν καινούργια. Εκτός από τα laptops, υπάρχουν πολλές επιλογές και σε μεταχειρισμένα κινητά.

Έξτρα χαρακτηριστικά

Συνδεσιμότητα

Δώσε σημασία στην έκδοση πρωτοκόλλου WiFi του laptop, που σκέφτεσαι να αγοράσεις. Η τελευταία έκδοση, αυτήν τη στιγμή, είναι το WiFi 6, ενώ σε Bluetooth η έκδοση 5.0. Επίσης, δες ποιες και πόσες θύρες έχει το laptop. Αν οι θύρες δεν σε καλύπτουν, μπορείς να προμηθευτείς ένα dock station!

Φορητότητα

Αν σκοπεύεις να χρησιμοποιείς το laptop και εκτός σπιτιού, θα πρέπει να λάβεις υπόψη, πέραν του μεγέθους, και το βάρος, το υλικό κατασκευής (τα μεταλλικά και τα laptop απο αλουμίνιο είναι τα πιο ελαφριά), τη συνδεσιμότητα και το επίπεδο ασφάλειας. ¨Εχε υπόψιν σου πως ενα ελαφρύ λάπτοπ ζυγίζει μεταξύ 1,5 -2 kg

Ασφάλεια

Πέρα από ένα πρόγραμμα antivirus, υπάρχουν κάποια έξτρα χαρακτηριστικά που μπορούν να διασφαλίσουν πως πρόσβαση στο laptop σου θα έχεις εσύ και τα άτομα που θες. Κάποια από αυτά είναι το δακτυλικό αποτύπωμα, κάποιο πρόγραμμα διαχείρισης κωδικών, το περιβάλλον VPN ή η επαναφορά ασφαλείας BIOS.

Aξεσουάρ

Στήριξέ το

Είτε για να φαίνεσαι καλύτερα στην τηλεδιάσκεψη, είτε για να κρατήσεις το laptop ''δροσερό΄΄, είτε ακόμα και για να το χρησιμοποιείς πιο άνετα, αγόρασε μία βάση μαζί με το νέο σου laptop.

#SkroutzTip Σιγουρέψου πως η βάση του laptop είναι σχεδιασμένη για το μέγεθος (ίντσες) του laptop σου!

Προστάτεψέ το

Eπίλεξε κάλυμμα (κατά κύριο λόγο για Macbook) ή/και προστατευτικό οθόνης!

Καθάρισέ το

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά! Bρες όλα τα απαραίτητα, για να κρατήσεις το νέο σου laptop καθαρό.

Μετάφερέ το

Βρες την πιο ντιζαϊνάτη και βολική θήκη ή τσάντα μεταφοράς, για να το έχεις μαζί κάθε στιγμή!

Laptop τσεκ, αξεσουάρ τσεκ, ας ξεκινήσει η δουλειά! Ή το παιχνίδι, ή η ταινία ή η τηλεδιάσκεψη ή ό,τι άλλο θέλεις!


Σχετικά Άρθρα

Είσαι designer ή video editor; Βρες το καλύτερο laptop για σένα!
Τι να προσέξεις προτού αγοράσεις laptop
Ήξερες πως τα F πλήκτρα είναι 24 και όχι 12;
Apple Event 2023!
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες