Λάμπες LED: Πώς να επιλέξεις τις κατάλληλες

Λάμπες LED: Πώς να επιλέξεις τις κατάλληλες

Οι λάμπες αυτές διαρκούν 50 φορές περισσότερο από τις κλασικές λάμπες πυρακτώσεως και 5 φορές περισσότερο από τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Εν αντιθέσει με τις εξοικονόμησης ενέργειας, δεν περιέχουν βαρέα μέταλλα που είναι ιδιαίτερα τοξικά, όπως ο υδράργυρος και δεν εκπέμπουν βλαβερή ακτινοβολία, ενώ στην πλειονότητα τους τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένες, είναι ανακυκλώσιμα. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η οικονομία στην κατανάλωση του ρεύματος, καθώς η εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί να επιτύχουμε, με την χρήση λαμπτήρων LED, αγγίζει ως και το 90%.

Οι λάμπες LED μπορούν να αντικαταστήσουν οποιαδήποτε λάμπα, ανεξαρτήτως βάσης ή ντουί. Δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο από το να ξεβιδώσεις την παλιά σου λάμπα από το ντουί και να την αντικαταστήσεις με μία LED.

Για να επιλέξεις όμως την κατάλληλη λάμπα LED που θα καλύψει απόλυτα τις ανάγκες σου, χρειάζεται απλά να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα:

  1. Έλεγχος τύπου ντουί, που θα τοποθετηθεί ο λαμπτήρας.
  2. Επιλογή της επιθυμητής απόχρωσης φωτός.
  3. Επιλογή της ισχύος του λαμπτήρα.
  4. Έλεγχος της τάσης λειτουργίας του ντουί.
  5. Επιλογή επιπλέον δυνατοτήτων και λειτουργιών

Βήμα 1 - Έλεγχος τύπου ντουί

Το πιο βασικό βήμα για την επιλογή μιας λάμπας LED, είναι να ελέγξεις το ντουί ή την βάση που θα τοποθετηθεί. Υπάρχουν πολλοί τύποι ντουί και βάσεων, αλλά συνήθως σε ένα οικιακό ή εργασιακό χώρο, συναντάμε τους πιο κοινούς από αυτούς, όπως τους E27 ή E14, όπου τοποθετούμε τις γνωστές σε εμάς ως βιδωτές λάμπες, τους GU10G9G4GU5.3, ή τις βάσεις G13 και G5 για λάμπες LED τύπου φθορίου.

Η απλούστερη μέθοδος για να το επιτύχεις, είναι να ξεβιδώσεις την παλιά λάμπα και να αναζητήσεις στην επιφάνεια της, τον αναγραφόμενο τύπο. Σε περίπτωση που η λάμπα δεν αναγράφει τον τύπο της, μπορείς και πάλι να τον βρεις, μετρώντας τη διάμετρο της βάσης της, ελέγχοντας στη συνέχεια την παρακάτω εικόνα, ώστε να δεις αν η μέτρησή σου ταυτίζεται με κάποιον από τους βασικούς τύπους ντουί.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να προστεθεί μια υποσημείωση που αφορά τις λάμπες LED τύπου φθορίου. Στις συγκεκριμένες εκτός από τη βάση, θα πρέπει να γνωρίζεις και το μήκος τους. Αυτή είναι πολύ απλή διαδικασία, καθώς ακόμη και αν δεν αναγράφεται αυτό το στοιχείο πάνω στην παλιά λάμπα, μπορείς να μετρήσεις το μήκος αυτής ή το μήκος της βάσης όπου θα τοποθετηθεί η νέα.

Λάμπες LED: Πώς να επιλέξεις τις κατάλληλες

Βήμα 2 - Επιλογή της επιθυμητής απόχρωσης φωτός

Ανάλογα με το χώρο και το σκοπό που χρησιμοποιείται ο φωτισμός, μπορεί να διακριθεί σε διάφορα είδη. Τέτοια είδη είναι ο διακοσμητικός φωτισμός, ο φωτισμός εργασίας, ο φωτισμός για ξεκούραση.

Επομένως είναι σημαντικό να επιλέξεις την επιθυμητή απόχρωση φωτισμού ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου.

Η απόχρωση του λευκού φωτός (CCT) - Οι αποχρώσεις του λευκού φωτός, ξεκινούν από το θερμό λευκό και φτάνουν μέχρι το ψυχρό λευκό. Αυτό συνήθως αποτυπώνεται σε βαθμούς Kelvin, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Θερμό λευκό: τιμές μικρότερες από 3000KΦυσικό λευκό: τιμές από 3000Κ έως 5000ΚΨυχρό λευκό: τιμές μεγαλύτερες από 5000K. Συνάμα υπάρχουν ρυθμιζόμενες λάμπες LED, οι οποίες δεν έχουν προκαθορισμένη απόχρωση, αλλά λειτουργούν εντός ενός μεγάλου εύρους λευκού χρωματισμού, που μπορείς να τον προσαρμόσεις ανάλογα με την περίσταση ή την διάθεση σου.

Παρατηρώντας τις παρακάτω εικόνες μπορείς να δεις πώς αυτή η χρωματική διαφορά, αποτυπώνεται στον χώρο.


Λάμπες LED: Πώς να επιλέξεις τις κατάλληλες

Επιπρόσθετα, θα βρεις διαθέσιμες λάμπες διαφόρων χρωμάτων όπως κίτρινο, κόκκινο, μπλε και πολλά άλλα, που καλύπτουν και τις ανάγκες του διακοσμητικού φωτισμού.

Πέραν αυτών θα συναντήσεις και τη νέα τάση στις λάμπες, τις επονομαζόμενες ως RGB ή RGBW, οι οποίες παρέχουν την ευελιξία, να  μπορείς να προσαρμόζεις τον φωτισμό όπως ακριβώς επιθυμείς. Οι λάμπες αυτές,  σου δίνουν τη δυνατότητα μέσω τηλεχειριστηρίου που περιλαμβάνεται στην συσκευασία τους ή μέσω εφαρμογής για smartphone, να ρυθμίσεις τη χρωματική τους απόχρωση, επιλέγοντας μέσα από μία τεράστια γκάμα χρωμάτων. Η διαφορά μεταξύ των δύο αυτών τύπων είναι, πως οι RGBW μπορούν, εκτός της χρωματικής τους παλέτας, να προσδώσουν στον χώρο και αποχρώσεις λευκού φωτός.

Λάμπες LED: Πώς να επιλέξεις τις κατάλληλες

Βήμα 3 - Επιλογή της ισχύος του λαμπτήρα.

Η επιλογή της ισχύος της λάμπας, αποτελεί μείζονος σημασίας βήμα, μιας και από αυτό καθορίζεται το πόσο δυνατό θα είναι το φως που θα εκπέμπει η λάμπα.

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να γνωρίζεις είναι ότι η ισχύς των λαμπτήρων μετριέται σε W (Watt) και η φωτεινότητα αυτών σε Lm (Lumen). Είναι δύο χαρακτηριστικά που συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους και σε βοηθούν στο να κάνεις την σωστή επιλογή λάμπας LED, ώστε να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε επίπεδο φωτεινότητας με το μικρότερο κόστος κατανάλωσης ενέργειας.

Ξεκινώντας ελέγχεις αν στο φωτιστικό σου, υπάρχει ήδη λάμπα παλαιότερου τύπου, όπως πυρακτώσεως ή αλογόνου, η οποία σου προσφέρει ικανοποιητική ένταση φωτισμού. Τότε την αφαιρείς και εξετάζεις τα αναγραφόμενα watt, ώστε να βρεις την αντίστοιχη λάμπα LED που θα καλύψει τις ανάγκες σου. Σε αυτό το σημείο θα χρειαστεί να κάνεις κάποιους απλούς υπολογισμούς, ώστε να καταλήξεις στη λάμπτα LED. Ανάλογα με τον τύπο της λάμπας, υπάρχει μια αντιστοιχία μεταξύ των Lumen που μπορεί κατά μέσο όρο, αυτή να αποδώσει ανά watt. Αυτή η αντιστοιχία παρατίθεται στον παρακάτω πίνακα και θα σε βοηθήσει στους υπολογισμούς σου.

Τύπος Λάμπας Watt Lumen
Πυρακτώσεως 1 12
Αλογόνου 1 20
Led 1 90

Επομένως αν για παράδειγμα η λάμπα που ξεβιδώσες από το φωτιστικό είναι πυρακτώσεως και αναγράφει 60W, η φωτεινότητα που αποδίδει είναι 60 x 12 = 720 Lumen. Για να πετύχεις το αντίστοιχο αποτέλεσμα με μια λάμπα LED κάνεις τον υπολογισμό μας, 720 : 90 = 8 W.

Εδώ κρύβεται και το μυστικό της επιτυχίας των λαμπών LED, στο κομμάτι εξοικονόμησης ενέργειας, μιας και τα επίπεδα φωτεινότητας μιας λάμπας LED μόλις 8W, είναι αντίστοιχα με μιας πυρακτώσεως 60W ή μιας αλογόνου 36W.

Σε περίπτωση που στο φωτιστικό σου δεν υπάρχει λάμπα, τότε συμβουλευσου τον παρακάτω πίνακα, ο οποίος δείχνει πόσα Lumen χρειάζονται ανά τετραφωνικό μέτρο, ανάλογα με τον τύπο του δωματίου.

Τύπος Δωματίου Lumen ανά τετραγωνικό μέτρο
Κουζίνα 250-400
Υπνοδωμάτιο 100-200
Σαλόνι 300-400
Γραφείο 300-400
Μπάνιο 200-300
Χωλ 50-100

Με το παρακάτω παράδειγμα θα δεις πως αξιοποιεις τα δεδομένα του πίνακα για την επιλογή της βέλτιστης λάμπας LED που θα ικανοποιήσει πλήρως τις ανάγκες σου.

Ας υποθέσουμε ότι θέλεις να τοποθετήσεις λάμπες LED στην κουζίνα σου, η οποία διαθέτει ένα τρίφωτο φωτιστικό και θέλεις να είναι πάρα πολύ φωτεινή. Συμβουλευμένοι τον παραπάνω πίνακα βλέπουμε ότι για να το επιτύχεις αυτό, χρειάζεσαι τρεις λάμπες που να φτάνουν συνολικά σε απόδοση φωτεινότητας τα 400 Lumen ανά τετραγωνικό. Γνωρίζεις ότι η κουζίνα σου είναι 10 τετραγωνικά, επομένως χρειαζεσαι συνολικά 400 x 10 = 4000 Lumen για να καλύψεις επαρκώς τον χώρο.

Έχοντας ως δεδομένο ότι οι λάμπες LED αποδίδουν κατά μέσο όρο 90 Lumen ανά Watt και υπολογίζοντας ότι θα χρειαστείς ισχύ 4000 : 90 = 45W, εφόσον έχεις τρίφωτο φωτιστικό με τρεις λάμπες LED 15W, θα καλύψεις πλήρως τον χώρο σου.

Βήμα 4 - Έλεγχος της τάσης λειτουργίας του ντουί.

Ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να εξεταστεί, κατά την επιλογή λαμπτήρα είναι η τάση λειτουργίας. Η πλειονότητα των φωτιστικών χρησιμοποιεί λαμπτήρες που λειτουργούν με τάση 220V, αλλά αυτό δεν πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο, καθώς μερικά εξ’ αυτών διαθέτουν μετασχηματιστή και δέχονται λαμπτήρες 12V, 24V ή πιο σπάνια, 42V. Για να το επιβεβαιώσεις, εξετάζεις τι αναγράφει η παλιά λάμπα που έχεις αφαιρέσει.

Βήμα 5 - Επιλογή επιπλέον δυνατοτήτων και λειτουργιών

Οι λάμπες LED πέραν των βασικών τους χαρακτηριστικών, μπορεί να διαθέτουν και επιπλέον λειτουργίες και δυνατότητες, που διευκολύνουν την καθημερινότητα μας. Παρακάτω μπορείς να δεις αναλυτικά τις κυριότερες από αυτές.

Dimmable

Με αυτό τον όρο χαρακτηρίζονται όλες τις λάμπες που σου δίνουν τη δυνατότητα να αυξομειώνεις την ένταση του φωτισμού τους. Αυτό μπορεί να υλοποιείται με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι μέσω του κατάλληλου επιτοίχιου dimmer, ενώ ο δεύτερος είναι να διαθέτει η λάμπα δικό της τηλεχειριστήριο το οποίο να παρέχει αυτή την δυνατότητα.


Λάμπες LED: Πώς να επιλέξεις τις κατάλληλες

Smart

Εδώ συγκαταλέγονται όλες οι λάμπες LED που έχουν δυνατότητα σύνδεσης μέσω Wi-Fi ή Bluetooth, ώστε η λειτουργία τους να μπορεί να ελεγχθεί πλήρως μέσα από μια εφαρμογή στο smartphone μας. Πέραν όμως αυτών θα βρούμε και smart λάμπες που είναι ακόμα πιο προηγμένες τεχνολογικά και μπορούν να συνδεθούν με συστήματα Smart Home, όπως Google Home, Apple Homekit, Amazon Alexa.

Λάμπες LED: Πώς να επιλέξεις τις κατάλληλες

Filament

Οι λάμπες LED Filament ή Edison ή Retro είναι λάμπες τεχνολογίας Led οι οποίες είναι διαμορφωμένες κατά τέτοιο τρόπο, που η εμφάνιση τους παραπέμπει σε παλαιού τύπου λάμπες πυρακτώσεως. Πέραν της ιδιαίτερης αισθητικής που προσφέρουν στον χώρο, έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να εκπέμπουν το φως τους σε μεγάλη γωνία δέσμης που φτάνει ως και τις 360 μοίρες.

Τηλεκοντρόλ

Υπάρχει μια πληθώρα λαμπών LED που μέσα στη συσκευασία τους περιλαμβάνουν τηλεχειριστήριο, το οποίο σου δίνει τη δυνατότητα να χειρίζεσαι τις λειτουργίες τους. Μπορείς να ανάψεις ή να σβήσεις τη λάμπα σου και επιπλέον όταν αυτή είναι dimmable ή RGB να αυξομειώσεις την ένταση της ή να αλλάξεις το χρώμα της.

Λάμπες LED: Πώς να επιλέξεις τις κατάλληλες

Φωτοκύτταρο

Εάν χρειάζεσαι λάμπα LED, που να ανάβει μόνη της κατά τη διάρκεια της νύχτας, η λύση είναι να επιλέξεις μια που διαθέτει φωτοκύτταρο. Είναι ιδανικές για χώρους που απαιτείται σταθερός φωτισμός κατά τη διάρκεια της νύχτας ή εφαρμογές εξωτερικού χώρου.

Λάμπες LED: Πώς να επιλέξεις τις κατάλληλες

Ανιχνευτής Κίνησης

Οι λάμπες αυτής της κατηγορίας, ανάβουν αυτόματα μόλις εντοπίσουν οποιαδήποτε κίνηση στο χώρο. Βρίσκουν εφαρμογή σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, υπόγειες διαβάσεις, γκαράζ, αποθήκες, δημόσιους χώρους και προσόψεις κτιρίων.

Λάμπες LED: Πώς να επιλέξεις τις κατάλληλες

Αδιάβροχη

Όλες οι λάμπες με πιστοποίηση από IP65 και άνω χαρακτηρίζονται ως αδιάβροχες, καθώς μπορούν να ανταπεξέλθουν και να λειτουργήσουν απροβλημάτιστα ακόμη και σε εξωτερικές συνθήκες. Με την αγορά μιας τέτοιας λάμπας δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχεις για τη βροχή ή τη σκόνη.

Σχετικά Άρθρα

Μια λάμπα που λειτουργεί με θαλασσινό νερό
How to: 5 tips για να μετατρέψεις ένα σκοτεινό χώρο του σπιτιού σε φωτεινό
Φθινοπωρινή διακόσμηση σπιτιού: Πώς να δώσεις μια πιο cozy αισθητική στο χώρο σου!
Home Edition: Τα αγαπημένα προϊόντα του Revyou.gr για το 2023!
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες